Preview Stoke City FC – Luton Town

Kampene kommer tett, og igjen er det lørdag og kamp for Luton Town. Denne gang drar Luton nordover, da Luton skal måle krefter mot Stoke City på deres hjemmebane BET365 Stadium.

Stoke- on- Trent
Stoke-on-Trent er en by ved elven Trent i midt- England, nærmere bestemt i grevskapet Staffordshire. Byen er en sammensmelting av de seks byene Stoke-Upon-Trent, Hanley, Burslem, Longton, Tunstall og Fenton. Sammenslåingen skjedde i 1910, og den nye enheten fikk status som City i1925. Det bor snaue 250 000 innbyggere i byen, som siden det 17.århundre har vært kjent for industrielt pottemakeri og porselensproduksjon.

Stoke City
Stoke City ble stiftet i 1863, og er en av de eldste fotballklubbene som fortsatt eksisterer, og var en av 12 klubber som var med å starte The Football League i 1888. Klubben holder til i bydelen Stoke i Stoke-on-Trent. På 1920 – tallet skiftet klubben navn fra «Stoke Football Club» til «Stoke City Football Club» etter at Stoke-on-Trent fikk status som City i 1922.

Klubbens historie
Klubben har i hele sin historie levd i skyggen av de beste lagene. De har rykket opp og ned mellom de to øverste nivåene, med sporadiske opphold på nivå tre. I 1972 vant klubben den engelske Ligacupen, som er klubbens eneste «major trophy», samtidig som de i 1973/74 og 1974/75 klarte to 5.plasser på rad på øverste liganivå. Dette er muligens den beste perioden i klubbens historie, selv om Stoke ble nummer fire i 1935/36 og i 1946/47. I 1977 rykket Stoke ned til nivå to, før de igjen rykket opp til det øverste liganivået to sesonger senere. Stoke fikk seks sesonger på øverste nivå, før de rykket ned igjen i 1985.

1998/99 sesongen tilbrakte Stoke i League Division Two (nivå tre). I løpet av denne sesongen, ble Stoke kjøpt opp av Islandske finansmenn, og samtidig ble den islandske treneren Gudjon Thordarson ansatt som klubbens manager. Dette var forøvrig første gang at Stoke hadde ansatt en manager uten britisk pass. Thordarson fikk raskt suksess, ettersom Stoke vant The Football League Trophy i 2000. Dette var andre gang Stoke vant The Football League Trophy, da de også vant samme turnering i 1992.

I 2002 klarte endelig Thordarson å få Stoke tilbake til League Division One (nivå to), men måtte gjennom Play-off, hvor seier over Brentford i Play-off finalen sikret opprykket. Til tross for opprykket, fikk ikke Thordarson lov til å fortsette som manager i League Division One. Stoke gikk nå inn i en kaotisk periode med flere bytter og sparkinger av managere, deriblant Tony Pulis.

I mai 2006 tok forretningsmannen og grunnleggeren av Bet365, Peter Cotes, over aksjemajoriteten i klubben. Blant annet ansatte han Tony Pulis som klubbens manager, knapt et år etter at han hadde fått sparken av den tidligere islandske eieren.

I 2008 var det endelig klart. Tony Pulis og Stoke hadde endelig lyktes med å rykke opp til The Premier League, da Stoke avsluttet 2007/08 sesongen på andre plass. For første gang siden 1985, eller etter 23 år, skulle Stoke spille på øverste liganivå igjen. Majoriteten av disse 23 årene uten spill på øverste liganivå, spilte Stoke i League Division one (nivå to). Men Stoke hadde også to perioder på tilsammen syv år i League Division Two (nivå tre).

I 2011 klarte Stoke å spille seg frem til FA-Cupfinalen, etter at de vant 5-0 i semi-finalen mot Bolton. Selve finalen tapte Stoke 0-1 for Manchester City.

I mai 2013 ble Pulis erstattet med Mark Hughes og Hughes ledet Stoke til den beste plassering i Premier League noen gang, da Stoke avsluttet 2013/14 sesongen på en niende plass. Dette var også den beste ligaplasseringen til Stoke siden femte plassen i 1975.

6.januar i 2018 var det slutt for Mark Hughes, etter en rekke dårlige resultater. «spikeren i kisten» var et tap i FA-Cupen for Coventry, som da spilte i League Two (nivå fire). Han ble erstattet av Paul Lambert, som ikke maktet å hindre at Stoke rykket ned til The Championship.

