Luton Town – Cardiff City

På lørdag får Luton besøk fra Wales og en Lutonfavoritt, da Cardiff City og James Collins besøker Kenilworth Road. I de siste møtene mellom Luton og Cardiff, har Cardiff vist seg å være et vanskelig lag for Luton. Derimot har Cardiff hittil hatt en tøff sesong, men fått litt mer sving på spillet etter managerbytte i slutten av oktober.

Cardiff by
Cardiff er hovedstad og den største byen i Wales. Det bor ca 346 000 innbyggere i universitetsbyen Cardiff, som også gjør byen til den 16. største byen i Storbritannia. Byen ligger i det bevarte grevskapet Glamorgan i det sørlige Wales, omtrent sju mil vest for den Engelske byen Bristol, og 18 mil sørvest for Birmingham. Byen var liten inntil begynnelsen av det 19. århundre, da havneanlegget Cardiff Docks ble tatt i bruk som havn for transport av kull. På sitt mest travle var Cardiff Docks en av de største dokkingssystemene i verden. Cardiff fikk status som city i 1905, og ble hovedstad i Wales 20.desember 1955.

Cardiff City FC sin historie
Cardiff City FC ble stiftet i 1899, og ble valgt inn i The Football League i 1920. Allerede fire år etter at Cardiff ble valgt inn i The Football League, i 1923/24 sesongen, klarte Cardiff sitt beste ligaresultat noensinne da de ble nummer to på det øverste nivå i det engelske ligasystemet. Cardiff fikk lik poengsum som Huddersfield, da begge lag klarte 57 poeng. Cardiff hadde en målforskjell på 61-34, mens Huddersfield hadde en målforskjell på 60-33. Cardiff ble derimot dømt bak Huddersfield, da man frem til 1976 skilte lag med lik poengsum med gjennomsnittsmål. Altså antall scorede mål delt på innslupne. Cardiff hadde 0,024 dårligere målgjennomsnitt enn Huddersfield og ble dømt bak, til tross for at de hadde scoret et mål mer enn Huddersfield.

1923/24 sesongen regnes som den jevneste serieavslutningen noensinne for å skille en vinner på det øverste nivå i det engelske seriesystemet. For ordens skyld, så spilte Cardiff 0-0 i siste serierunde, og bommet også på et straffespark. Ordningen med målgjennomsnitt favoriserte de som scoret minst mål, og ble byttet ut med dagens ordning før 1976/77 sesongen.

Året etter, nærmere bestemt i 1925, kvalifiserte Cardiff seg til sin første FA cupfinale som de tapte 0-1 for Sheffield United. Derimot ble det seier i den prestisjetunge turneringen to år senere, når de vant 1-0 over Arsenal på Wembley, som også er klubbens eneste «major trophy». Cardiff spilte seg også frem til FA cupfinalen i 2008, men tapte 0-1 for Portsmouth. I 2012 tapte Cardiff ligacupfinalen mot Liverpool, etter at det sto 2-2 etter 120 spilte minutter. Liverpool vant 3-2 på straffer. Cardiff er det eneste «ikke engelske laget» som har vunnet FA cupen, mens Swansea er det eneste «ikke engelske laget» som har vunnet Ligacupen.

Frem til 1995 har de Walisiske lagene som har spilt i den engelske ligaen, kunnet delta i den walisiske cupen. Cardiff har vunnet den walisiske cupen 22 ganger, som igjen har gjort at Cardiff har kunnet delta i UEFA/Cupvinnercupen. Cardiff har gjort dette 14 ganger, sist i 1993/94. Cardiff har kommet til kvartfinalen tre ganger, mens de i 1967/68 klarte å spille seg helt frem til semi-finalen, hvor de sammenlagt tapte 3-4 for Hamburger SV. I 1969/70 møtte Cardiff norsk motstand i første runde, da de møtte Mjøndalen og vant hele 12-2 sammenlagt.

