Preview Luton Town – Derby County FC

På tirsdag kveld får Luton besøk av Wayne Rooney og hans nye klubb Derby County. Rooney, som i august skrev under en avtale om å bli spillende trener for Derby, debuterte for sin nye klubb 2.januar mot Barnsley. Rooney debuterte som kaptein, men har kun spilt denne ene kampen hvor han også noterte seg for en assist.

Derby ligger i den engelske regionen Øst-Midlands i grevskapet Derbyshire, omtrent sju mil nordøst for Birmingham. Det bor snaue 250 000 innbyggere i byen, som er kjent for sine jernbaneverksteder, sin porselensindustri (Royal Crown Derby Porcelain Company), samt flymotorfabrikken Rolls-Royce. Byen har nylig feiret sitt 2000-årsjubileum som bosetningssted.

Derby County ble stiftet i 1884, og var en av 12 klubber som startet The Football League i 1888. Klubben ble stiftet i 1884 som en avlegger av Derbyshire County Cricket Club, som hadde spilt cricket i området siden 1870. Opprinnelig ønsket de å kalle klubben for Derbyshire County Football Club, men protester fra den lokale fotballorganisasjonen sørget for at navnet ble Derby County Football Club. I 1891 ble en annen fotballklubb fra Derby, Derby Midland, fusjonert sammen med Derby County.

Derby har stort sett alltid spilt på de to øverste nivåene i England, bortsett fra to sesonger mellom 1984 til 1986, hvor Derby spilte på tredje nivå. Storhetstiden hadde Derby på sytti tallet, hvor klubben be styrt av Brian Clough. Clough ble hentet til Derby, sammen med sin gode venn Peter Taylor, i juni 1967 fra Hartlepool. Clough fikk ikke umiddelbart suksess, men i 1969 var det endelig klart at Derby rykket opp fra andre nivå og opp til det gode selskap.

Debutsesongen ble en suksess, da Derby ble nummer fire, mens de påfølgende sesong ble nummer ni. I 1971/72 sesongen lå Derby på andre plass når siste serierunde ble sparket i gang. Derby gjorde unna siste kamp før de andre, og slo Liverpool 1-0. Spillerne dro på ferie til Mallorca, mens Clouch dro på ferie til Scilly-øyene. Leeds United trengte kun et poeng mot Wolverhampton i siste runde for å bli seriemestre. Wolverhampton vant en overraskende seier, og de ferierende spillerne til Derby kunne «feire» klubbens første ligamesterskap noensinne.

Derby klarte ikke å forsvare tittelen sesongen etter, og endte opp på en syvende plass. I Serievinnercupen klarte Derby å spille seg frem til semi-finalen, men ble slått 1-3 sammenlagt av Juventus. I tillegg begynte klubbens ledelse å vise misnøye med den frittalende Cloughs uttalelser i media. I oktober 1973 hadde en av direktørene et møte med Taylor og Clough, og resultatet av dette møtet førte til at duoen Clough/Taylor valgte å si opp sine stillinger. Til stor skuffelse for klubbens fans. Den tidligere spillerlegenden, Dave Mackay, fikk jobben som ny manager, og førte klubben til sitt andre (og siste) ligamesterskap i 1974/75 sesongen.

Derby vant FA cupen i 1946, og var tapende finalist i 1898, 1899 og 1903.

I Sesongen 2007/08 satte Derby flere negative rekorder i Premier League. Derby ble klar for nedrykk til The Championship allerede den 29.mars. Med det ble Derby det tidligste laget som har blitt klar for nedrykk fra Premier League noensinne, og det første i mars. Derby ble også det laget som har vunnet færrest kamper på en sesong i Premier League-historien med sin ene seier. I tillegg ble Derby det laget som har tapt flest kamper i Premier League med sine 29 tap (samme som Ipswich i 1995 og Sunderland i 2006). Om ikke det var nok, ble Derby det laget som scoret færrest mål i en Premier League-sesong med sine 20 mål, og det laget med den svakeste målforskjellen i Premier League-historien med –69. Derby spilte hele 32 kamper på rad uten å vinne. Det førte til at Derby fikk tidenes laveste poengsum i Premier League noensinne, med sine 11 poeng.

