Preview Luton Town – Cardiff City FC

På tirsdag kveld er det tid for revansje, når Cardiff besøker Kenilworth Road i den TV sendte kampen som har avspark kl 2115 norsk tid. Motsatt oppgjør i høst endte med et ydmykende 0-4 tap i Cardiff, og satte en bråstopper på en rekke på fem kamper hvor Luton ikke hadde tapt.

Cardiff by
Cardiff er hovedstad og den største byen i Wales. Det bor ca 346 000 innbyggere i universitetsbyen Cardiff, som også gjør byen til den 16. største byen i Storbritannia. Byen ligger i det bevarte grevskapet Glamorgan i det sørlige Wales, omtrent sju mil vest for den Engelske byen Bristol, og 18 mil sørvest for Birmingham. Byen var liten inntil begynnelsen av det 19. århundre, da havneanlegget Cardiff Docks ble tatt i bruk som havn for transport av kull. På sitt mest travle var Cardiff Docks en av de største dokkingssystemene i verden. Cardiff fikk status som city i 1905, og ble hovedstad i Wales 20.desember 1955.

Cardiff City FC sin historie
Cardiff City FC ble stiftet i 1899, og ble valgt inn i The Football League i 1920. Allerede fire år etter at Cardiff ble valgt inn i The Football League, i 1923/24 sesongen, klarte Cardiff sitt beste ligaresultat noensinne da de ble nummer to på det øverste nivå i det engelske ligasystemet. Cardiff fikk lik poengsum som Huddersfield, da begge lag klarte 57 poeng. Cardiff hadde en målforskjell på 61-34, mens Huddersfield hadde en målforskjell på 60-33. Cardiff ble derimot dømt bak Huddersfield, da man frem til 1976 skilte lag med lik poengsum med gjennomsnittsmål. Altså antall scorede mål delt på innslupne. Cardiff hadde 0,024 dårligere målgjennomsnitt enn Huddersfield og ble dømt bak, til tross for at de hadde scoret et mål mer enn Huddersfield.

1923/24 sesongen regnes som den jevneste serieavslutningen noensinne for å skille en vinner på det øverste nivå i det engelske seriesystemet. For ordens skyld, så spilte Cardiff 0-0 i siste serierunde, og bommet også på et straffespark. Ordningen med målgjennomsnitt favoriserte de som scoret minst mål, og ble byttet ut med dagens ordning før 1976/77 sesongen.

Året etter, nærmere bestemt i 1925, kvalifiserte Cardiff seg til sin første FA cupfinale som de tapte 0-1 for Sheffield United. Derimot ble det seier i den prestisjetunge turneringen to år senere, når de vant 1-0 over Arsenal på Wembley, som også er klubbens eneste «major trophy». Cardiff spilte seg også frem til FA cupfinalen i 2008, men tapte 0-1 for Portsmouth. I 2012 tapte Cardiff ligacupfinalen mot Liverpool, etter at det sto 2-2 etter 120 spilte minutter. Liverpool vant 3-2 på straffer. Cardiff er det eneste «ikke engelske laget» som har vunnet FA cupen, mens Swansea er det eneste «ikke engelske laget» som har vunnet Ligacupen.

Frem til 1995 har de Walisiske lagene som har spilt i den engelske ligaen, kunnet delta i den walisiske cupen. Cardiff har vunnet den walisiske cupen 22 ganger, som igjen har gjort at Cardiff har kunnet delta i UEFA/Cupvinnercupen. Cardiff har gjort dette 14 ganger, sist i 1993/94. Cardiff har kommet til kvartfinalen tre ganger, mens de i 1967/68 klarte å spille seg helt frem til semi-finalen, hvor de sammenlagt tapte 3-4 for Hamburger SV. I 1969/70 møtte Cardiff norsk motstand i første runde, da de møtte Mjøndalen og vant hele 12-2 sammenlagt.
I sommer avsluttet Cardiff sesongen i Championship på en femte plass, og kvalifiserte seg dermed til Play-off. I Play- off ble Cardiff slått 3-2 over to kamper av Fulham, som også senere vant Play-off finalen 2-1 over Brentford.

