Nottingham Forest – Luton Town

Etter to svake resultater, trenger Luton igjen høy lagmoral på tirsdag, da Luton skal møte en tidligere vinner av Serievinnercupen (nå Champions League), når Luton drar for å besøke Nottingham Forest på City Ground. Historisk betyr også Nottinghamkampene litt ekstra for oss som holder med Luton, ettersom Nottingham har vunnet to cuptitler på bekostning av Luton.

Byen Nottingham
Byen Nottingham ligger i den engelske regionen Øst-Midlands, omtrent sju mil sør for Sheffield og åtte mil nordøst for Birmingham. Byen Nottingham i Nottinghamshire, har ca 310 000 innbyggere, mens om man tar med alle forstedene rundt byen, blir innbyggertallet snaue 730 000. Som de aller fleste vet, er byen spesielt knyttet til den legendariske skikkelsen Robin Hood. Foruten Robin Hood, er også byen preget av kniplingsindustri, sykling og tobakksindustri.

Nottingham Forest FC og rivaler
Nottingham Forest FC ble stiftet i 1865, og regnes son verdens tredje eldste ligaklubb. Nottingham Forest ble valgt inn i The Football League i 1892. Hovedrivalklubbene til Nottingham er først og fremst byrival Notts County og Derby. Kampene mellom Nottingham og Notts County kalles «Nottingham Derby», mens kampene mot Derby kalles «East Midlands Derby». Det er kun 21 km mellom City Ground og Pride Park. Derby anses som den største rivalen, da Notts County som regel har spilt på et lavere liganivå enn Nottingham. Også kamper mot Leicester City og Sheffield United har engasjert Nottinghamfansen ekstra.

Nottingham Forest sin historie og Brian Clough
Selv om klubben har lange tradisjoner, var det først på midten av 1970- tallet at Nottingham Forest virkelig ble et lag å regne med. Under ledelse av manageren Brian Clough, som ledet Nottingham Forest i perioden 1975 – 1993, gikk klubben fra å være lite suksessfull til å bli et av Europas beste klubblag. Da Brian Clough ble ansatt som manager den 6. januar 1975, stod klubben i fare for å rykke ned til tredje nivå i det engelske ligasystemet. To og et halvt år senere, var klubben igjen klar for spill på øverste nivå. Den påfølgende sesongen vant klubben sitt første, og fortsatt eneste, ligamesterskap i sin første sesong tilbake i toppdivisjonen. De to påfølgende sesongene vant klubben Europacupen for serievinnere, Serievinnercupen, etter to 1-0 seire over henholdsvis Malmö FF i 1979 og Hamburger SV i 1980.

Klubben fortsatte som et av de bedre lagene i England i årene etter, men selv ikke Brian Clough klarte å unngå at Nottingham Forest rykket ned fra Premier League i 1993. Brian Clough valgte å pensjonere seg som manager etter nedrykket, etter å ha ledet Forest i 18 år og 900 obligatoriske kamper.

Clough kunne slå seg til ro som pensjonist med vissheten om at han hadde vunnet omtrent alt som var mulig å vinne som manager for en Engelsk klubb. Foruten ligamesterskap og Serievinnercupen, vant Clough Supercupen i 1979, samt Ligacupen fire ganger. Blant annet ledet Clough Nottingham Forest i 1989 i ligacupfinalen mot Luton, som Nottingham vant 3-1, og hvor Mick Harford scoret Lutons mål.

Derimot klarte ikke Clough å vinne FA-Cupen, men var manager for Nottingham når Nottingham tapte FA-cup finalen mot Tottenham i 1991 med Erik Thorstvedt i mål for Tottenham. Tottenham vant 2-1, hvor avgjørelsen kom fire minutter på overtid ved at Nottinghams Des Walker scoret selvmål. Nottingham har derimot vunnet FA-cupen to ganger før Clough epoken, henholdsvis i 1898 og 1959. I 1959 var det Luton som sto på motsatt side, hvor Nottingham vant 2-1.

Clough er en av tre managere som har vunnet den engelske toppserien med to forskjellige klubber. I 1972 ble Brian Clough seriemester med Derby, mens han ble seriemester med Nottingham Forest i 1978. De to andre som har gjort det samme er Kenny Dalglish og Herbert Chapman. Brian Clough døde 20 september 2004, 69 år gammel.

Etter Braian Clough
Etter at Brain Clough pensjonerte seg i 1993, ansatte klubben Frank Clark som arvtakeren etter Clough. Clark fikk Nottingham tilbake til det gode selskap ved første forsøk, og klarte deretter å ta en imponerende tredje plass i sin comebacksesong i 1994/95. Deretter har Forest hatt lite sportslig suksess og store økonomiske problemer. I 2005, 30 år etter at perioden med Brian Clough startet, rykket laget ned til Football League One (tredje nivå), hvor Nottingham spilte tre sesonger. Nottingham har spilt i Championship siden 2008.

