Et festlig farvel

Seks fattige seirer var minst to for få, men Luton Town gikk ned fra Premier League med flagget til topps.

Siden klubbens foregående nedrykk, fra League Two til Conference National, er det blitt fire opprykk på 15 sesonger. I 2009 var Luton Town FC en klubb i krise. Praktisk talt bankerott, da dagens eierkonstellasjon kom inn og reddet eksistensen. Nå er alt bare velstand:

Luton Town har farget Premier League oransje, yppet seg mot de store, sjarmert og tidvis overrasket. Vi tar steget tilbake til EFL med det nye stadionet i sikte og tidenes beste økonomiske tilstand.

Ikke dermed sagt at Town er blant de største favorittene til å rykke opp fra Championship kommende sesong, men LTFC er så mye mer enn hvilken etasje i ligasystemet den befinner seg i. Vi er en familie. Alle sammen.

Vi tar steget tilbake til EFL med det nye stadionet i sikte og tidenes beste økonomiske tilstand.

Et helt dusin skandinaviske Hatters tok del i søndagens avskjedsfest mot Fulham. Ja, for det var lagt opp til fest og det ble en fest! Klubben bød på to alkoholenheter for prisen av én, familieaktiviteter og en rørende æresrunde med spillere, ledere og deres familiemedlemmer etter kampslutt.

Alison-hyllest

Opp- og nedrykk har vært en hyppig vanlighet i Luton Town FCs historie. Akkurat som at spillere og managere kommer og går. Et helt annet sorti ble imidlertid markert sist helg: Landlady Alison Taylors avslutning av en 39 år lang æra som eier og driver av LTSCS-puben Bricklayers Arms i High Town Road.

Lørdag 1. juni skal Alison Taylor hylles av sine pub-gjester, med spesialbrygg og innleide Diskjockeys!

66-åringen kunngjorde i fjor høst at 2023/24-sesongen blir hennes siste. Alison har de siste ukene mottatt en rekke utmerkelser og avskjedsgaver, blant annet fra fotballklubben og byens ordfører. Sist helg også fra LTSCS – i form av et kjede med oransje smykke og to innrammede illustrasjoner – som takk for vennskap, hjertevarme, generøsitet og gjestfrihet gjennom de siste 30 årene.

Alison har vært i bryllupene til to LTSCS-medlemmer i Norge, samt ett 50-årslag. Puben er dekorert med LTSCS-emblemet og gjestes ofte av prominente LTFC-skikkelser ved store anledninger. Som søndag kveld, da de fleste styremedlemmene og Mick Harford var på besøk.

Royalisten Alison er viden kjent for sin kongelige elsk. Hun er blitt intervjuet i riksdekkende medier gjentatte ganger. Har sågar hatt besøk av Dronning Elisabeth II utenfor «Brickies» og fått hilse på Kong Charles III.

Lørdag 1. juni skal Alison Taylor hylles av sine pub-gjester, med spesialbrygg og innleide Diskjockeys!

Heldigvis skal puben drives videre i Alisons ånd, av Mariana «Maas» Brown. Hun overtar 1. juni, uten planer om å endre på annet enn eierskapet!

