Preview AFC Bournemouth – Luton Town

Lørdag er det klart for TV-kamp for et skadebelastet Luton, da lørdagens kamp mot ligaleder Bournemouth fra Vitality Stadium, blir sendt på VIAPLAY plattformen og Vspor2.

Byen Bournemouth
Bournemouth er en ung kystby i grevskapet Dorset på sørkysten i England. Byen ligger i regionen Sørvest-England, og har vokst raskt i moderne tid. Fra å ha ca 17 000 innbyggere i 1880, til ca 60 000 innbyggere rundt 1900, for i dag å ha snaue 164 000 innbyggere. Bournemouth er et populært turistmål, og er spesielt kjent for sitt milde klima, alle sine solskinnsdager og for den fine og lange sandstranden. Byen har også gode overnattings- og underholdningstilbud, samt at byen ligger like ved det populære turistmålet Jurassic Coast, som også er listet opp som et verdensarvsted.

AFC Bournemouth
AFC Bournemouth ble stiftet i 1899 som Boscombe FC, og ble valgt inn i The football league i 1923. For å gjenspeile hele byen, endret klubben navn i 1923 til Bournemouth and Boscombe Athletic FC. For øvrig samme år som klubben ble valgt inn i The Football League. I 1972 endret klubben igjen sitt navn, til det nåværende navnet, AFC Bournemouth.

AFC Bournemouths historie
Frem til 1987, spilte Bournemouth på nivå tre og fire. I 1986/87 sesongen, vant Bournemouth Division Three (nivå tre), og rykket opp til Division Two (nivå to) for første gang i klubbens historie. Det ble med tre sesonger, da Bournemouth ble nummer 22 i ligaen i 1989/90 sesongen og rykket ned igjen til Division Three.

2007/08 sesongen ble tøff for Bournemouth, akkurat som den ble for Luton. Begge lag ble satt under administrasjon og trukket ti poeng. For Bournemouth dreide det seg om gjeld på over 4 millioner pund som de ikke klarte å nedbetale, samt annen rot med økonomien.

Sammen med Luton, rykket Bournemouth ned til nivå fire etter å ha blitt nummer 21, mens Luton ble desidert sist. Før 2008/09 sesongen ble klubben truet med oppløsning hvis de ikke fikk skikk på økonomien, samt at de måtte få på plass nye eiere. Bournemouth fikk allikevel lov til å delta i ligaen, men ble trukket 17 poeng før sesongstart som straff for at økonomi og overtakelse ikke var helt på plass. Luton startet sesongen med minus tretti poeng.

Daværende Manager Bond fikk sparken tidlig i sesongen og tidligere spiller Jimmy Quinn overtok. Quinn forlot klubben etter noen måneder, og tidligere spiller Eddie Howe, overtok. Klubben lå da 10 poeng under nedrykksstreken. Howe ble tidenes yngste manager i Bournemouth, i en alder av 31 år, og bidro til at Bournemouth klarte å berge plassen. Bournemouth avsluttet sesongen på 21.plass, fem poeng foran Grimsby som havnet på 22. plass, og ni poeng foran Chester som havnet på 23.plass og som rykket ned. Forøvrig vant Bournemouth sesongens siste hjemmekamp 2-1 mot tabellnabo Grimsby, i tillegg til at klubben fikk på plass nye eiere i juni 2009. Som de fleste vet, så rykket Luton ned til Conference League, etter å ha havnet sist, femten poeng bak Grimsby.

Howe hadde stor suksess i sin første fulle sesong som manager i Bournemouth, da Bournemouth ble seriemestre i League Two allerede i 2009/10 sesongen. I januar 2011 ble Howe manager i Burnley, og tidligere spiller Lee Bradbury overtok, og førte Bournemouth til play-off hvor de tapte på straffesparkkonkurranse mot Huddersfield. 2011/12 sesongen havnet laget på 11.-plass og Bradbury fikk sparken mot slutten av sesongen. Trener for ungdomslaget, Paul Groves, overtok og ledet laget i 2012/13 sesongen. Groves fikk også sparken i oktober og Howe kom tilbake. Laget lå langt nede på tabellen da han overtok, men klarte å snu resultatene og presterte å vinne League One. Dermed rykket Bournemouth opp til Championship for andre gang i klubbens historie. Laget kom på 10.-plass i 2013/14 sesongen, noe som da var klubbens beste plassering noensinne. Bournemouth vant The Championship i 2014/15 sesongen og rykket opp til øverste nivå og Premier League for første gang i klubbens historie.

