Preview Luton Town – Brimingham City FC

Etter å ha spilt to bortekamper, vender Luton hjem på lørdag for å møte Birmingham. Birmingham, som på onsdag gikk på sitt første tap for sesongen, er et lag som historisk har hatt et bra tak på Luton.

Birmingham by
Birmingham, som er Englands nest største by med sine drøye 1 000 000 innbyggere, ligger i den engelske regionen West- Midlands, omtrent 20 mil nordvest for London. Byen vokste seg tidlig stor, og ble ytterligere styrket under den industrielle revolusjon. Byen nøt godt av kull- og jernforekomstene i nærheten, samt at det allerede fantes mye god arbeidskraft. Byen kunne derfor vokse til et stort industrisenter. I begynnelsen av det 19.århundre, ble også Birmingham sentrum i det britiske kanalnettverket, og senere i jernbanenettverket.

Birmingham City FC
Birmingham City FC ble egentlig opprettet i 1875, men da som Small Heath Alliance. I 1888 endret klubben navn til Small Heath, før klubben i 1905 endret navn til Birmingham FC. I 1943 fikk klubben dagens navn, nemlig Birmingham City FC.

Biminghams historie
Som Small Heath spilte klubben i seriesystemet som ble kalt The Football Alliance. Dette seriesystemet eksisterte i tre år, fra 1889 til 1892, før klubbene i Football Alliance ble invitert til å være med å danne Football League Second Division Two. Small Heath ble de første vinnere av den engelske fotballigaens andredivisjon, men rykket ikke opp, da vinnerne av Second Division møtte det dårligste laget i First Division. Small Heath tapte denne Play-off kampen, men rykket opp sesongen etter.

Den mest suksessrike perioden i klubbens historie var i 1950-årene og tidlig i 1960-årene. Birmingham nådde deres høyeste ligaplassering i 1955/56 sesongen, da de havnet på en sjetteplass på øverste liganivå. Samtidig nådde Birmingham finalen i FA-cupen, hvor Birmingham tapte 1-3 for Manchester City.

Birmingham kom også til Messebycupen i 1960 og 1961. I 1963 vant Birmingham deres første «major trophy», da de vant ligacupen. Seieren var av det spesielt deilige slaget, da de slo erkerival Aston Villa 3-1.

Birmingham har stort sett alltid spilt på liganivå en og to. Den lengste perioden utenfor den øverste divisjon hadde klubben mellom 1986 og 2002, inkludert to korte opphold på nivå tre. Første gang Birmingham spilte på nivå tre, var over tre sesonger som utspant seg mellom 1989 og 1992. Også i sesongen 1994/95 måtte Birmingham spille på nivå tre, men rykket direkte opp igjen etter å ha vunnet nivå tre.

Når Birmingham spilte på nivå tre, klarte de også å vinne The Football League Trophy to ganger. Første gang skjedde i 1991, mens de også vant i 1995.

Etter flere år i den nest øverste divisjonen, rykket Birmingham opp til Premier League i 2002 etter å ha vunnet playoff-finalen mot Norwich City. I 2005/06-sesongen ble Birmingham nummer 18 i Premier League, og rykket derfor ned igjen til Championship.

Birmingham rykket rett opp igjen etter å ha blitt nummer to i Championship, for så å rykke rett ned igjen sesongen etter. Igjen klarte Birmingham å rykke rett opp igjen til Premier League etter å ha blitt nummer to, og denne gang ble det to sammenhengende sesonger i det «gode selskap». I 2010/11 sesongen ble Birmingham nummer 18 og rykket igjen ned til Championship og har siden spilt i Championship. Til tross for nedrykket, var ikke 2011 helt katastrofe. Birmingham vant meget overraskende Ligacupen, etter å ha slått Arsenal 2-1 i finalen.

Birmingham har nå spilt fem sesonger på rad hvor de har avsluttet sesongene sine på nedre halvdel av Championship tabellen. Både i sesongen 2016/17 og 2017/18 havnet Birmingham på 19.plass, mens de i 2018/19 avsluttet på en 17.plass. 2019/20 sesongen, avsluttet Birmingham på plassen bak Luton, nærmere bestemt på 20.plass, et poeng bak Luton. I sommer avsluttet Birmingham på 18.plass, og da med relativt god og sikker margin til nedrykksplassene.

Sist Luton møtte Birmingham i februar, var det Aitor Karanka som ledet Birmingham. I mars ble han erstattet av den tidligere Charlton manageren, Lee Bowyer, etter at Karanka kun hadde klart tre seiere på 19 kamper.

Rivaler
Hovedrivalklubben til Birmingham, er selvfølgelig byrival Aston Villa. Det er ca 3,9 km mellom St Andrews som er Birminghams hjemmebane, og Villa Park som er Aston Villas hjemmebane. Kampene mellom Birmingham og Aston Villa kalles The Second City Derby, og henspiller på at Birmingham er den nest største og nest viktigste byen i England etter London. Også West-Midlands lagene West Bromwich og Wolverhampton skjerper Birmingham supporterne ekstra.

St. Andrews
«The Blues», som er kallenavnet på Birmingham, har sitt kallenavn på grunn av fargen på draktene, mens tilhengerne er kjent som «Bluenoses» («blånesene»). Deres hjemmebane har vært St Andrews siden 1906. Anlegget ble utvidet i perioden 1993 – 1999 og har nå plass til 30 016 tilskuere (bare sitteplasser). Tilskuerrekorden er på 66 844 tilskuere og stammer fra en FA-Cupkamp mot Everton i februar 1939.

