Queens Park Rangers – Luton Town

Med tre poeng mot Queens Park Rangers på fredag på Kiyan Prince Foundation Stadium, kan Luton en gang for alle si at «Londonkomplekset» er begravet for alltid. I midten av oktober vant Luton 2-0 over Millwall på The Den, og sikret seg sin første borteseier i London på et av de to øverste liganivåene siden 2-1 seieren over Crystal Palace høsten 2005. Hele 60 bortekamper i London måtte til for at Luton endelig skulle ta sin første borteseier i London siden høsten 2005. Forøvrig er det to av ligaens mestscorende lag som møtes til den TV sendte kampen på fredag kveld.

Forøvrig går Luton inn i en tøff borteperiode nå, hvor seks av ni kamper skal spilles på bortebane.

Queens Park Rangers
Queens Park Rangers ble stiftet i 1882, og ble valgt inn i The Football League i 1920. Queens Park Rangers, som ofte forkortes QPR, er en Londonklubb som har sitt utspring fra distriktet White city og Sheperd´s Bush i bydelen Hammersmith and Fulham i det vestlige London.

Rivaler
Når det gjelder QPR sine rivaler, er de fleste lag fra London å anse som rivaler. Også Luton anses som en rivalklubb, og det har vært flere episoder med voldelige episoder mellom klubbene.

De klubbene som QPR rivaliserer mest med, er klubbene som nevnes i det såkalte «The West London derby». Dette er benevnelsen på de innbyrdes kampene mellom lagene Chelsea, Brentford, Fulham og QPR, som alle er lokalisert vest i London. For QPR er Chelsea den klubben de ønsker aller mest å vinne over, mens Fulham og Brentford rangeres deretter. Grunnet at de fire lagene ofte har spilt i forskjellige divisjoner, er ikke «The west London derby» de mest prestisjefylte derbyene i England.

QPR sin historie
QPR har et Major Trophy, da de vant Ligacupen i 1967 etter å ha beseiret West Bromwich 3-2. QPR tapte FA cupfinalen i 1982, mens de tapte ligacupfinalen i 1986. Beste ligaplassering fikk QPR i 1975/76 sesongen, hvor de havnet på andre plass, et poeng bak Liverpool. QPR var dermed kvalifisert for Europacup for første gang. I første runde slo de ut Brann, etter å ha vunnet 4-0 i Bergen og 7-0 i London. QPR spilte seg helt frem til kvartfinalen, hvor de møtte AEK Athen. QPR vant 3-0 i London, men tapte 0-3 i returoppgjøret i Athen, for å tape den avgjørende straffesparkkonkurransen. Også i 1984/85 sesongen fikk QPR prøve seg i Europa, men da stanset Europaeventyret allerede i andre runde etter at Partizan Beograd scoret flere bortemål enn QPR.

Sist QPR spilte i Premier League, var i sesongen 2014/15. Året før rykket QPR opp til Premier League, etter å ha vunnet over Derby i Play-off finalen. Kampen ble avgjort i kampens siste minutt etter at Bobby Zamora scoret kampens eneste mål. Sesongen etter havnet QPR sist i Premier League med sine 30 poeng. QPR var åtte poeng unna Aston Villa som havnet på 17.plass og kapret den siste trygge plassen i Premier League. Etter det har QPR spilt i Championship, og i sommer avsluttet QPR på en niende plass, ni poeng bak Bournemouth som havnet på sjette plass, og seks poeng foran Luton som havnet på 12.plass.

Lofthus Road/ Kiyan Prince Foundation Stadium
«Super Hoops» eller «The R´s», som er kallenavnene til Queens Park Rangers, spiller hjemmekampene sine på Loftus Road eller Kiyan Prince Foundation Stadium, som stadionanlegget ble omdøpt til i juni 2019.