I sin første sesong i Premier League, kom Bournemouth på 16.plass, mens de i 2017 avsluttet sesongen med en niende plass, som også er klubbens beste ligaplassering noen sinne.

I fjor sommer (2020) var det spenning til siste serierunde vedr om Bournemouth ville rykke ned til The Championship eller ikke. Om Aston Villa og Watford tapte og Bournemouth vant, ville Bournemouth beholde plassen i The Premier League. Bournemouth vant 3-1 over Everton på Goodison Park, samt at Watford tapte 2-3 mot Arsenal på The Emirates. Derimot klarte Aston Villa 1-1 mot West Ham, og berget dermed plassen, og Bournemouth avsluttet på en 18. plass og rykket ned til The Championship.

I august i fjor ble det klart at Eddie Howe forlot Bournemouth etter å ha styrt klubben i til sammen elleve år, fordelt på to perioder (3 + 8). Eddie Howe ble erstattet av sin assistent, Jason Tindall. Tindall fikk sparken i februar i år, og ble erstattet av caretaker Jonathan Woodgate. Woodgate klarte å manøvrere Bournemouth fra en midt på tabellen tilværelse, til en sjette plass og play-off. I play-off tapte Bournemouth 2-3 sammenlagt for Brentford. I juni ble det klart at den forrige Fulham manageren, Scott Parker, ble ansatt som ny manager.

Bournemouth kan ikke skryte av noe cupsuksess, da deres beste cupprestasjon kom i 1956/57 hvor klubben ble slått ut i sjette runde. I ligacupen har Bournemouth kommet til fjerde runde to ganger, henholdsvis i 1961/62 og i 1963/64.

Rivalisering
Rivalene til Bournemouth er først og fremst Southampton som ligger øst for Bournemouth, eller 53 km med bil. Portsmouth og Brighton, som begge ligger enda litt lengre øst, er også to klubber som regnes som rivaler.

Bournemouth har også rekorden i det raskeste scorede hat-tricket som er scoret i The Football League. James Hayter scoret dette hat-tricket i 6-0 seieren over Wrexham i 2003, hvor han kun brukte 2 minutter og 20 sekunder på å score sine tre mål. Og det etter å ha kommet inn fra benken da Bournemouth ledet 3-0.

The Dean Court/Vitality Stadium
«The Cherries», som er kallenavnet til Bournemouth, spiller hjemmekampene sine på Dean Court, i dag kjent som Vitality Stadium av sponsormessige årsaker. I 1910 fikk klubben en leieavtale på et område ved siden av King’s Park som ble deres fotballbane. Det var daværende klubbpresident J.E. Cooper-Dean som eide området, og banen ble derfor kalt Dean Court, oppkalt etter den daværende klubbpresidenten. Det finnes to forklaringer på kallenavnet «The Cherries», den røde fargen på draktene og at det ble dyrket kirsebær (cherries på engelsk) i områdene rundt Dean Court.

Dean Court ble som nevnt bygd i 1910, hvor tilskuerrekorden er på 28 799 tilskuere. Rekorden ble satt i en FA-cup kamp mot Manchester United i 1957. I 2001 ble anlegget bygd om, hvor banen ble snudd 90 grader. Da hadde anlegget fått tre tribuneseksjoner med en kapasitet på 9.600 tilskuere. Den siste seksjonen ble bygget i løpet av sommeren 2013, som gjør at anlegget i dag har en kapasitet på 11 329 tilskuere.