Vincent Tan, Ole Gunnar Solskjær og nordmenn i Cardiff
I 2010 kjøpte Vincent Tan aksjer i klubben, og fikk full kontroll over klubben. Den 2. januar 2014 var det klart at Tan hadde hentet Ole Gunnar Solskjær fra Molde, og ansatt han som klubbens nye manager. Solskjær hentet nordmennene Magnus Wollf Eikrem, Jo Inge Berget og Mats Møller Dæhlie til klubben, uten at de var med å hjelpe Solskjær til suksess i klubben. Det ble kun syv seiere på Cardiff denne sesongen, og Cardiff havnet sist i Premier League og rykket direkte ned til Championship med sine 30 poeng. Solskjær fikk tidlig sparken i Championship, da Cardiff hadde tapt tre av sine første syv kamper, og lå på 17.plass når Solskjær ble avskjediget. Cardiff spilte i Championship frem til 2017/18 sesongen, hvor de rykket opp til Premier League etter å ha havnet på andre plass. Det ble med den ene sesongen, ettersom de havnet 18.plass i Premier League. Cardiff var to poeng bak Brighton & Hove Albion som kapret 17.plassen, som også er første sikre plass i Premier League.

Rivalisering
Cardiffs største rival, er naturlig nok den andre walisiske storklubben, Swansea. Derbyet kalles «The South Wales Derby», og er blitt spilt over 100 ganger. Derbyet hadde et vennlig tilsnitt frem til 1980 tallet. Utover 1980 tallet, og spesielt 90-tallet, intensiverte rivaliseringen seg, og det oppsto flere episoder med voldelige sammenstøt mellom lagenes supportere.

Det hele toppet seg i 1993, hvor lagene møttes i Cardiff på Cardiffs tidligere hjemmebane, Ninian Park. Supportere mellom lagene gikk løs på hverandre på innsiden av stadion og på utsiden. Sammenstøtet har fått navnet «The Battle of Ninian Park». Det hele resulterte i at når lagene møttes innbyrdes, fikk ikke bortefans lov til å komme inn på stadion. Først fire år senere fikk lagenes bortefans komme inn på kampene. Også kampene mellom Cardiff og Bristol lagene, Bristol City og Bristol Rovers, har et sterkt rivaliserende tilsnitt. Disse derbyene kalles «The Severnside Derby». Rivaliseringen er naturlig, ettersom lagene ligger nær hverandre i avstand, men på hver sin side av grensen mellom Wales og England.

Cardiff City Stadium
«The Bluebirds», som er kallenavnet til Cardiff City, spiller hjemmekampene sine på Cardiff City Stadium. Anlegget som sto klart sommeren 2009, har i dag en kapasitet på 33 280 tilskuere. Rekorden på antall tilskuere kom i en Premier League kamp mellom Cardiff og Liverpool i 2019, hvor 33 082 tilskuere så kampen. Før 2009, spilte Cardiff på Ninian Park, som hadde vært hjemmebanen til Cardiff siden 1910. Rekorden på Ninian Park er på 62 634 tilskuere, som så en landskamp mellom Wales og England i 1959. Siste kamp på Ninian Park ble spilt 25.april 2009 mellom Cardiff og Ispwich. Ninian Park ble mer eller mindre jevnet med jorden umiddelbart, og Ninian Park ble erstattet med et boligstrøk.

H2H
Luton og Cardiff har møtt hverandre 61 ganger. 23 ganger har Luton vunnet, 21 ganger har Cardiff vunnet, mens 17 ganger har det endt uavgjort.

Som nevnt innledningsvis, møttes lagene i høst, nærmere bestemt den 28.november hvor Cardiff vant hele 0-4.

Luton møtte Cardiff ved tre anledninger forrige sesong, hvor to av dem i august på The Cardiff City Stadium, som også var første gang Luton spilte på dette stadion anlegget noensinne. Første kamp, som var en ligakamp, ble spilt den 10.august august, som også var Lutons første bortekamp for sesongen. Luton tapte 1-2 etter at Matty Pearson utlignet til 1-1 i det 86.minutt. Den tidligere Luton spilleren, Isac Vassell, kom inn fra Cardiff benken og scoret Cardiffs andre mål på overtid i andre omgang.

Luton møtte også Cardiff i Carabao cupens andre runde helt i slutten av august 2019. Denne kampen vant Luton 3-0 etter at Cardiffs Junior Hoilett scoret selvmål, mens Alan Sheehan og Jake Jervis scoret de to andre målene for Luton. Siste møte forrige sesong mellom lagene skjedde på Kenilworth Road i februar, hvor Cardiff vant 1-0. Med det klarte Cardiff for første gang å vinne to ligaseiere over Luton i en og samme sesong siden 1979/80 sesongen.