Frem til 1917 spilte QPR på fem forskjellige hjemmebaner før de flyttet inn på Lofthus Road i 1917. Fra 1931 til 1933 spilte QPR på White City Stadium, som også var et offisielt OL stadion under London OL i 1908, før de igjen brukte Lofthus Road som sin hjemmebane frem til 1962. Igjen spilte QPR to sesonger på White City Stadium, før Lofthus Road ble klubbens hjemmebane igjen. Lofthus Road er i dag et kombinert fotball- og rugbystadion, og QPR deler anlegget med rugbylaget London Wasps Rugby Union. Lofthus Road har i dag en kapasitet på 18 682 tilskuere, mens publikumsrekorden er på 35 353 tilskuere fra en kamp som ble spilt mellom QPR og Leeds i april 1974. White City stadium ble revet i 1984.

Som en kuriositet kan nevnes at Lofthus Road, som første stadionanlegg i England, fikk kunstgress i 1981. Kunstgresset ble liggende frem til april 1988. Kenilworth Road fikk sitt kunstgress i 1985, og fikk erstattet kunstgresset med naturgress i 1991. Det engelske fotballforbundet innførte etterhvert restriksjoner og forbud mot kunstgress, og i 1994 var alle kunstgressbanene erstattet med naturlig gress. QPR har planer om å enten bygge ut Lofthus Road, eller å bygge et helt nytt stadion.

Før sesongen 2019/20 ble Loftus Road navnet endret til The Kiyan Prince Foundation Stadium. Dette ble gjort for å hedre Kiyan Prince som ble knivstukket og drept i London i mai 2006, bare 15 år gammel. Prince var sett på som et stort fotballtalent og var en del av QPR sin ungdomssatsning.

H2H
Luton og QPR har møtt hverandre 100 ganger, hvor QPR har vunnet 40 ganger, Luton har vunnet 31 ganger, mens 29 ganger har det endt uavgjort.

Sist lagene møttes, var i kamp nummer 100 mellom lagene, og var vårens aller siste ligakamp som ble spilt på Kiyan Prince Foundation Stadium, hvor QPR vant 3-1. QPR tok ledelsen etter tyve minutter, mens Kiernan Dewsbury-hall utlignet til 1-1 rett før pause. Stefan Johansen sørget for 2-1 etter 60 minutter, mens Albert Adomah fastsatte sluttresultatet til 3-1 i kampens siste minutt. Motsatt oppgjør mellom QPR og Luton ble spilt i januar på Kenilworth Road som QPR vant 2-0.

Det betyr at Luton har spilt fem oppgjør på rad mot QPR uten å ha vunnet. Siste seier var et returoppgjør i FA cupens tredje runde på Kenilworth Road i januar 2007 som Luton vant 1-0.

Siste ligaseier over QPR skjedde i januar 2006, hvor Luton vant 2-0 i en Championship kamp på Kenilworth Road. Lutons mål ble scoret av Markus Heikkinen og Steve Howard. Siden april 1988, har QPR og Luton møttes hele 24 ganger. De to nevnte seierne i 2006 og 2007, er de eneste seierne som Luton har over QPR siden april 1988.

Lofthus Road, eller Kiyan Prince Foundation Stadium, har ikke vært noen lykkebane for Luton. Av 50 oppgjør som QPR har hatt fordelen av å ha hjemmebane, har det endt med hjemmeseier 31 ganger. 13 ganger har det endt uavgjort, mens Luton kun har klart å vinne seks ganger når de har besøkt QPR. Vi må tilbake til 1984, eller sytten bortekamper mot QPR, for å finne sist Luton vant over QPR på Lofthus Road.

QPR form
Før fredagens kamp, ligger Mark Warburtons menn på sjette plass med sine 26 poeng, og det skiller kun to mål mellom QPR og Blackburn som ligger på syvende plass. Det er tolv poeng opp til Fulham som ligger på andre plass, mens det er to poeng ned til Luton som ligger på 11. plass.

Som nevnt innledningsvis, er QPR et av de mestscorende lagene i årets liga med sine 28 mål, like mange mål som Blackburn. Kun Bournemouth og Fulham har scoret fler mål enn QPR. Derimot scores det også mange mål i motsatt ende av QPR sin banehalvdel, da QPR har sluppet inn 24 mål, som er det syvende dårligste i årets liga. Av de tolv øverste lagene, er det kun Blackburn med sine 26 innslupne mål som har sluppet inn fler mål en QPR.

