Preview West Bromwich Albion FC – Lution Town

På tirsdag ble Luton slått ut av Carabao cupen (ligacupen) av «lillebror» og nabo Stevenage. På lørdag drar Luton nordover for å møte fjorårets Premier League lag, West Bromwich Albion, på deres hjemmebane The Hawthorns. En historisk vanskelig bortebane, som Luton sjeldent får med seg noen poeng i fra.

Byen West Bromwich
Byen West Bromwich ligger i den engelske regionen Vest-Midlands, 8 km nordvest for Birmingham. Det bor drøye 75 000 innbyggere i West Bromwich.

West Bromwich Albions historie
West Bromwich Albion ble stiftet i 1878, og var en av tolv klubber som startet The Football League i 1888. West Bromwich ble seriemester på øverste nivå i 1919/20 sesongen, mens de vant Ligacupen i 1966. FA-cupen har de vunnet fem ganger. Første gang i 1888, og siste gang i 1968.

West Bromwich sin lengste sammenhengende periode på øverste nivå, var i perioden 1949 til 1973 (24 år). Deres lengste periode uten å spille i det gjeveste selskap, var i perioden 1986 til 2002 (16 år), hvor også West Bromwich måtte en tur ned på nivå tre i det engelske ligasystemet ifra 1991 til 1993.

Etter å ha spilt åtte sammenhengende sesonger i premier League, rykket West Bromwich ned fra Premier League etter 2017/18 sesongen. Dette gjorde de etter å ha havnet sist i Premier League, fem poeng bak Southampton som havnet på 17.plass. Manager Alan Pardew ble i april 2018 erstattet med Darren Moore som «caretaker manager», før Moore i mai 2018 ble ansatt på permanent basis. I august 2018 ansatte Moore Lutons forrige manager, Graeme Jones, som sin assistent. I mars 2019, fikk duoen sparken, og Graeme Jones ble deretter ansatt som Luton sin manager våren 2019, for så å bli erstattet av Nathan Jones våren 2020.

Caretaker James Shan, tok over etter Moore, og ledet West Bromwich til fjerde plass i Championship. West Bromwich var ni poeng bak Sheffield United som havnet på andre plass, og derved kapret den siste direkte opprykksplassen. West Bromwich møtte Aston Villa i
play-off semi-finalen, som West Bromwich tapte 3-4 på straffespark, etter at det sto 2-2 etter at to kamper var spilt. Stefan Johansen spilte for øvrig for West Bromwich fra 31.januar til 31.mai. Han fikk 14 kamper og scoret to mål for West Brom.

Slaven Bilic` tok over West Bromwich i juni 2019, og ledet West Bromwich til direkte opprykk ved å bli nummer to i The Championship sommeren 2020. West Bromwich endte ti poeng bak seriemester Leeds United, mens de var to poeng foran Brentford og Fulham. De fleste husker Lutons «great escape», hvor Luton vant 3-2 over Blackburn i siste serierunde, i tillegg til å huske Barnsleys 2-1 seier på overtid over Brentford, som gjorde at West Bromwich rykket opp til Premier League i stedet for Brentford. West Bromwich skulle dermed spille sin 82.sesong i det gjeveste fotballselskapet i England.

Etter en dårlig start på Premier League tilværelsen i fjor, fikk Bilic` sparken og ble erstattet av Sam Allerdyce. «Big Sam» klarte ikke å redde West Bromwich, som til slutt ble nummer 19, 13 poeng bak Burnley som ble nummer 17. «Big Sam» trakk seg som manager, og ble erstattet av Valérian Ismaël før årets sesong i Championship.

Rivaler
West Bromwich, som ligger rett utenfor Birmingham, har naturlig nok sine argeste rivaler i Aston Villa og Birmingham. Men også kamper mot Wolverhampton spisser engasjementet ekstra hos West Bromwich fansen. Ikke så rart, ettersom det kun er 14 km mellom klubbene. Dette derbyet kalles forøvrig «The Black Country Derby», og er et av de lengstlevende derbyene på «balløya» med over 150 møter mellom klubbene. Et tredje lag inngår også i dette derbyet, nemlig Walsall. Walsall ligger 7 km i luftlinje unna West Bromwich. Walsall har som regel spilt på lavere nivå enn Wolverhampton og West Bromwich, slik at det kun har vært noen titalls derbys som har innbefattet Walsall.

The Hawthorns
«The Baggies», «The Albions», eller «West Brom» som er tre kallenavn til West Bromwich, spiller hjemmekampene sine på The Hawthorns. The Hawthorns ble åpnet 3. september 1900, og er den høyestliggende fotballbanen i England med sine 168 moh. Tilskuerkapasiteten er på 27 877 tilskuere, mens tilskuerrekorden er på 64 815 i tilskuere. Rekorden ble satt i FA-Cupens sjette runde mot Arsenal i 1937, hvor West Bromwich vant 3-1.

