Preview Nottingham Forest – Luton Town

På søndag besøker Luton en tidligere vinner av Serievinnercupen (nå Champions League), når Luton besøker Nottingham Forest. Historisk betyr også Nottinghamkampene litt ekstra for oss som holder med Luton, ettersom Nottingham har vunnet to cuptitler på bekostning av Luton. Kampen sendes direkte på Viasport 2 og VIAPLAY.

Byen Nottingham ligger i den engelske regionen Øst-Midlands, omtrent sju mil sør for Sheffield og åtte mil nordøst for Birmingham. Byen Nottingham i Nottinghamshire, har ca 310 000 innbyggere, mens om man tar med alle forstedene rundt byen, blir innbyggertallet snaue 730 000. Som de aller fleste vet, er byen spesielt knyttet til den legendariske skikkelsen Robin Hood. Foruten Robin Hood, er også byen preget av kniplingsindustri, sykling og tobakksindustri.

Nottingham Forest FC ble stiftet i 1865, og regnes son verdens tredje eldste ligaklubb. Nottingham Forest ble valgt inn i The Football League i 1892. Hovedrivalklubbene til Nottingham er først og fremst byrival Notts County og Derby. Kampene mellom Nottingham og Notts County kalles «Nottingham Derby», mens kampene mot Derby kalles «East Midlands Derby». Det er kun 21 km mellom City Ground og Pride Park. Derby anses som den største rivalen, da Notts County som regel har spilt på et lavere liganivå enn Nottingham. Siste «East Midlands Derby» ble spilt, var på City Ground den 9.november i høst, hvor derbyet endte med 1-0 seier til Nottingham. Også kamper mot Leicester City og Sheffield United har engasjert Nottinghamfansen ekstra.

Selv om klubben har lange tradisjoner, var det først på midten av 1970- tallet at Nottingham Forest virkelig ble et lag å regne med. Under ledelse av manageren Brian Clough, som ledet Nottingham Forest i perioden 1975 – 1993, gikk klubben fra å være lite suksessfull til å bli et av Europas beste klubblag. Da Brian Clough ble ansatt som manager den 6. januar 1975, stod klubben i fare for å rykke ned til tredje nivå i det engelske ligasystemet. Derimot to og et halvt år senere, var klubben igjen klar for spill på høyeste nivå. Den påfølgende sesongen vant klubben sitt første, og fortsatt eneste ligamesterskap i sin første sesong tilbake i toppdivisjonen. De to påfølgende sesongene vant klubben Europacupen for serievinnere, Serievinnercupen, etter to 1-0 seire over henholdsvis Malmö FF i 1979 og Hamburger SV i 1980.

Klubben fortsatte som et av de bedre lagene i England i årene etter, men selv ikke Brian Clough klarte å unngå at Nottingham Forest rykket ned fra Premier League i 1993. Brian Clough valgte å pensjonere seg som manager etter nedrykket, etter å ha ledet Forest i 18 år og 900 obligatoriske kamper.

Clough kunne slå seg til ro som pensjonist med vissheten om at han hadde vunnet omtrent alt som var mulig å vinne som manager for en Engelsk klubb. Foruten ligamesterskap og Serievinnercupen, vant Clough Supercupen i 1979, samt Ligacupen fire ganger. Blant annet ledet Clough Nottingham Forest i 1989 i ligacupfinalen mot Luton, som Nottingham vant 3-1. Mick Harford scoret Lutons mål. Clough klarte ikke å vinne FA-Cupen. Derimot var han manager for Nottingham når Nottingham tapte FA-cup finalen mot Tottenham i 1991, med Erik Thorstvedt i mål for Tottenham. Tottenham vant 2-1, hvor avgjørelsen kom fire minutter på overtid, ved at Nottinghams Des Walker scoret selvmål. Nottingham har derimot vunnet FA-cupen to ganger før Clough epoken, henholdsvis i 1898 og 1959. I 1959 var det Luton som sto på motsatt side, hvor Nottingham vant 2-1.

Clough er en av tre managere som har vunnet den engelske toppserien med to forskjellige klubber. I 1972 ble Brian Clough seriemester med Derby, mens han ble seriemester med Nottingham Forest i 1978. De to andre som har gjort det samme er Kenny Dalglish og Herbert Chapman. Brian Clough døde 20 september 2004, 69 år gammel.

Etter at Brain Clough pensjonerte seg i 1993, ansatte Nottingham Frank Clark som arvtakeren etter Clough. Clark fikk Nottingham tilbake til det gode selskap ved første forsøk, og klarte deretter å ta en imponerende tredje plass i sin comebacksesong i 1994/95. Deretter har Forest hatt lite sportslig suksess og store økonomiske problemer. I 2005, 30 år etter at perioden med Brian Clough startet, rykket laget ned til Football League One (tredje nivå), hvor Nottingham spilte tre sesonger. Nottingham har spilt i Championship siden 2008. I fjor kom Nottingham på niende plass, åtte poeng bak Derby som havnet på sjette plass.

«The Reds», som er kallenavnet til Nottingham, spiller som nevnt hjemmekampene sine på City Ground. Det har de gjort siden 1898. I dag har City Ground en kapasitet på 30 445 tilskuere, mens rekorden er på 49 946 tilskuere. Rekorden er fra en kamp mot Manchester United i oktober 1967. Byrivalen Notts Countys hjemmebane, Meadow Lane, ligger 275 meter lenger nord. I praksis er det kun elven Trent som skiller lagenes stadionanlegg. Det ingen andre klubber i det engelske ligasystemet som ligger så nær hverandre som de to Nottingham-klubbene. Derimot finnes det to stadionanlegg til to rivaliserende fotballklubber på «balløya» som ligger enda nærmere hverandre enn Meadow Lane og City Ground. Stadionanleggene til de skotske klubbene Dundee og Dundee United ligger enda nærmere hverandre.