Vincent Tan, Ole Gunnar Solskjær, Nordmenn i Cardiff og litt mer historie
I 2010 kjøpte Vincent Tan aksjer i klubben, og fikk full kontroll over klubben. Den 2. januar 2014 var det klart at Tan hadde hentet Ole Gunnar Solskjær fra Molde, og ansatt han som klubbens nye manager. Solskjær hentet nordmennene Magnus Wollf Eikrem, Jo Inge Berget og Mats Møller Dæhlie til klubben, uten at de var med å hjelpe Solskjær til suksess i klubben. Det ble kun syv seiere på Cardiff denne sesongen, og Cardiff havnet sist i Premier League og rykket direkte ned til Championship med sine 30 poeng. Solskjær fikk tidlig sparken i Championship, da Cardiff hadde tapt tre av sine første syv kamper, og lå på 17.plass når Solskjær ble avskjediget.

Cardiff spilte i Championship frem til 2017/18 sesongen, hvor de rykket opp til Premier League etter å ha havnet på andre plass. Det ble med den ene sesongen, ettersom de havnet 18. plass i Premier League. Cardiff var to poeng bak Brighton & Hove Albion som kapret 17.plassen, som også er første sikre plass i Premier League.

I sommer avsluttet Cardiff sesongen i Championship på en åttende plass, ni poeng bak Bournemouth som havnet på sjette plass, og seks poeng foran Luton som havnet på 12. plass.

Rivalisering
Cardiffs største rival, er naturlig nok den andre walisiske storklubben, Swansea. Derbyet kalles «The South Wales Derby», og er blitt spilt over 100 ganger. Derbyet hadde et vennlig tilsnitt frem til 1980 tallet. Utover 1980 tallet, og spesielt 90-tallet, intensiverte rivaliseringen seg, og det oppsto flere episoder med voldelige sammenstøt mellom lagenes supportere.

Det hele toppet seg i 1993, hvor lagene møttes i Cardiff på Cardiffs tidligere hjemmebane, Ninian Park. Supportere mellom lagene gikk løs på hverandre på innsiden av stadion og på utsiden. Sammenstøtet har fått navnet «The Battle of Ninian Park». Det hele resulterte i at når lagene møttes innbyrdes, fikk ikke bortefans lov til å komme inn på stadion. Først fire år senere fikk lagenes bortefans komme inn på kampene.

Også kampene mellom Cardiff og Bristol lagene, Bristol City og Bristol Rovers, har et sterkt rivaliserende tilsnitt. Disse derbyene kalles «The Severnside Derby». Rivaliseringen er naturlig, ettersom lagene ligger nær hverandre i avstand, men på hver sin side av grensen mellom Wales og England.

Cardiff City Stadium
«The Bluebirds», som er kallenavnet til Cardiff City, spiller hjemmekampene sine på Cardiff City Stadium. Anlegget som sto klart sommeren 2009, har i dag en kapasitet på 33 280 tilskuere. Rekorden på antall tilskuere kom i en Premier League kamp mellom Cardiff og Liverpool i 2019, hvor 33 082 tilskuere så kampen.

Før 2009, spilte Cardiff på Ninian Park, som hadde vært hjemmebanen til Cardiff siden 1910. Rekorden på Ninian Park er på 62 634 tilskuere, som så en landskamp mellom Wales og England i 1959. Siste kamp på Ninian Park ble spilt 25.april 2009 mellom Cardiff og Ispwich. Ninian Park ble mer eller mindre jevnet med jorden umiddelbart, og Ninian Park ble erstattet med et boligstrøk.

H2H
Luton og Cardiff har møtt hverandre 62 ganger. 23 ganger har Luton vunnet, 22 ganger har Cardiff vunnet, mens 17 ganger har det endt uavgjort.

Sist lagene møttes, var i februar på Kenilworth Road, hvor Cardiff vant 2-0. Motsatt oppgjør på The Cardiff City Stadium gikk enda dårligere, da Luton tapte 0-4.

Det gjør at Luton har spilt syv ligakamper på rad mot Cardiff, uten å vinne, hvor de fire siste ligakampene har endt med tap. Av disse syv kampene er det kun ligakampene i januar 2007 og februar 2006 som har gitt poeng, da begge kampene endte uavgjort. På de fem siste ligakampene har Luton kun scoret et mål, men sluppet inn ni mål.

