Luton Town – Fulham

På søndag kl 1700 skandinavisk tid, spiller Luton Town sin siste kamp i Premier League for denne gang når Fulham besøker Kenilworth Road. 

Selv om Chelsea forrige lørdag gjorde jobben og slo Nottingham Forest på City Ground, klarte ikke The Hatters sin oppgave, nemlig å vinne over West Ham forrige lørdag. Dermed er det kun i teorien at The Hatters spiller i Premier League neste sesong. Da må Fulham på søndag slås med mange mål på The Kenny, samt at Burnley må slå Nottingham Forest med mange mål. Ikke umulig, men veldig urealistisk.

Det har ennå ikke endt målløst mellom The Hatters og Fulham på The Kenny, og mange av oppgjørene på The Kenny mellom søndagens lag har vært målrike. Kanskje vi kan håpe på et lignende resultat mot Fulham som i 1930? Da ble det 5-0 seier til The Hatters over Fulham på The Kenny..

Fulham FC og rivaler

Fulham FC ble stiftet i 1879, og ble valgt inn i The Fotball League i 1907. Fulham har sin tilhørighet i Hammersmith and Fulham som ligger i det vestlige London, og Fulhams rivalklubber er først og fremst klubbene som ligger i Vest-London. Derbiene i Vest-London omfattes av betegnelsen «The West-London Derbies», og gjelder klubbene Fulham, Chelsea, Queens Park Rangers og Brentford. Det er først og fremst Chelsea som er hovedrivalklubben til Fulham, da Chelseas hjemmebane, Stamford Bridge, ligger innenfor regionen Fulham. Også i kampene mot Queens Park Rangers skjerpes stemningen spesielt. Utenfor London har det også oppstått en mindre rivalisering mellom Fulham og klubbene Cardiff City og Gillingham.

Fulham FC historie

Fra 1907 og frem til 1968, vekslet Fulham mellom å spille på øverste nivå og nivå to i det engelske seriesystemet. Våren 1968 rykket Fulham ned fra øverste nivå, og rykket ikke opp igjen til det gode selskap før tidlig på 2000 tallet. Allikevel klarte Fulham å spille seg frem til FA cupfinalen i 1975, hvor de tapte 0-2 mot byrival West Ham. I denne «tunge» perioden spilte Fulham stort sett på nivå to og tre, men opplevde også å spille tre sesonger på nivå fire mellom 1994 og 1997. Klubbens absolutte bunnivå kom i 1995/96 sesongen hvor Fulham havnet på 17.plass på nivå fire.

I 1997 kjøpte Mohamed Al-Fayed klubben. Han ansatte Kevin Keegan og Ray Wilkins som managere for klubben, som straks fikk suksess, og kom med et uttalt mål om å bli Premier League klubb innen fem år. Wilkins forlot klubben i mai 1998, og Keegan ble sittende alene med ansvaret for å få klubben tilbake til øverste nivå. Keegan klarte å få klubben tilbake til Championship i 1998/99 sesongen, og det med den imponerende poengsummen 101 av 138.

Deretter ble Keegan ansatt som Englands landslagssjef, og Paul Bracewell overtok ledelsen av Fulham. Første sesong i Championship ble en urolig sesong, hvor Bracewell tidlig fikk sparken. Resten av sesongen forløp med flere midlertidige managere, og klubben avsluttet sesongen på en niende plass.

Jean Tigana ble klubbens nye manager, og klarte å skaffe klubben flere unge stjerner, deriblant Luis Saha. Tigana gav klubben umiddelbart suksess, og sikret klubbens tredje opprykk på fem år ved å bli seriemestere, igjen med 101 poeng.

Fulham ble værende i Premier League fra 2001 til 2014, og spesielt opplevde Fulham stor suksess i perioden hvor Roy Hodgson var manager i klubben. Hodgson ble ansatt som manager den 28. desember 2007, og tok over etter at Lawrie Sanchez fikk sparken. Hodgson tok over klubben når Fulham lå på nedrykksplass, og styrket stallen ganske umiddelbart med å hente inn nordmennene Brede Hangeland fra FC København, og Erik Nevland fra Groningen. Hodgson berget plassen i Premier League på mest mulig dramatisk vis, da Fulham berget plassen med tre mål bedre målforskjell enn Reading som havnet på 18. plass.

