Preview Luton Town – Birmingham City FC

På lørdag spiller Luton sin første hjemmekamp for året 2020, når Birmingham kommer på besøk. Luton jakter sin femte hjemmeseier for sesongen, og med tre poeng kan Luton klatre to plasser på tabellen.

Birmingham, som er Englands nest største by med sine drøye 1 000 000 innbyggere, ligger i den engelske regionen West- Midlands, omtrent 20 mil nordvest for London. Byen vokste seg tidlig stor, og ble ytterligere styrket under den industrielle revolusjon. Byen nøt godt av kull- og jernforekomster i nærheten, samt at det allerede fantes mye god arbeidskraft. Den kunne derfor vokse til et stort industrisenter. I begynnelsen av det 19.århundre ble også Birmingham sentrum i det britiske kanalnettverket, og senere i jernbanenettverket.

Birmingham City FC ble egentlig opprettet i 1875, men da som Small Heath Alliance. I 1888 endret klubben navn til Small Heath, før klubben igjen endret navn i 1905 til Birmingham FC. I 1943 fikk klubben endelig dagens navn, nemlig Birmingham City FC.

Som Small Heath spilte klubben i seriesystemet som ble kalt The Football Alliance. Dette seriesystemet eksisterte i tre år, fra 1889 til 1892, før klubbene i Football Alliance ble invitert til å være med å danne Football League Second Division Two. Small Health ble de første vinnere av den engelske fotballigaens andredivisjon, men rykket ikke opp, da vinnerne av Second Division møtte det dårligste laget i First Division. Small Health tapte denne Play-off kampen, men rykket opp sesongen etter.

Den mest suksessrike perioden i klubbens historie var i 1950-årene og tidlig i 1960-årene. Birmingham nådde deres høyeste ligaplassering i 1955/56 sesongen, da de havnet på en sjetteplass på øverste liganivå, samtidig som de nådde finalen i FA-cupen. Birmingham tapte FA-cupfinalen 1-3 for Manchester United. De kom til Messebycupen i 1960 og 1961, og vant deres første «major trophy» ved å vinne ligacupen i 1963, hvor de slo erkerival Aston Villa 3-1. Birmingham har stort sett alltid spilt på liganivå en og to. Den lengste perioden utenfor øverste divisjon hadde klubben mellom 1986 og 2002, inkludert to korte opphold på nivå tre. Første gang Birmingham spilte på nivå tre, var over tre sesonger som utspant seg mellom 1989 og 1992. Også i sesongen 1994/95 måtte Birmingham spille på nivå tre. Når Birmingham spilte på nivå tre, klarte de også å vinne The Football League Trophy to ganger. Første gang skjedde i 1991, mens de også vant i 1995.

Etter flere år i den nest øverste divisjonen, rykket Birmingham opp til Premier League i 2002 etter å ha vunnet playoff-finalen mot Norwich City. I 2005/06-sesongen ble Birmingham nummer 18 i Premier League, og rykket derfor ned igjen til Championship. Birmingham rykket rett opp igjen etter å ha blitt nummer to i Championship, for så å rykke rett ned igjen sesongen etter. Igjen klarte Birmingham å rykke rett opp igjen til Premier League etter å ha blitt nummer to, og denne gang ble det to sammenhengende sesonger i det «gode selskap». I 2010/11 sesongen ble Birmingham nummer 18 og rykket igjen ned til Championship og har siden spilt i Championship. Til tross for nedrykket, var ikke 2011 helt katastrofe. Birmingham vant meget overraskende Ligacupen, etter å ha slått Arsenal 2-1 i finalen.

Birmingham har nå spilt tre sesonger på rad hvor de har avsluttet sesongene sine på nedre halvdel av Championship tabellen. Både i sesongen 2016/17 og 2017/18 havnet Birmingham på 19.plass, mens de i våres avsluttet på en 17.plass.

Hovedrivalklubben til Birmingham, er selvfølgelig byrival Aston Villa. Det er ca 3,9 km mellom St Andrews som er Birminghams hjemmebane, og Villa Park som er Aston Villas hjemmebane. Kampene mellom Birmingham og Aston Villa kalles The Second City Derby, og henspeiler på at Birmingham er den nest største og nest viktigste byen i England etter London. Også West-Midlands lagene West Bromwich og Wolverhampton skjerper Birmingham supporterne ekstra.

«The Blues», som er kallenavnet på Brimingham, har sitt kallenavn på grunn av fargen på draktene, mens tilhengerne er kjent som «Bluenoses» («blånesene»). Deres hjemmebane har vært St Andrews siden 1906. Anlegget ble utvidet i perioden 1993 – 1999 og har nå plass til 30 016 tilskuere (bare sitteplasser). Tilskuerrekorden er på 66 844 og stammer fra en FA-Cupkamp mot Everton i februar 1939.

