Preview Bristol City FC – Luton Town

På onsdag er det klart for tabellnabooppgjør i Bristol, når Luton tar turen til Ashton Gate for å møte Bristol City, som ligger på plassen over Luton i The Championship

Bristol by
Bristol er en by i det sørvestlige England og ligger i regionen Sørvest-England. Byen ligger ved elven Avon, nær grensen til Wales og har ca 463 000 innbyggere. Bristol er Englands sjette største by, og den åttende største byen i Storbritannia. Byen ligger omtrent 14 mil sør for Birmingham og sju mil øst for Cardiff. Byen har en Katedral og to universiteter som benevnes som university of Bristol og The university of the West of England. Byen er også kjent for sin elektronikk og luftfarts industri. I 2014 og 2017 ble Bristol kåret av «The Sunday Times», til Storbritannias beste by å bo i.

Bristol City
Bristol City ble stiftet i 1897, og ble valgt inn i The Football League i 1901. Klubben hadde sin beste periode fra 1906 til 1911, hvor de spilte på det øverste nivået i det engelske ligasystemet, som også er eneste gang Bristol City har spilt på øverste liganivå.

I 1906/07 sesongen debuterte Bristol City på øverste nivå med en andre plass i ligaen, som også er klubbens beste plassering noensinne. Bristol City var finalist i FA cupen i 1909, mens de kun har klart å spille seg frem til semifinalen i Ligacupen ved to anledninger. Henholdsvis i 1971 og 1989. I sommer avsluttet Bristol City på 19. plass i The Championship, åtte poeng foran Wycombe Wanderers som til slutt havnet på 22.plass.

Foran fjorårets sesong ble Dean Holden ansatt som permanent manager i Bristol City, etter at Lee Johnson fikk sparken. Holden fikk sparken i februar i år etter å ha ledet Bristol City i seks tap på rad, og ble erstattet av Nigel Pearson, som sist var manager i Watford.

Rivaler
Bristol City er for tiden ”storebror” i byen Bristol, da de ligger to liganivå over ”lillebror” og byrival Bristol Rovers. Bristol Rovers rykket ned til League Two etter fjorårets sesong, da Rovers ble sist i League One.

«The Bristol Derby» er i en kåring kåret til det åttende mest intense rivaloppgjør i England. Både Rovers og City har slitt med hooligans, og det har skjedd mer enn en gang at disse rivaloppgjørene har endt med stygge episoder mellom klubbenes supportere.

Cardiff city er også en av de store rivalene til Bristol City, akkurat som Cardiff er rivaler til Bristol Rovers. Cardiff ligger som nevnt syv mil øst for Bristol, men som kjent i Wales. Kampene mellom Bristol lagene og Cardiff City har derfor en nasjonal dimensjon over seg, i tillegg til å ligge nær hverandre geografisk. Kampene kalles «The Severnside derby».

Ashton gate
«The Robins», som er kallenavnet til Bristol City, spiller hjemmekampene sine på Ashton Gate, noe de har gjort siden 1904. Ashton Gate har i dag en kapasitet på 21 500 tilskuere, mens rekorden er på 43 335 tilskuere. Denne rekorden ble satt den 16. februar i 1935 i en femterunde kamp i FA cupen mot Preston North End. I tillegg til fotballkamper har det blitt holdt flere store konserter på anlegget, blant annet med Rod Stewart, Rolling Stones, Bryan Adams, Elton John og The Who.

H2H
Luton og Bristol City har møtt hverandre 61 ganger. 22 ganger har Luton vunnet, mens Bristol City har vunnet 22 ganger. 17 ganger har det endt uavgjort.

Sist lagene møttes, var i fjerdesiste serierunde i våres, på Ashton gate. Luton vant etter å ha ligget under 0-2 etter første omgang. Luton snudde kampen til seier etter at James Collins, Elijah Adebayo og Harry Cornick scoret hvert sitt mål i andre omgang.

