Preview Luton Town – Swansea City

Luton skulle spilt sin utsatte kamp mot Rotherham på tirsdag, men kampen ble utsatt til tirsdag 4. mai grunnet Korona smitte i Rotherham leiren. Dermed fikk Lutonspillerne en hel uke med etterlengtet «hvile». På lørdag står Luton igjen overfor en stor utfordring når de møter opprykksjagende Swansea hjemme på Kenilworth Road. Kampen blir sendt live på Vsport2, i tillegg til at man kan streame kampen fra VIAPLAY plattformen. Merk at kampen har kampstart kl 1315 norsk tid!!

Swansea by
Det bor ca 245 000 innbyggere i kystbyen Swansea, som ligger i det sørlige Wales, omtrent sju mil vest for den walisiske hovedstaden Cardiff. Man mener at navnet Swansea kommer fra norrøn «Sveinsey» («Sveins øy»), og ble innført i perioden da vikinger plyndret kysten av Wales. Byen fikk status som city så sent som i 1969, i forbindelse med innsettelsen av prins Charles som fyrste av Wales.

Utenfor byen er det fine strender og vakkert kystlandskap, og den tidligere fiskerlandsbyen Mumbles (også kjent som Oystermouth) har blitt et turiststed med flere gode restauranter. Mumbles betyr forøvrig mumler på norsk.

De fleste bygninger i sentrum er moderne, da Swansea ble bombet flere ganger under andre verdenskrig. Swansea var spesielt utsatt for tyske bombeflyangrep, ettersom byen hadde en viktig havn for anløp av viktige forsyninger til britisk krigsmateriell. Byen hadde også en viktig rolle med sin krigsindustri. Spesielt omtalt er «Swansea Blitz», hvor tyskerne bombet byen mer eller mindre konstant i tre dager mellom den 19. til den 21. februar i 1941.

Swansea City
Swansea som fotballklubb ble stiftet i 1912 som Swansea Town, og ble valgt inn i The Football League i 1920. Swansea Town skiftet navn til Swansea City i 1969, ettersom byen Swansea ble oppgradert til city.

Swanseas historie
Frem til midten av syttitallet, vekslet Swansea mellom å spille på nivå fire og nivå to i det engelske ligasystemet. I 1977/78 sesongen ansatte Swansea den tidligere Liverpool spilleren John Toshack, som i en alder av 28 år, ble den yngste manageren i The Football League. Toshacks asistent, Harry Griffiths, hadde bygget opp laget, men trakk seg som manager da han mente han ikke hadde kvalitetene til å føre Swansea enda høyere i ligasystemet.

1977/78 sesongen endte dramatisk for Swansea, ettersom assistent Griffiths døde av hjerteinfarkt like før opprykket til Division Three var sikret. Swansea ble til slutt nummer tre og rykket opp til Division Three. Påfølgende sesong ble ikke noe dårligere, og Swansea rykket direkte opp til Division Two, en divisjon som Swansea ikke hadde spilt i på fjorten år. Den spillende manageren Thosack, sikret opprykket ved at han kom inn fra benken og scoret vinnermålet mot Chesterfield.

Første sesong i Division Two endte Swansea på 12. plass. Derimot ble sesongen 1980/81 suksessfull igjen, ettersom Swansea ble nummer tre og rykket opp til øverste nivå (Division One) for første gang i klubbens historie. Swansea hadde dermed klart kunststykket å rykke opp fra fjerde nivå til øverste nivå på fire år, som også er rekord. En rekord de deler med den tidligere klubben FC Wimbledon.

Første sesong i Division One holdt på å bli en kjempesuksess, ettersom Swansea lenge lå ann til å bli ligamestere allerede første sesong. Derimot ble Swansea rammet av skader på nøkkelspillere mot slutten av sesongen, og klubben avsluttet sesongen på sjette plass. Denne sjette plassen er klubbens beste ligaplassering noensinne.

