Preview Luton Town – Millwall FC

Tirsdag kveld er det klart for flomlys og dugg i gresset, når Luton tar imot Millwall på Kenilworth Road. Luton, som kun har tatt fire poeng og scoret to mål på de siste seks kampene, tar imot Millwall som ikke har tapt på åtte kamper.

Millwall FC
Millwall Football Club ble stiftet i 1885, og ble valgt inn i The Football League i 1920. Klubben har sin tilhørighet i bydelen Southwark i Sør-Øst London.

Millwalls historie
Millwall har stort sett alltid spilt på nivå to til tre, bortsett fra i 1988 til 1990 hvor de spilte to sesonger på øverste nivå. Millwall ble da ledet av den skotske manageren John Docherty og hadde spillere i stallen som Teddy Sheringham og Tony Cascarino. Sheringham er forøvrig et produkt av Millwall, og var i klubben fra 1983 til 1991. Han spilte over 220 kamper for klubben, hvor han var med på klatringen fra nivå tre til øverste nivå. Sheringham scoret over 100 mål for Millwall i denne perioden.

Millwall rykket opp til øverste nivå etter at de vant nivå to i 1987/88 sesongen. Første sesong på øverste nivå endte med en tiende plass, som også er klubbens beste ligaplassering. Sesongen etter endte med nedrykk, da Millwall ble desidert sist. Nedrykket endte med at flere sentrale spillere forsvant fra klubben, og Millwall har aldri klart å rykke opp igjen til øverste nivå.

Millwall har ingen «major trophy» eller andre cuptriumfer man kan vinne ved å spille finaler på Wembley. Derimot har de to opptredener på Wembley, og den første kom i 1999. Da spilte Millwall seg frem til finalen i «The Football League Trophy», som de tapte 0-1 på overtid for Wigan. Den andre gangen Millwall spilte på Wembley, var av det overraskende slaget. Som det første laget noensinne siden Premier League ble opprettet i 1992, klarte Millwall, som det første lag som ikke spilte i Premier League, å spille seg helt frem til FA-cup finalen i 2004. Det skal sies at Millwall var heldige med trekningene, da de ikke møtte et eneste lag fra Premier League, før de møtte Manchester United i finalen. Millwall, som ble ledet av Dennis Wise som en spillende manager, tapte 0-3.

Ettersom Manchester United kvalifiserte seg til Champions League for 2004/05, fikk Millwall UEFA cup plassen som normalt tilfaller vinneren av FA-cupen. Millwall ble slått ut av UEFA cupen allerede i første runde av Ungarske Ferencváros, etter å ha tapt 2-4 sammenlagt over to kamper. Wise signerte på free transfer for Southampton etter 2004/05 sesongen, da han ikke klarte å samarbeide med Millwalls nye styreleder.

I sommer avsluttet Gary Rowetts menn på en åttende plass, to poeng bak Swansea som havnet på sjette plass. Gary Rowett tok over som manager for Millwall etter at Neil Harris trakk seg som manager september 2019.

The Den
«The Lions», som er kallenavnet til Millwall, spiller sine hjemmekamper på «The Den». «The Den», med publikumskapasitet på 20 143 tilskuere, har vært hjemmebanen til Millwall siden 1993 og ligger i regionen Bermondsey i Sør-Øst London. «The Den» ble innledningsvis kalt «The New Den», ettersom det gamle anlegget også het «The Den». «The Old Den» lå i regionen New Cross, ikke langt fra hvor «The New Den» ligger. Det gamle anlegget hadde en kapasitet på 22 000 tilskuere, hvor kun 4 536 av plassene var sitteplasser. Rekorden på «The Old Den» var 48 762 tilskuere og ble satt i en femte runde kamp i FA-cupen mot Derby i februar 1937.

Millwalls supportere og rivalisering
Millwall sine supportere har et historisk negativt rykte og har vært innblandet i mange negative episoder. Spesielt var Millwalls hooligans supportere på 70 og 80 tallet, Bushwackers, spesielt fryktet.

