Preview Barnsley FC – Luton Town

På lørdag tapte Luton 2-3 mot West Bromwich på The Hawthorns, hvor West Bromwich mer eller mindre utspilte Luton i 70 minutter. På tirsdag er det igjen klart for en vanskelig bortekamp, da Luton skal besøke Barnsley på Oakwell.

Byen Barnsley
Byen Barnsley ligger i grevskapet South Yorkshire, nærmere bestemt i den engelske regionen Yorkshire & Humber. Byen ligger ved elven Dearne, omkring 20 kilometer nord for Sheffield, og 30 km syd for Leeds. Det bor drøye 92000 innbyggere i Barnsley by, og byen ligger mellom kryss 36 og 37 på motorveien M1. Med andre ord er det rimelig enkelt å komme seg fra Kenilworth Road til Oakwell Stadium med bil, ettersom det er bare å følge M1 og kjøre 232 km nordover. Turen tar ca to timer og tredve minutter med bil. Barnsley er kjent som en tidligere industriby, sentrert rundt kullgruvedrift og gassproduksjon, skjønt det er få fabrikker igjen i Barnsley, og de som er igjen driver med glassarbeid.

Barnsley FC
Barnsley ble stiftet i 1887, og ble valgt inn i The Football League i 1898. Deres første kamp i The Footbal League endte med et 0-1 tap mot Lincoln City. Barnsleys største triumf kom i 1912, da de vant FA-Cupen. Først endte finalen 0-0 mot West Bromwich, mens omkampen endte 1-0 til Barnsley. Barnsley var også i finalen 2 år tidligere, men da ble det tap mot Newcastle United. I 2016 vant Barnsley The Football League Trophy (Checkatrade Trophy), etter å ha slått Oxford 3-2 i finalen på Wembley.

Rivalklubbene til Barnsley er Begge Sheffield-klubbene (United og Wednesday), samt Leeds.

Oakwell Stadium
«The Tykes», som er kallenavnet til Barnsley, spiller hjemmekampene sine på Oakwell Stadium. Stadionet, som ble åpnet i 1910, har i dag en kapasitet på 23 009 sitteplasser. Tilskuerrekorden på Oakwell er på 40 255 tilskuere og ble satt i kampen mellom Barnsley og Stoke City i 1936. Oakwell har blitt ombygd og utvidet flere ganger, og sist i 1992 og 1998.

Moderne historie og Jan Åge Fjørtoft
I 1981 rykket Barnsley opp til nest øverste nivå for første gang siden 1959. I 1996/97 sesongen havnet Barnsley på en 2.plass på nivå to, og rykket direkte opp til Premier League. For første og eneste gang i Barnsley sin historie, skulle Barnsley spille på det øverste liganivået i England. Midtveis i sesongen, januar 1998, ble Jan Åge Fjørtoft hentet inn fra Sheffield United til Barnsley. Fjørtoft fikk 15 kamper for Barnsley i Premier League, men seks scoringer av Fjørtoft var ikke nok til å unngå nedrykk til nivå to, ettersom Barnsley havnet på 19.plass. Året etter, i Championship, ble det ytterligere 19 kamper på Fjørtoft og tre scoringer. Fjørtoft forlot Barnsley i november 1998 til fordel for Bundesliga og tyske Eintracht Frankfurt.

For fire sesonger siden havnet Barnsley på 22.plass i Championship, og rykket dermed ned til Football League One. Barnsley var to poeng bak Bolton som havnet på 20.plass. Barnsley rykket direkte opp igjen, etter å ha blitt nummer to, tre poeng bak Luton som ble seriemestere. Barnsley var for øvrig et av seks lag som tok tre poeng fra Luton i The Football League One denne sesongen.

2019/20 sesongen ble avsluttet på dramatisk vis, også for Barnsley, da Barnsley lå omtrent like fortapt som Luton før Corona pausen. Som Luton, reddet Barnsley plassen i siste serierunde. Det vil si, Barnsley reddet plassen omtrent på overtid, ettersom de vant sin bortekamp mot opprykksjagende Brentford den 22.juli, ved å score sitt 2-1 vinnermål i det 90. minutt.