Luton har besøkt Ashton Gate 29 ganger, men kun vunnet syv ganger. Siste seier før vårens seier, kom i 2004 i en League One kamp, hvor Luton vant 2-1 etter scoringer av Chris Coyne og Enoch Showunmi i det aller siste spilleminutt. Før seieren i 2004, besøkte Luton Ashton Gate 11 ganger fra 1976 uten å få med seg tre poeng.

Bristol City form
Britol City ligger på plassen foran Luton i The Championship, på en 11. plass. Luton og Bristol City har begge åtte poeng, men Bristol City har en målforskjell på null, mot Lutons minus to.

Med andre ord, Bristol City har vunnet to kamper, spilt to uavgjort, og tapt to kamper. Bristol City startet sesongen hjemme på Ashton Gate mot Blackpool, en kamp som endte 1-1. Deretter Besøkte Bristol City Middlesbrough, som Bristol City tapte 1-2. Tredje serierunde vant Bristol City 3-2 i Reading, mens de tapte neste kamp 0-1 for Swansea hjemme på Ashton Gate. Bristol City vant en sterk borteseier mot James Collins og Cardiff i siste kamp før landslagspausen, hvor de vant 2-1, før de på lørdag spilte målløst mot Preston North End hjemme på Ashton Gate.

Som Luton, ble Bristol City slått ut av Carabao cupens (ligacupen) første runde, av et League two lag. Forest Green vant den avsluttende straffesparkkonkurransen 6-5, etter at det sto 2-2 etter nitti minutter. Kampen ble spilt på Forest Greens hjemmebane The Fully Charged New Lawn.

Dermed står Bristol City uten hjemmeseier denne sesongen, men har spilt to kamper uavgjort og har et tap på Ashoton Gate. Den tidligere Lutonspilleren Chris Martins scoring mot Blackpool i første serierunde, er også det eneste målet som Bristol City har scoret på Ashton Gate denne sesongen. For øvrig var Bristol City det tredje dårligste hjemmelaget i fjor, med kun syv hjemmeseiere og totalt 24 poeng.

Lutons form
På lørdag klarte Luton et meget sterkt comeback mot Blackburn, etter å ha ligget under 0-2 til pause på Ewood Park. Luke Berry scoret to ganger i andre omgang, og det siste målet ble scoret åtte minutter på overtid. Dermed endte kampen 2-2. Poenget gjør at Luton fortsatt ligger på 12. plass, fire poeng bak Coventry som ligger på sjette plass. Det er seks poeng opp til West Bromwich som er ligaleder.

Luton startet sesongen sterkt med en 3-0 seier hjemme mot Peterborough, før de tapte 2-3 for West Bromwich på The Hawthorns. Deretter vant Luton 1-0 over Barnsley på Oakwell, før Luton tapte hele 0-5 for Birmingham på Kenilworth Road. Før landslagspausen ble det målløst hjemme på Kenilworth Road mot Sander Berge og hans Sheffield United.

Imellom første og andre serierunde, røk Luton ut av Carabao cupen for Stevenage, etter å ha tapt straffesparkkonkurransen 0-3, etter at det sto 2-2 etter første omgang.

På hjemmebane har Luton vunnet en kamp, spilt en uavgjort, mens de tapte mot Birmingham. På bortebane har Luton samme statistikk.

Nordmenn i Bristol City
En nordmann er spesielt kjent for å ha spilt for Bristol City, og dette er dagens Mjøndalentrener, Vegard Hansen. Den tidligere forsvarsspilleren står oppført med 37 kamper for Bristol City, som fordeler seg på to sesonger fra 1994 til 1996. Hansen scoret ikke mål for Bristol City.

I en tidligere samtale med undertegnede, kunne Hansen bekrefte overfor LTSCS at de møtte Luton på Ashton Gate når han var i Bristol City. Hansen var ikke aktuell til å spille denne kampen, som Luton tapte 0-1, da han var skadet.