Stikkord, stats & snedigheter

 • Kenilworth Road Stadium økte gradvis kapasiteten med 2000 tilskuerplasser etter opprykket. Satte et mål om å runde 12 000 før sesongslutt og klinte til med 12 027 i ligaavslutningen!
 • Town vant 6 kamper, tapte 24 og spilte uavgjort 8 ganger i 2023/24-sesongen. Scoret 52 ganger. Motstanderne scoret 85. Rob Edwards’ lag hadde høyere ballbesittelsesprosent enn motstanderen i 9 av de 38 Premier League-kampene. 16 av de 26 poengene ble oppnådd på hjemmebane.
 • Vi avga to poeng i sluttminuttene hjemme mot Liverpool (1-1), ett hjemme mot Arsenal (3-4), ett hjemme mot Burnley (1-2), og ett hjemme mot Aston Villa (2-3). Vant to poeng i sluttminuttene hjemme mot Bournemouth (2-1) og ett borte mot Burnley (1-1).
 • Hjemmetapene mot opp- og nedrykkskollegene Sheffield United og Burnley kostet oss dyrt. Den reelle spikeren i kisten, vurdert i ettertid, ble banket inn av The Blades under Fellesturen 2024. Så kan vi både være stolte og skuffet over at det bare ble ett poeng hjemme mot Liverpool og Arsenal; kamper vi fort kunne ha tatt seks poeng i. Vendepunktet i sesongen kom på St. James’ Park, der vi ledet 4-2 og til slutt var heldige som fikk det ene poenget. Fra da og ut ble det én fattig seier på 16 kamper.
 • The Hatters opplevde en liten «cup-run», men etter å ha eliminert Bolton og Everton ble det bråstopp i åttedelsfinalen mot effektive Manchester City!
 • Town-keeper Thomas Kaminski spilte samtlige minutter helt fram til det gjensto et kvarter (!) av sesongen. Da ga manager Rob Edwards trofaste James Shea sin Premier League-debut. Sistnevnte holdt nullen! Kaminski holdt nullen i to hele kamper og presterte 145 redninger; 4 færre enn listetopp André Onana (Manchester U).
 • Ingen hadde flere innlegg enn Luton Town, som registrerte 841 «crosses» gjennom sesongen. Liverpool nummer to med 817 innlegg. Alfie Doughty sto for 340 av dem; flest av samtlige spillere i Premier League. 102 flere enn toer Pascal Gross (Brighton)!!!
 • På det meste hadde vi 13 av 25 A-lagsspillere utilgjengelig grunnet skader; én mer enn Liverpool.
 • Klubbkaptein Tom Lockyers hjertestans i bortekampen mot Bournemouth bidro til et ekstra samhold mellom alle med Town-hjerter, samt sympati fra hele Fotball-England og videre utover i verden. Heldigvis går det bra med Tom, som gjerne vil gjøre comeback som spiller samtidig som han er henrykt over å få livet tilbake og støtter seg til legenes råd på veien videre.
 • Klubbdirektør Gary Sweet kunngjorde i lørdagens kampprogram at planen er at det nye stadionet skal stå klart til 2027/28-sesongen. Aller senest sesongen etter. I hjertet av byen, der klubben hører hjemme. Det har vært mange skjær i sjøen (Brexit, pandemien, Ukraina-krigen og renteøkning), som har medført nesten av dobling av budsjetterte kostnader. LTFC hopper likevel rett til byggefase to, ved å bygge stadionet med maksimalt antall godkjente tilskuerplasser!
 • Uken før siste ligakamp utførte Luton Town FC en ny dåd for byen og innbyggerne, via sitt eiendomsselskap 2020 Developments, ved å redde den nedleggingstruede jazzklubben The Bear Clubs historiske lokaler Mill Yard i sentrum av byen. I 2025 ble jazzklubben stemt inn blant de 25 beste i verden, av nettstedet All About Jazz. – Vi kunne simpelthen ikke sitte og se klubben miste sitt hjem, sier LTFC-direktør Gary Sweet til BBC. – Den betyr for mye for byen, byens truede natteliv og klubbens uavhengige kulturelle ånd, understreker Sweet. Jazzklubben, i likhet med fotballklubben, er sterkt engasjert i innbyggernes ve og vel gjennom et vell av samfunnsnyttige prosjekter.
 • Luton Town FC sier klubben ikke er avhengig av å selge spillere, men det blir uansett store utskiftninger i spillerstallen gjennom sommeren. Fantastiske Ross Barkley er under kontrakt, men forsvinner forventelig når det riktige budet kommer. Så har spillere som Thomas Kaminski, Alfie Doughty, Teden Mengi, Elijah Adebayo alle gjort seg meget attraktive. Jeg blir overrasket dersom vi klarer å holde på noen av dem også. Gabe Osho var én av de som fikk tilbud men ikke valgte å forlenge kontrakten i fjor, så han regnes dessverre som tapt. Det viktigste er å videreføre samholdet, klubbfølelsen og den unike Luton Town-spiriten. Det bør absolutt være mulig å kunne kjempe om en ny playoffplass i EFL Championship, med spillerne som blir og de nye som hentes inn!

Utvalgte bildeglimt fra helgen

Mange har publisert egne bilder på Facebook, Twitter, Instagram og i andre sosiale medier. Vi byr på følgende samling fra ligaavslutningshelgen:

