Preview Luton Town – Sheffield United FC

På lørdag får Luton storbesøk, da fjorårets Premier League lag, Sheffield United, gjester Kenilworth Road. Forhåpentligvis er det et heltent Lutonlag som tar imot Sander Berge & co, ettersom Luton forrige helg gikk på et stygt hjemmetap når Birmingham vant 5-0.

Byen Sheffield
Byen Sheffield ligger i den engelske regionen Yorkshire & Humber, omtrent fem mil sør for Leeds. Historisk er Sheffield kjent for sin stålindustri, mens det i dag er økonomi og finans som dominerer arbeidsmarkedet i Sheffield. Med sine drøye 563 000 innbyggere, er Sheffield den niende største byen i England. Selve storbykommunen Sheffield, har drøye 1,5 millioner innbyggere.

Sheffield United FC
Sheffield United ble stiftet i 1889 som en avlegger av Sheffield United Cricket Club, og ble valgt inn i The Football League i 1892.

Sheffield Uniteds historie
Allerede I 1897/98 sesongen vant klubben deres første «major trophy», da de ble ligamestere på øverste nivå. Deretter vant de FA-cupen i 1899, 1902, 1915 og 1925, som også er klubbens siste «major trophy».

Sheffield United er en av fire klubber som har spilt på alle de fire øverste nivåene i det engelske fotballsystemet, og som har blitt seriemestere på alle fire nivåene. Luton mangler å vinne Premier League, så er de også medlem a dette «selskapet».

I tiden 1892 til 1979, spilte Sheffield United sammenhengende på nivå en og to. I 1979 havnet Sheffield United tredjesist på nivå to (Second Division), og rykket ned til nivå tre (Third Division). Elendigheten fortsatte, og i 1982 havnet klubben nest sist i Third Division, og rykket for første og eneste gang ned til nivå fire (Fourth Division). Sheffield United rykket direkte opp igjen til nivå tre.

Sheffield United spilte sammenhengende på nivå en og to fra 1989 til 2011, hvor fem av disse sesongene var på øverste nivå. Blant annet spilte Sheffield United i Premier Leagues første sesong i 1992/93, og var også det første laget som scoret mål i Premier League. Sheffield Uniteds, Brian Deane, scoret 1-0 målet på Bramell Lane mot Manchester United, en kamp som Sheffield United vant 2-1 mot klubben som til slutt skulle bli de første vinnerne av Premier League.

Perioden 2011 til 2017 spilte Sheffield United i Legeue One, som også er den lengste perioden til Sheffield United hvor de ikke har spilt på de to øverste liganivåene. Første sesong i League One var dessuten av det virkelig bitre slaget, da Sheffield United havnet på tredje plass, tre poeng bak byrival Sheffield Wednesday. Og enda bitrere, etter å ha spilt målløst i 120 minutter, tapte Sheffield United Play-off finalen 7-8 på straffespark mot Huddersfield.

I september 2013 kjøpte prins Abdullah av kongehuset i Saudi Arabia, 50% av aksjene til Sheffield United, og proklamerte også at Sheffield United skulle spille i Premier League så fort som mulig, og aller helst innen fem år. Prinsen spyttet også inn en del frisk kapital, ansatte Chris Wilder som manager, men måtte vente helt til 2017 før Sheffield United rykket opp til The Championship. I mellomtiden hadde Sheffield United spilt seg frem til semi-finalen i FA-cupen i 2014 hvor de tapte for Hull City, samt i ligacupen sesongen etter hvor Tottenham ble for sterke.

I første sesong i The Championship, havnet Sheffield United på tiende plass, mens de året etter sikret direkte opprykk til Premier League ved å bli nummer to, tolv år etter at de sist spilte på øverste nivå i det engelske fotballhierarkiet.

Til tross for opprykk, var det en del uro i kulissene på Bramell Lane. I et par år hadde det pågått en rettstvist mellom prins Abdullah og den andre eieren, Kevin McCabe, da begge partene ønsket å kjøpe ut den andre eieren. Saken havnet i retten, og i september 2019 besluttet høyesterett at McCabe måtte selge sine aksjer til Prins Abdullah, som dermed satt med 100% av aksjene i Sheffield United.

Til tross for uroen, klarte Chris Wilders menn å kapre en imponerende niende plass i sin første sesong i Premier League. Derimot, sesongen etter var det slutt, og Wilder måtte forlate klubben etter fem år som manager i klubben han elsket. Klubbledelsen så ingen annen utvei enn å løse Wilder fra sin kontrakt, ettersom Sheffield United kun hadde vunnet en kamp på atten forsøk. Paul Heckingbottom fullførte sesongen som «care-taker», og havnet desidert sist med 23 poeng (totalt 7 seiere), 16 poeng bak Burnley som havnet på 17.plass. I mai ble den tidligere Fulham manageren, Slavisa Jokanovic, ansatt som klubbens manager.

