Preview Luton Town – Stoke City

Kampene kommer tett, og igjen er det lørdag og kamp for Luton Town. Denne gang får Luton besøk av Stoke City, som denne sesongen blant annet har lånt nordmannen Leo Østigard fra Brighton & Hove Albion. Vi kan også få et gjensyn med Tom Ince, som i våres ble lånt ut til Luton og fikk til sammen syv kamper.

Stoke- on- Trent
Stoke-on-Trent er en by ved elven Trent i midt- England, nærmere bestemt i grevskapet Staffordshire. Byen er en sammensmelting av de seks byene Stoke-Upon-Trent, Hanley, Burslem, Longton, Tunstall og Fenton. Sammenslåingen skjedde i 1910, og den nye enheten fikk status som City i 1925. Det bor snaue 250 000 innbyggere i byen, som siden det 17.århundre har vært kjent for industrielt pottemakeri og porselensproduksjon.

Stoke City
Stoke City ble stiftet i 1863, og er en av de eldste fotballklubbene som fortsatt eksisterer, og var en av 12 klubber som var med å starte The Football League i 1888. Klubben holder til i bydelen Stoke i Stoke-on-Trent. På 1920 – tallet skiftet klubben navn fra «Stoke Football Club» til «Stoke City Football Club» etter at Stoke-on-Trent fikk status som City i 1922.

Klubbens historie
Klubben har i hele sin historie levd i skyggen av de beste lagene. De har rykket opp og ned mellom de to øverste nivåene, med sporadiske opphold på nivå tre. I 1972 vant klubben den engelske Ligacupen, som er klubbens eneste «major trophy», samtidig som de i 1973/74 og 1974/75 klarte to 5.plasser på rad på øverste liganivå. Dette er muligens den beste perioden i klubbens historie, selv om Stoke ble nummer fire i 1935/36 og i 1946/47. I 1977 rykket Stoke ned til nivå to, før de igjen rykket opp til det øverste liganivået to sesonger senere. Stoke fikk seks sesonger på øverste nivå, før de rykket ned igjen i 1985.

1998/99 sesongen tilbrakte Stoke i League Division Two (nivå tre). I løpet av denne sesongen, ble Stoke kjøpt opp av Islandske finansmenn, og samtidig ble den islandske treneren Gudjon Thordarson ansatt som klubbens manager. Dette var forøvrig første gang at Stoke hadde ansatt en manager uten britisk pass. Thordarson fikk raskt suksess, ettersom Stoke vant The Football League Trophy i 2000. Dette var andre gang Stoke vant The Football League Trophy, da de også vant samme turnering i 1992.

I 2002 klarte endelig Thordarson å få Stoke tilbake til League Division One (nivå to), men måtte gjennom Play-off, hvor seier over Brentford i Play-off finalen sikret opprykket. Til tross for opprykket, fikk ikke Thordarson lov til å fortsette som manager i League Division One. Stoke gikk nå inn i en kaotisk periode med flere bytter og sparkinger av managere, deriblant Tony Pulis.
I mai 2006 tok forretningsmannen og grunnleggeren av Bet365, Peter Cotes, over aksjemajoriteten i klubben. Blant annet ansatte han Tony Pulis som klubbens manager, knapt et år etter at han hadde fått sparken av den tidligere islandske eieren.

I 2008 var det endelig klart. Tony Pulis og Stoke hadde endelig lyktes med å rykke opp til The Premier League, da Stoke avsluttet 2007/08 sesongen på andre plass. For første gang siden 1985, eller etter 23 år, skulle Stoke spille på øverste liganivå igjen. Majoriteten av disse 23 årene uten spill på øverste liganivå, spilte Stoke i League Division one (nivå to). Men Stoke hadde også to perioder på tilsammen syv år i League Division Two (nivå tre).

I 2011 klarte Stoke å spille seg frem til FA-Cupfinalen, etter at de vant 5-0 i semi-finalen mot Bolton. Selve finalen tapte Stoke 0-1 for Manchester City.

I mai 2013 ble Pulis erstattet med Mark Hughes og Hughes ledet Stoke til den beste plassering i Premier League noen gang, da Stoke avsluttet 2013/14 sesongen på en niende plass. Dette var også den beste ligaplasseringen til Stoke siden femte plassen i 1975.

6.januar i 2018 var det slutt for Mark Hughes, etter en rekke dårlige resultater. «spikeren i kisten» var et tap i FA-Cupen for Coventry, som da spilte i League Two (nivå fire). Han ble erstattet av Paul Lambert, som ikke maktet å hindre at Stoke rykket ned til The Championship.

Lambert fikk ikke fortsette og ble erstattet av Gary Rowett. Til tross for å ha satset hele 50 millioner pund på nye spillere før 2018/19 sesongen, klarte ikke Rowett å få «sving på» Stoke. Igjen fikk en manager i Stoke sparken, da Rowett i begynnelsen av januar 2019 ble erstattet av Lutons Nathan Jones.

