Preview Blackburn Rovers FC – Luton Town

Landslagspausen er over, og Nathan Jones kunne melde om at pausen er blitt brukt godt til å trene, samt å få skadde spillere skadefrie og i form. På lørdag drar Luton til Blackburn og Ewood Park, for å forsøke å karre med seg poeng fra en bane de sjeldent har klart å ta poeng fra. Kampen er i siste liten blitt gjort om til TV kamp, og kan derfor ikke streames med live bilder fra iFollow, men fra Viaplay plattformen.

Blackburn:
Blackburn ligger i den engelske regionen Lancashire i Nordvest- England, omtrent fire mil nord for Manchester, 14 km øst for Preston og 17 km vest for Burnley. Blackburn, med underkant av 110 000 innbyggere, er administrasjonsby for den enhetlige myndigheten Blackburn with Darwen. Blackburn er godt kjent som en by som hadde en stor og betydelig tekstilindustri. Allerede fra 1200 tallet finnes det spor i området av at ull ble vevd og solgt, og etterhvert ble Blackburn et senter under den industrielle revolusjon for tekstilindustri i stor skala.

Blackburn Rovers:
Blackburn Rovers ble stiftet i 1875 og var en av 12 klubber som startet The Football League i 1888. Blackburn var et av tre lag som både var med på å starte The Football League og Premier League. De to andre klubbene var Aston Villa og Everton.

Blackburns rivaler:
Blackburns argeste Rivaler er først og fremst Burnley, med Bolton som en god nummer to. Kampene mellom Blackburn og Burnley kalles «The East Lancashire Derby» eller «The Cotton Mills Derby». Det siste kallenavnet henspeiler på tekstilindustrien i begge byene. Også kamper mot Manchester klubbene og Preston pleier å skjerpe fansen ekstra.

Blackburns historie:
Blackburn er blitt ligamester på øverste nivå ved tre anledninger. Henholdsvis i sesongene 1911/12, 1913/14 og sist i 1994/95. FA cupen har Blackburn vunnet i 1884, 1885, 1886, 1890, 1891 og sist i 1928. De var finalist i FA-cupen i 1882 og 1960. Ligacupen vant
Blackburn i 2002.

1994/95-sesongen er den mest minnerike i klubbens nyere historie, ettersom Blackburn ble seriemestere og vant Premier League. Spissduoen Alan Shearer og Chris Sutton sørget for 49 mål og bidro sterkt til seriegullet. I tillegg var Kenny Dalglish manager, og taktikken til Dalglish ble også genierklært. Han hadde en fabelaktig keeper i Tim Flowers, og defensiv trygghet i bautaene Colin Hendry og Ian Pearce. Henning Berg bidro også sterkt, og spesielt med sine lange oppspill mot spissene som alltid var farlige. På benken fant man også en farlig spiss, som også er en Lutonkjenning, nemlig Mike Newell.

Apropos Mike Newell, klarte han på ni minutter å score et hattrick mot Rosenborg i desember 1995. Dette var det raskeste hattricket som er scoret i Mesterligaens historie, frem til Lyons Bafétimbi Gomis satte ny rekord på syv minutter i desember 2011 mot Dinamo Zagreb. Newell var på det tidspunktet fjerdevalg på spissplassen, men fikk muligheten fra start mot Rosenborg på grunn av skader.

Sist Blackburn spilte i Premier League, var i 2011/12 sesongen. Blackburn ble nummer 19 og rykket ned til Championship etter å ha spilt sammenhengende i Premier League siden 2001/02 sesongen.

2016/17 sesongen ble en av de tyngste sesongene for Blackburn siden 70-tallet. Blackburn ble nummer 22 i Championship, og rykket ned til League One for første gang siden 1979/80 sesongen. I februar 2017 ble dagens manager, Tony Mowbray, ansatt som manager for Blackburn, men klarte ikke å unngå nedrykk. Derimot klarte han å manøvrere Blackburn til et direkte opprykk igjen på første forsøk, da Blackburn ble nummer to. I sin comeback sesong i 2018/19, ble Blackburn nummer 15 i The Championship.

I sommer avsluttet Blackburn på en 15. Plass, fem poeng bak Luton som havnet på 12. plass. Selv om laget havnet på 15.plass, var Blackburn det femte mestscorende laget i The Championship med sine 65 mål. Med sine 41 scorede mål, var Luton det sjette dårligste laget i The Championship.