Det var i Roy Hodgsons periode at Fulham klarte den beste ligaplasseringen som klubben noensinne har klart, da klubben klarte en syvende plass i Premier League i 2008/09 sesongen. Dette gjorde at Fulham i 2009/10 sesongen kvalifiserte seg til UEFAcupen/Europaligaen for andre gang i klubbens historie, og denne gang klarte Fulham å spille seg helt frem til UEFA-cup finalen som de tapte 1-2 etter ekstraomganger. Diego Forlan scoret det avgjørende målet for Aletico Madrid i det 116. minutt.

Hodgsen ga seg i Fulham sommeren 2010, da han ble ansatt som Liverpools nye manager.

Fulham spilte også Europacup i 2002/03 etter at de vant Intertoto cupen, hvor de ble slått ut av Hertha Berlin i tredje runde. I 2011/12 sesongen ble det også Europaliga spill, ettersom Fulham vant «The Fair Play League». Fulham ble slått ut i gruppespillet.

I de siste åra har Fulham nærmest rykket opp og ned mellom The Championship og Premier League. Fulham havnet på tredjeplass i Championship i 2017/18 sesongen og spilte seg helt frem til Play-off finalen hvor de møtte Aston Villa. Fulham vant 1-0 på Wembley, og rykket opp til Premier League. Det ble med en sesong i Premier League, da Fulham i 2018/19 sesongen havnet på 19. plass og rykket ned igjen til Championship.

I sesongen 2019/20 klarte Fulham igjen å spille seg frem til Play-off finalen, etter at de havnet på fjerde plass i ligaen. Denne gang var det Brentford som ble slått på Wembley, da Fulham til slutt vant 2-1 etter 120 minutter spill, da det sto 0-0 etter nitti minutter. Igjen ble det med den ene sesongen i Premier League, da Fulham i 2020/21 sesongen avsluttet sesongen på 18.plass, elleve poeng bak Burnley som havnet på 17.plass.

Igjen ble det med den ene sesongen i The Championship, da Fulham i 2021/22 sesongen ble seriemestere i The Championship og rykket igjen opp til Premier League. Fjorårets sesong ble den første sesongen på fem sesonger hvor Fulham hverken rykket opp eller ned. Marco Silvas menn avsluttet sesongen på en imponerende tiende plass i Premier League.

Craven Cottage

«The Cottagers», som er kallenavnet til Fulham, spiller hjemmekampene sine på Craven Cottage, som har vært hjemmebanen til Fulham siden 1896. Craven Cottage, som antagelig er et av de mest ikoniske stadionanleggene i England, har i dag en kapasitet på 24 500 tilskuere, mens rekorden er på 49 335 tilskuere. Rekorden ble satt i en ligakamp mot Millwall i 1938. Før 2019/20 sesongen, ble Riverside Stand revet, slik at tilskuerkapasiteten ble redusert. Riverside Stand blir i dag bygd om, og når denne delen av stadion anlegget er ferdigstilt, vil Craven Cottage ha en kapasitet på 29 600 tilskuere.

Craven Cottage ligger idyllisk til ved siden av Bishop´s Park, helt nede ved elven Themsen. Opprinnelig var området et jaktområde, hvor baronen William Craven, som var den sjette baron Craven, satte opp en jakthytte i 1780. Ifølge ryktene skal både Sir Arthur Conan Doyle, Jeremy Bentham, Florence Nightingale og dronning Victoria ha bodd på hytten, før den ble ødelagt av brann i 1888. Allikevel, mellom Johnny Haynes Stand, oppkalt etter den legendariske tidligere landslagskapteinen, og Putney End, finner vi fremdeles «The Cottage» – hytten.

Skandinavere i Fulham

Følgende skandinaviske spillere har spilt for Fulham:

Nordmenn: Brede Hangeland, Stefan Johansen, Erik Nevland, Håvard Nodtveit, Bjørn Helge Riise, John Arne Riise,

Svensker: David Elm, Alexander Kačaniklič, Benny Lenartson, Björn Runström, Fredrik Stoor, Muamer Tankovič, 

Dansker: Joachim Andersen, Leon Andreasen, Bjarne Goldbæk, Claus Jensen, Niclas Jenssen, William Kvist, Peter Møller, Matt O´Riley, Lasse Vigen,

Friendly faces: 

Følgende spillere har hatt tilknytning til både Fulham og Luton Town, og minst hatt innflytelse i en av klubbene:

Bobby Brennan, Micky Brown, Vivian Busby, David Button, Gary Cobb, John Dreyer, Sean Farrell, Vic Halom, Jimmy Jinks, Duncan Jupp, Alex Lawless, Malcolm MacDonald, Chris Martin, Richard Money, Alan Neilson, Stacey Northn, Mark Pembridge, Paul Peschisolido, Björn Runström, John Ryan, Alan Slough, James Thompson, Ryan Tunnicliffe, Mark Walton, Robert Wilson, Cauley Woodrow (nåværende Luton), Elijah Adebayo (nåværende Luton).

