Preview Luton Town – Coventry City

På tirsdag får Luton besøk av Coventry, og for Luton er det viktig å rette opp det utrolig kjedelige tapet som Luton fikk på lørdag mot Swansea. Historien gjentok seg fra i høst, og Luton sto igjen med null poeng etter å ha dominert begge kampene mot Swansea.

Coventry
Byen Coventry ligger i den engelske regionen Vest- Midlands, omtrent tre mil øst for Birmingham. Coventry er i dag den tiende største byen i England og den trettende største i Storbritannia. Byen er også den nest største byen i regionen West Midlands etter Birmingham, med en befolkning på 337 400 i 2014. Bortimot en halv million mennesker lever innenfor 16 km av Coventrys bysentrum.

Coventry City FC
Coventry City Football Club ble stiftet i 1883, og ble valgt inn i The football league i 1919.

Coventrys historie
Coventry City spilte sammenhengende på øverste nivå i England fra 1967 til de rykket ned til Championship i 2001. I 2001 var det kun Arsenal, Everton og Liverpool som sammenhengende hadde spilt lengre på øverste nivå i England, enn Coventry. Etter nedrykket til Championship i 2001, har det vært mange tunge år med skuffende resultater både økonomisk og sportslig.

I 2007 var Coventry nær ved å havne under administrasjon. 20 minutter før tidsfristen gikk ut, ble klubben solgt til et selskap som umiddelbart satte i gang store sparetiltak. Klubben fortsatte uten sportslig suksess og ble heller ikke tilført frisk kapital. De ”trange tidene” fortsatte.

Etter å ha vært nær nedrykk fra Championship flere sesonger på rad, var det klart at Coventry rykket ned til League One etter 2011/12 sesongen. Det gjorde Coventry etter å ha havnet på 23. plass, åtte poeng fra 21. plass som ville gitt fornyet kontrakt. Coventry skulle spille på nivå tre for første gang siden 1963/64 sesongen. Krisen fortsatte året etter, da Coventry ble trukket ti poeng på grunn av at klubben ble satt under administrasjon midt i 2012/13 sesongen. Coventry ble igjen trukket ti poeng før 2013/14 sesongen skulle starte, men klarte å unngå nedrykk, da de avsluttet sesongen på en 15.plass. I 2016/17 sesongen toppet nedturen seg ved at Coventry havnet på 23.plass i League One og rykket ned til League Two. For øvrig var det første gang Coventry spilte på fjerde nivå siden 1959. Coventry var elleve poeng fra 20. plassen som ville gitt fornyet kontrakt i League One.

2017/18 sesongen, var Luton og Coventry de eneste lagene i League Two som hadde hvert sitt ”Major trophy” i ”moderne tid”. Luton vant ligacupen i 1988, mens Coventry vant FA cupen i 1987 etter at de slo Tottenham 3-2 på Wembley. Samme år vant Coventry FA Youth Cup. Coventry er et av fem lag som har vunnet FA cupen og FA Youth cup samme år.

I utgangspunktet ville seier i FA cupen gitt Coventry plass i UEFA cupen. Men i 1988 fikk ikke lag fra England delta i UEFA cupen. Derimot deltok Coventry i UEFA cupen i 1970/71 sesongen, da de havnet på sjette plass på øverste nivå i 1969/70 sesongen. Coventry ble slått ut i andre runde av Bayern München. Sjette plassen i 1969/70 sesongen på øverste liga nivå, er Coventrys beste ligaplassering noensinne.

Som nevnt, i 2017/18 sesongen spilte Coventry i League Two sammen med Luton. Luton rykket direkte opp til League One, etter å ha blitt nummer to. Coventry havnet på sjette plass i League Two og kvalifiserte seg for Play-off. I semi-finalen vant Coventry 5-2 sammenlagt over Notts County, før de vant 3-1 i Play-off finalen mot Exeter.

Sesongen etter havnet Coventry på åttende plass i Legue One, mens Luton vant ligaen og gjorde et «back to back» opprykk til Championship. I fjor sommer ble Coventry ligamestere i League One, og rykket opp til The Championship, fem poeng foran Rotherham, og åtte poeng foran Wycombe som havnet på tredje plass. Dette etter omregning, ettersom League One ble stanset grunnet Korona pandemien.

St Andrew’s Trillion Trophy Stadium
«The Sky Blues», som er kallenavnet til Coventry City, spiller for tiden sine hjemmekamper på St Andrew’s Trillion Trophy Stadium i Birmingham, som også er hjemmebanen til Birmingham City. Stadionanlegget har i dag plass til 30 016 tilskuere, hvor tilskuerrekorden er på 66 844 og stammer fra en FA-Cupkamp mellom Birmingham og Everton i februar 1939.