Ewood Park:
«Rovers», som er kallenavnet til Blackburn, spiller hjemmekampene sine på Ewood Park.
Ewood Park, som ble åpnet i 1890, har vært hjemmebanen til Blackburn siden da. Dagens tilskuerkapasitet er på 31 367 tilskuere, mens tilskuerrekorden er fra 1929 hvor 62 522 tilskuere overvar en sjette-rundekamp i FA cupen mot Bolton Wanderers.

H2H:
Luton og Blackburn har møtt hverandre 43 ganger. 13 ganger har Blackburn vunnet, 17 ganger har Luton vunnet, mens 13 ganger har det endt uavgjort.

Sist lagene møttes, var den 30. januar på Ewood Park. Blackburn vant 1-0 etter at Adam Armstrong satte inn kampens eneste mål i det 85.minutt. Dette var Blackburns første ligaseier over Luton siden 1980, hvor Blackburn vant 3-0 i en League Division Two kamp (nivå to) på Ewood park. Imellom kampen i 1980 og 2021, har lagene møttes seks ganger i ligakamp, hvor fem av oppgjørene har endt med Luton seier, mens oppgjøret ifjor høst endte 1-1 på Kenilworth Road.

Sist Luton vant på Ewood Park, var i september 2019 hvor Luton vant 2-1. Luton tok ledelsen ved James Collins ca et kvarter ut i kampen, før Blackburn utlignet før pause, mens Matty Pearson avgjorde kampen ca et kvarter ut i andre omgang. Vi må helt tilbake til 1981 for å finne den neste bortekampen på Ewood Park, hvor Lutons David Moss scoret kampens eneste mål på straffe i en League Division Two kamp (nivå to). Disse to seierne er av det sjeldne slaget, da Lutons tredje og første seier på Ewood Park, kom i 1960. Luton vant 2-0 i en kamp på øverste nivå, som igjen gjør at Luton totalt kun har vunnet tre kamper på Ewood Park. Elleve ganger har det endt med hjemmeseier på Ewood Park, mens fem ganger har det endt uavgjort når Luton har besøkt Blackburn.

Siden 1980, har Blackburn slått Luton ved en anledning. Dette skjedde i en fjerderundekamp i FA-Cupen i januar 2007. Mens Blackburn spilte i Premier League i 2007, var dette siste sesong som Luton spilte i Championship, da Luton også rykket ned fra Championship denne sesongen. Blackburn vant 4-0, hvor Morten Gamst Pedersen scoret Blackburns fjerde scoring. Dette er den eneste borteseieren Blackburn har over Luton, og har ennå til gode å vinne en ligakamp på Kenilworth Road. Til sammen har Blackburn besøkt Kenilworth Road 22 ganger, hvor det åtte ganger har endt uavgjort, mens Luton har vunnet 14 ganger.

Blackburns form:
Før lørdagens kamp ligger Blackburn på tiende plass, et poeng bedre enn Luton.

Blackburn startet sesongen med en hjemmeseier ved å vinne 2-1 mot Swansea, mens det helgen etter ble 1-1 i bortekampen mot Millwall. I tredje ligarunde dro Blackburn til City Ground hvor de vant 2-1 mot Nottingham Forest, før det helgen etter ble sesongens første og eneste tap. Blackburn tapte 1-2 hjemme på Ewood Park mot West Bromwich, før det ble uavgjort 1-1 på Riverside Stadium mot Middlesbrough i siste kamp før landslagspausen. Det vil si at Tony Mowbrays menn har en seier og et tap hjemme på Ewood Park.

Når det gjelder Carabao cupen (liga cupen), led Blackburn samme skjebne som Luton. Blackburn tapte 1-2 mot League One klubben Morecambe hjemme på Ewood Park, etter at Blackburn tok ledelsen halvveis i første omgang.

Lutons form:
Med sine syv poeng, ligger Luton på 12. plass i The Championship.

Luton startet sesongen sterkt med å slå Peterborough 3-0 hjemme på Kenilworth Road, før de tapte 2-3 over West Bromwich på The Hawthorns. Deretter ble det en sterk borteseier mot Barnsley, hvor Luton vant 1-0. Den 21. august ble det et stygt 0-5 tap for Birmingham hjemme på Kenilworth Road, før det ble målløst mellom Luton og Sheffield United i siste kamp før landslagspausen. Dermed står Luton med en seier og et tap på bortebane.

Som de fleste husker, ble Luton slått ut av nabo Stevenage i Carabaocupens første runde, etter at de ikke scoret et eneste mål på den påfølgende straffesparkkonkurransen, etter at det sto 2-2 etter nitti minutters spill.