QPR har nå spilt tre kamper på rad uten å tape, men kun 1-0 seieren mot Cardiff i Wales for to og en halv uke siden, har gitt tre poeng. Kampene mot Nottingham og Blackpool endte begge 1-1. Før disse tre kampene, ble det 1-2 tap mot Peterborough, mens kampen mot Blackburn, som ble spilt før tapet mot Peterborough, endte med 1-0 seier til QPR. Det gjør at QPR har fått med seg åtte poeng av femten mulig på de siste fem kampene.

QPR har vært veldig gode på hjemmebane denne sesongen, da 1-2 tapet mot Bristol City i september, er det eneste hjemmetapet denne sesongen. QPR startet hjemmesesongen med å spille uavgjort mot Millwall og Barnsley, henholdsvis 1-1 og 2-2, før de vant 2-0 mot Coventry. Deretter tapte QPR mot Bristol City, før de vant tre hjemmekamper på rad. Birmingham ble slått 2-0, Preston ble slått 3-2, mens Blackburn ble slått 1-0. Siste hjemmekamp før landslagspausen, endte 1-1 mot Nottingham Forest.

Lutons form
Siste kamp før landslagspausen, endte med et kjedelig og noe ufortjent tap mot Nathan Jones tidligere arbeidsgiver, Stoke City. Stoke scoret kampens eneste mål i det 35 minutt, mens Luton misbrukte flere gode muligheter, inkludert en heading i tverrliggeren fra den tidligere Leicester spilleren, Admiral Muskwe.

Det gjør at Luton falt ned på 11. plass før fredagens kamp, med sine 24 poeng, to poeng bak QPR på sjette plass. Som QPR, har Luton en positiv målforskjell på fire mål, og er det sjette mestscorende laget i årets The Championship med sine 26 scorede mål. Dette gir et snitt på 1,52 scorede mål per kamp, mens det i fjor endte på 0,89.

Simon Sluga og hans forsvarsrekke, har syv «clean sheet» denne sesongen av sytten mulige, mens det i fjor ble det totalt 15 «clean sheet». Allikevel har Sluga spilt syv kamper hvor han har måttet plukke ut ballen fra eget nett, to ganger eller mer. Totalt har Sluga plukket ut ballen fra eget nett 22 ganger, som gir et snitt på 1,24 innslupne mål per kamp denne sesongen. Snittet i fjor var på 1,08, mens snittet var på 1,78 innslupne mål i 2019/20 sesongen.

Tapet mot Stoke gjør at Luton nå har to tap på tre kamper, da Luton vant 3-1 over Middlesbrough på Kenilworth Road, imellom tapene mot Preston og Stoke. Før tapet mot Stoke, vant Luton kampene mot Coventry, Millwall og Hull, mens det ble uavgjort mot Huddersfield og Derby.

Borteformen til Luton har vært av det variable slaget denne sesongen, og kun borteseierne mot Barnsley og Millwall har gitt tre poeng når Luton har spilt på bortebane. Luton har spilt uavgjort mot Blackburn, Bristol City og Derby, mens det har blitt bortetap mot West Bromwich, Bournemouth og Preston.

Petter Vaagan Moen og Stefan Johansen
Petter Vaagan Moen signerte for QPR i januar 2011, og fikk deretter syv kamper i Championship, hvor QPR ble seriemestre og rykket opp til Premier League. Påfølgende sesong ble veldig tung for Vaagan Moen. Det ble bare reservelagsfotball, ettersom han ikke var blant de 25 som ble registrert i QPR troppen som skulle spille i Premier League. Vaagan Moen ble løst fra kontrakten med QPR i januar 2012, og signerte deretter for Lillestrøm.