I sommer avsluttet Nottingham på en 17.plass med sine 52 poeng, ni poeng bedre enn Wycombe som til slutt havnet på 22. plass. Det skilte ti poeng mellom Nottingham og Luton, da Luton havnet på 12 plass med sine 62 poeng.

City Ground
«The Reds», som er kallenavnet til Nottingham, spiller som nevnt hjemmekampene sine på City Ground, noe de har gjort siden 1898. I dag har City Ground en kapasitet på 30 445 tilskuere, mens rekorden er på 49 946 tilskuere. Rekorden er fra en kamp mot Manchester United i oktober 1967.
Byrivalen Notts Countys hjemmebane, Meadow Lane, ligger 275 meter lenger nord. I praksis er det kun elven Trent som skiller lagenes stadionanlegg. Det er ingen andre stadionanlegg i de fem øverste divisjonene i det engelske ligasystemet, som ligger så nært hverandre som
stadionanleggene til de to Nottingham-klubbene.

Derimot finnes det to stadionanlegg til to rivaliserende fotballklubber på «balløya» som ligger enda nærmere hverandre enn Meadow Lane og City Ground. Stadionanleggene til de skotske klubbene Dundee og Dundee United ligger enda nærmere hverandre. I praksis er det kun en gate som skiller Tannadice Park og Dens Park.

Nordmenn i Nottingham
Flere nordmenn har spilt for Nottingham Forest. Det startet i 1981 med Einar Aas som fikk et år i Forest, mens Kjetil Osvold spilte syv kamper for «The Reds» i fra 1986 til 1988. Lars Bohinen fikk 64 kamper og scoret syv mål i perioden 1993 til 1995, mens Alf Inge Håland fikk 93 kamper og scoret syv mål i perioden 1993 til 1997. Videre fikk Jon Olav Hjelde 157 kamper for Nottingham hvor han scoret 4 mål i perioden 1997 til 2003. Han fikk også 14 kamper i sitt comeback i 2004/05 sesongen. Den siste nordmannen som har spilt for Nottingham Forest, er Ståle Stensaas. Stensaas fikk syv kamper i 1999, etter at han ble lånt ut fra Glasgow Rangers.

H2H
Luton og Nottingham Forest har møtt hverandre 65 ganger. Nottingham har vunnet 27 ganger, mens Luton har vunnet 22 ganger. 16 ganger har det endt uavgjort.
Sist lagene møttes var til lagenes første kamp i mars, hvor kampen ble spilt på City Ground. Luton vant en veldig etterlengtet og sjelden seier i Nottingham, ettersom Ryan Tunnicliffe scoret kampens eneste mål midtveis i andre omgang.

Motsatt oppgjør ble spilt i slutten av oktober 2020 på Kenilworth Road. Kampen endte 1-1, etter at Glen Rea ga Luton ledelsen midtveis i første omgang. Resultatet var dog litt skuffende, ettersom Nottinghams Nicholas Loannou, ble utvist allerede etter 22 minutter. Nottingham utlignet etter 64 minutter, som også ble sluttresultatet.

Sist Luton slo Nottingham før seieren i mars, var i en andrerunde kamp i FA cupen i desember 2007, hvor Luton vant 1-0 på Kenilworth Road etter scoring av Calwin Andrew. Sist Luton vant en ligakamp mot Nottingham før seieren i mars, var i oktober 2007. Denne kampen ble også spilt på Kenilworth Road, hvor Luton vant 2-1 etter scoringer av Chris Perry og David Bell.
Vi må helt tilbake til 1983 for å finne sist gang Luton vant på City Ground før seieren i mars. Også den gang vant Luton 1-0. Siden 1983 har Luton besøkt City Ground 13 ganger, hvor Luton har tapt syv ganger, delt poengene fem ganger og nå også vunnet en kamp. På City Ground har kun syv kamper endt med Luton seier, mens 18 ganger har det endt med hjemmeseier. Syv ganger har det endt uavgjort.

Nottinghams form
Før tirsdagens kamp ligger Steve Coopers menn på 13. plass med 23 poeng, et poeng bak Luton, og seks poeng bak QPR som ligger på sjette plass. Det er åtte poeng ned til Peterborough som ligger 22. plass. Målforskjellen er også ganske like Luton sin målforskjell, da Nottingham har scoret 24 mål og sluppet inn 23 mål.
Når sesongen startet, var det Chris Hughton som ledet Nottingham. Etter syv ligakamper var det derimot slutt, ettersom 1-1 kampen mot Derby var den eneste kampen hvor Hughton og Nottingham klarte å ta poeng.

Hughton måtte gi seg den 16.september, og i neste kamp mot Huddersfield, var det førstelagstreneren Steven Reid, som ledet Nottingham, som også Nottingham vant 2-1. Den 21. september ble Steve Cooper ansatt som klubbens nye manager, og etter Coopers ankomst, har også formen så til de grader pekt oppover. Faktisk er det kun Fulham som har klart å ta tre poeng fra Nottingham etter Cooper ble sjef i Nottingham.