Lambert fikk ikke fortsette og ble erstattet av Gary Rowett. Til tross for å ha satset hele 50 millioner pund på nye spillere før 2018/19 sesongen, klarte ikke Rowett å få «sving på» Stoke. Igjen fikk en manager i Stoke sparken, da Rowett i begynnelsen av januar 2019 ble erstattet av Lutons Nathan Jones.

Nathan Jones og Stoke avsluttet sesongen 2018/19 på en 16. plass, og det etter at Stoke hadde spilt hele 22 uavgjortkamper gjennom hele sesongen. 2019/20 sesong startet elendig for Stoke og Nathan Jones, og den 1. november 2019 var det slutt etter å ha kun klart to seiere på fjorten kamper. Nathan Jones ble erstattet av den Nord Irske landslagstreneren Michael O´Neill, som avsluttet 2019/20 sesongen på 15.plass, fem poeng foran Luton. Stoke var lenge med i nedrykkskampen, men en sterk innspurt hvor Stoke vant tre av de siste fire kampene, samt spilte uavgjort borte mot Bristol City, sikret Stoke fornyet kontrakt i The Championship.

Rivaler
Stoke sine argeste rivaler, er først og fremst byrival Port Vale. Stoke har sitt utgangspunkt fra bydelen Stoke-Upon-Trent, mens Port Vale har sitt utgangspunkt fra bydelen Burslem. «The Potteries Derby har blitt spilt 46 ganger, da klubbene som regel har spilt på ulike liganivå. Stoke har vunnet 19 ganger, mens Port Vale har vunnet 15 ganger. Også kamper mot Derby County, West Bromwich Alblion og Wolverhampton Wanderers blir ansett som rivaliserende lag.

BET365 Stadium
«The Potters», som er kallenavnet til Stoke, spiller hjemmekampene sine på BET365 Stadium. Tidligere het anlegget Britannia Stadium, men skiftet til sponsornavnet BET365 Stadium i juni 2016. Anlegget har en kapasitet på 30 089, hvor rekorden er på 30 022 tilskuere. Fra 1878 til 1997, spilte Stoke på Victoria Ground. Victoria Ground ble revet omtrent med en gang Stoke flyttet til Britannia Stadium. Asken til Sir Stanley Matthews er gravd ned på midtbanen til Bet365 Stadium. Legenden, som spilte profesjonell toppfotball på øverste nivå til han var over femti år gammel, spilte tilsammen 318 kamper for klubben i sitt hjerte og scoret 54 mål. Det var også han som offisielt åpnet det nye stadionanlegget den 30.august 1997.

H2H
Luton og Stoke har møtt hverandre 45 ganger. 19 ganger har Stoke vunnet, 11 ganger har Luton vunnet, mens 15 ganger har det endt uavgjort.

Sist lagene møttes, var i oktober på Kenilworth Road, hvor Stoke vant 2-0. Sist lagene møttes før det, var den 29.februar i fjor på Kenilworth Road, som også ble den siste hjemmekampen på Kenilworth Road før Corona pausen, og da også siste kamp med nærmest fullt stadion på Kenilworth Road. Stoke tok tidlig ledelsen, mens James Collins sikret uavgjort på straffe et minutt på overtid i andre omgang.

Luton og Stoke har nå møtt hverandre ni ganger siden siste Lutonseier over Stoke. Seks ganger har Stoke vunnet, mens tre ganger har det endt uavgjort. På de siste sytten møtene mellom lagene har det kun endt med Lutonseier ved to anledninger. Tolv ganger har det endt med Stoke seier, mens tre ganger har det endt uavgjort. Siste seier for Luton mot Stoke kom den 2. desember i 2000, hvor Luton vant 3-1 i en League Division Two kamp (nivå tre). Kampen ble spilt på Britannia Stadium, og Lutons mål ble scoret av Paul Mclaren og Peter Thomsen (2). Siste seier på Kenilworth Road kom i februar sesongen før, hvor Luton vant 2-1 eter to scoringer av Phil Gray. Også det i en League Division Two kamp.

Luton har besøkt Stoke 21 ganger, og har vunnet fem ganger. Ni ganger har Stoke vunnet, mens syv ganger har det endt uavgjort.

Stoke sin form
På tirsdag vant Stoke 1-0 over Sheffield Wednesday på BET365 Stadium, etter en sen scoring av Steven Fletcher. Dette var Stoke sin første seier på ti kamper, da Stoke siden «boxing day» har spilt seks uavgjortkamper og tapt tre kamper. Tapene kom mot topplagene Norwich, Watford og Bournemouth, mens det ble uavgjort mot Coventry, Nottingham, Blackburn, Rotherham, Huddersfield og Reading.