Det eneste lyspunktet som Luton har i perioden februar 2006 til i dag, er et møte i Carabao cupens andre runde i august 2019 på The Cardiff City Stadium. Denne kampen vant Luton 3-0 etter at Cardiffs Junior Hoilett scoret selvmål, mens Alan Sheehan og Jake Jervis scoret de to andre målene for Luton. Dette var for øvrig første og eneste seier som Luton har på The Cardiff City Stadium.

Vi må tilbake til oktober 2005 for å finne Lutons siste ligaseier over Cardiff, da lagene møttes på Ninian Park. Kampen, som var en Championship kamp, vant Luton 2-1 etter scoringer av Dean Morgan og Peter Holmes. Siste hjemmeseier i ligasammenheng, kom på selveste «Boxing day» i 2002, hvor Luton vant 2-0 i en League Division two kamp (nivå tre), etter scoringer av Tony Thorpe og Steve Howard

Kenilworth Road er ingen lykkebane for Cardiff, selv om Cardiff nå har vunnet to kamper på rad når de har besøkt Luton. Cardiff har kun vunnet fem ganger på Kenilworth Road, mens femten ganger har det endt med hjemmeseier. Ti ganger har det endt uavgjort.

Cardiffs form
Den 21.januar ble Neill Harris erstattet av den erfarne manageren Mick McCarthy, som igjen i oktober ble erstattet av Cardiffs U23 trener, Steve Morison, som har jobben som manager frem til sommeren. Morison erstattet McCarthy etter at McCarthy hadde ledet Cardiff i åtte kamper på rad uten å ta et eneste poeng, hvor de også kun klarte å score et mål. Åtte tap på rad er også ny klubbrekord i antall tap på rad.

I første kamp som manager, havnet Morisons menn under 0-3 til pause. Da det sto igjen 25 minutter igjen av kampen, begynte Cardiff en snuoperasjon uten sidestykke, og i løpet av fem magiske minutter hadde Cardiff snudd 0-3 til 3-3. Dermed stoppet tapsrekken på åtte kamper. I tillegg til poenget mot Stoke, har det blitt seier mot Huddersfield og Preston, mens Morisons menn tapte 0-1 mot QPR den 3. november, samt at det på onsdag ble 0-1 tap for Hull. I 2-1 seieren mot Preston, scoret fjorårets Luton spiller, James Collins, sitt første mål for Cardiff.

Det gjør at før lørdagens kamp, ligger Cardiff på 20. plass med sine 18 poeng, tre poeng foran Peterborough som ligger på 22. plass. Det er syv poeng opp til Luton som ligger på 12. plass. Cardiff har scoret 19 mål, mens de også har sluppet inn 33 mål. Siden managerbyttet, har Cardiff scoret syv mål, mens de også har sluppet inn syv mål.

På bortebane har Cardiff nå spilt to kamper på rad, uten å tape, da dette dreier seg om 3-3 kampen mot Stoke, samt 2-1 seieren over Preston. Før disse to kampene, spilte Cardiff fire bortekamper på rad uten å få med seg et eneste poeng. De tre første bortekampene endte med seier mot Blackpool og Nottingham, mens det endte 2-2 mot Peterborough. Totalt har Cardiff tatt 11 poeng på bortebane, mens de har tatt åtte poeng på Cardiff City Stadium.

Lutons form
På tirsdag tok Luton sitt første poeng på tre kamper, da de spilte målløst mot Nottingham Forest på City Ground. Dermed ligger Luton på 12. plass, seks poeng bak Stoke som ligger på sjette plass. Det er ti poeng ned til Peterborough som ligger på 22.plass. Luton som hittil har scoret 26 mål denne sesongen, har nå spilt tre kamper på rad uten å score.

Selv om Luton har spilt tre kamper på rad uten å vinne, har Luton tatt 15 poeng på de siste ti kampene. Poengene er tatt ved at Luton har vunnet fire kamper, mens tre av kampene har endt uavgjort. Luton har tapt mot Bournemouth, Stoke og QPR, mens det har blitt uavgjort mot Huddersfield, Derby og Nottingham. Seierne har kommet mot Coventry, Millwall, Hull og Middlesbrough.

