Preview Luton Town – Swansea City AFC

For andre kamp på rad, og på under en uke, klarte Luton på å redde et poeng ved å utligne på overtid mot Bristol City på onsdag. Denne gang ar det Danny Hylton som reddet poenget, og scoret sitt første mål noensinne i The Championship når han satte inn 1-1. På lørdag er det endelig klart for hjemmekamp igjen, etter å ha spilt to bortekamper på rad. Swansea er laget som gjester Kenilworth Road, et lag som har skapt mye problemer for Luton de siste årene.

Swansea by
Det bor ca 245 000 innbyggere i kystbyen Swansea, som ligger i det sørlige Wales, omtrent sju mil vest for den walisiske hovedstaden Cardiff. Man mener at navnet Swansea kommer fra norrøn «Sveinsey» («Sveins øy»), og ble innført i perioden da vikinger plyndret kysten av Wales. Byen fikk status som city så sent som i 1969, i forbindelse med innsettelsen av prins Charles som fyrste av Wales.

Utenfor byen er det fine strender og vakkert kystlandskap, og den tidligere fiskerlandsbyen Mumbles (også kjent som Oystermouth) har blitt et turiststed med flere gode restauranter. Mumbles betyr forøvrig mumler på norsk.

De fleste bygninger i sentrum er moderne, da Swansea ble bombet flere ganger under andre verdenskrig. Swansea var spesielt utsatt for tyske bombeflyangrep, ettersom byen hadde en viktig havn for anløp av viktige forsyninger til britisk krigsmateriell. Byen hadde også en viktig rolle med sin krigsindustri. Spesielt omtalt er «Swansea Blitz», hvor tyskerne bombet byen mer eller mindre konstant i tre dager mellom den 19. til den 21. februar i 1941.

Swansea City
Swansea som fotballklubb ble stiftet i 1912 som Swansea Town, og ble valgt inn i The Football League i 1920. Swansea Town skiftet navn til Swansea City i 1969, ettersom byen Swansea ble oppgradert til city.

Swanseas historie
Frem til midten av syttitallet, vekslet Swansea mellom å spille på nivå fire og nivå to i det engelske ligasystemet. I 1977/78 sesongen ansatte Swansea den tidligere Liverpool spilleren John Toshack, som i en alder av 28 år, ble den yngste manageren i The Football League. Toshacks asistent, Harry Griffiths, hadde bygget opp laget, men trakk seg som manager da han mente han ikke hadde kvalitetene til å føre Swansea enda høyere i ligasystemet.

1977/78 sesongen endte dramatisk for Swansea, ettersom assistent Griffiths døde av hjerteinfarkt like før opprykket til Division Three var sikret. Swansea ble til slutt nummer tre og rykket opp til Division Three. Påfølgende sesong ble ikke noe dårligere, og Swansea rykket direkte opp til Division Two, en divisjon som Swansea ikke hadde spilt i på fjorten år. Den spillende manageren Thosack, sikret opprykket ved at han kom inn fra benken og scoret vinnermålet mot Chesterfield.

Første sesong i Division Two endte Swansea på 12. plass. Derimot ble sesongen 1980/81 suksessfull igjen, ettersom Swansea ble nummer tre og rykket opp til øverste nivå (Division One) for første gang i klubbens historie. Swansea hadde dermed klart kunststykket å rykke opp fra fjerde nivå til øverste nivå på fire år, som også er rekord. En rekord de deler med den tidligere klubben FC Wimbledon.

Første sesong i Division One holdt på å bli en kjempesuksess, ettersom Swansea lenge lå ann til å bli ligamestere allerede første sesong. Derimot ble Swansea rammet av skader på nøkkelspillere mot slutten av sesongen, og klubben avsluttet sesongen på sjette plass. Denne sjette plassen er klubbens beste ligaplassering noensinne.

Neste sesong ble ingen suksess for Swansea, og klubben rykket ned til Division Two. Klubben hadde også store økonomiske problemer, ettersom Thosack hadde brukt mye penger på å hente klassespillere til klubben. Det skulle vise seg at sesongen etter også skulle bli fryktelig vanskelig for Swansea, da de rykket direkte ned til Division Three. Dessuten fikk Thosack sparken i mars 1984.