Det gjorde at Barnsley avsluttet sesongen på den første plassen som ga fornyet kontrakt, nemlig 21.plass. Et poeng foran Charlton som havnet på 22.plass og rykket ned, ettersom Charlton tapte 0-4 for seriemester Leeds i siste serierunde.

Også Wigan rykket ned, da de havnet to poeng bak Barnsley, etter å ha blitt satt under administrasjon og trukket tolv poeng. Wigan klarte kun 1-1 mot Fulham, og hadde beholdt plassen i The Championship på bekostning av Barnsley om Wigan hadde vunnet mot Fulham, eller at Barnsley hadde avgitt poeng. Dette var andre gang Barnsley reddet plassen i The Championship på ti år, som følge av at et lag har rykket ned etter å ha blitt trukket poeng.

Som de fleste vet, havnet Luton på 19.plass, to poeng foran Barnsley. Plassen ble reddet etter at Luton hadde en fantastisk avslutning på sesongen etter Corona pausen (nok et «Great escape»). Luton klarte å vinne 16 av 27 mulige poeng på de siste ni kampene, og avsluttet med 3-2 seier mot Blackburn.

6.oktober ble det klart at Gerhard Struber ble ny manager i New York Red Bulls, og forlot Barnsley som lå på direkte nedrykksplass med kun et poeng på fire kamper. Barnsley ansatte den tidligere LASK manageren, Valérien Ismaël, og franskmannen startet umiddelbart poengfangsten og klatringen. Til slutt ble det så bra, at Barnsley avsluttet sesongen i våres på femte plass i The Championship. Barnsley ble slått ut av Play-off i semifinalen, da Swansea vant 2-1 sammenlagt.

Valérien Ismaël ble foran årets sesong hentet av Lutons motstander forrige lørdag, West Bromwich, og ny manager i Barnsley ble den Østeriske manageren Markus Schopp. Schopp ble hentet fra den Østeriske bundesliga klubben TSV Hartberg.

H2H
Luton og Barnsley har møtt hverandre 63 ganger. Barnsley har vunnet 28 ganger, mens Luton har vunnet 25 ganger. 10 ganger har det endt uavgjort.

Sist lagene møttes var i april i våres på Kenilworth Road, hvor Barnsley vant 2-1. Dermed har ikke Luton slått Barnsley i en ligakamp på hjemmebane siden oktober 1993 hvor Luton vant 5-0 i en League Division One kamp (nivå to). Etter seieren i 1993, har Barnsley vunnet seks av ligaoppgjørene på The Kenilworth Road, mens de to siste ligamøtene på Kenilworth Road før vårens tap, har endt uavgjort. I 1998 vant Luton 1-0 i en ligacupkamp mot Barnsley.

Motsatt oppgjør i forrige sesong, som også var første serierunde og ble spilt på Oakwell Stadium den 12.september, vant Luton 1-0 etter scoring av James Collins i det 77. minutt. Også oppgjøret før det på Oakwell Stadium, endte med Lutonseier, ettersom Luton vant 3-1 etter scoringer av Jacob Butterfield, James Collins og Harry Cornick.

Luton har besøkt Oakwell Stadium 32 ganger, hvor Luton har vunnet ni ganger. Kun en gang, av de siste syv oppgjørene (januar 2003 til september 2020), har det endt med Barnsley seier. Dette skjedde som nevnt i 2018 i League One, hvor Barnsley var et av seks lag som tok tre poeng fra Luton. Barnsley vant 3-2, etter at Cameron McGeehan scoret Barnsleys 2-0 mål, mens Lutons mål ble scoret av James Collins. Det ble også seier på Oakwell Stadium i 2003, august 2004, 2006, 2019 og sist i 2020. Tre ganger har det endt uavgjort, og sist i mars 2004. 20 ganger har det endt med hjemmeseier på Oakwell Stadium.

Barnsleys form
Barnsley startet sesongen med å spille 1-1 borte mot James Collins og Cardiff, hvor James Collins spilte hele kampen for Cardiff. Forrige tirsdag spilte Barnsley Målløst mot League One klubben Bolton i Carabao cupen (ligacupen), men tapte 5-4 på straffe og ble dermed slått ut i første runde. På lørdag vant Barnsley 1-0 på Oakwell Stadium mot Coventry, som gjør at Barnsley besitter niende plassen i The Championship med sine fire poeng.

