Preview Luton Town – Sheffield Wednesday FC

På lørdag er det igjen klart for at Luton Towns utvalgte menn må brette opp ermene og forsøke å gjøre alt de kan for å vinne årets første hjemmekamp på Kenilworth Road. På tirsdag ble det et fryktelig bittert uavgjort resultat, når Millwall utlignet til 1-1 fem minutter på overtid. På lørdag er det «kaosklubben» Sheffield Wednesday som besøker Luton og Kenilworth Road, i en kamp som kan bli den første «sekspoengs kampen» for Luton denne sesongen.

Byen Sheffield
Byen Sheffield ligger i den engelske regionen Yorkshire & Humber, omtrent fem mil sør for Leeds. Historisk er Sheffield kjent for sin stålindustri, mens det i dag er økonomi og finans som dominerer arbeidsmarkedet i Sheffield. Med sine drøye 563 000 innbyggere, er Sheffield den niende største byen i England. Selve storbykommunen Sheffield, har drøye 1,5 millioner innbyggere.

Sheffield Wednesday
Sheffield Wednesday ble stiftet onsdag 4. September i 1867 som The Wednesday Football Club. Klubben ble opprinnelig etablert som en avdeling av cricketklubben The Wednesday Cricket Club, da flere av medlemmene som spilte cricket på sommeren også likte å spille fotball. Fotballdelen ble etterhvert mer og mer populær, og i 1882 ble fotball og cricketdelen delt i to adskilte klubber. I 1887 ble klubben profesjonell, mens klubben ble valgt inn i The Football League i 1892. Klubben skiftet til sitt nåværende navn, Sheffield Wednesday, i 1929. Ettersom klubben opprinnelig ble stiftet på en onsdag, tok klubben navnet Sheffield Wednesday.

Sheffield Wednesday historie
Sheffield Wednesday spilte sammenhengende i de to øverste ligaene fra1892 til 1975, mens det fra 1975/76 sesongen ble fem sesonger på nivå tre. Bortsett fra fire sesonger på nivå tre på 2000 tallet, har Sheffield Wednesday spilt på det nest øverste og øverste liganivået i England siden 1980. Sist Wednesday spilte i premier league, var i 1999/00 sesongen, hvor Wednesday ble nest sist og rykket ned til Championship.

Wednesday er ligamestere på det øverste liganivået fire ganger. Henholdsvis i sesongene 1902/03, 1903/04, 1928/29 og 1929/30. FA-cupen har Sheffield Wednesday vunnet tre ganger, henholdsvis 1896, 1907 og 1935. De var finalist i 1890, 1966 og 1993. Ligacupen vant Wednesday i 1991 og var finalist i 1993. Charity Shield vant Wednesday i 1935.

Sheffield Wednesday har deltatt i UEFA-cupen ved en anledning. Dette skjedde i 1992/93 sesongen, etter at Wednesday ble nummer tre i ligaen sesongen før. Wednesday ble slått ut av Kaiserslautern i andre runde. Wednesday deltok også i Intertoto cupen i 1995, men ble slått ut i gruppespillet. I sommer havnet Sheffield Wednesday på 16. plass.

Rivalisering
Hovedrival til Sheffield Wednesday, er Sheffield United. Kampene mellom disse to lagene kalles for «The Steel city derbies», og har blitt spilt 131 ganger. Første derby ble spilt i 1890, hvor Wednesday vant 2–1. Sheffield United har vunnet derbyet 46 ganger, 43 ganger har det endt uavgjort, mens Wednesday har vunnet 42 ganger. Siste møte mellom Sheffield United og Sheffield Wednesday ble spilt i mars 2019 på Hillsbrough, hvor kampen endte
0-0. Etter endt sesong i 2019, rykket Sheffield United opp til Premier League etter å ha havnet på andre plass i The Championship.

Verdens eldste fotballklubb
Sheffield er ikke bare kjent for å ha de to rivaliserende klubbene Sheffield United og Sheffield Wednesday. Byen er også kjent for å ha verdens eldste fotballklubb, som fortsatt eksisterer og spiller ligafotball, nemlig Sheffield FC. Klubben ble etablert 24.oktober 1857, og spiller i dag i Northern Premier League Division One East, som utgjør nivå åtte i det engelske ligasystemet. Ved å søke opp “The Oldest Club In The World: Sheffield FC” på Youtube, vil man finne en hyggelig liten video om klubben, som i 2007 feiret sitt 150 års jubileum. Selveste Pelé og dengang FIFA president Sepp Blatter, besøkte klubben i forbindelse med klubbens jubileumsarrangementer. Blant annet ble det arrangert «anniversary celebration matches» på Bramall Lane mot Inter og Ajax. Sheffield FC var også en av klubbene som var med å danne «The Sheffield Rules», som var et utgangspunkt til regelsett for hvordan fotball skal spilles, slik vi kjenner fotballen i dag.

