Preview Norwich City – Luton Town

På lørdag besøker Luton Carrow Road og Norwich for første gang siden cuptriumfen i januar 2013. Og bare så det er sagt, Luton har ennå ikke avgitt poeng mot Norwich siden cup-bomben i 2013. Kampen sendes som TV-kamp på VSPORT2, i tillegg til at den kan streames på VIAPLAY plattformen.

Byen Norwich
Norwich er en by som ligger ved elven Wensum i East Anglia i Øst-England, og har drøye 213 000 innbyggere. Elven Wensum deler byen i to, den sørlige og nordlige delen. Byen som er administrasjonsbyen i grevskapet Norfolk, var på 1000-tallet den største byen i England etter London, og var dermed en av de viktigste byene i kongedømmet.

Norwich var tidligere en industriby og var spesielt store på skoproduksjon. I moderne tid er byen kjent for sitt uteliv, samt for alle shoppingmulighetene i byen. I 2006 var Norwich det åttende mest ønskede reisemål for shopping i Storbritannia, og byens gamle torg, Norwich Market, er spesielt populært, i tillegg til byens kjøpesentre. Norwich er også kjent for Colman´s sennep og Caley sjokolade.

Norwich City FC
Norwich City FC ble stiftet i 1902, og i begynnelsen spilte Norwich i en amatørliga. Norwich ble anklaget for å være profesjonelle, som igjen førte til at klubben ble kastet ut av amatørligaen, som igjen førte til at Norwich ble profesjonell i 1905 og valgt inn i The Football League i 1920. I 1907 startet klubben med sine karakteristiske gule drakter.

Norwich har to «major trophy», ettersom klubben har vunnet ligacupen ved to anledninger, henholdsvis 1962 og i 1985. Norwich var også finalist i 1973 og i 1975, mens de har vært semifinalist i FA cupen i 1959, 1989 og i 1992.

Siden 1960/61 sesongen, har Norwich stort sett spilt på de to øverste nivåene i det engelske ligasystemet. Derimot måtte Norwich ned til Football League One i 2009/10 sesongen, etter at de havnet på 22.plass i Championship sesongen før. Derimot ble det bare med en sesong i League One, da Norwich vant League One med god margin. Mye av suksessen kan tilskrives ansettelsen av manager Paul Lambert, som også klarte «back to back» opprykk til Premier League påfølgende sesong, etter at Norwich ble nummer to i Championship. Dette var første gang et lag har klart et «back to back» opprykk til Premier League, siden Manchester City klarte det samme i 2000.

Lambert trakk seg som manager etter en måned i Premier League, da han tok over Aston Villa. Chris Hughton tok over, og fullførte første sesongen i Premier League på en tolvte plass. Det ble med tre sesonger i Premier League, ettersom Norwich rykket ned til Championship etter 2013/14 sesongen etter å ha blitt nummer 18. Det ble også en sesong i Premier League i 2015/16 sesongen.

Klubbens beste ligaplassering klarte Norwich i Premier Leagues første sesong i 1992/93, da Norwich klarte en overraskende og imponerende tredje plass. Denne tredje plassen ga også Norwich muligheten til å delta i UEFA cupen påfølgende sesong, som også er klubbens eneste deltakelse i Europacup spill. Norwich ble slått ut av Inter i tredje runde, etter at Dennis Bergkamp hadde scoret et sent mål for Inter både på hjemmebane og bortebane. Allikevel ble Norwich historiske, da de i andre runde slo ut Bayern München etter å ha vunnet 3-2 sammenlagt. Det historiske med dette resultatet var at Norwich ble det første engelske laget som vant mot Bayern München på Olympia stadion i München.

Etter å ha vunnet The Championship i 2018/19 sesongen, rykket Daniel Farkes menn opp til Premier league, og 2019/20 sesongen ble dermed klubbens 26. sesong på øverste nivå, og den femte sesongen på de siste ti. Det ble kun med den ene sesongen, da Norwich ble desidert sist, og var hele 14 poeng unna fornyet kontrakt. Dermed ble Norwich igjen historiske med sitt femte nedrykk fra Premier League, og ble dermed det laget som har rykket flest ganger ned fra Premier league siden opprettelsen av Premier League i 1992. Daniel Farke, som har tysk nasjonalitet, er den første ikke-britiske manager i klubbens historie, og har vært klubbens manager siden mai 2017.

Rivaler
Av Norwich sine rivaler, har det vært en sterk rivalisering til Ipswich Town. Derbyet kalles The East Anglian derby, men blir også kalt «The old farm». Derbyet, som er blitt spilt 134 ganger siden 1902, går for å være et av det mest intense derbyene i England, og stemningen på tribunene skal være elektriske.

Norwich er også kjent for å ha verdens eldste supporter sang/rop, som også fortsatt er i bruk. Sangen heter “On the Ball, City”, og ble skrevet i 1890.

The Carrow Road
«The Canaries», som er kallenavnet til Norwich City, spiller hjemmekampene sine på The Carrow Road. I begynnelsen spilte Norwich City på en bane som het Newmarket Road, før de i 1908 flyttet til Rosary Road, som også ble kalt «The Nest». «The Nest» ble klubbens hjemmebane de neste 27 årene.

