Preview Luton Town – Stoke City

På lørdag vil over 40 skandinaviske supportere være til stede på Kenilworth Road i anledning den årlige supporterturen. På motsatt banehalvdel, og som bortelag, finner vi nedrykksrivalene Stoke City. Dessverre ble det ikke slik at den tidligere Lutonmanageren Nathan Jones, er mannen som leder Stoke, da han tidligere i høst fikk sparken fra sin jobb i Stoke. Stoke ledes nå av den Nord irske landslagsmanageren, Michael O´Neill, som tok over etter Nathan Jones, og som fortsatt leder Stoke. O´Neill skal lede både Stoke og Nord-Irland frem til Nord Irland er ferdig med UEFA Euro 2020.

Stoke-on-Trent er en by ved elven Trent i midt- England, nærmere bestemt i grevskapet Staffordshire. Byen er en sammensmelting av de seks byene Stoke-Upon-Trent, Hanley, Burslem, Longton, Tunstall og Fenton. Sammenslåingen skjedde i 1910, og den nye enheten fikk status som City i1925. Det bor snaue 250 000 innbyggere i byen, som siden det 17.århundre har vært kjent for industrielt pottemakeri og porselensproduksjon.
Stoke City ble stiftet i 1863, og er en av de eldste fotballklubbene som fortsatt eksisterer, og var en av 12 klubber som var med å starte The Football League i 1888. Klubben holder til i bydelen Stoke i Stoke-on-Trent. På 1920 – tallet skiftet klubben navn fra «Stoke Football Club» til «Stoke City Football Club» etter at Stoke-on-Trent fikk status som City i 1922.

Klubben har i hele sin historie levd i skyggen av de beste lagene. De har rykket opp og ned mellom de to øverste nivåene, med sporadiske opphold på nivå tre. I 1972 vant klubben den engelske Ligacupen, samtidig som de i 1973/74 og 1974/75 klarte to 5.plasser på rad. Dette er muligens den beste perioden i klubbens historie, selv om Stoke ble nummer fire i 1935/36 og i 1946/47. I 1977 rykket Stoke ned til nivå to, før de igjen rykket opp til det øverste liganivået to sesonger senere. Stoke fikk seks sesonger på øverste nivå, før de rykket ned igjen i 1985.

1998/99 sesongen tilbrakte Stoke i League One (nivå tre). I løpet av denne sesongen, ble Stoke kjøpt opp av Islandske finansmenn, og samtidig ble den islandske treneren Gudjon Thordarson ansatt som klubbens manager. Dette var forøvrig første gang at Stoke hadde ansatt en manager uten britisk pass. Thordarson fikk raskt suksess, ettersom Stoke vant The Football League Trophy i 2000. Dette var andre gang Stoke vant The Football League Trophy, da de også vant samme turnering i 1992.

I 2002 klarte endelig Thordarson å få Stoke tilbake til Division One (nivå to), men måtte gjennom Play-off, hvor seier over Brentford i Play-off finalen sikret opprykket. Til tross for opprykket, fikk ikke Thordarson lov til å fortsette som manager i Division One. Stoke gikk nå inn i en kaotisk periode med flere bytter og sparkinger av managere, deriblant Tony Pulis.

I mai 2006 tok forretningsmannen og grunnleggeren av Bet365, Peter Cotes, over aksjemajoriteten i klubben. Blant annet ansatte han Tony Pulis som klubbens manager, knapt et år etter et år etter at han hadde fått sparken av den tidligere islandske eieren.
I 2008 var det endelig klart. Tony Pulis og Stoke hadde endelig lyktes med å rykke opp til The Premier League, da Stoke avsluttet 2007/08 sesongen på andre plass. For første gang siden 1985, eller etter 23 år, skulle Stoke spille på øverste liganivå igjen. Majoriteten av disse 23 årene uten spill på øverste liganivå, spilte Stoke i Division one (nivå to). Men Stoke hadde også to perioder på tilsammen syv år i Division Two (nivå tre).

I 2011 klarte Stoke å spille seg frem til FA-Cupfinalen, etter at de vant 5-0 i semi-finalen mot Bolton. Selve finalen tapte Stoke 0-1 for Manchester City.

I mai 2013 ble Pulis erstattet med Mark Hughes og Hughes ledet Stoke til den beste plassering i Premier League noen gang, da Stoke avsluttet 2013/14 sesongen på en niende plass. Dette var også den beste ligaplasseringen til Stoke siden femte plassen i 1975.

Den 6.januar i 2018, var det slutt for Mark Hughes, etter en rekke dårlige resultater. «spikeren i kisten» var et tap i FA-Cupen for Coventry, som da spilte i League Two». Han ble erstattet av Paul Lambert, som ikke maktet å hindre at Stoke rykket ned til The Championship.

Lambert fikk ikke fortsette og ble erstattet av Gary Rowett. Til tross for å ha satset hele 50 millioner pund på nye spillere før 2018/19 sesongen, klarte ikke Rowett å få «sving på» på Stoke. Igjen fikk en manager i Stoke sparken i begynnelsen av januar, og Rowett ble erstattet av Lutons Nathan Jones. Nathan Jones og Stoke avsluttet sesongen på en sekstende plass, og det etter at Stoke gjennom sesongen hadde spilt uavgjort hele 22 ganger. Årets sesong startet elendig, og etter kun to seiere på fjorten kamper, fikk Nathan Jones sparken den 1. november. Nathan Jones ble som vent erstattet med den Nord Irske landslagstreneren, Michael O´Neill.