Hillsbrough
«The Owls», som er kallenavnet til Sheffield Wednesday, spiller hjemmekampene sine på Hillsborough Stadium. Anlegget har i dag en kapasitet på 39 814 sitteplasser, og er det 11. største stadionanlegget i England. Anlegget ble bygget allerede i 1899, men har blitt utvidet og renovert flere ganger. Publikumsrekorden ble satt i en femterundekamp i FA-cupen i 1934, hvor 72 841 tilskuere var til stede og så Sheffield Wednesday og Manchester City spille 2-2. Tilskuerrekorden i nyere tid ble satt 2.februar 2000, hvor 39 640 tilskuere så kampen mellom Sheffield Wednesday og Manchester United.

Hillsbrough tragedien
Hillsborough er også kjent for «Hillsborough tragedien» som skjedde den 15.april i 1989 under FA-cup semi-finalen mellom Liverpool og Nottingham Forest. En rekke uheldige episoder førte til at 96 tilskuere, primært Liverpool supportere, mistet livet. Tragedien førte til at en gransking ble satt i gang, og den såkalte «Taylor-rapporten» konkluderte med at alle fotballarenaer i Storbritannia måtte bygges om til kun å ha sitteplasser, og at gjerdene rundt banene måtte fjernes.

I september 2012 ble det konkludert med at ingen Liverpool-tilhenger var ansvarlig for hendelsene og dødsfallene. Det ble også avdekket at det ble gjort forsøk fra myndighetene å tildekke fakta om hva som faktisk hadde skjedd. Blant annet skal politiet holdt tilbake 164 vitneuttalelser knyttet til hendelsene. Det kom også frem at en rekke feil ble gjort av nødetatene og offentlige myndigheter, og at disse feilene var med på å bidra til de høye dødstallene. Inntil 41 av de 96 drepte kunne ha blitt reddet dersom hendelsene hadde blitt håndtert annerledes. Rapporten utløste umiddelbare beklagelser fra statsminister David Cameron, politisjef David Crompton i South Yorkshire Police, samt fotballforbundets David Bernstein for deres rolle de hadde hatt i saken. Også The Sun måtte beklage sine oppslag som var uten rot i sannheten, ettersom de raskt var ute med å legge skylden på Liverpool sine tilhengere bare dager etter tragedien.

Nordmenn i Sheffield Wednesday
Både Petter Rudi og Trond Egil Soltvedt har spilt i Sheffield Wednesday. Rudi ble hentet fra Molde i 1997, og spilte tre sesonger for Sheffield Wednesday. Rudi spilte 76 kamper for Wednesday og scoret åtte mål. Trond Egil Soltvedt ble hentet fra Southampton i 2000, og spilte for klubben frem til 2003. Soltvedt spilte 74 kamper for Sheffield Wednesday og scoret to mål. I noen uker i høsten 2002, var også Soltvedt «Care taker» for Sheffield Wednesday sammen med David Burrows, i påvente av at klubben skulle ansette ny manager.

H2H
Luton og Sheffield Wednesday har møtt hverandre 62 ganger. 18 ganger har det endt med Luton seier, 23 ganger har Sheffield Wednesday vunnet, mens 21 ganger har det endt uavgjort.
I det siste har Luton hatt et bra tak på Sheffield Wednesday, og i perioden 2003 til 2007 møttes lagene åtte ganger på nivå to og tre. Luton tapte ikke en eneste kamp av disse åtte møtene (fire seiere og fire uavgjort), og de tre siste (i Championship) endte med Luton seier.

Etter disse åtte møtene, har lagene møttes fem ganger, og mange husker sikkert Nathan Jones sin siste kamp som manager for Luton før han dro til Stoke. Kampen ble spilt på Hillsborough og var en kamp i FA-Cupen, hvor Sheffield Wednesday spilte i Championship og Luton i League One. Kampen endte målløst, og omkamp måtte spilles på Kenilworth Road, som endte med 1-0 seier til Sheffield Wednesday.

I forrige sesong, i august 2019, møttes lagene først på Hillsbrough, hvor Sheffield Wednesday scoret kampens eneste mål omtrent fem minutter ut i andre omgang. Motsatt oppgjør, på Kenilworth Road, endte med 1-0 seier til Luton etter at James Collins scoret målet midtveis i første omgang. I høst møttes lagene på Hillsbrough, og igjen endte kampen med et måls seier, men denne gang til Luton. Pelly Ruddock Mpanzu scoret målet, som ble scoret i det 74.minutt.

