Preview Nottingham Forest FC – Luton Town

På lørdag fikk vi en leksjon på hvor sterk lagmoralen kan være i Luton, etter Lutons utvalgte leverte årsverste i første omgang og lå under 0-2 til pause mot Sheffield Wednesday. Luton gjorde tre spillerbytter, la om til diamant formasjon, og klarte å snu 0-2 til 3-2 seier, etter en imponerende andre omgang. Noen som sa det var kjedelig å holde med Luton? På tirsdag trenger Luton igjen høy lagmoral, da Luton skal møte en tidligere vinner av Serievinnercupen (nå Champions League), når Luton drar for å besøke Nottingham Forest på City Ground. Historisk betyr også Nottinghamkampene litt ekstra for oss som holder med Luton, ettersom Nottingham har vunnet to cuptitler på bekostning av Luton.

Byen Nottingham
Byen Nottingham ligger i den engelske regionen Øst-Midlands, omtrent sju mil sør for Sheffield og åtte mil nordøst for Birmingham. Byen Nottingham i Nottinghamshire, har ca 310 000 innbyggere, mens om man tar med alle forstedene rundt byen, blir innbyggertallet snaue 730 000. Som de aller fleste vet, er byen spesielt knyttet til den legendariske skikkelsen Robin Hood. Foruten Robin Hood, er også byen preget av kniplingsindustri, sykling og tobakksindustri.

Nottingham Forest FC og rivaler
Nottingham Forest FC ble stiftet i 1865, og regnes son verdens tredje eldste ligaklubb. Nottingham Forest ble valgt inn i The Football League i 1892. Hovedrivalklubbene til Nottingham er først og fremst byrival Notts County og Derby. Kampene mellom Nottingham og Notts County kalles «Nottingham Derby», mens kampene mot Derby kalles «East Midlands Derby». Det er kun 21 km mellom City Ground og Pride Park. Derby anses som den største rivalen, da Notts County som regel har spilt på et lavere liganivå enn Nottingham. Også kamper mot Leicester City og Sheffield United har engasjert Nottinghamfansen ekstra.

Nottingham Forest sin historie og Brian Clough
Selv om klubben har lange tradisjoner, var det først på midten av 1970- tallet at Nottingham Forest virkelig ble et lag å regne med. Under ledelse av manageren Brian Clough, som ledet Nottingham Forest i perioden 1975 – 1993, gikk klubben fra å være lite suksessfull til å bli et av Europas beste klubblag. Da Brian Clough ble ansatt som manager den 6. januar 1975, stod klubben i fare for å rykke ned til tredje nivå i det engelske ligasystemet. To og et halvt år senere, var klubben igjen klar for spill på øverste nivå. Den påfølgende sesongen vant klubben sitt første, og fortsatt eneste, ligamesterskap i sin første sesong tilbake i toppdivisjonen. De to påfølgende sesongene vant klubben Europacupen for serievinnere, Serievinnercupen, etter to 1-0 seire over henholdsvis Malmö FF i 1979 og Hamburger SV i 1980.

Klubben fortsatte som et av de bedre lagene i England i årene etter, men selv ikke Brian Clough klarte å unngå at Nottingham Forest rykket ned fra Premier League i 1993. Brian Clough valgte å pensjonere seg som manager etter nedrykket, etter å ha ledet Forest i 18 år og 900 obligatoriske kamper.

Clough kunne slå seg til ro som pensjonist med vissheten om at han hadde vunnet omtrent alt som var mulig å vinne som manager for en Engelsk klubb. Foruten ligamesterskap og Serievinnercupen, vant Clough Supercupen i 1979, samt Ligacupen fire ganger. Blant annet ledet Clough Nottingham Forest i 1989 i ligacupfinalen mot Luton, som Nottingham vant 3-1, og hvor Mick Harford scoret Lutons mål.

Derimot klarte ikke Clough å vinne FA-Cupen, men var manager for Nottingham når Nottingham tapte FA-cup finalen mot Tottenham i 1991 med Erik Thorstvedt i mål for Tottenham. Tottenham vant 2-1, hvor avgjørelsen kom fire minutter på overtid ved at Nottinghams Des Walker scoret selvmål. Nottingham har derimot vunnet FA-cupen to ganger før Clough epoken, henholdsvis i 1898 og 1959. I 1959 var det Luton som sto på motsatt side, hvor Nottingham vant 2-1.