Nathan Jones og Stoke avsluttet sesongen 2018/19 på en 16. plass, og det etter at Stoke hadde spilt hele 22 uavgjortkamper gjennom hele sesongen. 2019/20 sesongen startet elendig for Stoke og Nathan Jones, og den 1. november 2019 var det slutt etter å ha kun klart to seiere på fjorten kamper, eller seks seiere totalt på sine ni måneder han var manager i Stoke.

Nathan Jones ble erstattet av den Nord Irske landslagstreneren Michael O´Neill, som avsluttet 2019/20 sesongen på 15.plass, fem poeng foran Luton. Stoke var lenge med i nedrykkskampen, men en sterk innspurt hvor Stoke vant tre av de siste fire kampene, samt spilte uavgjort borte mot Bristol City, sikret Stoke fornyet kontrakt i The Championship.

I våres avsluttet Stoke sesongen på en 14.plass, to plasser og to poeng bak Luton, som avsluttet på 12.plass.

Rivaler
Stoke sine argeste rivaler, er først og fremst byrival Port Vale. Stoke har sitt utgangspunkt fra bydelen Stoke-Upon-Trent, mens Port Vale har sitt utgangspunkt fra bydelen Burslem. «The Potteries» derby har blitt spilt 46 ganger, da klubbene som regel har spilt på ulike liganivå. Stoke har vunnet 19 ganger, mens Port Vale har vunnet 15 ganger. Også kamper mot Derby County, West Bromwich Alblion og Wolverhampton Wanderers blir ansett som rivaliserende lag.

BET365 Stadium
«The Potters», som er kallenavnet til Stoke, spiller hjemmekampene sine på BET365 Stadium. Tidligere het anlegget Britannia Stadium, men skiftet til sponsornavnet BET365 Stadium i juni 2016. Anlegget har en kapasitet på 30 089, hvor rekorden er på 30 022 tilskuere. Fra 1878 til 1997, spilte Stoke på Victoria Ground. Victoria Ground ble revet omtrent med en gang Stoke flyttet til Britannia Stadium. Asken til Sir Stanley Matthews er gravd ned på midtbanen til Bet365 Stadium. Legenden, som spilte profesjonell toppfotball på øverste nivå til han var over femti år gammel, spilte tilsammen 318 kamper for klubben i sitt hjerte og scoret 54 mål. Det var også han som offisielt åpnet det nye stadionanlegget den 30.august 1997.

H2H
Luton og Stoke har møtt hverandre 46 ganger. 20 ganger har Stoke vunnet, 11 ganger har Luton vunnet, mens 15 ganger har det endt uavgjort.

Sist lagene møttes, var på BET 365 Stadium hvor Stoke vant hele 3-0. Motsatt oppgjør på Kenilworth Road endte med 2-0 seier til Stoke. Sist lagene møttes før det, var den 29.februar 2019 på Kenilworth Road, som også ble den siste hjemmekampen på Kenilworth Road før Corona pausen, og da også siste kamp med nærmest fullt stadion på lang tid. Stoke tok tidlig ledelsen, mens James Collins sikret uavgjort på straffe et minutt på overtid i andre omgang. For øvrig var også dette supporterturen i 2019, og rundt 40 skandinaviske fans var til stede på kampen.

Luton og Stoke har nå møtt hverandre ti ganger siden siste Luton vant over Stoke. Syv ganger har Stoke vunnet, mens tre ganger har det endt uavgjort. På de siste atten møtene mellom lagene har det kun endt med Lutonseier ved to anledninger. Tretten ganger har det endt med Stoke seier, mens tre ganger har det endt uavgjort.

Siste seier for Luton mot Stoke kom den 2. desember i 2000, hvor Luton vant 3-1 i en League Division Two kamp (nivå tre). Kampen ble spilt på Britannia Stadium, og Lutons mål ble scoret av Paul Mclaren og Peter Thomsen (2). Siste seier på Kenilworth Road kom i februar sesongen før, hvor Luton vant 2-1 eter to scoringer av Phil Gray. Også det i en League Division Two kamp.

Stoke har besøkt Kenilworth Road 24 ganger, og har vunnet ti ganger. Seks ganger har Luton vunnet, mens åtte ganger har det endt uavgjort. Stoke har klart å få med seg poeng fra Kenilworth ni av de siste ti gangene de har besøkt Kenilworth Road, mens Luton vant som nevnt i 2000.

Stoke sin form
Stoke startet sesongen sterkt, med å ligge på tredje plass etter at 11 serierunder var spilt, og var kun et poeng etter West Brom og Bournemouth. Deretter gikk Stoke på fire direkte tap, før de forrige lørdag spilte uavgjort mot Cardiff.

På onsdag besøkte Stoke Blackpool, og vant 1-0 etter at veteranen Steven Fletcher scoret kampens eneste mål drøye ti minutter før kampslutt. Det gjør at Stoke ligger på sjette plass med sine 25 poeng før lørdagens kamp mot Luton, med knappest mulig margin til Huddersfield på syvende plass.

Kampen før Cardiff, var for øvrig Carabao cupens fjerde runde, som Stoke tapte 1-2 for Brentford hjemme på BET365 Stadium. I tredje runde slo Stoke ut Watford, ved å vinne 3-1 på Vicarage Road.