Nordmenn i Bournemouth
I Bournemouth er det spesielt en nordmann som har gjort seg bemerket i Bournemouthdrakten, og det er Joshua King. King signerte for Bournemouth den 28.mai 2015, og var den første signeringen som Eddie Howe gjorde etter at Bournemouth ble klar for The Premier League. King debuterte for Bournemouth 8.august mot Aston Villa, og scoret sitt første mål mot Swansea 21. november samme år, hvor sluttresultatet ble 2-2. King fikk til sammen 173 kamper for Bournemouth, og scoret 48 mål.

Før årets sesong, signerte den norske keeperen, Ørjan Nyland, for Bournemouth. Nyland har stort sett blitt foretrukket som reservekeeper, men sto i mål i ligakampen mot Hull (0-0) og Carabao cupkampen mot Norwich (0-6).

Jo Tessem hadde også et halvt år i Bournemouth, da han signerte en korttids avtale med Bournemouth i januar 2008. Tessem fikk elleve kamper for Bournemouth i League One, men fikk ikke fornyet kontrakt, ettersom Bournemouth rykket ned til League Two etter endt sesong.

H2H
Luton og Bournemouth har møtt hverandre 62 ganger. 24 ganger har Bournemouth vunnet, 21 ganger har Luton vunnet, mens 17 ganger har det endt uavgjort. Sist lagene møttes var 16.januar i år på Vitality Stadium, hvor Luton vant 1-0 etter scoring av Kiernan Dewsbury-Hall i andre omgang. Motsatt oppgjør på Kenilworth Road endte målløst.

Før seieren i januar, hadde Luton og Bournemouth møttes seks ganger siden sist Luton slo Bournemouth. Forrige seier kom i en League One kamp i april 2005 på Dean Court, hvor Luton vant 1-0 etter scoring av Enoch Showunmi. Dette var for øvrig den første seieren Luton hadde i Bournemouth etter at stadionanlegget til Bournemouth ble renovert i 2001. Imellom disse to seierne, har det blitt tre hjemmeseiere til Bournemouth, mens tre ganger har lagene delt poengene.

Luton har besøkt Vitality Stadium og Dean Court 32 ganger. 17 ganger har det endt med hjemmeseier, åtte ganger har det endt uavgjort, mens Luton har vunnet i Bournemouth ved syv anledninger.

Bournemouths form
Bournemouth er serieleder i The Championship, og har hittil ikke tapt en eneste kamp i ligaen denne sesongen. Bournemouth har 18 poeng, og leder med to poeng på Fulham, West Bromwich og Coventry. Bournemouth har scoret 14 mål, og er det mest gjerrige laget i The Championship med sine seks innslupne mål, noe også Coventry har klart.

Bournemouth startet sesongen med å spille 2-2 mot West Bromwich hjemme på Vitality. Deretter vant Bournemouth 2-1 mot Nottingham Forest på City Ground, før det ble en sterk borteseier mot Birmingham da de slo Birmingham 2-0. Deretter ble det 2-2 mot Blackpool på Vitality, etter at Bournemouth ledet 2-0 til pause. I femte runde dro Bournemouth på besøk til Hull, hvor kampen til slutt endte 0-0. I sjette runde fikk Bournemouth besøk av Barnsley, som endte med en sterk 3-0 seier, før Queens Park Rangers kom på besøk tirsdagen etter, som QPR tapte 2-1. Forrige lørdag besøkte Bournemouth Cardiff, og dro hjem med tre poeng etter å ha vunnet 1-0. Dermed er fasiten fem seiere og tre uavgjort på de åtte første serierundene. To av seierne er kommet på hjemmebane (Barnsley og QPR), mens to av hjemmekampene har endt uavgjort (West Brom og Blackpool).

I Carabao cupen vant Bournemouth 5-0 over Milton Keynes Dons i første runde, mens Bournemouth tapte 0-6 for Norwich i andre runde.

Lutons form
På lørdag gikk Luton muligens på sesongens bitreste poengtap, når de på overtid mistet to poeng mot Swansea. Luton ledet 3-0 etter en fantastisk første omgang, men slapp inn tre mål i andre omgang, hvor de to siste målene til Swansea ble scoret i det 86. og 92. minutt.
Luton har vunnet to kamper denne sesongen, hvor seierne har kommet mot Peterborough og Barnsley. Luton er ubeseiret på de fire siste kampene, da de fire siste kampene har endt uavgjort, henholdsvis mot Sheffield United, Blackburn, Bristol City og Swansea. Luton tapte mot West Bromwich og Birmingham.