Det har vært mange episoder mellom Millwall og deres rivaliserende klubber, og spesielt har det vært mange episoder mot Millwalls argeste rival, West Ham United. Oppgjøret mellom klubbene kalles «The Dockers derby» og har blitt spilt 99 ganger. Flere ganger har det vært stygge scener mellom klubbenes supportere, og spesielt huskes oppgjøret i 2009 på Upton Park som benevnes som «The Upton Park Riot». Lagene møttes i andre runde i Ligacupen, som West Ham vant 3-1. Resultatet kommer helt i skyggen av at en person ble knivstukket og tyve andre Millwallsupportere ble skadet på utsiden av Upton Park under opptøyene både før og etter kampen.

Til tross for at Leeds ligger 270 km unna «The Den», har det oppstått en voldsom rivalisering mellom Leeds og Millwall. På 70 og 80 tallet hadde både Millwall og Leeds et rykte på seg for å ha noen av de sterkeste og mest fryktede hooligans grupperingene blant supporterne i England. Allikevel møttes klubbene kun 12 ganger mellom 1920 og 2003, hvor syv av oppgjørene skjedde på 80 tallet. Fra 2004 har lagene møttes 26 ganger, hvor kampen på Ellen Road i oktober 2007 ble spesielt dramatisk. I forkant av kampen ble det store opptøyer mellom Leeds sine supportere, Millwall sine supportere og politiet i Leeds.

Benevnelsen «South London Derbys» er også noe som inkluderer Millwall. «South London Derbys» er en samlebetegnelse på kampene mellom lagene i Sør-London, henholdsvis mellom lagene Charlton, Millwall, Crystal Palace og Wimbledon. Kampene mellom Millwall og Charlton blir også kalt «The South East London Derby», da det kun er 6,4 km mellom «The Den» og «The Valley».

I mars 1985 møttes Luton og Millwall i sjette runde i FA cupen på Kenilworth Road. Også Luton hadde sine hooligans problemer på åtti tallet, og spesielt med en gruppering som kalte seg for «The MIG´s». Før kampen oppsto det store opptøyer i Luton, hvor puber og butikker ble angrepet og ramponert. Først og fremst av Millwall supportere.

Selve kampen kom i gang til rett tid, men etter et kvarters spill måtte kampen stanses da Millwall supportere begynte å utagere og invadere banen. Blant annet angrep de «The Bobbers stand», hvor de angrep tilskuere og rev opp seter. «Bobbers stand» var det gamle tribuneanlegget hvor det nå er satt opp VIP bokser. Kampen kom i gang igjen etter 25 minutter, og Luton vant til slutt 1-0 etter scoring av Brian Stein.

Etter kampen ble det igjen opptøyer både inne på stadion og utenfor. Opptøyene blir omtalt for å være noen av de verste fotballopptøyene på åtti tallet i England. Selve episoden blir omtalt som «The 1985 Luton Riot», hvor blant annet 700 seter på Kenilworth Road ble revet opp og kastet rundt. Selv om det var Millwall supporterne som startet selve opptøyene, viste det seg at mange av de arresterte ikke hadde noen tilknytning til Millwall.

Episodene førte til at Luton nektet bortesupportere adgang til Kenilworth Road fra 1986/87 sesongen og helt frem til 1990/91 sesongen. «The Football league» ønsket at Luton skulle slippe inn bortesupportere til Ligacupen i 1986, noe Luton nektet. Dette gjorde at Luton ble kastet ut av turneringen denne sesongen. For å sikre at bortesupportere og andre uønskede ikke kjøpte billetter til Lutons hjemmekamper, måtte hjemmefansen ha med seg medlemskort for å kjøpe billetter til Lutons hjemmekamper.

H2H
Luton og Millwall har møtt hverandre 83 ganger, hvor Millwall har vunnet 35 ganger, 22 ganger har Luton vunnet, mens 26 ganger har det endt uavgjort.

Sist lagene møttes, var den 20 oktober på The Den, hvor Millwall vant 2-0. Sist lagene møttes på Kenilworth Road, var 2.oktober i 2019, hvor det ble 1-1 etter at Callum McMannaman utlignet for Luton i det 86.minutt.

Luton og Millwall har møtt hverandre åtte ganger siden sist Luton slo Millwall. August 2005 i en Championship kamp, vant Luton 2-1 hvor Warren Feeney og Curtis Davies scoret Lutons mål. Dette er den eneste seieren Luton har mot Millwall på tolv kamper, eller siden mai 1999, hvor Luton vant 1-0 over Millwall på The Den i en League Division 2 kamp (nivå tre). Når det er sagt, har ikke Millwall vunnet en ligakamp på Kenilworth Road siden oktober 2000, hvor Millwall vant 1-0.