Hansen kunne også fortelle at når han spilte i Strømsgodset, var han en tur over til England. Dette var i perioden hvor nordmenn var veldig populære i engelske klubber, samt at han husket at dette var i perioden hvor Luton spilte på kunstgress. Hansen husker han var iført en overdel med merket til Strømsgodset, og ble kontaktet av et styremedlem fra Luton som lurte på om han var norsk fotballspiller. Når Hansen bekreftet dette, ble han tilbudt prøvespill for Luton Town, men avslo dette.

Markus Henriksen ble i januar 2020 lånt ut fra Hull til Bristol City, hvor han fikk fire kamper på Ashton Gate.

Foruten Vegard Hansen og Markus Henriksen, er det enda en person som har hatt tilknytning til Bristol City og norsk toppfotball, nemlig Benny Lennartson. Den tidligere Vikingtreneren, var manager for Bristol City i 1998/99 sesongen, men hadde ingen suksess. Bristol City endte desidert sist i Championship, og rykket ned til nivå tre. Lennartson fikk sparken etter endt sesong, og ble erstattet av Tony Pulis.

Friendly faces
Hos Bristol City spiller flere spillere som også har historikk hos Luton. Den Lutonfødte forsvarsspilleren Jay Dasilva, gikk ungdomsgradene i Luton ifra 2007 til 2012. I 2012 ble han solgt til Chelsea hvor han kun ble lånt ut til andre klubber. Foran 2019/20 sesongen signerte Dasilva en permanent kontrakt med Bristol City, men har vært mye plaget med skader.

Også spissen Chris Martin har historie knyttet til Luton. I 2008/09 sesongen ble Martin lånt ut fra Norwich til Luton, hvor han spilte 40 kamper og scoret 11 mål. Den 3. september i fjor signerte Martin for Bristol City, etter at Martin ble sluppet på free transfer fra Derby.

Mick Harford har en sesong i Bristol City i 1981/82 sesongen, hvor han spilt 30 kamper og scoret 11 mål.

Tyreeq Bakinson, som nå spiller i Bristol City, tilbrakte også ungdomstiden i Luton.

Skader
Under tirsdagens pressekonferanse, kom det frem at Nathan Jones var frustrert over at han igjen måtte ta hensyn til skadde spillere i forbindelse med laguttaket til Blackburn på lørdag. Dette dreide seg først om fremst om Fred Onyedinma, Amari’i Bell og Elijah Adebayo, men også Admiral Muskwe måtte «kaste inn håndkleet» under oppvarmingen til lørdagens kamp. Bedre ble det heller ikke etter at Blackburns kaptein, Darragh Lenihan, satte inn en skrekktakling på Lutons unge midtbanespiller, Alan Campbell. Campbell ble såpass skadet at han måtte forlate banen etter kun ti minutter, og ble erstattet av Henri Lansbury.

Til tross for at flere angrepsspillere nå er ute med skade, tok Nathan Jones seg tid til å hylle Lutonstallen og den gode bredden og dekningen han nå har til rådighet. Han nevnte også at flere av spillerne som nå var skadet, eller som ble skadet i forbindelse med lørdagens kamp, var i ferd med å bli så bra igjen at de ville kunne spille onsdagens kamp. Hvem disse spillerne var, ble ikke nevnt, men Fred Onyedinma og Alan Campbell er definitivt uaktuelle mot Bristol City.

Toppscorerne
For Luton er det Harry Cornick og Luke Berry som er klubbens toppscorere med to mål hver, mens Andreas Weimann er Bristol Citys toppscorer med fire mål. Saikou Janneh og Chris Martin har scoret to mål hver.

Til onsdagens kamp, som har avspark kl 2045 norsk tid, er 1241 billetter gjort tilgjengelige til de som ønsker å ta turen fra Luton til Bristol. Ettersom kampen også er en midtukekamp, kan engelske Lutonsupportere se kampen via iFollow, akkurat som vi skandinavere kan se kampen. Simon Pitts vil kommentere kampen.

COYH!!!!

Hvor nyttig er dette innholdet?

Klikk på en stjerne for å gi din vurdering!

Gjennomsnittsvurdering 0 / 5. Antall vurderinger: 0

Ingen vurderinger ennå. Bli den første som vurderer dette innholdet!