Sheffield Wednesday har besøkt Kenilworth Road 30 ganger. Syv ganger har det endt med borteseier, mens Luton har vunnet 13 ganger. 10 ganger har det endte uavgjort. Sist Sheffield Wednesday vant en ligakamp på Kenilworth Road, var i 1989 hvor Sheffield Wednesday vant 1-0. Siden 1989 har Sheffield Wednesday besøkt Kenilworth Road seks ganger i ligasammenheng, hvor Luton har vunnet fire av kampene, mens det tre ganger har endt med poengdeling.

Seks av de siste syv møtene mellom Luton og Sheffield Wednesday har endt med et måls seier, og fem av disse har endt 1-0. Avvikene er Lutons 3-2 seier på Kenilworth Road i 2007, og den målløse FA-cup kampen i 2019 på Hillsbrough. Returkampen på Kenilworth Road endte med Sheffield Wednesdays eneste seier i denne perioden, hvor de vant 1-0.

Minus 12 poeng
Før årets sesong ble Sheffield Wednesday trukket tolv poeng, etter at klubben solgte Hillsborough til eieren Dejphon Chansiri for å dekke opp for et underskudd som i seg selv ville gitt grunnlag for poengtrekk. Ifølge The English Football League, skulle ikke profitten for salget vært tatt med i regnskapet som ble avsluttet juli 2018, da salget ikke ble gjennomført før sommeren 2019.

Manager kaos
Neill Thompson tok over som midlertidig manager i Sheffield Wednesday, etter at Tony Pulis fikk sparken som Sheffield Wednesday manager den 28.desember. Pulis tok over som Sheffield Wednesday manager 13.november 2020, etter at Gary Monk fikk sparken den 9.november. Sheffield Wednesday lå da, som i dag, nest sist i The Championship.

Ansettelsen av Pulis ble ingen suksess, og Pulis satte ny klubbrekord i Sheffield Wednesday med negativt fortegn. Med sine tre poeng av 24 mulige, er Pulis den manageren som noensinne har hatt den verste debuten som manager i Sheffield Wednesday. Den 28.desember var det slutt, etter en seier (mot Coventry), fire uavgjort og fem tap (åtte poeng av 30). Etter at Pulis fikk sparken, tok førstelagstrener Neil Thompson over som midlertidig manager, og det er Thompson som fortsatt leder Sheffield Wednesday, men fortsatt på midlertidig basis.

Sheffield Wednesdays form
Denne sesongen spiller Sheffield Wednesday sin niende sesong på rad i Championship, da de i sommer avsluttet sesongen på 16. plass, fem poeng foran Luton som avsluttet på 19.plass.
Før lørdagens kamp ligger Neill Thompsons menn på 23. plass med sine 28 poeng. Det er tre poeng opp til Birmingham som ligger på 21. plass, men Birmingham har en kamp mer spilt enn Sheffield Wednesday. Birmingham har også tre mål dårligere målforskjell enn Sheffield Wednesday. Det er ti poeng opp til Luton som ligger på 17. plass.

Neil Thompson startet sin karriere som midlertidig manager med å vinne tre kamper på rad, inkludert en 2-0 seier over Exeter i FA-Cupen. Etter disse tre seierne, har det blitt ytterligere tre seire, mens det også har blitt seks tap.

Sheffield Wednesday har nå spilt tre kamper på rad uten å få med seg et eneste poeng. Sist på onsdag, hvor Sheffield Wednesday tapte 0-3 mot Brentford når de besøkte Brentford Community Stadium.

Som Luton, har Sheffield Wednesdays klart borteseier mot Bournemouth, som også er den siste borteseieren til Sheffield Wednesday. Seieren kom den 2.februar, hvor Sheffield Wednesday vant 2-1. Det ble også seier på Hillsbrough mot Wycombe den 9, februar, hvor Sheffield Wednesday vant 2-0. Imellom seierne over Bournemouth og Wycombe, ble det et 1-4 tap mot Millwall på The Den, før det etter seieren over Wycombe ble tre ligatap på rad.

Den 17. oktober vant Sheffield Wednesday 1-0 over Birmingham på St Andrew’s Trillion Trophy Stadium. Etter dette har Sheffield Wednesday spilt 13 bortekamper, hvor kun seieren mot Bournemouth har gitt tre poeng. Det ble imidlertid et poeng i bortekampene mot Swansea (november) og Blackburn (boxing day), da begge kampene endte begge 1-1. Ti av tretten bortekamper siden 17.oktober har endt med tap. Totalt denne sesongen har det blitt elleve bortepoeng på Sheffield Wednesday.