H2H

Luton Town og Fulham har møtt hverandre 62 ganger, hvor Fulham har vunnet 31 ganger, mens The Hatters har vunnet 22 ganger. Ni ganger har det endt uavgjort. Sist lagene møttes var den 16. september på Craven Cottage hvor Fulham vant 1-0. Dette var også det aller første møtet mellom Fulham og The Hatters på det øverste liganivået.

Sist lagene møttes før det, var den 2.mai i 2022 hvor lagene møttes i nest siste serierunde i The Championship. Fulham var klare for Premier League, men trengte poeng mot klubben fra Bedforshire for å også sikre at de ble seriemestere. Luton Town på sin side trengte poeng for å sikre Play-off. Det endte med at Fulham sikret seg seriemesterskapet, og det med klar margin, ettersom Fulham vant hele 7-0. Motsatt oppgjør som ble spilt på Kenilworth Road den 11. desember 2021, som også er sist lagene møttes på The Kenny, endte 1-1 etter at Elijah Adebayo utlignet i andre omgang.

The Hatters har nå spilt åtte kamper på rad mot Fulham uten å vinne, da siste seier til Luton Town over Fulham skjedde i oktober 1998. The Hatters vant 3-1 i en ligakamp som ble spilt på Craven Cottage i League Division 2 (nivå tre), hvor Luton Towns mål ble scoret av Phil Gray, Stuart Douglas og Stephen Davis. Dette var samme sesong som Fulham ble ligamestere med 101 poeng og rykket endelig opp til nivå to i det engelske ligasystemet. Luton Town var det eneste laget, uansett turnering, som klarte å slå Fulham i på Craven Cottage denne sesongen. Luton Town avsluttet nevnte sesong på 12.plass. Etter seieren til The Hatters i 1998, har Fulham vunnet fem kamper, mens det har blitt uavgjort ved tre anledninger.

Luton Town har besøkt Craven Cottage 32 ganger, hvor Fulham har vunnet 20 ganger, The Hatters har vunnet seks ganger, mens det har endt likt ved seks anledninger.

Fulham har besøkt Kenilworth Road 30 ganger, hvor de har vunnet 10 ganger. 16 ganger har The Hatters vunnet på hjemmebane, mens det fire ganger har endt likt. The Hatters har ikke vunnet på hjemmebane over Fulham på de siste seks forsøkene, hvor de to siste kampene har endt uavgjort og den siste den 11. desember i 2021 hvor det endte 1-1. Vi må helt tilbake til 16. februar i 1980 (!) for å finne siste hjemmeseier over Fulham på The Kenny, hvor The Hatters vant 4-0. David Moss scoret hat-trick, mens Brian Stein scoret det siste målet.

Fulhams form

Forrige lørdag bla det 0-4 tap for Fulham mot Erling Braut Haaland og Manchester City på Craven Cottage. Dette var det femte tapet for Fulham på ti kamper, da 3-0 seieren mot Tottenham på Craven Cottage den 16. mars og 2-0 seieren over West Ham på London Stadium den 14. april, er de eneste tre-poengerne som Fulham har klart siden 9. mars. Uavgjort ble det mot Sheffield United, Crystal Palace og Brentford, mens det ble null poeng mot Wolverhampton, Nottingham Forest, Newcastle, Liverpool og Manchester City.

Fulham har ikke vært så halvgærne i formen på bortebane, da de på de siste seks kampene har to tap, to uavgjort og to seiere. Den 24. februar slo de Manchester United 2-1 på «drømmenes teater», mens de tapte neste bortekamp 1-2, men denne gang mot Wolverhampton. Den 30. mars besøkte de Bramell Lane og Sheffield United, hvor kampen endte 3-3 etter at Fulham hentet opp et mulig 1-3 tap i løpet av de siste åtte minuttene.

Tre dager senere ble det 1-3 tap for Nottingham Forest på City Ground, før de møtte West Ham til London derby på London Stadium hvor Fulham vant 2-0. For to uker siden var det igjen klart for London derby, men denne gang på G-tech Stadium, hvor kampen mot Brentford endte målløst.

Det plasserer Fulham på en 14. plass, to poeng bak Wolverhampton på 13. plass og to poeng bak byrival Crystal Palace på 12. plass. Det er fire poeng opp til Bournemouth på 11. plass. Fulham kan ikke bli dårligere enn nummer 14, da det er fire poeng ned til Everton som ligger på 15. plass.