Flere nordmenn har spilt for Nottingham Forest. Det startet i 1981 med Einar Aas som fikk et år i Forest, mens Kjetil Osvold spilte for «The Reds» i fra 1986. Lars Bohinen fikk 64 kamper og scoret syv mål i perioden 1993 til 1995, mens Alf Inge Håland fikk 93 kamper og scoret syv mål i perioden 1993 til 1997. Videre fikk Jon Olav Hjelde 157 kamper for Nottingham, hvor han scoret 4 mål i perioden 1997 til 2003. Han fikk også 14 kamper i sitt comeback i 2004/05 sesongen. Den siste nordmannen som har spilt for Nottingham Forest, er Ståle Stensaas. Stensaas fikk syv kamper i 1999, etter at han ble lånt ut fra Glasgow Rangers.

Luton og Nottingham Forest har møtt hverandre 62 ganger. Nottingham har vunnet 26 ganger, mens Luton har vunnet 21 ganger. 15 ganger har det endt uavgjort. Sist lagene møttes, var i begynnelsen av november på Kenilworth Road, hvor Nottingham vant 2-1. Callum McManaman reduserte for Luton mot slutten av kampen. Sist lagene møttes på City Ground var i 2007/08 sesongen i en Division One kamp (nivå tre) som Nottingham vant 1-0. Vi må helt tilbake til 1983 for å finne siste gang Luton vant på City Ground, hvor Luton vant 1-0. Siden 1983 har Luton besøkt City Ground 11 ganger, hvor Luton har tapt seks ganger, og hvor lagene har delt poengene fem ganger. På City Ground har kun seks kamper endt med Luton seier, mens 17 ganger har det endt med hjemmeseier. Syv ganger har det endt uavgjort.

Før søndagens kamp ligger Nottingham Forest på sjette plass med sine 44 poeng. Det er fryktelig jevnt mellom lagene som kjemper om Play-off plassene, da det kun er åtte poeng som skiller Blackburn på 11. plass, og Fulham som ligger på fjerde plass. Det er åtte poeng som skiller Nottingham og Leeds på andre plass. Nottingham har nå spilt fire kamper på rad uten tap. Forrige lørdag ble det 1-1 borte mot Reading, mens de tre kampene før det endte med seier. Henholdsvis mot mot Hull, Wigan og Blackburn. De fem kampene før det, endte kun med to poeng. På City Ground har Nottingham nå vunnet to kamper på rad, da de vant 1-0 mot Wigan og 3-2 mot Blackburn på årets første dag. De tre hjemmekampene før det, endte med tap mot Cardiff og Sheffield Wednesday, mens det ble 1-1 mot Middlesbrough.

Før lørdagens kamp, ligger Luton sist i Championship. Heldigvis tapte både Wigan og Barnsley sine lørdagskamper, samt at få av lagene mellom 21.plass og 16.plass tok poeng. Mao, med tre poeng mot Nottingham, kan Luton klatre en plass på tabellen, og krype litt nærmere lagene over «streken». Stoke, som ligger på 21.plass, møter ligaleder west Bromwich på mandag. Luton har nå spilt syv kamper på rad uten å vinne, og poenget mot Fulham på «boxing day», er det eneste poenget Luton har tatt siden 7. desember. Målforskjellen er også på negative 6-17. Lutons Borteform er spesielt dårlig, ettersom Luton ikke tatt poeng på bortebane siden Luton vant 2-1 mot Blackburn den 28.september. Etter det har Luton tapt ni bortekamper på rad, hvor målforskjellen er på 5-28.

Med sine 28 poeng mot lag som ligger på nedre halvdel av tabellen, er Nottingham det tredje beste laget i Championship til å ta poeng fra lag som ligger på nedre halvdel av tabellen. Leeds og Fulham har tatt flere poeng enn Nottingham. Med sine fem poeng mot lag som ligger på øvre halvdel av Championship tabellen, er Luton det laget som har tatt minst poeng mot lag som ligger på øvre halvdel av tabellen.

For Luton rapporteres det at både Martin Cranie og Izzy Brown er skadefrie og er begge aktuelle til søndagens kamptropp. Sammen med Brown, spilte også Danny Hylton sine første kampminutter siden mars, når Luton møtte det kinesiske laget Beijing Renhe til treningskamp på onsdag. Det er gode nyheter, i tillegg til at Dan Potts er høyaktuell til å starte mot Nottingham, ettersom han gjennomførte sine første 45 minutter mot Birmingham forrige helg siden han ble skadet.

Søndagens TV kamp har avspark kl 1300 norsk tid, og sendes Live på Viasport 2 med norsk kommentator. Kampen kan også streames med live bilder fra Viaplay plattformen. Kampen kan ikke streames med live bilder fra iFollow tjenesten, men Simon Pitts vil kommentere kampen via radioløsningen til iFollow.

COYH!!

Hvor nyttig er dette innholdet?

Klikk på en stjerne for å gi din vurdering!

Gjennomsnittsvurdering 0 / 5. Antall vurderinger: 0

Ingen vurderinger ennå. Bli den første som vurderer dette innholdet!