Preview Wigan Athletic – Luton Town

Lørdag besøker våre helter Wigan Athletic, og deres hjemmebane DW Stadium. En kamp som betegnes som en «seks poengs kamp», ettersom begge lag er i nedrykks kampen. Med andre ord, dette er en kamp som ingen av lagene har råd til å tape. Dette er også en spesiell kamp for Graeme Jones, da han har flere sesonger som spiller for Wigan, samt at han var assistentmanageren til Robert Martinez når Martinez var Wigans manager.

Wigan er en stor by i grevskapet Stor-Manchester i det nordvestlige England. Den ligger ved elven Douglas, og er lokalisert midt mellom Manchester og Liverpool, 13 km sørvest for Bolton, 16 km nord for Warrington, og 25,7 km vest-nordvest for Manchester. I henhold til folketellingen i 2011, har byen en befolkning på snaue 104 000 innbyggere, mens det større distriktet Wigan, har en befolkning på ca 321 000 innbyggere.

I løpet av den industrielle revolusjon, fikk Wigan en dramatisk økonomisk ekspansjon og en rask vekst i befolkningen. Selv om framstilling av porselen og produksjon av klokker hadde vært en betydelig virksomhet for byen, ble Wigan et stort senter for kullgruvevirksomhet og produksjon av bomullstekstiler. Den første kullgruven ble etablert i 1450, og på det meste var det rundt 1000 gruvesjakter innenfor 8 km av byens sentrum. Gruvedriften var så omfattende at et byrådsmedlem bemerket at «en kullgruve i bakgården var ikke uvanlig i Wigan».

Den store butikkjeden Marks & Spencer ble grunnlagt i byen, og hovedkvarteret lå i Wigan de tre første årene. To viktige kanalsystemer møtes ved Wigan, og Wigan var derfor et transportknutepunkt. Det viktigste kaianlegget er Wigan Pier, som nå er en samling av varehus og et senter for lokal kulturarv og kultur.

Wigan Athletic ble stiftet i 1932, og ble først valgt inn i The Football League i 1978. Klubben ble stiftet etter at klubben Wigan Borough gikk konkurs, og Wigan Athletic ble dermed det femte forsøket på å få i gang en fotballklubb i byen.

Som nevnt, ble Wigan klar for The Fotball League først i 1978. Dette gjorde de etter å ha blitt nummer to i ligaen på femte nivå. Wigan slo bra fra seg i sin første sesong i The Football League, og ble nummer seks, kun seks poeng fra direkte opprykk til nivå tre.
Wigan spilte fire sesonger på nivå fire, før de i 1981/82, under ledelse av den tidligere Liverpool spilleren Larry Lloyd, sikret opprykk til nivå tre for første gang i klubbens historie. Dette gjorde de med å bli nummer tre i ligaen. Wigan tilbrakte ti sesonger på nivå tre, før de igjen i 1992/93 sesongen avsluttet på 23.plass og rykket ned til nivå fire.

1995 ble et merkeår for Wigan, ettersom finansmannen Dave Whelan kjøpte klubben. Whelan var eier av JJB sports, som var en sportskjede som gikk konkurs i 2012. Whelan satset mange penger på klubben, og bygde blant annet et nytt stadion og fikk hentet inn flere kvalitetsspillere til klubben for å få Wigan så høyt som mulig i ligapyramiden i England.

I 1996/97 sesongen så man de første tegn på storsatsningen, da Wigan vant Third Division (nivå fire), og rykket opp igjen til Second Division (nivå tre). Wigan ble ligamestere, selv om de hadde et mål dårligere målforskjell enn Fulham som havnet på andre plass. Derimot hadde Wigan scoret tolv mål fler enn Fulham, og antall scorede mål var dengang avgjørende for å skille lag med lik poengsum.

Wigan tilbrakte seks sesonger i Third Division, hvor de aldri ble dårligere enn nummer elleve. Tre ganger kvalifiserte Wigan seg til Play-off, før de i 2002/03 sesongen ble ligamestere i Third division og rykket for sørste gang opp til Second Division (nivå to).

Wigan mer eller mindre «feide» igjennom Second division, og ble nummer syv i debut sesongen. Sesongen etter ble Wigan nummer to i ligaen som hadde fått nytt navn til The Championship. Dermed var Wigan klar for The Premier League for første gang i klubbens historie.

Det ble åtte sesonger i premier League, hvor en tiende plass ble klubbens beste plassering. Tiende plassen klarte Wigan i debut sesongen, mens de resten av sesongene kjempet for å overleve. I 2013 var det slutt, og Wigan rykket ned til Championship etter å ha blitt nummer atten, tre poeng etter Sunderland som ble nummer sytten.