Luton Towns form

Kampen som måtte vinnes forrige lørdag, endte dessverre med at West Ham var for sterke, og The Hatters tapte 1-3 etter at Sambi Lokonga ga The Hatters ledelsen 1-0 ved å score sitt første mål for Luton Town i det sjette minutt. Dermed har ikke The Hatters vunnet en eneste bortekamp i 2024, og heller ikke vunnet noen Premier League kamp i London i 2023/24 sesongen.

Forrige fredag hadde The Hatters besøk av Everton på Kenilworth Road, en kamp som til slutt endte 1-1. Elijah Adebayo spilte sin første kamp fra start etter sitt langvarige skadeavbrekk, og utlignet til 1-1 rett etter at halvtimen var spilt. På lørdag for tre uker siden besøkte The Hatters Wolverhampton på Molineux, hvor The Hatters tapte 1-2 for «ulvene».

Det betyr at Luton Town har en seier på de siste 15 kampene. 11 kamper har endt med tap, mens det har blitt uavgjort mot Crystal Palace, Nottingham Forest og Everton. For seks uker siden ble det endelig seier, da Luton Town fikk besøk av Bournemouth hvor kampen endte med at The Hatters vant 2-1. Det var forøvrig den siste hjemmeseieren siden The Hatters vant 4-0 over Brighton & Hove Albion den 30. januar. I mellom der har det blitt tre hjemmetap og uavgjort Nottingham Forest.

The Hatters ligger fortsatt på 18. plass med sine 26 poeng, og det er tre poeng opp til Nottingham Forest på 17. plass med sine 29 poeng. Dessverre har Forest 12 mål bedre målforskjell enn The Hatters, som igjen vil si at The Hatters i realiteten har rykket ned selv om det er en teoretisk sjanse for at de fortsatt kan klare å redde plassen. Burnley ligger på plassen bak The Hatters med sine 24 poeng, og kan ta igjen The Hatters, men er også definitivt klare for Championship neste sesong sammen med Sheffield United som ligger sist med sine 16 poeng.

Toppscorerne og statistikk

Eljah Adebayo fikk starte kampen mot Everton, og viste hvorfor han har vært savnet i sitt skadeavbrekk. Adebayo utlignet til 1-1 og scoret dermed sitt tiende ligamål for The Hatters. Adebayo har dermed scoret like mange mål som spissmakker Carlton Morris, som scoret 1-2 reduseringen mot Wolverhampton for tre uker siden. Ross Barkley har scoret fem ligamål denne sesongen, mens Tahith Chong og Chiedozie Ogbene har scoret fire ligamål denne sesongen. Jakob Brown, Luke Berry og Gabriel Osho har scoret to ligamål så langt denne sesongen, mens åtte stykker har scoret et ligamål for The Hatters, inkludert Sambi Lokonga som forrige lørdag scoret sitt første mål for Luton Town, noensinne.

Alfie Doughty var han som serverte Lokonga ledermålet forrige lørdag, og har dermed åtte assists i ligaen denne sesongen. Carlton Morris, Ross Barkley og Reece Burke har fire assists, mens Andros Townsend og Albert Sambi Lokonga har tre assists. Issa Kabore har to assists, mens fem andre spillere har én assist hver.

The Hatters har scoret 26 av sine 50 ligamål i åpent spill, mens de har scoret 14 ligamål på dødballer (fjerde flest i Premier League, og likt med Aston Villa, Liverpool, og Wolverhampton). Carlton Morris har scoret fire ligamål på straffe, mens tre mål er kontret inn, samt at tre mål er scoret som selvmål.

49 av The Hatters 81 innslupne mål er sluppet inn i åpent spill. 18 mål er sluppet inn på dødball, mens seks mål er sluppet inn på kontring. The Hatters har også sluppet inn fire selvmål, og fire mål er sluppet inn på straffe.

Luton Town er desidert farligst i løpet av andre omgang, hvor de har scoret 62 % av sine mål (31 mål). Aller farligst er The Hatters i løpet av kampens siste 15 minutter og overtid, hvor de har scoret 40 % av sine mål, som igjen tilsvarer smått imponerende 20 mål! 65 % av Luton Towns innslupne mål slippes inn i andre omgang (53 mål). The Hatters slipper inn flest mål mellom 61 til 75 minutters spill, hvor de har sluppet inn 26 % av sine mål (21 mål). 21 % av målene som The Hatters slipper inn, blir sluppet inn i løpet av kampens siste 15 minutter (17 mål). Totalt slipper Luton Town inn 47% av sine mål (38 mål) i løpet av den siste halvtimen.