LUTON: Our Town. Our Pride. Our Color.
POWER COURT: Klubbens nye stadionanlegg. Et steinkast fra togstasjonen. Sentralt. Byggestart i 2025. Ferdigstilt senest i 2028.
ÆREFULL ÆRA: Bricklayers Arms-landlady Alison Taylor gir seg. LTSCS-puben lever videre.
VENNETREFF: Tor Erik Hadland, tidligere Town-spiller Kent Karlsen, Lodve Haugland, Joakim Karlsen og Lene Skogen på LTSCS-puben Bricklayers Arms.
NICK THE BRICK: Nick Dale – tidligere samboer med landlady Alison Taylor og felles eier gjennom en årrekke – er en bauta i Bricklayers Arms-historien. En ekte LTSCS-venn!
BILLETT-BOSSEN: Mike Hooker får ingen ferie med det første, for nå venter en massiv runde med sesongkortfornyelser. Forhåpentligvis gir norsk melkesjokolade energi til å gjennomføre den prosessen!
DOMMERSJEF: Kevin Friend la opp som dommer i 2022, etter å ha dømt 273 Premier League-kamper. Vi møtte ham i John Moore Lounge før kampstart, der han fortalte at han jobber for PGMOL som sjef for Select Group 2-dommerne i Premier League og EFL. Friend har ledet én Community Shield-kamp, én FA-cupfinale og én ligacupfinale.
KOMMENTATOREN: Ett av plussene med nedrykket er at vi igjen får høre Simon «Statto» Pitts kommentere kampene igjen! Sikre deg abonnement på iFollow først som sist!
FØR START: Maskotene på vei ut fra banen etter å ha flagget og ført spillerne inn på gressmatten.
TETT PÅ: Fullsatt på Kenilworth Stand, som overalt på Kenilworth Road Stadium der vi rundet 12 000 tilskuere for første gang siden 1992.
FAR & DATTER: Årelang LTSCS-medlem Sverre Ruud sammen med datteren Kristine, som synes sin første Kenny-opplevelse fristet til gjentakelse!
340 INNLEGG: Her er Alfie Doughty i ferd med å foreta ett av sine totalt 340 innlegg – desidert flest av alle spillerne i Premier League.
«HASHI»: Daiki Hashioka fikk mye spilletid tidligere enn planlagt og opplevde et brutalt møte med Premier League, men han er klar for ny sesong med humøret på topp!
THE MAIN MAN: Rob Edwards innfridde lovnaden fra «Meet The Manager»-evenementet i april, der han via mobilen til Thomas snakket med Lene fra Kenilworth Road Stadium og sa han skulle komme og hilse på henne etter kampen mot Fulham!
UTMERKELSER: Alison Taylors tid som Brickies-landlady har ikke gått upåaktet hen. Her er bare noen av hennes mange utmerkelser på utstilling i LTSCS-puben Bricklayers Arms. Gjennom 39 år har hun begeistret sine gjester og mottatt flust med premier, priser og utmerkelser for eierskapet, driften og sin medmenneskelighet.
THANK YOU, ALISON: LTSCS-president Jan Halvard Aase, redaktør Thomas Møller og svensk avdelingsleder Thommie Lundqvist poserer med Alison Taylor og gavene vi overrakte som takk for gjestfriheten og vennskapet gjennom snart 30 år.
SCANDINAVIAN HATTERS: Danske Mads Andersen imponerte stort i de få kampene han spilte før skader forhindret ham fra å bidra mer. Her sammen med Thomas fra Norge, samt Bonnie og Thommie fra Sverige.
VÅR MANN: Pelly Ruddock Mpanzu sa han savnet oss på End Of Season Dinner, som fant sted på Luton Hoo tirsdag 14. mai. Vi beklaget overfor spilleren vi er draktsponsor for, med forklaring om at vi hadde vært der hvis arrangement gikk som opprinnelig annonsert uken etter (i dag!). – I have a contract. I’m staying, sa han.
HADLAND-DOBBEL: Junior Daniel og senior Tor Erik i John Moore Lounge etter kampen.
T’N’T: Thommie og Thomas har aldri møttes i Norge eller Sverige, men i Luton har duoen truffet hverandre minst 20 ganger!
SOL OG SOMMER: Nydelig vær på kampdagen; Luton Towns siste i Premier League for denne gang. Intet press. Ren skjær nytelse. 
STOLT KEEPER: James Shea fikk spille de 20 siste minuttene. Debuterte som Premier League-keeper med å holde nullen etter flere imponerende redninger!
ÆREFULLT: Så å si hele styret i Luton Town FC tok turen innom LTSCS-puben Bricklayers Arms for å beære Alison Taylor for sin innsats gjennom 39 år!!!
«KARLISON»: Tidligere Town-spiller Kent Karlsen og sønnen – førstereisgutt – sammen med Brickies-landlady Alison Taylor.

Hvor nyttig er dette innholdet?

Klikk på en stjerne for å gi din vurdering!

Gjennomsnittsvurdering 5 / 5. Antall vurderinger: 7

Ingen vurderinger ennå. Bli den første som vurderer dette innholdet!