Clough er en av tre managere som har vunnet den engelske toppserien med to forskjellige klubber. I 1972 ble Brian Clough seriemester med Derby, mens han ble seriemester med Nottingham Forest i 1978. De to andre som har gjort det samme er Kenny Dalglish og Herbert Chapman. Brian Clough døde 20 september 2004, 69 år gammel.

Etter Brian Clough
Etter at Brain Clough pensjonerte seg i 1993, ansatte klubbewn Frank Clark som arvtakeren etter Clough. Clark fikk Nottingham tilbake til det gode selskap ved første forsøk, og klarte deretter å ta en imponerende tredje plass i sin comebacksesong i 1994/95. Deretter har Forest hatt lite sportslig suksess og store økonomiske problemer. I 2005, 30 år etter at perioden med Brian Clough startet, rykket laget ned til Football League One (tredje nivå), hvor Nottingham spilte tre sesonger. Nottingham har spilt i Championship siden 2008. I sommer avsluttet Nottingham på en syvende plass med lik poengsum som Swansea som havnet på sjette plass, men med et mål dårligere målforskjell.

City Ground
«The Reds», som er kallenavnet til Nottingham, spiller som nevnt hjemmekampene sine på City Ground, noe de har gjort siden 1898. I dag har City Ground en kapasitet på 30 445 tilskuere, mens rekorden er på 49 946 tilskuere. Rekorden er fra en kamp mot Manchester United i oktober 1967.
Byrivalen Notts Countys hjemmebane, Meadow Lane, ligger 275 meter lenger nord. I praksis er det kun elven Trent som skiller lagenes stadionanlegg. Det er ingen andre stadionanlegg i de fem øverste divisjonene i det engelske ligasystemet, som ligger så nært hverandre som stadionanleggene til de to Nottingham-klubbene.

Derimot finnes det to stadionanlegg til to rivaliserende fotballklubber på «balløya» som ligger enda nærmere hverandre enn Meadow Lane og City Ground. Stadionanleggene til de skotske klubbene Dundee og Dundee United ligger enda nærmere hverandre. I praksis er det kun en gate som skiller Tannadice Park og Dens Park.

Nordmenn i Nottingham
Flere nordmenn har spilt for Nottingham Forest. Det startet i 1981 med Einar Aas som fikk et år i Forest, mens Kjetil Osvold spilte syv kamper for «The Reds» i fra 1986 til 1988. Lars Bohinen fikk 64 kamper og scoret syv mål i perioden 1993 til 1995, mens Alf Inge Håland fikk 93 kamper og scoret syv mål i perioden 1993 til 1997. Videre fikk Jon Olav Hjelde 157 kamper for Nottingham hvor han scoret 4 mål i perioden 1997 til 2003. Han fikk også 14 kamper i sitt comeback i 2004/05 sesongen. Den siste nordmannen som har spilt for Nottingham Forest, er Ståle Stensaas. Stensaas fikk syv kamper i 1999, etter at han ble lånt ut fra Glasgow Rangers.

H2H
Luton og Nottingham Forest har møtt hverandre 64 ganger. Nottingham har vunnet 27 ganger, mens Luton har vunnet 21 ganger. 16 ganger har det endt uavgjort.
Sist lagene møttes var i slutten av oktober på Kenilworth Road. Kampen endte 1-1, etter at Glen Rea ga Luton ledelsen midtveis i første omgang. Resultatet var dog litt skuffende, ettersom Nottinghams Nicholas Loannou, ble utvist allerede etter 22 minutter. Nottingham utlignet etter 64 minutter, som også ble sluttresultatet.

Sist Luton slo Nottingham, var i en andrerunde kamp i FA cupen i desember 2007, hvor Luton vant 1-0 på Kenilworth Road etter scoring av Calwin Andrew. Sist Luton vant en ligakamp mot Nottingham, var to måneder tidligere, også det på Kenilworth Road. Luton vant 2-1 etter scoringer av Chris Perry og David Bell.

Vi må helt tilbake til 1983 for å finne siste gang Luton vant på City Ground, hvor Luton vant 1-0. Siden 1983 har Luton besøkt City Ground 12 ganger, hvor Luton har tapt syv ganger og delt poengene fem ganger. På City Ground har kun seks kamper endt med Luton seier, mens 18 ganger har det endt med hjemmeseier. Syv ganger har det endt uavgjort.

Nottinghams form
Nottingham Forest ligger i dag på 16.plass med sine 40 poeng, et poeng bak Luton, men med en kamp mindre spilt enn Luton.