Første sesong i Division Three, 1984/85 sesongen, overlevde Swansea med et nødskrik, ettersom Swansea ble nummer 20. 1985/86 sesongen ble derimot fryktelig tung, og Swansea havnet desidert sist og rykket ned til Division Four. Dermed klarte Swansea kunststykket å også rykke ned fra øverste nivå til fjerde nivå på fire sesonger.

Fra 1984/85 sesongen til 2007/08 sesongen, spilte Swansea på nivå tre og nivå fire. Midt i sesongen 2006/07 sesongen, ble Roberto Martinez ansatt som klubbens manager, og som sin assistent manager ansatte han Graeme Jones. I sesongen 2007/08 ledet Martinez klubben til ligamesterskap i League One, og klubben var endelig klar for spill på nivå to (Championship) for første gang siden 1983/84 sesongen.

I juni 2009 forlot Martinez og Jones, Swansea, og tok over ansvaret i Wigan. Portugiseren Paulo Sousa tok over jobben etter Martinez, men tok over Leicester i juli 2010. Sousa ble erstattet av den nord-irske manageren Brendan Rodgers. Allerede i sin første sesong, 2010/11 sesongen, ledet han Swansea til en tredje plass i Championship. I semi-finalen i Play-off ble Nottingham Forest slått 3-1 sammenlagt, mens Reading ble slått 4-2 i Play-off finalen på Wembley. Dermed var Swansea klar for spill i Premier League for første gang i klubbens historie, men øverste nivå for andre gang. Swansea ble også det første Walisiske laget til å spille på øverste nivå, etter at Division One ble «døpt» til Premier League.

I juni 2012 forlot Rodgers Swansea for å bli manager i Liverpool, og ble erstattet av dansken Michael Laudrup. I februar 2013 vant Swansea deres eneste Major Trophy, ettersom Swansea vant ligacupfinalen over Bradford. Swansea vant 5-0, som også er den største seiersmarginen noensinne i en Ligacupfinale. Swansea ble med det det eneste «ikke engelske laget» som har vunnet en ligacupfinale i England. Cardiff er det eneste «ikke engelske laget» som har vunnet FA-cupen.

Ved å vinne ligacupfinalen, kvalifiserte Swansea seg for Europaleague for første gang i klubbens historie. Swansea kom seg igjennom gruppespillet med å bli nummer to i gruppe A, men ble slått ut i første utslagsrunde av Napoli, som Napoli vant 3-1 sammenlagt. Frem til 1995 fikk lag som spilte i The Football League, delta i den Walisiske cupen. Som Walisiske cupvinnere ti ganger, har derfor Swansea deltatt syv ganger i UEFA Cup Winners Cup, men aldri kommet lengre enn til andre runde.

Swansea rykket ned fra Premier League etter 2017/18 sesongen, etter å ha blitt nummer 18. I våres avsluttet Swansea sesongen på fjerde plass, ti poeng foran Reading som havnet på syvende plass, og 11 poeng bak Watford som havnet på andre plass. I play-off vant Swansea semi-finalen mot Barnsley 2-1 sammenlagt, mens de tapte Play-off finalen mot Brentford 0-2.
Foruten Ligacup trofeet fra 2013, har Swansea vunnet The Football League Trophy ved to anledninger. Første gang var i 1994, mens de også vant i 2006.

Før årets sesong, valgte Steve Cooper å trekke seg som manager for Swansea. Erstatteren ble hentet fra MK Dons, da MK Dons manager Russell Martin ble ansatt som Swanseas nye manager.

Rivaler
Swansea og erkerivalene Cardiff City FC, er de eneste walisiske klubbene som har spilt fotball på det øverste nivået i England. Kampene mellom Swansea og Cardiff kalles «The South Wales derbies», og er et av de mest intense derbyene på «balløya». Derbyet er blitt spilt over 100 ganger, og hadde et vennlig tilsnitt frem til 1980 tallet. Utover 1980 tallet, og spesielt 90-tallet, intensiverte rivaliseringen seg, og det oppsto flere episoder med voldelige sammenstøt mellom lagenes supportere.