Den 26.januar i fjor ble det klart at den tidligere norske landslagskapteinen, Stefan Johansen, ble lånt ut fra sin moderklubb Fulham til QPR. Johansen spilte 21 kamper for QPR mens han var lånt ut, og scoret sitt fjerde QPR mål mot Luton i sesongens siste kamp. Sitt første mål scoret han for QPR den 20. februar hvor QPR vant 2-1 over Bournemouth. Den 24. juli i sommer, var det klart at Stefan Johansen hadde signert en permanent avtale med QPR, og hittil denne sesongen har han spilt 14 kamper og scoret et mål for QPR.

«Nice to know, need to know»
QPR sin manager, Mark Warburton‚ debuterte som QPR manager i august i 2019 med å vinne 2-1 over Stoke på Bet 365 Stadium, og da med Nathan Jones som Stoke manager. Dette var første gang en nyansatt QPR manager vant en debutkamp siden Neill Warnock vant sin debutkamp i 2010.

Hva gjelder innbyrdes oppgjør mellom Warburton og Nathan Jones, har ennå ikke Nathan Jones vunnet mot Warburton. Tre seiere til Warburton og to uavgjort resultat (inkludert perioden til nathan Jones i Stoke), er det foreløpige forholdet mellom managerne.

Siden Nathan Jones kom tilbake som manager, har Luton klart 25 «clean sheet».

Skadesituasjonen
På torsdagens pressekonferanse, kunne Nathan Jones melde at landslagspausen var blitt brukt godt, og at han har en mer eller mindre skadefri tropp hvor alle spillerne syntes også å være i god form. Derimot trodde han ikke at Luke Berry ville klare å bli klar til fredagens kamp, da han lenge har slitt med en leddbåndskade.

Toppscorerne
For Luton er det Elijah Adebayo som er Lutons toppscorer med sine åtte mål, mens Harry Cornick har scoret syv mål, i tillegg til sine to målgivende pasninger. Luke Berry har fire mål og en målgivende pasning hittil denne sesongen. Fred Onyedinma er også verdt å nevne, da han på ni kamper (fire fra start), har to mål og tre målgivende pasninger. James Bree har også tre målgivende pasninger.

Som i fjor er det Ilias Chair og London Dykes som er klubbens mest målfarlige spillere, da begge har scoret seks mål hver uansett turnering. Robert Dickie har scoret fire mål, mens fjorårets lånekomet, Charlie Austin, har scoret tre mål. 2.juni i sommer, signerte Austin en to års kontrakt med QPR, og tok dermed fatt på sin andre periode som QPR spiller.

«London komplekset»
At Luton har hatt store problemer med å vinne ligakamper i London når Luton har spilt på de to øverste liganivåene, er et spesielt fenomen. Av de 60 siste bortekampene som Luton har spilt innenfor Londons bygrense på de to øverste liganivåene, har kun fire av disse kampene endt med Luton seier. Den siste seieren kom nå i oktober når Luton vant 2-0 over Millwall, hvor Harry Cornick scoret begge Lutons mål. Sist Luton vant en kamp i London på et av de to øverste liganivåene før det, var i første serierunde i Championship i august 2005, hvor Luton vant 2-1 over Crystal Palace på Selhurst Park. Lutons mål ble scoret av Steve Howard og Ahmet Brkovic. Etter det har Luton besøkt London 12 ganger i The Championship, hvor seieren over Millwall er de eneste poengene Luton har fått med seg på disse 12 forsøkene.

På mandag var rundt 2300 bortebilletter solgt til Luton supportere, av snaue 3000 billetter. Fredagens kamp kan ikke streames på iFollow med live bilder, da kampen er plukket ut til å bli sendt på Vsport2 og VIAPLAY plattformen med Arnstein Frilling som norsk kommentator. Sendingen starter kl 2040 norsk tid. For de som ikke har tilgang på Vsport2 og VIAPLAY, kan høre radiostreamen på iFollow hvor Simon Pitts kommenterer kampen.

COYH!!!

Hvor nyttig er dette innholdet?

Klikk på en stjerne for å gi din vurdering!

Gjennomsnittsvurdering 0 / 5. Antall vurderinger: 0

Ingen vurderinger ennå. Bli den første som vurderer dette innholdet!