Nottingham startet sesongen veldig svakt, og hadde ikke tatt et eneste poeng på sine fire første kamper. I tillegg scoret ikke Nottingham et eneste mål, før i fjerde serierunde hvor det tapte 1-2 for Bristol city. Dette førte til at daværende manager Sabri Lamouchi fikk sparken, og ble erstattet av den erfarne manageren Chris Hughton. Hughton fikk umiddelbart sving på sakene, og vant første bortekamp mot Blackburn 1-0. Deretter fulgte tre kamper som alle endte 1-1, inkludert kampen mot Luton.

Etter kampen mot Luton har resultatene variert veldig, men siden desember har Nottingham virkelig slått bra fra seg. Siden 15 desember har Nottingham kun tapt to kamper, spilt seks kamper uavgjort og vunnet syv. Siste tap kom i Wales den 17. februar, hvor Swansea vant 1-0. På de siste åtte kampene har Nottingham slått Coventry, Wycombe, Blackburn og Rotherham, mens det ble målløst mot Barnsley og Bournemouth. På lørdag ble det 1-1 mot rivalene Derby i en kamp som ble spilt på Pride Park.

På City Ground har Nottingham et tap på de siste syv kampen. Tapet, som var et 1-2 tap mot Middlesbrough, skjedde den 20 januar. Før tapet ble det først hjemmeseier mot Sheffield Wednesday før det ble målløst mot Birmingham. I kampen før tapet mot Middlesbrough, ble det 2-1 seier mot Millwall. Etter hjemmetapet mot Middlesbrough, spilte Nottingham to målløse hjemmekamper mot Barnsley og Bournemouth, før det på lørdag for halvannen uke siden ble 1-0 mot Blackburn.

Lutons form
Som i motsatt oppgjør, er det Nottingham Forest som Luton møter etter at de har møtt Sheffield Wednesday, og igjen etter å ha slått Sheffield Wednesday met et mål.

Etter at årets første hjemmeseier ble et faktum på lørdag etter den dramatiske seieren mot Sheffield Wednesday, ligger Luton på 14.plass med sine 41 poeng. Det er 12 poeng ned til Rotherham på 22. plass, mens det er 11 poeng opp til Bournemouth på sjette plass.

Dermed har Luton spilt to kamper på rad uten tap, da de forrige tirsdag spilte 1-1 mot Millwall på Kenilworth Road. Før det tapte Luton mot Stoke og Cardiff, før de kampen før det vant 1-0 over Birmingham. For seks kamper siden ble det 1-1 mot Huddersfield.

På de siste ti bortekampene, har Luton kun tatt syv poeng og scoret fattige tre mål. Etter å ha scoret tre mål på en og samme kamp i helgen, er det lov å håpe at Luton også på bortebane kan bli giftigere foran mål. Poengene fikk Luton ved å spille 0-0 mot Coventry, mens det ble seier mot Bournemouth og Birmingham. Forrige bortekamp var mot Stoke, og som endte med svake 0-3.

Skadesituasjon
Det er ikke meldt om noen pressekonferanse før tirsdagens kamp, så litt vanskelig å bli oppdatert på skader i Luton stallen. Simon Pitts bemerket at det er grunn til å frykte at også kaptein Sonny Bradley er skadet, ettersom han ikke var med i kampen mot Sheffield Wednesday. Usikkert er det også om Lockyear kommer til å bli bra igjen før tirsdagens bortekamp. Med andre ord, er det en fare for at Nathan Jones blir nødt til å sette sammen en forsvars trio/kvartett som har lite spilletid sammen som forsvarsspillere.

Toppscorerne
For Luton er det fortsatt James Collins som er Lutons topp scorer med sine ti mål. På lørdag scoret Adebayo sitt andre mål på like mange ligastarter.

I Nottingham er det fjorten forskjellige mål scorere, men ingen som utmerker seg spesielt. Lyle Taylor er den som har scoret flest mål med sine fem mål, mens Lewis Grabben har scoret fire mål.

Tirsdagens kamp har avspark kl 2045 norsk tid, og kampen kan streames med livebilder fra iFollow tjenesten som du finner på Lutons hjemmesider. Simon Pitts vil som vanlig kommentere kampen.

COYH!!!

Hvor nyttig er dette innholdet?

Klikk på en stjerne for å gi din vurdering!

Gjennomsnittsvurdering 0 / 5. Antall vurderinger: 0

Ingen vurderinger ennå. Bli den første som vurderer dette innholdet!