Om Luton har slitt med å score, har Sheffield Wednesday scoret enda mindre, faktisk minst i årets Championship. Sheffield Wednesday har scoret 21 mål, mens Wycombe og Birmingham har scoret 23 mål. Luton og Derby følger deretter ned 24 scorede mål. Luton og Sheffield Wednesday har sluppet inn like mange mål med sine 35. Sheffield Wednesday har heller ikke scoret mange bortemål, da de kun har scoret ni bortemål. Kun Luton, med sine syv bortemål, har scoret færre mål når de har spilt borte denne sesongen.

Lutons form
Som nevnte innledningsvis, var Luton nær ved å sikre årets første hjemmeseier på tirsdag, ettersom Luton ledet 1-0 til fem minutter på overtid. Millwall ødela festen, da de utlignet til 1-1 etter at fem av seks tilleggsminutter var spilt. Det gjør at Luton ligger på 17.plass med sine 38 poeng, ni poeng foran Rotherham som ligger på 22.plass, men Rotherham har en kamp mindre spilt enn Luton.

Lutons siste seier kom borte mot Birmingham, når Luton vant 1-0 på St Andrew’s Trillion Trophy Stadium. Etter det ble det tap mot Cardiff og Stoke, før det på tirsdag ble poengdeling mot Millwall. Før seieren mot Birmingham, tapte først Luton 0-1 mot Brentford og Blackburn, før det ble 1-1 mot Huddersfield på Kenilworth Road.

På de siste ti hjemmekampene har Luton to tap. Tapene kom mot QPR og Cardiff, mens fem av de siste ti hjemmekampene har endt uavgjort. De tre hjemmeseierne stammer ifra desember, og kom mot lagene Norwich, Preston og Bristol City.

Friendley faces
Av felles spillere og manager som har hevet sin lønn i Luton og Sheffield Wednesday, må David Pleat, Scott Oakes og Steve Howard spesielt nevnes. David Pleat var manager for Sheffield Wednesday fra 1995 til 1997, som var den første klubben Pleat var manager for etter at han var manager for Luton fra 1991 til 1995. Scott Oakes scoret 34 mål for Luton på 200 kamper i perioden 1991 til 1996, mens han deretter fortsatte sin karriere i Sheffield Wednesday fra 1996 til 2000. Oakes fikk 24 kamper for The Owls og scoret et mål. Steve Howard ble lånt ut fra Hartlepool til Sheffield Wednesday i 2013, hvor han fikk åtte kamper og scoret et mål.

Spennende blir det også å se om fjorårets Luton hit, Izzy Brown, vil være med i Sheffield Wednesday troppen som skal møte Luton på lørdag. Izzy Brown, som forrige sesong ble lånt ut fra Chelsea til Luton, fikk 25 kamper for Luton og scoret et mål. Denne sesongen er Brown lånt ut til Sheffield Wednesday, men har sittet mange kamper på benken. Hittil har det blitt 16 kamper for Brown, men ingen scoringer. Jack Marriott er også en gammel Luton kjenning som befinner seg i dagens Sheffield Wednesday tropp. Marriott som er lånt ut fra Derby, har hittil fått åtte kamper for sin nye klubb, men ikke scoret noen mål.

Topp scorerne
Sheffield Wednesdays topp scorer er den skotske landslagsspissen Callum Paterson, som har scoret syv mål så langt denne sesongen. For Luton er det James Collins som er den mest scorende med sine ti mål.

Skadde spillere
På pressekonferansen før torsdag, hintet Nathan Jones om at en av de to forsvarsspillerne som måtte byttes ut i pausen i kampen mot Cardiff på grunn av skade, kunne rekke kampen mot Sheffield Wednesday. Jones ville ikke si noe om det dreide seg om Tom Lockyear eller Matty Pearson.

Spennende blir det å se om Adebayo igjen vil finne nettmaskene på lørdag, etter at han på tirsdag scoret sitt første mål i sin første ligastart for Luton. Om dette skjer, kan du få med deg live ved å streame kampen fra iFollow tjenesten som du finner på Lutons hjemmesider. Simon Pitts kommenterer kampen som vanlig.

COYH!!!

Hvor nyttig er dette innholdet?

Klikk på en stjerne for å gi din vurdering!

Gjennomsnittsvurdering 0 / 5. Antall vurderinger: 0

Ingen vurderinger ennå. Bli den første som vurderer dette innholdet!