Neste sesong ble ingen suksess for Swansea, og klubben rykket ned til Division Two. Klubben hadde også store økonomiske problemer, ettersom Thosack hadde brukt mye penger på å hente klassespillere til klubben. Det skulle vise seg at sesongen etter også skulle bli fryktelig vanskelig for Swansea, da de rykket direkte ned til Division Three. Dessuten fikk Thosack sparken i mars 1984.

Første sesong i Division Three, 1984/85 sesongen, overlevde Swansea med et nødskrik, ettersom Swansea ble nummer 20. 1985/86 sesongen ble derimot fryktelig tung, og Swansea havnet desidert sist og rykket ned til Division Four. Dermed klarte Swansea kunststykket å også rykke ned fra øverste nivå til fjerde nivå på fire sesonger.

Fra 1984/85 sesongen til 2007/08 sesongen, spilte Swansea på nivå tre og nivå fire. Midt i sesongen 2006/07 sesongen, ble Roberto Martinez ansatt som klubbens manager, og som sin assistent manager ansatte han Graeme Jones. I sesongen 2007/08 ledet Martinez klubben til ligamesterskap i League One, og klubben var endelig klar for spill på nivå to (Championship) for første gang siden 1983/84 sesongen.

I juni 2009 forlot Martinez og Jones Swansea, og tok over ansvaret i Wigan. Portugiseren Paulo Sousa tok over jobben etter Martinez, men tok over Leicester i juli 2010. Sousa ble erstattet av den nord-irske manageren Brendan Rodgers. Allerede i sin første sesong, 2010/11 sesongen, ledet han Swansea til en tredje plass i Championship. I semi-finalen i Play-off ble Nottingham Forest slått 3-1 sammenlagt, mens Reading ble slått 4-2 i Play-off finalen på Wembley. Dermed var Swansea klar for spill i Premier League for første gang i klubbens historie, men øverste nivå for andre gang. Swansea ble også det første Walisiske laget til å spille på øverste nivå, etter at Division One ble «døpt» til Premier League.

I juni 2012 forlot Rodgers Swansea for å bli manager i Liverpool, og ble erstattet av dansken Michael Laudrup. I februar 2013 vant Swansea deres eneste Major Trophy, ettersom Swansea vant ligacupfinalen over Bradford. Swansea vant 5-0, som også er den største seiersmarginen noensinne i en Ligacupfinale. Swansea ble med det det eneste «ikke engelske laget» som har vunnet en ligacupfinale i England. Cardiff er det eneste «ikke engelske laget» som har vunnet FA-cupen.

Ved å vinne ligacupfinalen, kvalifiserte Swansea seg for Europaleague for første gang i klubbens historie. Swansea kom seg igjennom gruppespillet med å bli nummer to i gruppe A, men ble slått ut i første utslagsrunde av Napoli, som Napoli vant 3-1 sammenlagt. Frem til 1995 fikk lag som spilte i The Football League, delta i den Walisiske cupen. Som Walisiske cupvinnere ti ganger, har derfor Swansea deltatt syv ganger i UEFA Cup Winners Cup, men aldri kommet lengre enn til andre runde.

Swansea rykket ned fra Premier League etter 2017/18 sesongen, etter å ha blitt nummer 18. I fjor sommer avsluttet Swansea sesongen på en sjette plass, med et mål bedre målforskjell enn Nottingham Forest som havnet på syvende plass. I play-off tapte Swansea semi-finalen 3-2 sammenlagt mot Brentford.

Foruten Ligacup trofeet fra 2013, har Swansea vunnet The Football League Trophy ved to anledninger. Første gang var i 1994, mens de også vant i 2006.

Rivaler
Swansea og erkerivalene Cardiff City FC, er de eneste walisiske klubbene som har spilt fotball på det øverste nivået i England. Kampene mellom Swansea og Cardiff kalles «The South Wales derbies», og er et av de mest intense derbyene på «balløya». Derbyet er blitt spilt over 100 ganger, og hadde et vennlig tilsnitt frem til 1980 tallet. Utover 1980 tallet, og spesielt 90-tallet, intensiverte rivaliseringen seg, og det oppsto flere episoder med voldelige sammenstøt mellom lagenes supportere.