Inntil mai 2019, var Ricoh Arena i Coventry, Coventrys hjemmebane. Coventry leide Ricoh Arena av rugbyklubben Wasps som overtok eierskapet av stadionanlegget i november 2014. Ricoh Arena-navnet er kjøpt opp av hovedsponsor av stadionanlegget, som er den Japanske elektrogiganten Ricoh, som har en ti-års avtale på sponsornavnet.

Som følge av sportslig nedturer og en meget anstrengt økonomi, ble det nødvendig for Coventry å sette inn sparetiltak for å klare å overleve. Blant annet var leieprisen på Ricoh Arena altfor høy, og klubben så ingen annen utvei enn å reforhandle leieprisen med det daværende eierselskapet av Ricoh Arena. De kom aldri til enighet, og det hele endte med at før 2013/14 sesongen flyttet Coventry City 45 km østover til Sixfield Stadium, som er hjemmebanen til Northampton Town FC. Løsningen ble imidlertid kun for en sesong, ettersom Ricoh Arena ble kjøpt opp av rugby klubben Wasps. Coventry City ble enige med de nye eierne og flyttet tilbake til Ricoh Arena til 2014/15 sesongen. Det ble inngått en to-års avtale, som igjen ble fornyet med to nye år.

I juni 2019, ble det klart at eierne av Coventry City (Joy Seppala (Otium Entertainment Group)) og Wasps, ikke hadde klart å bli enige om ny leieavtale på Ricoh Arena. Coventry kom til enighet med Birmingham City om at de kunne spille sine hjemmekamper på St Andrew’s Trillion Trophy Stadium, med en opsjon på at Coventry kunne få spille sine hjemmekamper i ytterligere to år om det ble nødvendig. I sommer ble det klart at Coventry har inngått et samarbeid med The University of Warwick, hvor planen er å bygge et nytt stadionanlegg på området til universitetet som ligger like utenfor Coventry.

Fra 1899 var Highfield Road Stadium hjemmebanen til Coventry City. Highfield Road var for øvrig det første stadionanlegget i England som var et såkalt ”all-seater stadium”. Dette skjedde i 1981. Anlegget hadde en kapasitet på 23 489 tilskuere når det ble revet i 2006, som følge av at Coventry flyttet til Ricoh Arena i 2005.

Rivaler
Coventrys rivaler er klubber som ligger rundt eller nært til Coventry. De argeste er Aston Villa og Leicester, mens det er litt mindre rivalisering mot Birmingham, Wolverhampton, West Bromvich og Northampton.

H2H
Luton og Coventry har møtt hverandre 83 ganger, hvor Luton har vunnet 25 ganger, 17 ganger har det endt uavgjort, mens Coventry har vunnet 41 ganger.

Lagene har møttes to ganger etter siste seier, som var en League One kamp i desember 2018 hvor Luton vant 2-1 etter at James Collins og Matty Pearson scoret Lutons mål. Etter seieren har lagene spilt to uavgjort, inkludert høstens målløse oppgjør på St Andrew’s Trillion Trophy Stadium. Lagene møttes også i februar 2019 på Kenilworth Road, hvor kampen endte 1-1 etter at Matty Pearson ga Luton ledelsen i det 16. minutt.

Etter høstens uavgjorte kamp på St Andrew’s Trillion Trophy Stadium, står fortsatt Luton med fattige fire borteseiere når de har besøkt Coventry, av 39 forsøk.

Coventry har besøkt Kenilworth Road 43 ganger, og har vunnet 14 ganger. Siste Coventry seier på Kenilworth Road kom i oktober 2017 hvor Coventry vant hele 3-0. Åtte ganger har det endt uavgjort, mens 21 ganger har Luton vunnet på eget gress.

Coventrys form
Før tirsdagens kamp, ligger Mark Robins menn på 20.plass med sine 38 poeng. Coventry og Luton har begge spilt 35 kamper, hvor det skiller seks poeng mellom tirsdagens motstandere. Det er seks poeng ned til Rotherham som ligger på 22. plass, men som har tre kamper mindre spilt enn Luton og Coventry.

På lørdag vant Coventry sin andre seier på de siste ti kampene, da de vant 1-0 over Derby hjemme på St Andrew’s Trillion Trophy Stadium. Den 20, februar vant Coventry en meget sterk hjemmeseier når de slo opprykksjagende Brentford. Utover disse to seierne, ble det 1-1 mot Blackburn og Birmingham, mens det ble målløst mot Watford. Det ble tap mot Nottingham, Cardiff, Norwich, Swansea og Middlesbrough.