I fjor havnet Derby på sjette plass og spilte seg helt frem til Play-off finalen. Finalen tapte Frank Lampards menn 1-2 mot Aston Villa. Frank Lampard ble ansatt som nye Chelsea manager før årets sesong, og Derby erstattet Lampard med nederlandske Phillip Cocu som også er dagens manager.

«The Rams», som er kallenavnet til Derby County, spiller hjemmekampene sine på Pride Park Stadium, som har en tilskuerkapasitet på 33 597 tilskuere. Anlegget sto ferdig i 1997, og ble åpnet av dronning Elizabeth II. Før Pride Park Stadium, spilte Derby County på Baseball Ground. Dette gjorde de fra 1895 til 1997. På det meste var tilskuerkapasiteten på Baseball Ground omtrent 42 000 tilskuere, men da var det kun ståplasser på Baseball Ground. Tilskuerrekorden er på 41 826 tilskuere, og ble oppnådd i en cupkamp mot Tottenham Hotspur i 1969. Etterhvert ble kapasiteten til Baseball Ground redusert, ettersom anlegget ble bygd om til å bare ha sitteplasser. Som en følge av dette sank kapasiteten til 18 300. Etter 1997 ble Baseball Ground brukt til reservelagskamper, før anlegget ble revet i 2003. Området hvor stadionanlegget lå, ble regulert til boligformål for hus og leiligheter.

Derbys rivaler er først og fremst Nottingham Forest som har sin beliggenhet ca 25 kilometer øst for Derby. Rivaloppgjøret var på sitt mest intense på 70-tallet, og spesielt etter en episode hvor Derby prøvde å få tilbake sin gamle manager Clough som var blitt manager i Forest. I tillegg hadde klubbene hver sine storhetstider i dette tiåret, noe som førte til misunnelse hos det andre lagets tilhengere.

Leicester er også et lag som tenner Derby fansen spesielt, ettersom begge lagene ligger i Øst-Midlands. Leeds har også et rivaliserende forhold til Derby, til tross for at klubbene ligger et stykke fra hverandre geografisk. Spesielt ble rivaliseringen skjerpet tidlig på 70-tallet, ettersom begge lagene knivet om ligamesterskapene.

To nordmenn har spilt ligakamper for Derby. Spesielt hadde Lars Bohinen et vellykket opphold i Derby, etter at han ble kjøpt fra Blackburn i mars 1998. Bohinen spilte 56 kamper for Derby hvor han scoret et mål. Foran 2000/01 sesongen ble Bjørn Otto Brakstad kjøpt til klubben fra Rosenborg. Brakstad ble skadet etter ti kamper, og kom aldri tilbake for Derby. Tilsammen ble det tolv kamper for Brakstad i Derbytrøyen. En kuriositet er at den 28. oktober 2000 var både Bohinen og Brakstad på banen samtidig i en ligakamp.

Luton og Derby har møtt hverandre 42 ganger. 17 ganger har Derby vunnet, 15 ganger har Luton vunnet, mens ti ganger har det endt likt. Sist lagene møttes var 5.oktober i høst på Pride Park hvor Derby vant 2-0. Sist lagene møttes på Kenilworth Road, var i en Championship kamp i november 2006. Også denne kampen vant Derby 2-0. Sist Luton vant mot Derby, var sesongen før, også det i Championship. Kampen ble spilt på Kenilworth Road i mars, hvor Luton vant 1-0 etter scoring av Steve Howard. 21 ganger ha Derby besøkt Kenilworth Road. Syv ganger har det endt med borteseier, to ganger har det endt uavgjort, mens 12 ganger har det endt med hjemmeseier.