Det hele toppet seg i 1993, hvor lagene møttes i Cardiff på Cardiffs tidligere hjemmebane, Ninian Park. Supportere mellom lagene gikk løs på hverandre på innsiden av stadion og på utsiden. Hendelsen har fått navnet «The Battle of Ninian Park». Det hele resulterte i at når lagene møttes innbyrdes, fikk ikke bortefans lov til å komme inn på stadion. Først fire år senere fikk lagenes bortefans komme inn på kampene.

The Liberty Stadium
«The Swans», som er kallenavnet til Swansea City, spiller hjemmekampene sine på Liberty Stadium som ble åpnet i 2005. The Liberty Stadium, som eies av Swansea Council, har en kapasitet på 21 088 tilskuere, som Swansea City deler med rugbylaget Ospreys. Publikumsrekorden er fra 1.mai i 2016, hvor 20 992 tilskuer så Swansea spille mot Liverpool.
Fra 1912 og frem til 2005, spilte Swansea på The Vetch Field. Når Swansea flyttet til The Liberty Stadium, hadde det gamle anlegget en publikums kapasitet på 11 475 tilskuere. Rekorden var på 32 796 tilskuere, som ble oppnådd i en kamp mot Arsenal i februar 1968. 31.januar 2011 begynte rivningen av det gamle stadion anlegget.

H2H
Luton og Swansea har møtt hverandre 53 ganger. Swansea har vunnet 20 ganger, 22 ganger har Luton vunnet, mens 11 ganger har det endt uavgjort. Sist lagene møttes var den 5. desember hvor Luton tapte 0-2 på The Liberty Stadium, etter at Matty Pearson fikk rødt kort i det 70. minutt.

27.juni i fjor sommer, kom siste seier for Luton over Swansea. Luton dro til Wales og The Liberty Stadium, hvor Luton vant 1-0 etter scoring fra Elliott Lee, som også var Lutons første seier og poeng over Swansea på fire kamper.

Sommerens resultat var av det viktige slaget, men også av det sjeldne og historiske. Dette da når Luton har besøkt Swansea, har det sjeldent endt med tre bortepoeng. Av 26 forsøk, har det kun skjedd fem ganger at Luton har vunnet, i tillegg til at det var Lutons første seier på The Liberty Stadium.

Swansea har besøkt Kenilworth Road 26 ganger. 17 ganger har det endt med Luton seier, fire ganger har det endt uavgjort, mens fem ganger har det endt med borteseier. To ganger har Swansea klart «clean sheet» når de har besøkt Kenilworth Road, og det skjedde første gang i 1925 hvor lagene spilte 0-0. Et resultat det kun har blitt mellom Luton og Swansea ved to anledninger. Swansea klarte også «clean sheet» forrige- gang de besøkte Kenilworth Road, da Swansea den 21. desember 2019 vant 1-0 på Kenilworth Road.

Swanseas form
Før lørdagens kamp, ligger Swansea på tredje plass i The Championship med 66 poeng, som er lik poengsum som Watford, men med tre mål dårligere målforskjell enn Watford. Det er ti poeng opp til ligaleder Norwich, men det skal sies at Swansea har en kamp mindre spilt enn både Watford og Norwich. På fjerdeplass ligger Brentford med like mange kamper spilt, men med tre poeng mindre enn Swansea. Det er ti poeng ned til Bournemouth som ligger på syvende plass.

Stort sett har Swansea vist god form i det siste, men har også nylig «snublet» i et par kamper mot lag som ligger rundt Luton på tabellen. Swansea har ikke tapt på de siste tre kampene, da de vant 2-1 mot både Stoke og Middlesbrough, før de på tirsdag spilte 1-1 mot Blackburn på Ewood Park. Før disse tre kampene tapte Swansea 1-3 mot Bristol City, som ikke er i form. Kampen ble spilt hjemme på Liberty Stadium. Før tapet mot Bristol City, ble det hjemmeseier mot Coventry, hvor Swansea vant 1-0. Derimot ble det stortap i kampen før det, når Swansea tapte 1-4 mot Huddersfield på John Smith’s Stadium, som heller ikke er i form. Før disse seks kampene, spilte Swansea ni ligakamper på rad uten å tape, hvor syv av kampene endte med seier, mens to ligakamper endte uavgjort. Blant annet vant Swansea over de opprykksjagende lagene Barnsley, Norwich og Watford.