Da Norwich ble med i The Football League i 1920, førte det til økt tilskueroppslutning, og «The Nest» hadde ikke kapasitet til å møte den nye situasjonen. Norwich City måtte flytte for tredje gang i klubbens historie, og denne gang til Carrow Road som har vært klubbens hjemmebane fra 1935 og fram til dags dato. Stadionet ble bygget i 1935, og har i dag en kapasitet på 27 244 tilskuere. Tilskuerrekorden på 43 984 ble satt i FA-cupens sjette runde mot Leicester City FC i 1963.

Nordmenn i Norwich
Det er fire nordmenn som har ikledd seg Norwich sin gule og grønne drakt. Den første var Åge Hareide som var i klubben i to sesonger fra 1982 til 1984. Hareide fikk 40 kamper for klubben på øverste nivå, og scoret to mål.

Erik Fuglestad fikk tre sesonger for Norwich på nest øverste nivå, da han i november 1997 gikk fra Viking til Norwich som Bosman spiller. Fuglestad fikk 80 kamper i den gule og grønne trøyen, og scoret to mål.

Alexander Tettey ble i august 2012 signert fra den franske klubben Rennes, som Chris Hughtons første signering. Det betyr at Tettey startet på sin niende sesong i Norwich denne høsten. Fire av sesongene har Tettey spilt i Premier League, mens fem er blitt spilt på nest øverste nivå.

Norwich sin siste kamp i Premier League i fjor, var forøvrig Tetteys Premier League kamp nummer 100. Alexander Tettey, som også gjentatte ganger figurerer som kaptein for «The Canaries», anses av fansen som en kult person og en legende i klubben. Ikke så rart, ettersom han nærmer seg 250 kamper for Norwich.

Det siste tilskuddet av nordmenn i Norwich, er den norske landslagskeeperen Ørjan Håskjold Nyland. Nyland ble sluppet på «free transfer» fra Aston Villa i oktober 2020, og den 1.februar i år var det et faktum at Nyland hadde signert for Norwich ut inneværende sesong.

Foreløpig har ikke Nyland vært en del av noen Norwichtropp, da han har vært skadet. Uansett er Nylands status i troppen at han skal være reservekeeper bak den nederlandske landslagskeeperen Tim Krul, som også har vært utsatt for skader denne sesongen. Nyland meldes å nærme seg å være en del av Norwichtroppen.

H2H
Luton og Norwich har møtt hverandre 76 ganger. Luton har vunnet 28 ganger, 29 ganger har Norwich vunnet, mens 19 ganger har det endt uavgjort.

Lagene har møttes to ganger denne sesongen, og begge møtene skjedde på Kenilworth Road. Det første møtet var Lutons første offisielle kamp denne sesongen, da lagene møttes i første runde i Carabao cupen (ligacupen) den 5.september i høst. Luton vant 3-1 etter at James Collins scoret hat-trick mot et B-preget Norwich lag, som hadde mange av sine faste spillere på landslagsoppdrag. Den andre kampen ble spilt den 2.desember, og også denne kampen vant Luton 3-1. Denne gang var det George Moncur, Matty Pearson og James Collins som scoret Lutons mål, som også ble sett av 1000 tilskuere.

Luton har besøkt Carrow Road 36 ganger. 19 ganger har Norwich vunnet, åtte ganger har det endt med Luton seier, mens ni ganger har det endt helt likt. I ligasammenheng har Luton besøkt Carrow Road tre ganger siden siste seier, da Luton den 20. januar i 1996 vant 1-0. Bontcho Guentchevs straffespark sørget for seieren som var en League Division One kamp (nivå to).

Før høstens møter, var som nevnt siste kamp mellom Luton og Norwich fjerderunde kampen i FA-cupen den 26.januar i 2013. Luton, som da spilte i Conference league (non league), slo ut Championship laget Wolverhampton i tredje runde, etter at Alex Lawless scoret kampens eneste mål. Wolverhampton ble for øvrig ledet av en hardt presset Ståle Solbakken, som også fikk sparken etter å ha tapt for Luton.

I fjerde runde ble Luton trukket til å møte Premier League laget Norwich, og kampen ble spilt på Carrow Road. Etter en målløs første omgang, hjalp det lite at Norwich byttet innpå Harry Kane i pausen, som var på utlån fra Tottenham. De fleste Luton supportere husker at Luton vant 1-0 etter scoring av Scott Rendell i det 80. minutt.

Det gjorde at Luton havnet i et eksklusivt selskap som et av ni «non league» lag som etter andre verdens krig har kommet til femte runde (16 beste) i FA cupen. I femte runde tapte Luton 0-3 for Millwall på Kenilworth Road. Lincoln er det laget som har kommet lengst i FA-cupen som et «non league» lag, da de nådde kvartfinalen (sjette runde) i 2016/17. Lincoln slo ut lag som Oldham, Ipswich (med omkamp), Brighton & Hove Albion og til slutt Burnley i femte runde, før de tapte 0-5 for Arsenal i kvartfinalen.