Det startet som nevnt med borteseier mot Huddersfield, før debutkampen til Cooper endte 1-1 mot Millwall hjemme på City Ground. Deretter fulgte en rekke på fire kamper med tre poeng, henholdsvis mot Barnsley, Birmingham, Blackpool og Bristol City. Deretter ble det et hjemmetap mot Fulham, da Fulham vant 4-0. Deretter fulgte en rekke på fire kamper hvor tre av kampene endte 1-1, mens det i siste kamp før landslagspausen ble en sterk 3-0 seier mot Preston hjemme på City Ground. På lørdag spilte Nottingham 1-1 mot Reading på Select Car Leasing Stadium, hvor en kjenning av norsk fotball, Peter Zinckernagel, ga Nottingham ledelsen i det fjerde minutt. Det gjør at etter managerskiftet har Nottingham vunnet seks kamper, spilt fire uavgjort og tapt en kamp.

Av 23 poeng, har Nottingham kun tatt åtte av disse poengene på hjemmebane denne sesongen, og fordeler seg på to hjemmeseiere og to uavgjort, alle under Cooper. Den femte hjemmekampen som ble ledet av Cooper, var 0-4 tapet mot Fulham.

Lutons form
På lørdag gikk Luton på sitt andre tap på rad, og må konstatere at selvtilliten ikke er på topp om dagen, da hjemmeseieren mot Middlesbrough er den eneste poengbehodningen som Luton har klart på de fire siste kampene.

Til tross for null poeng, beholdt Luton 11. plassen i ligaen med sine 24 poeng, da mer eller mindre alle lagene som er plassert rundt Luton på tabellen, spilte uavgjort på lørdag. Det er nå fem poeng opp til QPR på sjette plass, mens det er ni poeng ned til Peterborough på 22. plass.
Før de fire nevnte kampene, spilte Luton fem kamper på rad uten å tape. Det ble 5-0 seier mot Coventry, før Luton og Huddersfield spilte målløst i neste kamp. Deretter ble det en sjelden og etterlengtet seier i London, ettersom Luton vant 2-0 over Millwall. Deretter dro Luton til Derby hvor det ble 2-2, før Luton vant 1-0 over Hull.

På lørdag startet Luton på en ganske så hektisk borteperiode, da bortekampen mot QPR var den første av seks bortekamper som Luton skal gjennomføre av totalt ni kamper. Derfor blir det spennende å se om Luton klarer å vise seg frem på en bedre måte på bortebane, enn de hittil har gjort denne sesongen. På bortebane har Luton vist svak form denne sesongen, da Luton kun har vunnet over Barnsley og Millwall på bortebane denne sesongen. Bortekampene mot Blackburn, Britsol City og Derby endte uavgjort, mens det ble tap mot West Bromwich, Bournemouth, Preston og QPR.

Friendly faces
Antagelig er det snakk om fler enn Kingsley Black som har spilt for både Luton og Nottingham, men der strekker ikke undertegnedes kunnskaper til. Derimot ble Lutonfødte Kingsley Black hentet av Brian Clough i 1991 fra Luton til Nottingham for 1,5 millioner pund. I perioden 1986 til 1991 spilte Black 127 kamper for Luton og scoret 26 mål. I perioden 1991 til 1996 spilte Black 98 kamper for Nottingham, hvor han også scoret 14 mål.

Skadesituasjon
Det har ikke lyktes å skaffe tilveie oppdatert informasjon vedr. skader i Luton, men jeg registrerte heller ingen nye skader på lørdagens kamp mot QPR. Det er derfor grunn til å tro at det kun er Luke Berry som er skadet til tirsdagens kamp.

Topp scorerne
For Luton er det fortsatt Elijah Adebayo som er Lutons toppscorer med sine åtte mål, mens Harry Cornick har scoret syv mål, i tillegg til sine to målgivende pasninger. Luke Berry har fire mål og en målgivende pasning hittil denne sesongen. Fred Onyedinma er også verdt å nevne, da han på ti kamper (fem fra start), har to mål og tre målgivende pasninger. James Bree har også tre målgivende pasninger.

For Nottingham er det Lewis Grabban som er lagets toppscorer med sine åtte mål, mens Brennan Johnson og Phillip Zinckernagel har scoret tre mål hver

Tirsdagens kamp har avspark kl 2045 norsk tid, og kampen kan streames med livebilder fra iFollow tjenesten som du finner på Lutons hjemmesider. Simon Pitts vil som vanlig kommentere kampen, noe han gjør sammen med snaue 1500 Luton supportere.

COYH!!!

Hvor nyttig er dette innholdet?

Klikk på en stjerne for å gi din vurdering!

Gjennomsnittsvurdering 0 / 5. Antall vurderinger: 0

Ingen vurderinger ennå. Bli den første som vurderer dette innholdet!