Luton og Birmingham har møtt hverandre 60 ganger. Historisk sett har Birmingham hatt et solid tak på Luton, ettersom de står bokført med 29 seiere over Luton. 12 ganger har Luton vunnet, mens 19 ganger har kampene endt uten at det har blitt kåret en vinner. Sist lagene møttes, var i begynnelsen av oktober på St Andrews. Birmingham vant 2-1etter at Harry Cornick utlignet til 1-1 midtveis i andre omgang. Dessverre klarte Birminghams Jutkiewicz å sette inn vinnermålet i det 82.minutt. Birmingham har ikke vunnet på Kenilworth Road siden november 1979, hvor Birmingham vant 3-2 i en kamp som ble spilt i League Division Two (nivå to). Dette var forøvrig sist Birmingham vant både hjemme og bortekampen i mot Luton i en og samme sesong. Etter 1979, har lagene møttes åtte ganger på Kenilworth Road uten at Birmingham har maktet å vinne. Fem ganger har det endt uavgjort, mens Luton har vunnet tre ganger. Sist lagene møttes på Kenilworth Road, var i oktober 2006. Luton vant 3-2 etter at Rowan Vine scoret både 1-0 og 2-0, mens David Bell satte inn 3-2 på tampen av andre omgang. Dette var Lutons første seier over Birmingham siden 1986, uansett hjemme eller bortebane. Birmingham har besøkt Kenilworth Road 30 ganger, hvor det har endt med hjemmeseier åtte ganger, mens det tolv ganger har endt med borteseier. Ti ganger har det endt uavgjort mellom Luton og Birmingham på Kenilworth Road.

I helgen gikk Birmingham videre til fjerde runde i FA-cupen, ettersom de vant 2-1 over Blackburn på St Andrews. Dette var et kjærkomment lyspunkt for Birmingham, ettersom Birmingham for tiden har problemer med å vinne kamper. På de siste seks ligakampene, har det kun blitt et poeng. Poenget kom på boxing day, også det mot Blackburn på. Siden Birmingham vant over Luton i slutten av oktober, har Birmingham spilt 12 ligakamper, og kun en av kampene har endt med seier. Seieren kom 7.desember mot Reading, hvor Birmingham vant 3-2 på Madejski Stadium, som da også er siste borteseier for Birmingham. Bortsett fra seieren, har fire av kampene endt uavgjort, mens syv av kampene har endt med tap. Av totalt åtte seiere for Birmingham denne sesongen, har tre av disse seirene kommet på bortebane. Allikevel har Birmingham vist brukbar borteform i det siste, da Birmingham kun har et tap på de siste fem bortekampene. Foruten seieren over Reading, har Birmingham også fått med seg et bortepoeng ved tre anledninger, henholdsvis mot Huddersfield, Sheffield Wednesday og som nevnt mot Blackburn på boxing day. Derimot ble det 0-3 tap for Hull den 21.desember. Dette gjør at Birmingham ligger på en attende plass i Championship før helgens runde, med sine 29 poeng. Åtte poeng foran Luton.

Jumbo plasserte Luton, tapte på lørdag 0-4 for Bournemouth i FA-cupens tredje runde. Dette var det tiende strake bortetapet for Luton uansett turnering, med en målforskjell på bortebane på 7-33. Om man slår sammen hjemme og bortekamper, har Luton nå spilt syv kamper på rad uten seier. På disse syv kampene er det kun poenget mot Fulham på boxing day som er poengfangsten for Luton. På hjemmebane er det derimot ikke så mørkt som på bortebane. På de fire siste kampene som er spilt på Kenilworth Road, har Luton vunnet to kamper og spilte som nevnt uavgjort mot Fulham. Derimot ble det et knepent 0-1 tap mot Swansea den 21.desember. På de ti siste hjemmekampene har Luton vunnet fire kamper, tapt fire og spilt to uavgjort. Målforskjellen er 15-15.

To nordmenn har spilt for Birmingham. Bjørn Otto Bragstad fikk tre kamper for Birmingham i 2002 når han ble lånt ut fra Derby, mens Sigurd Rushfeldt fikk syv kamper for Birmingham i 1995.

Birminghams manager, Pep Clotet, må også nevnes spesielt, ettersom han i 2012 var Åge Hareides assistentmanager i Viking. Når Hareide fikk sparken og ble erstattet av Kjell Jonevret, måtte også Clotet «pakke kofferten» og finne seg en ny arbeidsgiver. Clotet var egentlig Gary Monks assistentmanager i Brimingham, men måtte «steppe inn» som «caretaker manager» etter at Monk fikk sparken i sommer. Clotet ble ansatt som permanent manager sent i høst.

Lutonfavoritt, Mick Harford, har spilt to sesonger for Birmingham fra 1982, hvor han tilsammen fikk 90 kamper. Olly Lee, Matthew Upson og Andrew Shinnie, har også ikledd seg Birmingham drakten.

Det kan se ut til at Dan Potts, Izzy Brown og Martin Cranie må stå over lørdagens kamp. Ryktene sier at Graeme Jones var såpass fornøyd med Glen Reas comeback mot Bournemouth, at han kan være aktuell å få starte også mot Birmingham.

Kampen streamer du som vanlig via iFollow tjenesten til Luton sine hjemmesider, hvor du også får høre stemmen til Simon Pitts som kommenterer kampen. Kampstart er som vanlig kl 1600 norsk tid.

COYH!!!

Hvor nyttig er dette innholdet?

Klikk på en stjerne for å gi din vurdering!

Gjennomsnittsvurdering 0 / 5. Antall vurderinger: 0

Ingen vurderinger ennå. Bli den første som vurderer dette innholdet!