Totalt har Sheffield United spilt på nivå en i 62 sesonger, 44 sesonger på nivå to, 11 sesonger på nivå tre, mens de spilte en sesong på nivå fire.

Rivalisering
Hovedrival til Sheffield Wednesday, er Sheffield United. Kampene mellom disse to lagene kalles for «The Steel city derby», og har blitt spilt 131 ganger. Første derby ble spilt i 1890, hvor Wednesday vant 2–1. Sheffield United har vunnet derbyet 46 ganger, 43 ganger har det endt uavgjort, mens Wednesday har vunnet 42 ganger. Siste møte mellom Sheffield United og Sheffield Wednesday ble spilt i mars 2019 på Hillsbrough, hvor kampen endte 0-0. Etter endt sesong i 2019, rykket Sheffield United opp til Premier League etter å ha havnet på andre plass i The Championship. Som kjent rykket Sheffield Wednesday ned til League One før årets sesong.

Bramall Lane
«The Blades», som er kallenavnet til Sheffield United, henspiller på byens stålproduksjon, og spiller hjemmekampene sine på Bramall Lane. Sheffield United har spilt på Bramell Lane siden klubben ble etablert, og har i dag en kapasitet på 32 702 tilskuere. Banen ble først åpnet den 30.april i 1855, men som en cricketbane. Den første fotballkampen ble spilt 29.desember i 1862, mellom Sheffield FC og Hallam FC. Kampen ble spilt for å samle inn til et veldedighetsformål, og endte 0-0. Tilskuerrekorden på 68 287 tilskuere, stammer fra en femterunde kamp i FA-cupen mot Leeds som ble spilt i 1936.

Verdens eldste fotballklubb
Sheffield er ikke bare kjent for å ha de to rivaliserende klubbene Sheffield United og Sheffield Wednesday. Byen er også kjent for å ha verdens eldste fotballklubb, som fortsatt eksisterer og spiller ligafotball, nemlig Sheffield FC. Klubben ble etablert 24.oktober 1857, og spiller i dag i Northern Premier League Division One East, som utgjør nivå åtte i det engelske ligasystemet. Ved å søke opp “The Oldest Club In The World: Sheffield FC” på Youtube, vil man finne en hyggelig liten video om klubben, som i 2007 feiret sitt 150 års jubileum. Selveste Pelé og dengang FIFA president Sepp Blatter, besøkte klubben i forbindelse med klubbens jubileumsarrangementer. Blant annet ble det arrangert «anniversary celebration matches» på Bramall Lane mot Inter og Ajax. Sheffield FC var også en av klubbene som var med å danne «The Sheffield Rules», som var et utgangspunkt til regelsett for hvordan fotball skal spilles, slik vi kjenner fotballen i dag.

H2H
Luton og Sheffield United har møtt hverandre 42 ganger, hvor Sheffield United har vunnet 18 ganger, Luton har vunnet 15 ganger, mens lagene har spilt uavgjort ved ni anledninger. Det blir stort sett alltid mål når lagene møtes, da det eneste målløse oppgjøret mellom lagene fant sted på Kenilworth Road i september 1950.

Sist lagene møttes var i april 2006 på Kenilworth Road i en Championship kamp, hvor Sheffield United allerede var klare for spill på øverste nivå. Kampen endte 1-1 etter at Ahmet Brkovic ga Luton ledelsen midtveis i andre omgang, mens Sheffield United utlignet i kampens siste minutt. Motsatt oppgjør på Bramell Lane endte 4-0 til Sheffield United. Luton endte på tiende plass etter endt sesong, som også er den beste ligaplasseringen som Luton har hatt siden nedrykket fra øverste nivå i 1992.

Sheffield United har besøkt Kenilworth Road 19 ganger, og har fått med seg tre poeng ved seks anledninger. 10 ganger har det endt med hjemmeseier, mens tre ganger har det endt uavgjort.

Sheffield Uniteds form
Sheffield United ligger nest sist på tabellen med et poeng, etter at de i andre runde spilte målløst i bortekampen mot Swansea. I første serierunde ble det 0-1 tap mot Birmingham, mens det i tredje serierunde ble 0-4 tap mot fjorårets Premier League rival West Bromwich på The Hawthornes. På lørdag ble det igjen et tap, når Sheffield United tapte 1-2 for Huddersfield. Veteranspissen Billy Sharp, satte inn klubbens første mål for sesongen i kampens siste spilleminutt.

Ettersom Sheffield United forrige sesong spilte i Premier League, kom Sheffield United først med i Carabao cupen i andre runde. På tirsdag møtte de Derby på hjemmebane i cupens andre runde, og snudde 0-1 til 2-1 seier. Igjen scoret veteranspissen Billy Sharp et mål.