Derby ligger på 16.plass med sine 37 poeng. Det er 13 poeng ned til Barnsley på 22.plass, mens det er ni poeng opp til Preston som ligger på sjette plass. Av sine 37 poeng, har Derby kun kapret åtte av disse poengene på bortebane. Sesongens eneste borteseier i ligaen, kom i første serierunde hvor Derby vant 2-1 mot fjorårets Premier League lag Huddersfield. Deretter har Derby spilt fem uavgjort kamper på bortebane, samt syv bortetap. Når det er sagt, vant Derby en sterk 1-0 seier på Selhurst Park den 5.januar. Derby gikk videre til fjerde runde i FA-cupen på Crystal Palace sin bekostning. På fredag spilte Derby sin fjerderunde kamp mot League Two laget Northampton Town. Kampen ble spilt på Northamptons hjemmebane Sixfields Stadium, uten at noen av lagene klarte å score. Retur oppgjøret spilles fjerde februar på Pride Park, og vinneren møter Wayne Rooneys tidligere klubb, Manchester United.

Selv om Derby har slitt på bortebane denne sesongen, har de nå spilt fem ligakamper på rad uten å tape. Sist lørdag ble det hjemmeseier når Derby slo Hull 1-0, mens de helgen før det klarte å kapre et poeng på overtid mot Middlesbrough på Riverside Stadium. Det ble seier mot Barnsley og Charlton, mens det ble uavgjort mot Wigan. Som nevnt, har Derby kun en borteseier denne sesongen. Før uavgjort resultatene mot Middlesbrough og Wigan som var bortekamper, hadde Derby tapt seks bortekamper på rad, hvor målforskjellen på de åtte siste bortekampene er på 3-16.

Luton ligger sist i Championship med sine 21 poeng. Det er åtte poeng opp til Huddersfield som ligger på 21.plass, mens det er 16 poeng opp til Derby på 16.plass. Luton har nå spilt åtte kamper på rad, hvor poenget mot Fulham på «Boxing day», er det eneste poenget Luton har fått med seg på disse åtte kampene. Lutons 2-1 seier mot wigan den 7.desember, er siste seier for Luton. På hjemmebane har Luton vunnet fire kamper denne sesongen, mens tre kamper har endt uavgjort. Seks hjemmekamper har endt med tap Luton for Luton.

For årets Derbylag spiller de tidligere Lutonspillerne Curtis Davies, Chris Martin og Jack Marriott. Forsvarsspilleren Curtis Davies fikk 56 kamper for Luton og scoret to mål i perioden 2003 til 2005, før han ble solgt til West Bromwich Albion. Davies ble klar for Derby sommeren 2017, hvor han har spilt 52 kamper og scoret et mål. Angrepsspilleren Jack Marriott spilte 79 kamper for Luton i perioden 2015 til 2017, og scoret 22 mål. Han ble solgt til Peterborough, før han havnet i Derby før 2018/19 sesongen. Marriott har spilt 53 kamper for Derby og scoret 9 mål, hvor et av målene er scoret denne sesongen. Angrepsspilleren Chris Martin er også en spiller i Derby som har spilt for Luton. Martin ble lånt ut fra Norwich til Luton før 2008/09 sesongen, hvor han spilte 40 kamper og scoret 11 mål. Chris Martin har spilt 183 kamper for Derby og scoret 60 mål. Steve Howard er også en spiller som bør nevnes å ha spilt for begge klubbene. Howard spilte 212 kamper for Luton, og scoret 96 mål i perioden 2001 til 2006. Juli 2006 ble Howard solgt til Derby for 1 000 000 pund, hvor han spilte 63 kamper og scoret 17 mål.

Før tirsdagens kamp har Graeme Jones uttalt at han kan mønstre en nærmest skadefri tropp, bortsett fra Brendan Galloway. Spennende blir det å se om Jones finner plass til nysigneringen Peter Kioso, som i forrige uke ble hentet fra Hartlepool. Kampstart er kl 2045 norsk tid, og kampen streames som vanlig fra iFollow tjenesten, med Simon Pitts som kommentator.

COYH!!!

Hvor nyttig er dette innholdet?

Klikk på en stjerne for å gi din vurdering!

Gjennomsnittsvurdering 0 / 5. Antall vurderinger: 0

Ingen vurderinger ennå. Bli den første som vurderer dette innholdet!