Norwich form
Fjorårets Premier League lag, Norwich, ligger godt an til å rykke direkte opp igjen til det «gjeveste selskap». Med sine 73 poeng, leder Daniel Farkes menn The Championship med ti poeng foran Brentford og Watford.

Norwich er i god form, og på de siste seks kampene har ikke Norwich tapt et eneste poeng, i tillegg til å ha en målforskjell på imponerende 13-2. Fire av disse seks seierne var mot lag som ligger blant de fem nederste lagene, mens på onsdag ble det en sterk hjemmeseier mot serietoer Brentford, da Norwich vant 1-0. Før disse seks seierne på rad, spilte Norwich tre kamper på rad hvor Norwich kun klarte å ta to poeng i tillegg til å ikke score et eneste mål.

Norwich har nå spilt 15 hjemmekamper på rad uten å tape. Faktisk er det kun Derby som har klart å ta tre poeng fra Norwich på Carrow Road denne sesongen. Skjønt, Bournemouth hadde også kun et hjemmetap før Luton kom på besøk og vant 1-0.

Foruten tapet mot Derby, har Norwich vunnet 11 kamper, mens fem kamper har endt uavgjort. Norwich har scoret 23 mål på hjemmebane, mens de kun har sluppet inn ni mål som gjør Norwich til ligaens gjerrigst hjemmelag sammen med Swansea. Totalt er Norwich ligaens tredje gjerrigste lag med sine 25 innslupne mål, hvor Watford og Swansea har sluppet inn et og to færre mål.

Lutons form
Ettersom Luton vant 1-0 mot Nottingham på tirsdag, vant Luton sin tredje «Back to back» seier (to seiere på rad) denne sesongen. Luton har ikke klart tre ligaseiere på rad denne sesongen, men klarte fire seiere på rad, uansett turnering, helt i begynnelsen av sesongen.

Med Lutons imponerende 1-0 seier på City Ground på tirsdag, har Luton nå spilt tre kamper på rad uten tap, og ligger nå på 13. plass i ligaen med sine 44 poeng. Det er 12 poeng ned til Rotherham på 22.plass, mens det er 11 poeng opp til Bournemouth på sjette plass. Luton har 33 spilte kamper, mens majoriteten av lagene i The Championship har spilt 34 kamper.

Som nevnt, har Luton spilt tre kamper på rad uten å tape. Bortsett fra seieren mot Nottingham, husker vi alle den dramatiske og imponerende snuoperasjonen mot Sheffield Wednesday forrige helg, hvor Luton til slutt vant 3-2. Kampen før det huskes som kampen hvor Luton tapte to poeng, ettersom Millwall utlignet til 1-1 fem minutter på overtid. Før de nevnte tre kampene, ble det tap mot Stoke og Cardiff, mens kampene før det endte med 1-0 seier mot Birmingham og poengdeling mot Huddersfield.

På bortebane har Luton variert veldig i det siste, hvor Luton på de siste seks bortekampene har vunnet tre kamper 1-0, mens det ble 0-1 tap mot Brentford og Blackburn. Bortekampen mot Stoke endte med 0-3 tap.

Toppscorerne
For Luton er det fortsatt James Collins som er Lutons toppscorer med sine ti mål, mens ni spillere har scoret to og tre mål. For Norwich er det først og fremst duoen Teemu Pukki og Emiliano Buendia som er de farligste spillerne. Pukki har scoret hele 18 mål denne sesongen, mens Buendia har scoret ti mål i tillegg til å ha ti målgivende. Pukki ligger på tredje plass blant ligaens toppscorere.

Skadesituasjon
Det kan se ut til at både Tom Lockyear og Sonny Bradley vil være ute med skade til etter landslagspausen den 20.mars. Foruten disse to, er det ikke meldt at noen andre spillere er skadet eller må stå over kampen av andre årsaker.

Fun fact
På samme tid i fjor, lå Luton på sisteplass i The Championship med 34 poeng etter å ha spilt 36 kamper. Det var fem poeng opp til Stoke som lå på 21.plass.

Simon Pitts kunne også melde at på 6.mars for elleve år siden, vant Luton 3-2 over Hayes & Yeading, som også er den eneste borteseieren som Luton har på den 6.mars.

Som nevnt innledningsvis, sendes lørdagens kamp på TV, da den sendes direkte på VSPORT2 i tillegg til å kunne streames live fra VIAPLAY plattformen. Har du ikke tilgang på VIAPSORT2 eller VIAPLAY, kan du streame radiokommentarene til Simon Pitts på iFollow tjenesten som du finner på Lutons hjemmesider. Spennende blir det også se om Luton klarer sesongens første «tre seiere på rad», og om det også blir tre seiere på rad over Norwich på en og samme sesong. Uansett har flere spillere hos Norwich uttalt at de er klar for revansj over Luton, og vil ikke ta lett på kampen. Kampstart kl 1600 norsk tid!!

COYH!!!

Hvor nyttig er dette innholdet?

Klikk på en stjerne for å gi din vurdering!

Gjennomsnittsvurdering 0 / 5. Antall vurderinger: 0

Ingen vurderinger ennå. Bli den første som vurderer dette innholdet!