Lutons form:
Forrige lørdag startet Luton sesongen sterkt med å vinne 3-0 over nyopprykkede Peterborough. Forrige tirsdag ble Luton slått ut av Carabao cupen av nabo og «lillebror» Stevenage, etter at det sto 2-2 etter nitti spilte minutter. Luton brente alle sine tre første straffespark, mens Stevenage scoret på sine tre. Dermed tapte Luton straffesparkkonkurransen 0-3.

På lørdag dro Luton til The Hawthorns for å måle sine krefter mot fjorårets Premier League lag, West Bromwich. Etter seksti minutter sto det 3-0 til West Bromwich, som også var helt fortjent. Derimot våknet Luton og klarte å redusere til 2-3, men maktet ikke å sette inn et tredje og siste mål. Målene til Luton ble scoret av Harry Cornick og Pelly-Ruddock Mpanzu. Dette var for øvrig Mpanzus kamp nummer 300 i lutondrakt, og er nå en av 23 spillere som har spilt mer enn 300 kamper for Luton.

Dermed finner vi Luton på 11.plass før tirsdagens serierunde, med sine tre poeng og målforskjell på 5-3.

Luton spillere som har spilt for Barnsley
Hos Luton er det mange som har spilt for Barnsley. James Bree spilte 50 kamper for Barnsley fra 2014 til 2017., mens Martin Cranie spilte 110 kamper fra 2012 til 2015. Luke Berry spilte 31 kamper og scoret et mål i sesongen 2014/15, mens Elliot Lee ble hentet til Luton fra Barnsley etter å ha spilt seks kamper for Barnsley i 2016 /17 sesongen. Matty Pearson spilte 17 kamper for Barnsley i 2017/18 sesongen, mens George Moncur spilte 67 kamper og scoret fem mål i perioden 2016 til 2019. Ryan Tunnicliffe har også et par opptredner i Barnsley drakten, da han spilte to kamper på lån i 2013 når han var en del av Manchester United, mens Jordan Clark har syv kamper for Barnsley.

Ellers er det sikkert mange som lurer på hvor Cameron McGeehan befinner seg for øyeblikket. Spilleren som ble kjøpt fra Luton og til Barnsley, signerte i august en tre-års kontrakt med den Belgiske toppserieklubben Oostende. Hittil har McGeehan spilt 20 kamper for Oostende, og scoret tre mål.

Lutons skadesituasjon:
Luton har fortsatt en lang sykdoms og skadeliste, hvor blant annet fem av de mest sentrale forsvarsspillerne er skadet. Dan Potts, Glen Rea, Sonny Bradley, Reece Burke og Tom Lockyer, er alle fem spillere som sannsynligvis ville bli foretrukket i midtforsvaret før Kal Naismith og Gabriel Osho. Spesielt er det blitt utrykt et savn av stabilitet og luftstyrke i Lutons midtforsvar, og spesielt i kampen mot West Bromwich, da de fleste av sjansene i kampen og to av målene, kom som følge av tapte hodedueller.

Toppscorerne
Luton må spesielt se opp for Cauley Woodrow som ble Barnsleys toppscorer med 15 mål i forrige sesong, Woodrow har ikke scoret noen mål for Barnsley denne sesongen.

For Luton har Harry Cornick scoret to mål, mens fem andre har scoret et mål, uansett turnering.

Nice to know, need to know
Statistikken sier at det ganske sikkert blir en vinner på lørdag. Kun tre ganger på de siste 21 ligakampene har det endt uavgjort mellom Luton og Barnsley.

Et siste «morsomt» poeng før lørdagens kamp, er at 10 av de siste 14 møtene mellom Luton og Barnsley har endt med borteseier. En gang har det endt med hjemmeseier, mens tre av kampene har endt uavgjort.

Tirsdagens kamp kan du som vanlig streame med live bilder fra strømmetjenesten til iFollow. Simon Pitts sitter ringside og kommenterer, og vil være sammen med mulige 905 supportere fra Luton (om alle bortebillettene blir solgt).

COYH!!!

Hvor nyttig er dette innholdet?

Klikk på en stjerne for å gi din vurdering!

Gjennomsnittsvurdering 0 / 5. Antall vurderinger: 0

Ingen vurderinger ennå. Bli den første som vurderer dette innholdet!