H2H
Luton og Birmingham har møtt hverandre 63 ganger. Historisk sett har Birmingham hatt et solid tak på Luton, ettersom de står bokført med 30 seiere over Luton. 13 ganger har Luton vunnet, mens 20 ganger har kampene endt uten at det har blitt kåret en vinner.

Sist lagene møttes var i februar på St. Andrews, hvor Luton vant en sårt og etterlengtet seier over Birmingham. Luton vant 1-0 etter scoring av Dan Potts etter at halvtimen var spilt. Dette var Lutons andre seier på seks forsøk mot Birmingham, da Luton også slo Birmingham i 2006. Rowan Vine scoret både 1-0 og 2-0, mens David Bell satte inn 3-2 på tampen av kampen. Vi må helt tilbake til 1986 for å finne den neste seieren til Luton over Birmingham, hvor Luton vant 2-0 på St Andrews. Totalt har det blitt tre seiere og syv uavgjort på femten forsøk siden 1986.

Den 11. januar i 2020 møttes lagene på Kenilworth Road. Birmingham vant 2-1 og sikret sin første seier på Kenilworth Road siden november 1979. Birmingham tok en tidlig ledelse, før James Collins utlignet på straffe midtveis i andre omgang, før Birmingham like etter scoret kampens tredje og siste mål. Kampen i 1979 var en League Division Two kamp (nivå to) på Kenilworth Road, hvor Birmingham vant 3-2. Etter 1979 har Birmingham besøkt Kenilworth Road ni ganger, hvor fem av kampene har endt uavgjort. Luton har vunnet tre ganger, mens Birmingham som nevnt vant i januar 2020.

Birmingham har besøkt Kenilworth Road 32 ganger, hvor det har endt med hjemmeseier åtte ganger. Tretten ganger har endt med borteseier, mens det elleve ganger har det endt uavgjort mellom Luton og Birmingham på Kenilworth Road.

Birminghams form
Etter tre serierunder ligger Bowyers menn på 14. plass med sine fire poeng, etter at de startet sesongen med tre «clean sheet».

I første serierunde vant Birmingham 1-0 mot Sheffield United på Bramall Lane, før de i neste serierunde spilte målløst mot Stoke på St Andrews. Imellom disse to kampene, vant Birmingham 1-0 over League Two laget Colchester i Carabao cupens første runde. Dette er foreløpig den eneste hjemmeseieren til Birmingham denne sesongen. På onsdag hadde Birmingham besøk av Bournemouth, en kamp som Bournemouth vant 2-0. Ørjan Nyland satt på benken til Bournemouth gjennom hele kampen.

Lutons form
Med tirsdagens 1-0 seier over Barnsley, kunne Simon Sluga krysse av for sitt andre «Clean sheet» denne sesongen. I tillegg konstateres at nok en gang var det bortelaget som «trakk det lengste strået» mellom Luton og Barnsley. Siden 2002 har bortelaget vunnet disse innbyrdes oppgjørene 11 ganger, mens det to ganger har endt uavgjort. Barnsleys 3-2 seier over Luton i 2018 på Oakwell Stadium, er den eneste hjemmeseieren mellom Luton og Barnsley siden 2002.

Den andre kampen hvor Simon Sluga kunne konstatere «clean sheet» denne sesongen, var i sesongåpningen mot Peterborough på Kenilworth Road hvor Luton vant 3-0. Forrige lørdag tapte Luton til slutt 2-3 for West Bromwich Albion på The Hawthorns, etter å ha ligget under 0-3.

Luton ble også slått ut av Carabao cupen av «lillebror» og nabo Stevenage, etter at det sto 2-2 etter nitti minutter. Luton «brant» alle sine tre første straffer i straffesparkkonkurransen, mens Stevenage scoret på sine tre første.

Med sine seks poeng, ligger Luton på syvende plass før lørdagens kamp. Alle de seks lagene foran Luton, har syv poeng.

Nordmenn i Birmingham
Fire nordmenn har spilt for Birmingham. Bjørn Otto Bragstad fikk tre kamper for Birmingham i 2002 når han ble lånt ut fra Derby, mens Sigurd Rushfeldt fikk syv kamper for Birmingham i 1995. I 2000 ble keeperen Thomas Myhre lånt ut fra Everton, hvor han fikk syv kamper. I 2012 ble Erik Huseklepp lånt ut til Birmingham fra Portsmputh, hvor han fikk 11 kamper. Med sine to mål, er han den eneste nordmannen som har scoret mål for Birmingham.

Luton linker til Birmingham
Lutonfavoritt, Mick Harford, har spilt to sesonger for Birmingham fra 1982 til 1984, hvor han til sammen fikk 90 kamper. Olly Lee, Matthew Upson og Andrew Shinnie, har også ikledd seg Birmingham drakten.

Lutons skadesituasjon
Tom Lockyer spilte omtrent hele kampen mot Barnsley, og dermed har Nathan Jones en mindre spiller på skadelisten, og en forsvarsspiller mer. Det har ikke lyktes meg å skaffe oppdatert informasjon vedr skade og sykdomssituasjonen før lørdagens kamp, men sannsynligvis er skadelisten fortsatt lang.

Lørdagens kamp har avspark kl 1600 norsk tid, og kan som vanlig streames via iFollow som du finner på hjemmesiden til Luton Town. Simon Pitts kommenterer som vanlig.

COYH!!!

Hvor nyttig er dette innholdet?

Klikk på en stjerne for å gi din vurdering!

Gjennomsnittsvurdering 0 / 5. Antall vurderinger: 0

Ingen vurderinger ennå. Bli den første som vurderer dette innholdet!