Det hele toppet seg i 1993, hvor lagene møttes i Cardiff på Cardiffs tidligere hjemmebane, Ninian Park. Supportere mellom lagene gikk løs på hverandre på innsiden av stadion og på utsiden. Hendelsen har fått navnet «The Battle of Ninian Park». Det hele resulterte i at når lagene møttes innbyrdes, fikk ikke bortefans lov til å komme inn på stadion. Først fire år senere fikk lagenes bortefans komme inn på kampene.

Swansea.com Stadium
«The Swans», som er kallenavnet til Swansea City, spiller hjemmekampene sine på Swansea.com Stadium, som ble åpnet i 2005. Swansea.com Stadium, som er et sponsornavn, deler Swansea City med rugbylaget Ospreys og har en kapasitet på 21 088 tilskuere. Publikumsrekorden er fra 1.mai i 2016, hvor 20 992 tilskuer så Swansea spille mot Liverpool.
Fra 1912 og frem til 2005, spilte Swansea på The Vetch Field. Når Swansea flyttet til The Liberty Stadium, hadde det gamle anlegget en publikums kapasitet på 11 475 tilskuere. Rekorden var på 32 796 tilskuere, som ble oppnådd i en kamp mot Arsenal i februar 1968. 31.januar 2011 begynte rivningen av det gamle stadion anlegget.

H2H
Luton og Swansea har møtt hverandre 54 ganger. Swansea har vunnet 21 ganger, 22 ganger har Luton vunnet, mens 11 ganger har det endt uavgjort. Sist lagene møttes, var i mars på Kenilworth Road, hvor Swansea vant 1-0 etter å ha tatt ledelsen i det tredje minutt.

27.juni i fjor sommer, kom siste seier for Luton over Swansea. Luton dro til Wales og The Liberty Stadium, hvor Luton vant 1-0 etter scoring fra Elliott Lee, som også var Lutons første seier og poeng over Swansea på fem kamper.

Fjorårets seier var av det viktige slaget, men også av det sjeldne og historiske. Dette da når Luton har besøkt Swansea, har det sjeldent endt med tre bortepoeng. Av 26 forsøk, har det kun skjedd fem ganger at Luton har vunnet, i tillegg til at det var Lutons første seier på The Liberty Stadium.

Swansea har besøkt Kenilworth Road 27 ganger. Og historisk har Luton hatt et godt grep om Swansea på Kenilworth Road. Dog ikke de siste hjemmekampene mot Swansea. 17 ganger har det endt med Luton seier, fire ganger har det endt uavgjort, mens fem ganger har det endt med borteseier.

Sist Luton vant over Swansea på Kenilworth Road, var i oktober 2001 i en League Division three kamp (nivå fire). Luton vant 3-0 eter scoringer av Dean Crowe, Russell Perrett og Adrian Forbes. Etter det har Swansea besøkt Kenilworth Road tre ganger, og vunnet.

Tre ganger har Swansea klart «clean sheet» når de har besøkt Kenilworth Road, og det skjedde første gang i 1925 hvor lagene spilte 0-0. Et resultat det kun har blitt to ganger mellom Luton og Swansea. Swansea klarte også «clean sheet» i desember 2019, hvor Swansea vant 1-0 på Kenilworth Road, samt sist i mars.

Swanseas form
Før lørdagens kamp, ligger Russell Martins menn på 20. plass med sine seks poeng. Swansea startet sesongen ved å tape 1-2 for Blackburn på Ewood Park, før de spilte målløst mot Sheffield United på Swansea.com Stadium. Deretter ble det et 1-3 tap når Stoke besøkte Swansea, før Swansea klarte sesongens første, og hittil eneste seier, når de slo Barnsley 1-0 på Oakwell stadium. Siste kamp før landslagspausen endte med et 1-3 bortetap tap mot Preston & North End, før det forrige lørdag ble målløst mot Hull hjemme på Swansea.com Stadium. På onsdag ble det også målløst når Millwall besøkte Swansea.com Stadium.

Swanseas eneste seier denne sesongen, har som nevnt kommet på bortebane. Derimot har de andre to bortekampene endt med tap.

Når det gjelder Swanseas deltakelse i Carabao cupen (ligacupen), vant Swansea den første kampen 3-0 når de besøkte Reading. I andre runde fikk Swansea besøk av Plymouth på Swansea.com Stadium, en kamp som Swansea vant 4-1. Førstkommende onsdag skal Swansea besøke Brighton & Hove Albion i tredje runde.