Millwall har besøkt Kenilworth Road 41 ganger, og 12 ganger har det endt med borteseier. 16 ganger har det endt uavgjort mellom Luton og Millwall, mens 13 ganger har det endt med hjemmeseier.

Millwalls form
Før tirsdagens kamp, ligger Millwall på 11.plass i The Championship med sine 42 poeng. Det er syv poeng opp til Bournemouth på sjette plass, mens det er fem poeng ned til Luton på 16. plass. Millwall er også et gjerrig lag hva gjelder innslupne mål, da de er det fjerde beste laget i The Championship med sine 27 innslupne mål. De som har sluppet inn færre mål er Swansea med 19 innslupne, Watford med 21 innslupne og Norwich med 24 innslupne.

Millwall har så absolutt funnet formen, og har nå spilt åtte kamper på rad uten å tape. Derimot har fire av disse åtte kampene endt uavgjort, og sist på lørdag når Millwall spilte målløst mot bunnlaget Wycombe hjemme på The Den.

På bortebane har Millwall tapt en av de siste seks kampene, og tapet kom mot Nottingham Forest når de tapte 1-3 på City Ground. Før tapet mot Forest, vant Millwall 2-0 mot Bristol City, før det ble 1-1 på Vitality Stadium mot Bournemouth. Etter tapet mot Nottingham, Vant Millwall 1-0 over Huddersfield, før det ble 1-1 mot Cardiff i Wales. For en uke siden ble det en sterk 2-1 seier over Reading på Madejski Stadium.

Lutons form
Luton er på ingen måter i god form, og på lørdag ble det igjen et svakt resultat når Luton tapte 0-3 for Stoke på BET365 Stadium. På de siste åtte kampene har det blitt fem tap, seier mot Bournemouth, et poeng mot Huddersfield på Kenilworth Road, før Luton forrige lørdag vant 1-0 over Birmingham. I fem av disse åtte kampene har ikke Luton evnet å finne nettmaskene, da de kun har scoret tre mål og sluppet inn ti mål. Det gjør at Luton ligger på 16.plass, åtte poeng foran Rotherham som har 29 poeng, mens det er 12 poeng opp til Bournemouth på sjette plass.

Før nyttår var Kenilworth Road nærmest for et «fort» å regne, da Luton spilte seks hjemmekamper på rad uten å tape. Etter nyttår har det derimot gått veldig tungt på Kenilworth Road, da Lutons ene poeng og scoring mot Huddersfield er beholdningen på Kenilworth Road etter nyttår. Det ble 0-2 tap mot QPR, før det på tirsdag for en uke siden også ble 0-2 tap mot Cardiff.

Luton har hittil kun scoret 23 mål denne sesongen, og det er kun fire lag som har scoret færre mål enn Luton. Sheffield Wednesday har scoret 21 mål, mens Wycombe, Birmingham og Derby har scoret 22 mål. Luton og Sheffield Wednesday har den nest dårligste målforskjellen i The Championship med -11, mens Wycombe er det laget som har den desidert dårligste målforskjellen med -29.

Spillernytt og skader
Det vil ikke bli holdt noen pressekonferanse med Nathan Jones før tirsdagens kamp. Derimot kunne Simon Pitts melde at han ikke trodde at Tom Lockyear ville bli klar til tirsdagens kamp. Derimot håpet han i det lengste på at Matty Pearson ville bli klar.

Toppscorerne
Millwall har flere ulike målscorere, og Jed Wallace har scoret flest mål med sine syv ligamål. Matt Smith har scoret fem mål. For Luton er det fortsatt James Collins som er lagets toppscorer med sine ti mål, mens Jordan Clark og George Moncur har scoret tre mål hver.

Luton begynner å bli desperate etter å komme på vinnersporet igjen, og ikke minst klare å vinne en hjemmekamp igjen. Om dette skjer på tirsdag, kan du streame live via iFollow tjenesten som du finner på Luton Town sine hjemmesider. Simon Pitts vil kommentere kampen live som har avspark kl 2045 norsk tid.

COYH!!!

Hvor nyttig er dette innholdet?

Klikk på en stjerne for å gi din vurdering!

Gjennomsnittsvurdering 0 / 5. Antall vurderinger: 0

Ingen vurderinger ennå. Bli den første som vurderer dette innholdet!