Som nevnt, ble det hjemmeseier på tirsdag, som også var den første hjemmeseieren siden 19.desember hvor Stoke vant 1-0 over Blackburn. Etter seieren over Blackburn, ble det 1-1 mot Nottingham, før det deretter ble tap mot Bournemouth og Watford. Deretter ble det målløst mellom Stoke og Reading.

På hjemmebane har Stoke kapret 22 poeng av 45 mulige, hvor målforskjellen er på 19-19. Til sammenligning har Luton tatt 20 poeng av 42 mulige på hjemmebane, og har en målforskjell på 16-16.

Med sine 14 uavgjortkamper, er det kun Millwall som oftere har spilt uavgjort enn Stoke denne sesongen. 12 ganger har det endt uavgjort for Stoke, og åtte av disse uavgjortresultatene har kommet på bortebane.

Luton sin form
Etter at Luton vant 1-0 over Birmingham forrige lørdag, ble det et 0-2 tap mot Cardiff på tirsdag. For øvrig den 13. kampen denne sesongen hvor Luton ikke har klart å score. Dermed står Luton fortsatt uten seier på hjemmebane i 2021, og seieren over Birmingham står seg fortsatt som den eneste seieren på fem kamper. På de siste ti kampene har Luton vunnet tre kamper, spilt uavgjort i to kamper, og tapt fem kamper.

Hva gjelder scorede mål denne sesongen, har Luton kun scoret 23 mål. Wycombe, som har scoret 22 mål, og Derby, Sheffield Wednesday og Birmingham som har scoret 21 mål, er de eneste lagene i The Championship som har scoret færre mål enn Luton denne sesongen.

Luton har heller ikke vært spesielt sterke på bortebane i det siste, og har kun to borteseiere på de siste ti bortekampene. Seks av kampene har endt med tap, mens det ble poengdeling mot Huddersfield og Coventry. Luton har også en svak målforskjell på 4-12 på disse ti kampene, og målene er scoret på fire forskjellige kamper. Hele åtte ganger denne sesongen har Luton gått av en bortebane uten å score.

Toppscorerne:
For Luton er det fortsatt James Collins som er toppscorer med sine ti mål. For Stoke er det tre spillere som utmerker seg, da Steven Fletcher har scoret åtte mål, mens Tyrese Campbell og Nick Powell har scoret syv mål hver. Både Powell og Fletcher scoret mot Luton når Stoke vant 2-0 i oktober på Kenilworth Road.

Spillernytt og skader:
Tom Lockyear og Matty Pearson måtte begge byttes ut halvveis mot Cardiff på grunn av skader. Nathan Jones kunne melde på torsdagens pressekonferanse at Lockyear ikke blir klar til lørdagens kamp. Han var mer tilbakeholden om Pearson ville bli klar eller ikke. Tom Ince vil ikke spille mot sin moderklubb, da han ikke har lov til å spille mot klubben som han er utleid ifra.

Spennende blir det også å se om Rhys Norrington-Davies vil være en del av Stoke sin startoppstilling. Norrington-Davies, som noe overraskende, byttet sin lånetilværelse fra Luton til Stoke i overgangsvinduet i januar. Norrington-Davies, som eies av Sheffield United, fikk 22 kamper for Luton, og har hittil spilt fire kamper for Stoke. Norrington-Davies har måttet stå over de tre siste kampene for Stoke, da han ble suspendert i tre kamper etter å ha blitt tildelt direkte rødt kort i kampen mot Huddersfield den 30. januar.

Fun facts:
Av «fun facts» mellom Luton og Stoke, kunne Simon Pitts nevne at Luton scoret fire mål i tre bortekamper på rad når Luton besøkte Victoria Ground i begynnelsen av åtti-tallet. I 1982/83 ble det 4-4, mens det i 1983/84 ble 4-2 seier til Luton hvor Paul Walsh scoret hat-trick. I 1984/85 vant Luton 4-0 hvor Mick Harford scoret to mål.

Lørdagen kamp kan du følge live ved å streame kampen fra iFollow tjenesten som du finner på Luton Town sine hjemmesider. Simon Pitts har lovet undertegnede at han vil kommentere kampen som vanlig, som forhåpentligvis kan ende med Lutons første seier mot Stoke på ti forsøk.

COYH!!!

Hvor nyttig er dette innholdet?

Klikk på en stjerne for å gi din vurdering!

Gjennomsnittsvurdering 0 / 5. Antall vurderinger: 0

Ingen vurderinger ennå. Bli den første som vurderer dette innholdet!