Skadesituasjon:
Under pressekonferansen før lørdagens kamp, uttalte Nathan Jones at majoriteten av de spillerne som var skadde før landlagspausen, nå var skadefrie. Han var nå i en mye bedre posisjon enn før landslagspausen, og uttalte at han nå var nær å ha to alternativer på hver eneste plass på banen, og at han spesielt hadde gode alternativer på de defensive plassene.

Spesielt gledelig er det at kaptein Sonny Bradley er tilbake, og at han gjennomførte 68 minutter for Luton i en «development match» mot Crystal Palace nå i landslagspausen. Jordan Clark er også tilbake i full trening, etter sitt fatale sammenstøt med West Bromwich keeper, Sam Johnston, i tillegg til at Luke Berry og Danny Hylton er meldt skadefrie.

Storscorerne
Mye av grunnen til at Blackburn i fjor scoret hele 65 mål, skyldes fjorårets toppscorer Adam Armstrong som scoret hele 28 mål i ligaen, og 29 mål uansett turnering. Før årets sesong, ble Armstrong solgt til Premier League klubben Southampton, hvor han hittil har scoret et mål på sine tre spilte kamper. I fjor ble James Collins Lutons toppscorer med 14 mål uansett turnering.

I år har den unge spissen Ben Bereton scoret 3 mål for Blackburn, og er med det klubbens toppsscorer. Harry Cornick er Lutons toppscorer med sine 2 mål.

Når det gjelder Bereton, er det høyst usikkert om han får lov til å spille lørdagens kamp, da han er i karantene etter å ha vært på landslagsoppdrag for  Chile.

Friendly faces
Følgende spillere har jeg kommet over som har spilt for begge klubbene. Matty Pearson hadde sin junior karriere i Blackburn, før han gikk til Rochdale i 2012. Også Ryan Tunnicliffe har tre måneder på Ewood Park, da han i 2014 ble lånt ut fra Manchester United. Tunnicliffe fikk 17 kamper for Blackburn og scoret et mål. Alex Baptiste spilte to kamper for Luton i 2019, mens han hadde 32 kamper for Blackburn i 2014/15 sesongen. Amari´i Bell ble hentet fra Blackburn foran årets sesong. Bell fikk 90 kamper for Blackburn og scoret 3 mål. Skotten Paul Dickov spilte 15 kamper for Luton i 1993/94 sesongen, mens han spilte 50 kamper for Blackburn mellom 2004 og 2006. Ray Harford var manager i Luton mellom 1987 til 1990, mens han styrte Blackburn i 1995 til 1996. Mike Harrison pilte 160 kamper for Blackburn i perioden 1963 til 1967, og fikk 31 kamper for Luton mellom 1968 og 1970. Mike Newell spilte 63 kamper og scoret 18 mål for Luton mellom 1986 og 1987, mens han spilte 130 kamper og scoret 28 mål for Blackburn mellom 1991 og 1996. Keeperen Chris Walton ble lånt ut fra Brighton & Hove Albion til Luton i 2016/17 sesongen, hvor han fikk 27 kamper. I 2019/20 sesongen ble han lånt ut fra samme klubb til Blackburn hvor han fikk 46 kamper. Spissen Roy Wegerle spilte 45 kamper og scoret ti mål for Luton mellom 1988 og 1990, mens han spilte 11 kamper og scoret fire mål for Blackburn i 1992/93 sesongen.

Nordmenn i Blackburn:
Flere nordmenn har spilt i Blackburn, og de to som har utmerket seg mest i Blackburntrøyen, er Henning Berg og Morten Gamst Pedersen. Berg, som også ble seriemester for Blackburn i 1995, har to opphold i klubben med til sammen 179 kamper og syv mål. Han var også manager i Blackburn ifra oktober 2012, men sa opp jobben etter ti kamper.

Morten Gamst Pedersen er den nordmannen som har vært lengst i Blackburn, da han spilte for klubben i fra august 2004 til mai 2013. Gamst Pedersen spilte 288 kamper og scoret 35 mål. Også Lars Bohinen, Tore Pedersen, Stig Inge Bjørneby, Martin Andresen, Egil Østenstad og Joshua King har spilt for Blackburn.

Merk at kampen er blitt omgjort til TV kamp, og kan kun streames med live bilder fra Viaplay plattformen. Antagelig sendes også kampen på Vsport2. Kampen kan også streames som radiooverføring via iFollow med Simon Pitts som kommentator. iFollow tjenesten finner på Lutons hjemmesider. Avspark er kl 1600 norsk tid.

COYH!!!

 

Hvor nyttig er dette innholdet?

Klikk på en stjerne for å gi din vurdering!

Gjennomsnittsvurdering 0 / 5. Antall vurderinger: 0

Ingen vurderinger ennå. Bli den første som vurderer dette innholdet!