På bortebane vant Luton mot Barnsley, tapte mot West Bromwich, mens det ble uavgjort mot Blackburn og Bristol City.

Dermed ligger fortsatt Luton på 13. plass i The Championship med sine 10 poeng, som Luton har fått ved å vinne to kamper og spille fire kamper uavgjort. Det er tre poeng opp til Blackburn på sjette plass, mens det er fem poeng ned til Peterborough som ligger på 22.plass. Luton har scoret 12 mål, men sluppet inn hele 14 mål, som er tredje dårligst i The Championship. Kun Peterborough og Reading har sluppet inn fler mål.

Skader
Under torsdagens pressekonferanse uttalte Nathan Jones stor frustrasjon rundt skadesituasjonen i Luton, som er uoversiktlig og uforutsigbar. Med de forsterkningene som Luton gjorde i forkant av årets sesong, har Nathan Jones i utgangspunktet dobbelt dekning på alle plassene i årets Luton lag. Derimot, slik skadesituasjonen er i dag, sliter Nathan Jones med å sette sammen en komplett 11`er med førstelagsspillere. Nathan Jones kunne ikke si hvilke spillere som var skadet, eller hvem som ville bli klar til lørdagens kamp, da det til stadighet var nye spillere som skadet seg på trening, eller slo opp gamle skader.

Alt av trening og kamp må man ta dag for dag, og intensiteten på treningene er redusert for å forebygge, samt unngå nye skader. Som et eksempel på frustrasjonen, nevnte Nathan Jones at Danny Hylton skadet seg under oppvarming til kampen mot Swansea, og at dette var den tredje kampen på rad som en spiller skadet seg på oppvarming før kamp.

Nathan Jones mente også at mye av grunnen til at det ikke ble tre poeng mot Swansea forrige lørdag, var at gode spillere ikke har klart å spille seg i form etter skade, og mangler fysisk form til å holde ut i nitti minutter. I tillegg er det enkeltspillere som er småskadde, og som normalt ikke ville spilt, men som må spille da det ikke finnes erstattere. Blant annet har Kal Naismith spilt to kamper på rad med skade.

Et lyspunkt er at Jordan Clark, som fikk en halv time mot Swansea, ser ut til å respondere bra på treningen etter at han var ute med skade i flere uker. Clark fikk også en halv time mot Swansea.

Topp scorerne
For Luton har Elijah Adebayo og Luke Berry scoret tre mål hver, mens Harry Cornick har scoret to mål.

For Bournemouth har Dominic Solanke scoret seks mål uansett turnering, hvor fem mål er scoret i ligaen. Phillip Billing har scoret fire mål, hvor tre mål er scoret i ligaen.

Friendly faces
Den tidligere Luton spilleren, Jack Stacey, spiller fortsatt i Bournemouth. Jack Sacey ble solgt fra Luton til Bournemouth for 4 mill pund før 2019/20 sesongen, og har hittil spilt 49 kamper og scoret et mål for klubben. Denne sesongen har Stacey stort sett varmet benken til Bournemouth. I Luton har Harry Cornick spilt for Bournemouth.

Alle de 1318 billettene som Luton er tildelt til kampen, er solgt. Med andre ord, Luton bør kunne vente massiv støtte fra tribunene, til tross for bortekamp. Kampen har avspark kl 16 norsk tid, og vil som nevnt bli sendt på VIAPLAY plattformen og TV kanalen Vsport2. For de som ikke har anledning til å se kampen på VIAPLAY eller Vsport2, kan som vanlig høre radiokommentarene til Simon Pitts på iFollow.

COYH!!!

Hvor nyttig er dette innholdet?

Klikk på en stjerne for å gi din vurdering!

Gjennomsnittsvurdering 0 / 5. Antall vurderinger: 0

Ingen vurderinger ennå. Bli den første som vurderer dette innholdet!