H2H
Luton og West Bromwich har møtt hverandre 45 ganger. 26 ganger har West Bromwich vunnet, 11 ganger har Luton vunnet, mens ni ganger har det endt uavgjort.

Sist lagene møttes var i februar 2020 på The Hawthorns, hvor West Bromwich vant 2-0. Som nevnt innledningsvis, er ikke The Hawthorns noen «lykkebane» for Luton. Av 23 besøk på The Hawthorns, har Luton kun vunnet tre ganger og spilt to uavgjortkamper. Sist Luton vant på The Hawthorns, var i 1996 hvor Luton vant 2-0, som også er siste ligaseier over West Bromwich.

Siden seieren i 1996, har lagene møttes åtte ganger, hvor Luton har tapt fire ligakamper (alle i The Championship), tapt tre ligacupkamper, mens Luton vant 2-0 i en football league trophy kamp på Kenilworth Road i oktober 2016. Lutons mål ble scoret av Alex Gillead og Jake Gray.

West Bromwich form
West Bromwich startet sesongen med å spille 2-2 i første serierunde, hvor de spilte borte mot Bournemouth.

Ettersom West Bromwich i våres rykket ned fra Premier League, vil de først delta i Carabao cupen i runde to.

Lutons form
Forrige lørdag startet Luton ligaen sterkt, ved å slå Peterborough 3-0 på Kenilworth Road. Lutons mål ble scoret av Adebayo, Cornick og debutanten Onyedinma. Onyedinma hadde en strålende ettermiddag på Kenilworth Road, ettersom han også var nest sist på målene til Adebayo og Cornick.

På tirsdag byttet Nathan Jones ut hele laget, bortsett fra Gabriel Osho, i ligacupkampen på The Lamex Stadium i Stevenage. Et uerfarent, og lite samspilt lag, måtte konstatere at etter nitti spilte minutter sto det 2-2, og kampen skulle avgjøres på straffer. Dessverre scoret Stevenage på alle sine tre første straffer, mens Luton bommet på sine tre første. Dermed ble Luton slått ut av årets Carabao cup i første runde. Gledelig var det allikevel at debutantene Jerome og Muskwe scoret Lutons mål.

Skader, sykdom og spillerelogistikk
På mandag ble det klart at den Walisiske midtbane spilleren, Joe Morell, ble solgt til League One klubben Portsmouth. Morell som ble hentet til Luton i oktober 2020, fikk ti kamper for Luton, og spilte flere kamper i den Walisiske landslagsdrakten, deriblant EM 2021, mens han var i Luton. Vi ønsker Morell lykke til i Portsmouth!

Etter tirsdagens kamp uttalte Nathan Jones at syv spillere er ute av troppen av ulike grunner. Flere er skadet, mens flere sliter også av ettervirkninger etter Korona sykdom. Deriblant kaptein Sonny Bradley. Derimot kunne Nathan Jones opplyse at midtstopperen, og nyervervelsen fra Hull, Reece Burke, var i såpass god form etter en mindre lårskade, at han kunne regnes som spilleklar. Derfor blir det spennende å se hvem Nathan Jones velger i midtforsvaret av Kal Naismith, Gabriel Osho, Reece Burke og Tom Lockyer.

Om Pelly Ruddock Mpanzu spiller mot West Bromwich, vil Pelly få spille sin kamp nummer 300 for Luton. Kampene fordeler seg i tidsrommet 2013 og til dags dato.

Nathan Jones uttalte også på torsdagens pressekonferanse, at han muligens ønsker å forsterke stallen med enda en spiller. Problemet til Nathan Jones, at at den nåværende spillerstallen har to spillere for mye, da Luton kun har lov til å registrere 25 spillere til Championship sesongen. Dette var også mye av grunnen til at Morell ble solgt til Portsmouth, da Nathan Jones ikke kunne garantere og rettferdiggjøre Walisiske landslagsspilleren nok spilleminutter.

Luton har fått tildelt 2000 bortebilletter til lørdagens kamp, og noen få billetter var fortsatt tilgjengelige på torsdag kveld. Vi skandinavere kan derimot logge oss inn på iFollow og streame kampen med livebilder og Simon Pitts sine kommentarer fra kl 1600 norsk tid.

COYH!!!

Hvor nyttig er dette innholdet?

Klikk på en stjerne for å gi din vurdering!

Gjennomsnittsvurdering 0 / 5. Antall vurderinger: 0

Ingen vurderinger ennå. Bli den første som vurderer dette innholdet!