Stoke sine argeste rivaler, er først og fremst byrival Port Vale. Stoke har sitt utgangspunkt fra bydelen Stoke-Upon-Trent, mens Port Vale har sitt utgangspunkt fra bydelen Burslem. «The Potteries Derby har blitt spilt 46 ganger, da klubbene som regel har spilt på ulike liganivå. Stoke har vunnet 19 ganger, mens Port Vale har vunnet 15 ganger. Også kamper mot Derby County, West Bromwich Alblion og Wolverhampton Wanderers blir Ansett som rivaliserende lag.

«The Potters», som er kallenavnet til Stoke, spiller hjemmekampene sine på Bet365 Stadium. Tidligere het anlegget Britannia Stadium, men skiftet til sponsornavnet BET365 i juni 2016. Anlegget har en kapasitet på 30 089, hvor rekorden er på 30 022 tilskuere. Fra 1878 til 1997, spilte Stoke på Victoria Ground. Victoria Ground ble revet omtrent med en gang Stoke flyttet til Britannia Stadium. Asken til Sir Stanley Matthews er gravd ned på midtbanen til Bet365 Stadium. Legenden, som spilte profesjonell toppfotball på øverste nivå til han var over femti år gammel, spilte til sammen 318 kamper for klubben i sitt hjerte og scoret 54 mål. Det var også han som offisielt åpnet det nye stadionanlegget den 30.august 1997.

Luton og Stoke har møtt hverandre 43 ganger. 18 ganger har Stoke vunnet, 11 ganger har Luton vunnet, mens 14 ganger har det endt uavgjort. Sist lagene møttes var like før jul, nærmere bestemt 10.desember på Bet365 Stadium. Stoke vant 3-0, etter å ha avsluttet første omgang sterkt med to scoringer, samt at de satte «spikeren i kista» fem minutter ut i andre omgang. Sist lagene møttes på Kenilworth Road, var i andre runde i ligacupen i august 2015. Kampen endte 1-1 etter at 120 minutter var spilt, hvor Cameron McGeehan utlignet for Luton i det 90.minutt. Luton tapte til slutt 7-8 på straffer. Sist lagene møttes i ligakamp på Kenilworth Road, var i august 2006. Kampen endte 2-2, etter at Leon Barnett utlignet til 1-1, mens Richard Langley ga Luton ledelsen 2-1. Stoke har besøkt Kenilworth Road 22 ganger. Ni ganger har det endt med borteseier, syv ganger har det endt uavgjort, mens seks ganger har det endt med hjemmeseier til Luton. Sist Luton vant over Stoke, var i desember 2000 i en ligakamp i Division Two (nivå tre) i Stoke-On-Trent. Luton vant 3-1 etter scoringer av Paul Mclaren og Peter Thomsen (2). Siden seieren i 2000, har Stoke slått Luton fem ganger, mens to oppgjør har endt uavgjort. Sist Luton slo Stoke på Kenilworth Road, var i februar 2000, hvor Luton vant 2-1 etter to scoringer av Phil Gray.

Stoke, som ligger på 20.plass i Championship, møtte onsdag Blackburn på Ewood Park, hvor ingen av lagene maktet å score et eneste mål. Det gjør at Stoke ligger fem poeng foran Luton, og med et poeng klaring til Wigan som ligger på 22.plass. Stoke startet 2020 sterkt med å spille fire kamper på rad uten å tape. Derimot har det gått litt tyngre på de siste seks kampene, da Stoke kun har vunnet mot Charlton og Cardiff. Det ble tap mot Derby, Preston og QPR, mens de som nevnt spilte 0-0 mot Blackburn på tirsdag. På de siste ti bortekampene har Stoke kapret 10 poeng, noe de har gjort ved å vinne mot Barnsley, Huddersfield og West Bromwich, samt målløst på tirsdag. Derimot er det blitt seks bortetap på de siste ti kampene. Av totalt 38 poeng, har Stoke tatt 14 av disse på bortebane.

På tirsdag vant Luton en imponerende 2-1 seier over formlaget Brentford på Kenilworth Road, og kom direkte tilbake på vinnersporet etter at de tapte 1-3 for Charlton på lørdag. Det gjør at Luton fortsatt ligger sist i The Championship, ettersom både Wigan og Barnsley vant sine midtukekamper denne uken. Derimot gjorde de tre poengene mot Brentford at Luton nå er fire poeng unna Middlesbrough som ligger på 21.plass. Luton har nå to hjemmeseiere på rad, og totalt tre på de siste seks hjemmekampene. Om Luton vinner mot Stoke på lørdag, har Luton for første gang siden februar 1996, vunnet tre hjemmekamper på rad på «topp to liganivå». I 1996 vant Luton fire kamper på rad.

Wigan har virkelig fått sving på sin kamp for å «overleve», ettersom de nå kun har et tap på de siste syv kampene. Ved siden av fire seiere, inkludert tirsdagens 3-0 seier mot Reading, ble det uavgjort mot Middlesbrough og Cardiff. Stoke og Luton følger deretter på formtabellen over nedrykkslagene, mens Huddersfield, Barnsley og Charlton følger deretter. Middlesbrough og Hull har ikke vunnet kamper siden juleprogrammet.

De siste rapporter sier at Izzy Brown, Kazenga LuaLua og Sonny Bradley, som alle sto over de to foregående kampene, kan være klare til lørdagens kamp.

Lørdagen kamp er en «sell out», og over førti skandinaviske supportere er altså blant dem som har skaffet seg billetter til lørdagens kamp. Er du ikke blant disse førti supporterne, har du allikevel mulighet til å se kampen live kl 1600 norsk tid via iFollow tjenesten, hvor Simon Pitts også kommenterer kampen.

COYH!!!

Hvor nyttig er dette innholdet?

Klikk på en stjerne for å gi din vurdering!

Gjennomsnittsvurdering 0 / 5. Antall vurderinger: 0

Ingen vurderinger ennå. Bli den første som vurderer dette innholdet!