Til tross for nedrykk, klarte Wigan å kvalifisere seg til UEFA Europa League, ettersom Wigan vant FA-cupen. Wigan vant FA-cupfinalen på Wembley 1-0, etter at Bern Thomson scoret det avgjørende målet i ekstra omgangene. En morsom kuriositet er at dagens Luton spiller, Callum McMannaman som da spilte for Wigan, ble kåret til «Man of the match».

I denne perioden ble Wigan ledet av Roberto Martinez fra 2009 til 2013, hvor Graeme Jones var hans assistent. Til tross for nedrykket til Championship, fikk ikke Martinez sparken i Wigan. Derimot var Martinez ønsket av Everton, og i begynnelsen av juni 2013 var det klart at Martinez var Evertons nye manager. Martinez og Graeme Jones hadde utviklet et veldig godt samarbeid, og Graeme Jones ble derfor også utnevnt som Martinez assistent manager i Everton. Graeme Jones spilte også for Wigan fra 1996 til 1999, og fikk 96 kamper hvor han scoret 44 mål.

Wigan spilte også finalen i Ligacupen i 2006, hvor Manchester United vant 4-0, samt at Wigan vant Football League Trophy i 1985 og i 1999.

Wigans deltakelse i gruppespillet i UEFA Europa League påfølgende sesong, endte med at Wigan havnet sist i sin gruppe med fem poeng. Poengene fikk de ved å vinne 3-1 over Zulte Waregam, mens det ble uavgjort mot Zulte Waregam i Belgia. Wigan spilte også 1-1 mot gruppevinner Rubin Kazan.

Deretter ble det to sesonger i Championship, før de i 2015 rykket ned til League One etter å ha blitt nummer 23. Wigan vant League One påfølgende sesong, før de sesongen etter igjen havnet på 23.plass og rykket ned til League One. Igjen ble det med en sesong i League One, da de vant League One på direkten. I fjor ble Wigan nummer 18 i Championship.

Historisk er det Chorley FC som er hovedrivaklubben til Wigan. Derimot har ikke lagene møttes siden 1972 og Chorley spiller nå i National League North, som tilsvarer nivå seks i det engelske ligasystemet. I dag er det først og fremst kamper mot Bolton som engasjerer fansen mest. Også kamper mot Preston North End, Blackburn Rovers, Oldham Athletic, Manchester City, Bury og Rochdale er klubber som er regnet som rivaliserende klubber.

«The Latics», som er kallenavnet til Wigan Athletic, spiller hjemmekampene sine på DW Stadium. DW stadium har en publikumskapasitet på 25 138 tilskuere, og tilskuerrekorden er på 23 575 som ble satt i en ligakamp mot Chelsea i august 2005. DW Stadium ble kalt JJB Stadium fra det ble åpnet i 1999 og fram til august 2009. I 2009 overtok DW Sports Fitness sponsingen av stadionet fra kriserammede JJB. Wigan deler stadionet med den lokale rugby klubben Wigan Warriors.

Før klubben flyttet til DW stadium, spilte Wigan sine hjemmekamper på Springfield Park, hvor Springfield Park på sitt største hadde en kapasitet på nesten 40 000 tilskuere. Springfield Park er også kjent for å ha rekorden i antall tilskuere i en Non-League kamp på et Non-League stadion, da det i 1953/54 sesongen var 27 526 tilskuere som overvar en tredjerunde kamp i FA cupen mellom Wigan og Hereford United. Springfield Park brukes i dag til blant annet reservelagskamper.

To nordmenn har ikledd seg Wigan drakt. I 2006/07 sesongen ble Kristoffer Hæstad lånt ut fra Start til Wigan. Hæstad fikk totalt 97 minutter på tre måneder, som fordelte seg på to kamper. Han scoret ingen mål. Erik Hagen ble lånt ut fra Zenit St. Petersburg i 2008, hvor han fikk en kamp i et bortetap mot Portsmouth.

Luton og Wigan har møtt hverandre femten ganger. Fem ganger Har Luton vunnet, Fem ganger har Wigan vunnet, mens fem ganger har det endt uavgjort. De tre første møtene mellom lagene, var i ligacupen. Henholdsvis i 1978, mens det i 1987 ble spilt dobbeltoppgjør for å kåre en vinner i ligacupen. Alle tre kampene endte med seier til Luton. Først i oktober 1997 møttes lagene til ligaspill. Både oppgjøret i oktober og i februar endte 1-1. I høst vant Luton 2-1 når lagene møttes på Kenilworth Road. Wigan ledet lenge 1-0, men tre minutter før full tid scoret Callum McMannaman mot sine tidligere lagkamerater, mens George Moncur avgjorde kampen tre minutter på overtid. Dette var Lutons andre seier mot Wigan i seriespill. Den forrige kom på Springfield Park i august 1998 hvor Luton vant 3-1. Mellom høstens seier og seieren i 1998, har Luton og Wigan møtt hverandre åtte ganger. Wigan har vunnet fem ganger, mens det har endt uavgjort tre ganger. Sist lagene møttes i Wigan, var i mars 2003. Kampen, som var en ligakamp i Division Two (nivå tre), endte 1-1, og Lutons mål ble scoret av Steve Howard. I Wigan har Luton vunnet to ganger, to ganger har det endt uavgjort, mens Wigan har vunnet tre ganger.