Før 0-1 tapet mot Stoke, hadde Luton spilt seks hjemmekamper på rad uten å tape. Først spilte Luton 0-0 mot Sheffield United, før det ble 3-3 mot Swansea. Deretter vant Luton 5-0 over Coventry, før det ble poengdeling i 0-0 kampen mot Huddersfield. Etter den målløse kampen mot Huddersfield, ble det to hjemmeseiere, henholdsvis mot Hull og Middlesbrough.

Friendly faces
Lutons, Cameron Jerome, spilte i Cardiff fra 2004 til 2006, hvor han spilte 79 kamper og scoret 27 mål. Etter at Jerome kom til Luton i sommer, har han spilt 15 kamper og scoret et mål.

Tom Lockyer hadde sine ungdomsår i Cardiff, men fikk ingen offisielle førstelags kamper.

James Collins signerte i sommer for Cardiff, etter å ha vært i Luton siden juni 2017. På 183 kamper for Luton, scoret Collins 72 mål for Luton. Hittil har Collins spilt 18 kamper for Cardiff og scoret et mål. Målet scoret han på lørdag, når han ble matchvinner i 2-1 seieren over Preston.

Isaac Vassell er fortsatt i Cardiff, etter at han i august 2019 ble hentet fra Birmingham til Cardiff. Vassell hadde sin karriere i Luton fra juli 2016 til sent august 2017. Vassell spilte 55 kamper og scoret 16 mål for Luton. Vassell startet sin Cardiffkarriere ved å score 2-1 målet mot Luton i en ligakamp i august 2019, som også ble sluttresultatet. Dessverre har Vassell stort sett vært skadet i hele sin Cardiffkarriere, og har kun spilt tre kamper for Cardiff. Hans siste kamp var mot Luton i Carabao cupen i august i 2019, som Luton vant 3-0.

Solomon Taiwo spilte for Cardiff mellom 2009 til 2012, hvor han spilte ni kamper for Cardiff. I perioden 2013 til 2015 spilte Taiwo 14 kamper for Luton og scoret to mål.

Need to know, nice to know
0-0 kampen mot Nottingham, var kamp nummer 250 for Nathan Jones som Lutons manager, og er dermed den fjerde lengst sittende manageren i Lutons historie. Av disse 250 kampene, har 119 av kampene endt med seier, 64 kamper har endt uavgjort, mens 67 av kampene har endt med tap. Det gir et poengsnitt på 1,78 poeng per kamp som Lutonmanager.

PS: David Pleat er den manageren som har sittet lengst som manager i Luton med sine 609 kamper. David Pleat var Luton manager i to perioder, henholdsvis 1978 til 1986 og 1991 til 1995.

Skadesituasjon
På torsdagens pressekonferanse kunne Nathan Jones bekrefte at Simon Sluga igjen var klar for å kunne stå i mål for Luton. Sluga måtte stå over tirsdagens kamp mot Nottingham, da han hadde hatt nærkontakt med en Covid19 smittet person i forbindelse med landslagsoppdrag for Kroatia. Luke Berry er den eneste som er usikker, da han lenge har slitt med en leddbåndskade.

Topp scorerne
For Luton er det fortsatt Elijah Adebayo som er Lutons toppscorer med sine åtte mål, mens Harry Cornick har scoret syv mål, i tillegg til sine to målgivende pasninger. Luke Berry har fire mål og en målgivende pasning hittil denne sesongen. Fred Onyedinma er også verdt å nevne, da han på ti kamper (fem fra start), har to mål og tre målgivende pasninger. James Bree har også tre målgivende pasninger.

For Cardiff er det Kieffer Moore som er klubbens toppscorer med sine fem mål. Deretter følger Aden Flint som har scoret fire mål, mens Rubin Colwill har scoret tre mål. James Collins har hittil scoret et mål.

Lørdagens kamp er forventet å være en «sell out» kamp, og kampen kan som vanlig streames med live bilder og kommentarer fra Simon Pitts. Streamingtjenesten iFollow finner du på Lutons offisielle hjemmesider. Kampstart er kl 1600 norsk tid.

COYH!!!

Hvor nyttig er dette innholdet?

Klikk på en stjerne for å gi din vurdering!

Gjennomsnittsvurdering 0 / 5. Antall vurderinger: 0

Ingen vurderinger ennå. Bli den første som vurderer dette innholdet!