Lutons form
Med uavgjort mot Bristol City, falt Luton en plass ned i The Championship, og ligger på 13.plass før lørdagens kamp. Luton har like mange poeng som Middlesbrough og Bristol City, men litt dårligere målforskjell. Det er fire poeng opp til Huddersfield på sjette plass, mens det er syv poeng opp til ligaleder Fulham. Det er fire poeng ned til Blackpool som ligger på 22.plass.

Luton har nå spilt fire kamper på rad uten å vinne, men har heller ikke tapt på tre kamper. Luton startet sesongen sterkt med en 3-0 seier hjemme mot Peterborough, før de tapte 2-3 for West Bromwich på The Hawthorns. Deretter vant Luton 1-0 over Barnsley på Oakwell Stadium, før Luton tapte hele 0-5 for Birmingham på Kenilworth Road. Før landslagspausen ble det målløst hjemme på Kenilworth Road mot Sander Berge og hans Sheffield United, mens det forrige lørdag ble 2-2 mot Blackburn på Ewood Park, etter at Luton lå under 0-2 etter første omgang. På onsdag ble det som nevnt 1-1 mot Bristol City.

Imellom første og andre serierunde, røk Luton ut av Carabao cupen for Stevenage, etter å ha tapt straffesparkkonkurransen 0-3, etter at det sto 2-2 etter første omgang.

På hjemmebane vant Luton 3-0 mot Peterborough i første runde, mens det ble 0-5 tap for Birmingham i den andre hjemmekampen. Den tredje, og foreløpige siste hjemmekampen, endte 0-0 mot Sheffield United. Det betyr at Luton ikke har scoret mål på hjemmebane på de to siste hjemmekampene. Om Luton ikke scorer mot Swansea, vil det si at Luton ikke har scoret mål på tre hjemmekamper, noe som ikke har skjedd siden april 2016.

Friendly faces
Lutons trener i akdemiet, Adrian Forbes, spilte 79 kamper for Luton i perioden 2001 til 2004, hvor han også scoret 19 mål. Forbes gikk deretter til Swansea hvor han spilte 80 kamper og scoret 12 mål for Swansea. Inkludert det aller siste målet som ble scoret på The Vetch.

Den tidligere Ipswich spilleren Flynn Downes, ble lånt ut til Luton i januar 2018 og spilte 10 kamper i sesongen hvor Luton sikret opprykket til League One. Downes ble i sommer hentet til Swansea.

Paul Price spilte 230 kamper for Luton ifra 1971 til 1981, og scoret åtte mål, mens han også fikk 50 kamper for Swansea etter at han signerte for klubben i januar 1985.

Skader
Antagelig vil Luton være uten Sonny Bradley, etter at han måtte «kaste inn håndkleet» like før kampstart mot Bristol City. Også Jordan Clark og Admiral Muskwe er tvilsomme til lørdagens kamp. Allan Campbell og Fred Onyedinma er meldt å være uaktuelle til kampen mot Swansea.

Topp scorere
I fjor scoret duoen André Ayew (17 mål) og Jamal Lowe (14 mål), til sammen 27 mål for Swansea. I sommer dro André Ayew til Qatar og Al Sadd SC, mens Jamal Lowe dro til Bournemouth. Det kan forklare noe av problemet til årets Swansea, som hittil kun har scoret fire mål i The Championship, som også er minst scorede mål i The Championship. Tre av ligamålene er scoret av Joel Piroe, som før årets sesong ble hentet fra den nederlanske klubben PSV. Jamie Paterson har scoret det siste målet til Swansea.

For Luton er det fortsatt Luke Berry og Harry Cornick som er toppscorere, med to mål hver.

På lørdag kl 1600 norsk tid, er det avspark på Kenilworth Road, som kan bli Danny Hyltons kamp nummer 150 for Luton om han får spille. Kampen streamer du med live bilder fra iFollow tjenesten, og Simon Pitts kommenterer kampen som vanlig.

COYH!!!

Hvor nyttig er dette innholdet?

Klikk på en stjerne for å gi din vurdering!

Gjennomsnittsvurdering 0 / 5. Antall vurderinger: 0

Ingen vurderinger ennå. Bli den første som vurderer dette innholdet!