Før lørdagens kamp ligger Paul Cooks menn på 19. plass, seks poeng foran Luton som ligger sist i The Championship, og to poeng foran Middlesbrough som ligger på 22.plass. Forrige helg vant formlaget Wigan nok en sterk borteseier, hvor de vant 1-0 over ligaleder West Bromwich. Dette gjør at Wigan har spilt fire bortekamper på rad uten å tape (3V og 1U). Totalt har Wigan nå spilt fem kamper på rad uten å tape, og de tre siste kampene har de vunnet, og det uten å slippe inn mål. På de siste åtte kampene har Wigan vunnet fem kamper, spilt uavgjort mot Middlesbrough og Cardiff, mens det ble tap mot Preston. Selv om Wigan har imponert de siste åtte kampene, har Wigan slitt på eget gress. På de siste elleve hjemmekampene, har det kun blitt to seiere, som gjør at Wigan har den nest dårligste hjemmeformen i Championship. Seierene kom mot Sheffield Wednesday og Millwall, mens det ble uavgjort mot West Bromwich, Huddersfield, Derby og Middlesbrough. Av totalt 40 poeng, er 23 av disse kapret på hjemmebane.

Luton klarte til slutt å redde et sent uavgjort mot Stoke på lørdag, da det ble 1-1 på Kenilworth Road takket være at James Collins satte inn straffesparket som Luton ble tildelt i det 90.minutt. Det gjør at Luton fortsatt ligger sist i The Championship, fem poeng bak Stoke som ligger på 21.plass. Poengdelingen mot Stoke, gjør at Luton nå har et tap på de siste fem kampene, mens tre av kampene har endt med seier. Lørdagens kamp endte som nevnt med uavgjort. På de siste åtte kampene har Luton vunnet fire kamper, tre av kampene har endt med tap, og en kamp har endt med uavgjort. Siste bortekamp endte med 1-3 tap mot Charlton, mens kampen før det vant Luton 1-0 mot Middlesbrough. Det betyr at Luton har en borteseier på de siste tretten ligakampene på bortebane, mens de andre tolv bortekampene har endt med tap. Av totalt 34 poeng, er ni av disse poengene hentet på bortebane.

Simon Pitts kunne melde at Sonny Bradley, Kazenga LuaLua og Dan Potts kommer til å stå over lørdagens kamp. Mest på grunn av at de ikke er helt skdafrie ennå, men også på grunn av at neste uke er en «tre kamps uke», og da bør flest mulig spillere være friske og tilgjengelige. Hvem som skal erstatte Dan Potts er noe usikkert, men Pitts hadde plukket opp et rykte om at James Bree kunne være en aktuell kandidat. Ryktene sier også at Peter Kioso muligens kan få sin debut på lørdag, men ryktene er usikre om hvilken plass i forsvarsrekka han vil bekle. Kioso skal ha imponert Graeme Jones voldsomt på trening, og GJ har uttalt at Kioso har tatt Championship nivået rekordraskt. Luke Berry skal også være mer eller mindre skadefri, etter at han måtte stå over lørdagens kamp mot Stoke grunnet skade.

Lørdagens scoring mot Stoke, gjør at James Collins er blitt medlem av en «eksklusiv klubb». Han er en av fem spillere på de fire øverste liganivåene i England som har scoret tosifret med mål hver eneste sesong siden 2015/16 sesongen. De andre fire spillerne er Harry Kane (Tottenham), Sadio Mane (Liverpool), Sergio Aguerro (Manchester City) og Ian Henderson (Rochdale).

Lørdag kl 16 er det igjen klart for en «sekspoengs»-kamp mellom Luton og Wigan, og Luton er tildelt 1714 billetter til lørdagens kamp. Om Luton vinner mot Wigan, vil det være første gang Luton vinner to ligakamper i en og samme sesong mot Wigan. Kampen streames via iFollow tjenesten som man finner på Luton sine hjemmesider, og som vanlig sitter Simon Pitts «ringside» og kommenterer kampen.

COYH!!!

Hvor nyttig er dette innholdet?

Klikk på en stjerne for å gi din vurdering!

Gjennomsnittsvurdering 0 / 5. Antall vurderinger: 0

Ingen vurderinger ennå. Bli den første som vurderer dette innholdet!