Onsdagens kamp mot Blackpool, var den første borteseieren på seks kamper. For fire bortekamper siden ble det et poeng mot Preston, mens det ble borteseier mot Swansea i sesongens andre bortekamp. I sesongens første bortekamp ble det målløst mot Birmingham. Det ble bortetap mot Fulham og Derby, samt mot Sheffield United og Millwall.

Luton sin form
På tirsdag havnet Luton under 0-1 etter 15 minutter mot Middlesbrough, men snudde kampen til 3-1 seier på seks minutter. Sonny Bradley, Elijah Adebayo og Harry Cornick scoret Lutons mål og sørget for at Luton sikret tre poeng og klatret på tabellen til en åttende plass med sine 24 poeng.
På lørdag ble det 0-2 tap mot Preston, som var det første tapet for Luton på fem kamper, og det andre tapet for Luton på tolv kamper. Seks av kampene har endt uavgjort, mens det har blitt seier mot Coventry, Millwall, Hull og Middlesbrough. Foruten Preston, er det Birmingham, West Brom og Bournemouth som har slått Luton denne sesongen.

På Kenilworth Road har Luton nå spilt seks kamper på rad uten å tape, og det er kun Birmingham som har slått Luton på Kenilworth Road denne sesongen. Sheffield United, Swansea og Huddersfield har spilt uavgjort mot Luton når de har gjestet Kenilworth Road, mens det har blitt hjemmeseier mot Peterborough, Coventry, Hull og Middlesbrough. Om det blir seier mot Stoke, vil det være den tredje hjemmeseieren på rad.

Det skal også nevnes at Simon Sluga har en imponerende statistikk denne sesongen, da syv av 15 kamper har endt med «Clean sheet».

Friendly faces
Lutons Cameron Jerome har spilt for Stoke, og fikk 50 kamper i perioden 2011 til 2014, hvor han også scoret syv mål.

Lutons keeper, Harry Isted, hadde en sesong som junior i Stoke i 2016 til 2017, før han gikk til Luton i 2017.

Som nevnt innledningsvis, ble Tom Ince lånt ut fra Stoke til Luton i våres hvor han fikk syv kamper.
Dean Crowe må også nevnes, da han spilte 65 kamper for Stoke i perioden 1996 til 2001, hvor han også scoret 13 mål. Crowe spilte for Luton fra 2001 til 2004, hvor han spilte 85 kamper og scoret 22 mål.

Toppscorerne
For Stoke er det Nick Powell som er lagets toppscorer med sine seks mål uansett turnering, hvor fem av målene er scoret i ligaen. Powell, som ble hentet av Nathan Jones fra Wigan i juni 2019, kommer derimot ikke til å spille mot Luton grunnet skade. Jacob Brown har scoret fire mål hittil denne sesongen, mens veteranen Steven Fletcher har scoret tre mål, som han også har scoret på de to siste kampene.

For Luton er det Elijah Adebayo som er Lutons toppscorer med sine åtte mål, mens Harry Cornick har scoret syv mål. Cornick har også to målgivende. Luke Berry har fire mål og en målgivende pasning hittil denne sesongen. Fred Onyedinma er også verdt å nevne, da han på syv kamper (fire fra start), har to mål og tre målgivende pasninger. James Bree har også tre målgivende pasninger.

Spillernytt og skader
På torsdagens pressekonferanse, kunne Nathan Jones meddele at Luke Berry fortsatt er skadet, og at han vil trenge landslagspausen til å bli bra igjen.

Henri Lansbury vil også måtte stå over kampen mot Stoke, da han er suspendert i en kamp på grunn av for mange gule kort.

Nice to know, need to know
Om Jordan Clark får spilletid mot Stoke, vil han spille sin kamp nummer 50 for Luton.
På tirsdag spilte endelig Danny Hylton sin kamp nummer 150, da han ble byttet inn for Harry Cornick i det 81. minutt. Hylton, som siden 2016 har scoret 50 mål for Luton, måtte gå av banen uten nettkjenning.

Av «fun facts» mellom Luton og Stoke, nevnte Simon Pitts for en tid tilbake at Luton scoret fire mål i tre bortekamper på rad når Luton besøkte Victoria Ground i begynnelsen av åtti-tallet. I 1982/83 ble det 4-4, mens det i 1983/84 ble 4-2 seier til Luton hvor Paul Walsh scoret hat-trick, og i 1984/85 vant Luton 4-0 hvor Mick Harford scoret to mål.

Det er ventet et fullsatt Kenilworth Road på lørdag, og lørdagen kamp kan du følge live ved å streame kampen fra iFollow tjenesten som du finner på Luton Town sine hjemmesider. Simon Pitts vil kommentere kampen som vanlig, som forhåpentligvis kan ende med Lutons første seier mot Stoke på elleve forsøk, og den tredje hjemmeseieren på rad.

COYH!!!

Hvor nyttig er dette innholdet?

Klikk på en stjerne for å gi din vurdering!

Gjennomsnittsvurdering 0 / 5. Antall vurderinger: 0

Ingen vurderinger ennå. Bli den første som vurderer dette innholdet!