Lutons Form
Forrige lørdag gikk Luton på et stygt hjemmetap, når de tapte 0-5 mot Birmingham. Det gjør at før lørdagens hjemmekamp, ligger Luton på 11. plass med sine seks poeng på fire kamper. Lutons flotte målforskjell fikk seg også en «skrell», og viser nå minus to. Nathan Jones har spesielt kommentert at Luton er blitt rammet hardt, ettersom nesten alle de ordinære forsvarsspillerne har vært syke grunnet Covid, eller skadet. Spesielt har dette kommet til syne i forbindelse med forsvar av egen sekstenmeter, og spesielt på dødballer og høye innlegg. Da har mangelen på gode hodespillere blitt skjebnesvangre i kampene som Luton har tapt.

I første serierunde vant Luton 3-0 mot Peterborough, før de tapte 2-3 for West Bromwich på The Hawthorns. I tredje serierunde ble det en sterk borteseier når Luton vant 1-0 over Barnsley på Oakwell Stadium. Forrige helg ble det som nevnt et 0-5 tap for Sheffield United.

Luton ble også slått ut av Carabao cupen, etter å ha tapt straffesparkkonkurransen mot Stevenage. Det sto 2-2 etter nitti minutters spill, mens Stevenage vant straffesparkkonkurransen 3-0.

Nordmenn i Sheffield United
Flere nordmenn har spilt i Sheffield United, og Roger Nilsen er den mordmannen som har spilt lengst og har flest kamper for Sheffield United. Fra 1993 til 1999, spilte Nilsen 166 kamper for «The Blades», men scoret ikke et eneste mål. Jostein Flo spilte for klubben ifra 1993 til 1996, hvor han fikk 84 kamper og scoret 19 mål, mens Jan Åge Fjørtoft spilte 34 kamper og scoret 19 mål i perioden 1996 til 1998. I desember1998 ble Anders Jacobsen kjøpt fra Start til Sheffield United, hvor han fikk 12 kamper. Sesongen etter spilte han for Stoke.

I dag spiller Sander Berge for Sheffield United, som foran fjorårets sesong ble hentet fra den belgiske klubben Genk. Med en pris på 23 millioner euro, ble Berge Sheffield Uniteds dyreste spiller, i tillegg til å bli Norges dyreste spiller. Hittil har Berge spilt 27 kamper og scoret to mål for Sheffield United. Martin Ødegårds overgang fra Real Madrid til Arsenal nå i august, ble ny norsk overgangsrekord, da overgangen til Arsenal skal ha kostet Londonklubben 35 millioner euro.

Spillere som har spilt for begge lag

Simon Pitts kunne liste opp følgende spillere om har spilt for begge klubbene: Peter Anderson, Alex Baptiste, Billy Barnes, Alan Birchenall, Billy Boyd, Cameron Carter-Vickers, Paul Connolly, Martin Cranie, Mervyn Day, Andy Dibble, Paul Furlong, Jack Gibson. Don Givens, Harry Gooney, Ryan Hall, Bob Hatton, Don Hutchison, Chris Kamara, Rhys Norrington-Davies, Paul Peschisolido, Jesse Pye, Bruce Rioch, Matthew Spring, Imre Vàradi.

Skadde spillere og overeganger
Som de fleste vet, har flere av spillerne til Luton vært ute med skader og sykdom (Covid19). Spesielt har forsvarsrekka til Luton vært spesielt utsatt. Under torsdagens pressekonferanse kunne Nathan Jones komme med den gledelige nyheten om at alle spillerne til Luton nå var friske og skadefrie, bortsett fra Jordan Clark.

Både Sonny Bradley og Reece Burke har trent normalt denne uken, og kan derfor regnes som aktuelle i forsvaret til lørdagens kamp. Spennende blir det derfor å se hvem som er i form til å starte lørdagens kamp, og om Nathan Jones kan sette sammen en forsvarsrekke bestående av forsvarsspillere som kjenner sine vante posisjoner, og med hodestyrke.

På torsdag ble det også klart at Elliot Lee har blitt lånt ut for resten av sesongen til League One klubben Charlton.

Forøvrig stenger overgangsvinduet på tirsdag, og Nathan Jones har sagt at det kan være at de henter en spiller til, og at det da er mest aktuelt å hente en midtbanespiller.

Lørdagens kamp har som vanlig avspark kl 1600 norsk tid, og kan følges med live bilder via iFollow. Simon Pitts sitter som vanlig og kommenterer kampen.

COYH!!

Hvor nyttig er dette innholdet?

Klikk på en stjerne for å gi din vurdering!

Gjennomsnittsvurdering 0 / 5. Antall vurderinger: 0

Ingen vurderinger ennå. Bli den første som vurderer dette innholdet!