På bortebane har Swansea kun tapt en av de siste seks bortekampene. Bortetapet kom i nevnte bortekamp mot Huddersfield, mens det også ble 1-1 mot Blackburn på tirsdag. Det ble borteseier mot Stoke, Rotherham, Barnsley og QPR. Av totalt 66 poeng, er 28 poeng vunnet på bortebane. Det gjør at Swansea ligger på fjerdeplass på bortetabellen.

Lutons form
Før lørdagens kamp ligger Luton på 16.plass med 44 poeng, tolv poeng foran Rotherham som ligger 22.plass. Det er ni poeng ned til Birmingham på 21.plass, som også har en kamp mer spilt enn Luton, noe de fleste lagene i nedrykkskampen har. Rotherham har to kamper mindre spilt enn Luton, og tre kamper mindre spilt enn de fleste lagene som er involvert i nedrykkskampen, inkludert kampen mot Luton. Det er 14 poeng opp til Barnsley på sjette plass.

Forrige lørdag tapte Luton 0-3 mot ligaleder Norwich på Carrow Road, som også var det første tapet på fire kamper. Først ble det 1-1 mot Millwall, før det ble 3-2 seier over Sheffield Wednesday og 1-0 seier mot Nottingham Forest. Før disse tre kampene med poengfangst, ble det tap mot Cardiff og Stoke.

På hjemmebane har Luton vunnet 24 poeng av totalt 44 poeng, og på de siste elleve hjemmekampene er det kun Cardiff og QPR som har klart å slå Luton på Kenilworth Road. Fem av kampene har endt uavgjort, mens det ble hjemmeseier over Norwich, Preston, Bristol City og Sheffield Wednesday.

Skader
Nathan Jones kunne melde at Glen Rea muligens kunne være tilbake etter at han måtte stå over mot Norwich grunnet en mindre akilles skade. Tom Lockyear og Sonny Bradley vil fortsatt være ute med skade.

Topp scorere
Swanseas topp scorer er Andre Ayew, som står med 14 ligamål hittil denne sesongen. «They’ve got a Premier League striker in Andre Ayew», uttalte Nathan Jones på torsdagens pressekonferanse. James Collins er fortsatt Lutons toppscorer med sine syv ligamål, men ti scoringer uansett turnering.

Fun fact

En kuriositet i forhold til lørdagens kamp, er at Swansea har blitt gitt fire straffespark i fire kamper på rad. Luton har blitt gitt to straffespark gjennom hele sesongen, og begge er gitt mot Norwich. Den første kom i 3-1 seieren i Carabao cupens første runde, mens den andre ble gitt i 3-1 seieren på Kenilworth Road den 2.desember.

Også i høst var Norwich motstanderen før Luton møtte Swansea. Da vant Luton 3-1 over Norwich, men tapte 0-3 tapet for Swansea. Kan det være et godt tegn at Luton denne gang tapte 0-3 før de skal møte Swansea? Luton er garantert motivert for å ta revansj etter høstens tap i Wales, noe du kan følge live ved å se kampen på Vsport2 eller streame via VIAPLAY plattformen. Har du ikke tilgang på disse to mulighetene til å se kampen, vil Simon Pitts kommentere kampen via radiostream på iFollow tjenesten. Kampstart er kl 1315 norsk tid.

COYH!!!

Hvor nyttig er dette innholdet?

Klikk på en stjerne for å gi din vurdering!

Gjennomsnittsvurdering 0 / 5. Antall vurderinger: 0

Ingen vurderinger ennå. Bli den første som vurderer dette innholdet!