I snitt scorer The Hatters 1,35 mål per kamp, mens gjennomsnittet i Premier League er på 1,63 mål per kamp. Luton Town slipper inn i snitt 2,19 mål per kamp, mens gjennomsnittet er på 1,63 mål per kamp. I 30 % av sesongens kamper har The Hatters scoret først, mens motstanderen har scoret først i 70 % av kampene.

For syv kamper siden møtte The Hatters Arsenal, hvor resultatet ble 0-2. Dette var den første kampen som The Hatters ikke scoret mål siden de tapte 0-1 for Manchester United den 11. november. Med andre ord, nederlagsdømte Luton Town scoret i atten kamper på rad før Arsenal stengte målet for The Hatters, mens de nå har scoret i seks kamper på rad. Totalt har The Hatters scoret i 32 av 37 ligakamper så langt denne sesongen. Thomas Kaminski og co har kun klart clean sheet ved to anledninger denne sesongen, noe som skulle tilsvare 5 % av kampene. Snittet i Premier League ligger på 21%.

For Fulham er det Rodrigo Muniz som er klubbens toppscorer med sine ni ligamål. Bobby Decordova-Reid har scoret seks ligamål, mens Raúl Jimenez og Alex Iwobi har scoret fem ligamål. Andreas Pereira har syv assists, mens Antonee Robinson har seks assists.

35 av 51 ligamål har Fulham scoret i åpent spill, 10 ligamål er scoret på dødball, mens tre ganger har Fulham kontret inn mål. To ganger har Fulham scoret på straffespark, mens en gang har motstanderen satt ballen i eget mål.

39 av 59 innslupne mål har Fulham sluppet inn i åpent spill. Syv ganger har Fulham sluppet inn mål på dødball, mens syv ganger har de sluppet inn mål på straffespark. Fire ganger har Fulham scoret selvmål, mens de to ganger har blitt kontret på hvor det har blitt mål. 

Lutons skadesituasjon

På fredagens pressekonfersanse foran søndagens kamp, kunne Rob Edwards bekrefte det vi alle var redd for etter kampen mot West Ham, nemlig at Ross Barkley ikke vil bli spilleklar til søndagens kamp. Barkley ble byttet ut før første omgang mot West Ham var over, og skaden er såpass alvorlig at han må stå over sesongen siste kamp på søndag. Reece Burke må også se kampen fra tilskuerplass.

Dermed er skadelisten som følger: Reece Burke, Ross Barkley, Mads Andersen, Dan Potts, Marvelous Nakamba, Jacob Brown, Tom Lockyer og Amari’i Bell.

Nice to know, need to know

Fulham har ennå ikke klart å vinne noe Major Trophy.

Den 19. august i fjor ble Fulhams storscorer, Aleksandar Mitrovic, solgt til den Saudi Arabiske klubben Al Hilal. Den serbiske landslagsspilleren ble solgt for 50 millioner pund, som også er klubbrekord for klubben fra Craven Cottage.

On this date

Kom en gang tidligere har The Hatters spilt kamp den 19. mai, og det skjedde i 1966. The Hatters møtte Barrow i en Division Four kamp (nivå fire) på The Kenny, hvor Luton Town vant 3-2. Hjemmelagets mål ble scoret av French, Riddick og O´Rourke.

Town tipset

Det er fortsatt spenning om hvem som skal vinne Town tipset, ettersom Tor Erik Hadland fikk null poeng i forrige runde, mens Rune Fjørtoft fikk full pott og knappet innpå Hadland. Også Andreas Stensland knep innpå Hadland, ettersom han fikk tre poeng i forrige runde.

Topp fem ser slik ut før siste runde: 1. Tor Erik Hadland 90 poeng, 2. Rune Fjørtoft 87 poeng, 3. Andreas Stensland 85 poeng, 4. Halvard Grina 82 poeng, 5. Tom Bruaset 79 poeng. 

Søndagens kamp har avspark kl 1700 skandinavisk tid. Kampen streamer du som vanlig med livebilder via VIAPLAY plattformen, eller ser den på TV kanalen Vsport+. Kan du ikke streame kampen fra VIAPLAY, kan du streame radiostreamen fra Hatters Player hvor Simon Pitts kommenterer kampen. 

COYH!!!

Hvor nyttig er dette innholdet?

Klikk på en stjerne for å gi din vurdering!

Gjennomsnittsvurdering 5 / 5. Antall vurderinger: 5

Ingen vurderinger ennå. Bli den første som vurderer dette innholdet!