Fjorårets 1-0 seier til Cardiff over Luton på Kenilworth Road, var også første gang Cardiff klarte å vinne en bortekamp over Luton på fem forsøk. Siste seier til Cardiff over Luton før fjorårets seier, var i 1981 i en League Division Two kamp (nivå to) hvor Cardiff vant 3-2. Etter det ble det hjemmeseier i 1999 og 2002, mens det ble poengdeling i 2006 og 2007. Kun fire ganger har Cardiff klart å vinne på Kenilworth Road, mens femten ganger har det endt med hjemmeseier. Ti ganger har det endt uavgjort.

Cardiffs form
Den 21.januar ble Neill Harris erstattet av den erfarne manageren Mick McCarthy. Da hadde Cardiff tapt seks kamper på rad, og befant seg på 15.plass i ligaen. Managerbyttet ga umiddelbart resultater, og McCarthys menn har nå spilt fem kamper sammen og har ennå ikke tapt. Det startet med uavgjort mot Barnsley og Millwall, før de nå har vunnet tre kamper på rad, henholdsvis mot Bristol City, Rotherham og Coventry. Det gjør at Cardiff nå ligger på syvende plass med sine 40 poeng, seks poeng bak Bournemouth som ligger på sjette plass. Det er tre poeng ned til Luton på 15.plass.

Hittil har Cardiff hatt en bra bortesesong, da de har tatt 22 av sine 40 poeng på bortebane. Etter managerskiftet, har Cardiff nå spilt tre bortekamper på rad uten å tape, hvor de to siste mot Bristol City og Rotherham endte med seier. Bortekampen før det mot Barnsley, endte uavgjort, mens de to bortekampene før det igjen, endte med tap.

Lutons form
På lørdag vant Luton sin andre borteseier for kalenderåret 2021, når de vant en sjelden seier på St Andrews ved å slå Birmingham 1-0. Dermed ble Luton værende på sin femtende plass i ligaen, men nå med 37 poeng. Det er ni poeng opp til Bournemouth på sjette plass, mens det er ni poeng ned til Rotherham på 22. plass.

Selv om Luton nå har spilt to kamper på rad uten å tape, har Luton vist veldig ustabil form i det siste. Det skal sies at motstanden har vært tøff da Luton i hele januar har møtt topplag, og for det meste spilt på bortebane. Bortsett fra 0-2 tapet mot QPR, har også tapene vært ett måls tap. Fasit på de siste ti kampene er tre seiere, to uavgjort og fem tap.

Med seier over Cardiff, vil Luton vinne sin første hjemmeseier for kalenderåret 2021, da Luton tapte sin hjemmekamp mot QPR 0-2, mens det ble1-1 mot Huddersfield. Tapet mot QPR er allikevel det eneste hjemmetapet som Luton har på ni hjemmekamper. På de siste ti hjemmekampene har Luton vunnet tre kamper, spilt fem uavgjort, mens det ble hjemmetap mot Brentford og QPR.

Skadesituasjon
Etter pressekonferansen på mandag, har det per nå ikke lyktes å få noen opplysninger om Lutons skadesituasjon eller andre opplysninger som kan være vesentlige før laguttaket til tirsdagens kamp. Derimot ble det gjentatt fra Nathan Jones at Brendan Galloway er fri til å finne en annen klubb, etter sitt skademareritt som han pådro seg mot Brentford høsten 2019. Han vil derimot fullføre opptrening og rehabilitering i Luton.

Topp scorerne
Foran årets sesong signerte Cardiff den Walisiske landslagsspissen og tidligere Viking spissen Kieffer More fra Wigan. I Viking spilte More ni kamper uten å score et eneste mål, mens han forrige sesong scoret 10 mål for Wigan på 36 kamper. Hittil denne sesongen har Moore scoret 13 mål på 25 kamper, og er ligaens fjerde mestscorende spiller. James Collins er Lutons toppscorer med sine ti mål.

Tirsdagens kamp har avspark kl 2115, og sendes direkte på Vsport2 og VIAPLAY plattformen. Med andre ord, kampen kan ikke streames med live bilder fra iFollow tjenesten. Derimot kan du lytte til radiostreamen til iFollow, da Simon Pitts vil kommentere kampen.

COYH!!!

Hvor nyttig er dette innholdet?

Klikk på en stjerne for å gi din vurdering!

Gjennomsnittsvurdering 0 / 5. Antall vurderinger: 0

Ingen vurderinger ennå. Bli den første som vurderer dette innholdet!