På bortebane har Coventry nå spilt fem kamper på rad uten å vinne. Derimot ble det 1-1 mot Birmingham og sist mot Blackburn, mens det ble bortetap mot Reading, Cardiff og Swansea. Totalt har Coventry tatt 11 poeng på bortebane denne sesongen, som plasserer Coventry som det tredje dårligste bortelaget i The Championship.

Coventry deler fjerdeplassen over lag som har sluppet inn flest mål i The Championship denne sesongen, da Coventry har sluppet inn 46 mål. Wycombe, Huddersfield og Bristol City har sluppet inn fler mål enn Coventry.

Lutons form
På lørdag gikk Luton på et kjedelig 0-1 tap mot Swansea, i en kamp Luton burde ha vunnet om man ser på sjansestatistikken. Det gjør at Luton nå har tapt to kamper på rad, da Luton også tapte for Norwich forrige lørdag. Før tapet mot Norwich, spilte Luton tre kamper på rad hvor Luton ikke tapte. Det ble 1-1 mot Millwall, før det ble et målseiere mot Sheffield Wednesday og Nottingham Forest.

Det gjør at Luton ligger på 16.plass, tolv poeng foran Rotherham som ligger på 22. plass. På grunn av Koronasmitte blant Rotherham spilleren, har Rotherham kun spilt 32 ligakamper mot Lutons 35. Blant disse «hengekampene», har Rotherham blant annet «hengekamp» mot Luton. Det er ni poengs forskjell mellom Luton og Birmingham som ligger på 21.plass.

Luton har kun en hjemmeseier på de siste seks kampene. Eller sagt på en annen måte, 3-2 seieren mot Sheffield Wednesday er den eneste hjemmeseieren til Luton i 2021. Det ble et poeng mot Millwall og Huddersfield når de besøkte Kenilworth Road, mens det ble hjemmetap mot QPR, Cardiff og sist lørdag mot Swansea.

Nordmenn i Coventry
Tre nordmenn har ikledd seg den lyseblå drakten til Coventry. Den første nordmannen som spilte for Coventry, var Trond Egil Soltvedt. Coventry manager, Gordon Strachan, kjøpte Soltvedt fra Rosenborg i juli 1997. Soltvedt spilte 57 kamper og scoret tre mål, før han i august 1999 signerte for Southampton.

Gordon Strachan hentet enda en nordmann, da han i 1999 hentet Runar Normann fra Lillestrøm. Normann fikk 13 kamper for Coventry og scoret et mål på sine fire år han var i Coventry.

Den ferske norske landslagsstopperen, Leo Østigård, som er på utlån fra Brighton Hove & Albion, har spilt 35 kamper for Coventry denne sesongen. Østigård har scoret et mål for Coventry, noe han gjorde når Coventry slo Rotherham 3-1 på St Andrew’s Trillion Trophy Stadium den 5.desember.

Skader
Før tirsdagens kamp, vet vi at Sonny Bradley og Tom Lockyer fortsatt er skadet og vil ikke spille noen kamp for Luton før etter landslagspausen. På lørdag ble Dan Potts byttet ut etter at han tilsynelatende ble alvorlig skadet i kampen mot Swansea. Nå kan det se ut til at skaden ikke var så alvorlig som først antatt, og det kan hende at Dan Potts likevel vil komme til å kunne være spilleklar til tirsdagens kamp.

Toppscorerne
For Luton er det fortsatt James Collins som er klubbens topp scorer med sine syv ligamål. Totalt har Collins scoret ti mål uansett turnering.

For Coventry er det Maxime Biamou og Tyler Walker som er lagets toppscorere, da begge har scoret seks ligamål hver. Matt Godden og Gustavo Hamer har scoret nest flest ligamål for Coventry, med sine fire mål hver.

“Nice to know, need to know”
Av tolv mulige poeng, har ikke Luton klart å ta et eneste poeng fra Walisiske lag denne sesongen.

Både Joe Morell og Tom Lockyer er begge tatt ut til landslagsoppdrag for Wales, når det Walisiske landslaget skal møte Belgia, Mexico og Tsjekkia. I tillegg er Simon Sluga tatt ut i den Kroatiske landslagstroppen.

Tirsdag er det igjen klart for dugg i gresset og flomlys på Kenilworth Road, når Luton tar imot Coventry til ligakamp. Kampen har avspark kl 20 norsk tid, og kan som vanlig streames fra iFollow som du kan abonnere på via hjemmesidene til Luton Town. Simon Pitts kommenterer kampen som vanlig.

COYH!!!

Hvor nyttig er dette innholdet?

Klikk på en stjerne for å gi din vurdering!

Gjennomsnittsvurdering 0 / 5. Antall vurderinger: 0

Ingen vurderinger ennå. Bli den første som vurderer dette innholdet!