Preview Luton Town – Queens Park Rangers

Etter seieren mot Huddersfield på fredag, og mange av resultatene i helgen gikk i Lutons favør, er Luton for alvor med i kampen om å «overleve» The Championship. På tirsdag får Luton besøk av Queens Park Rangers kl 2045 som i utgangspunktet har lite å spille for, annet enn best mulig ligaplassering.

Queens Park Rangers:
Queens Park Rangers ble stiftet i 1882, og ble valgt inn i The Football League i 1920. Queens Park Rangers, som ofte forkortes QPR, er en Londonklubb som har sitt utspring fra distriktet White city og Sheperd´s Bush i bydelen Hammersmith and Fulham i det vestlige London.

Rivaler:
Når det gjelder QPR sine rivaler, er de fleste lag fra London å anse som rivaler. Også Luton anses som en rivalklubb, og det har vært flere episoder med voldelige episoder mellom klubbene. De klubbene som QPR rivaliserer mest med, er klubbene som nevnes i det såkalte «The West London derby». Dette er benevnelsen på de innbyrdes kampene mellom lagene Chelsea, Brentford, Fulham og QPR, som alle er lokalisert vest i London. For QPR er Chelsea den klubben de ønsker aller mest å vinne over, mens Fulham og Brentford rangeres deretter. Grunnet at de fire lagene ofte har spilt i forskjellige divisjoner, er ikke «The west London derby» de mest prestisjefylte derbyene i England.

Historie:
QPR har et Major Trophy, da de vant Ligacupen i 1967 etter å ha beseiret West Bromwich 3-2. QPR tapte FA cupfinalen i 1982, mens de tapte ligacupfinalen i 1986. Beste ligaplassering fikk QPR i 1975/76 sesongen, hvor de havnet et poeng bak Liverpool på andre plass. QPR var dermed kvalifisert for Europacup for første gang. I første runde slo de ut Brann, etter å ha vunnet 4-0 i Bergen og 7-0 i London. QPR spilte seg helt frem til kvartfinalen, hvor de møtte AEK Athen. QPR vant 3-0 i London, men tapte 0-3 i returoppgjøret i Athen. QPR tapte deretter straffesparkkonkurransen. Også i 1984/85 sesongen fikk QPR prøve seg i Europa, men da stanset Europaeventyret allerede i andre runde etter at Partizan Beograd scoret flere bortemål enn QPR.

Sist QPR spilte i Premier League, var i sesongen 2014/15. Året før rykket QPR opp til Premier League, etter å ha vunnet over Derby i Play-off finalen. Kampen ble avgjort i kampens siste minutt etter at Bobby Zamora scoret kampens eneste mål. Sesongen etter havnet QPR sist i Premier League med sine 30 poeng. QPR var åtte poeng unna Aston Villa som havnet på 17.plass og kapret den siste trygge plassen i Premier League. Etter det har QPR spilt i Championship. I fjor havnet QPR på en 19.plass.

Lofthus Road/ Kiyan Prince Foundation Stadium:
«Super Hoops», som er kallenavnet til Queens Park Rangers, spiller hjemmekampene sine på Loftus Road eller Kiyan Prince Foundation Stadium, som stadionanlegget ble omdøpt til i juni 2019.

Frem til 1917 spilte QPR på fem forskjellige hjemmebaner før de flyttet inn på Lofthus Road i 1917. Fra 1931 til 1933 spilte QPR på White City Stadium, som også var et offisielt OL stadion under London OL i 1908, før de igjen brukte Lofthus Road som sin hjemmebane frem til 1962. Igjen spilte QPR to sesonger på White Cuty Stadium, før Lofthus Road ble klubbens hjemmebane igjen. Lofthus Road er i dag et kombinert fotball- og rugbystadion, og QPR deler anlegget med rugbylaget London Wasps Rugby Union. Lofthus Road har i dag en kapasitet på 18 682 tilskuere, mens publikumsrekorden er på 35 353 tilskuere fra en kamp som ble spilt mellom QPR og Leeds i april 1974. White City stadium ble revet i 1984.

Som en kuriositet kan nevnes at Lofthus Road, som første stadionanlegg i England, fikk kunstgress i 1981. Kunstgresset ble liggende frem til april 1988. Kenilworth Road fikk sitt kunstgress i 1985, og fikk erstattet kunstgresset med naturgress i 1991. Det engelske fotballforbundet innførte etterhvert restriksjoner og forbud mot kunstgress, og i 1994 var alle kunstgressbanene erstattet med naturlig gress. QPR har planer om å enten bygge ut Lofthus Road, eller å bygge et helt nytt stadion.

Før sesongen 2019/20 ble Loftus Road navnet endret til The Kiyan Prince Foundation Stadium. Dette ble gjort for å hedre Kiyan Prince som ble knivstukket og drept i London i mai 2006, bare 15 år gammel. Prince var sett på som et stort fotballtalent og var en del av QPR sin ungdomssatsning.

H2H:
Luton og QPR har møtt hverandre 97 ganger. QPR har vunnet 38 ganger, Luton har vunnet 31 ganger, mens 28 ganger har det endt uavgjort. Sist lagene møttes, var i september hvor QPR ledet 3-0 etter en halv time. Luton reduserte to ganger ved Harry Cornick og James Collins, slik at sluttresultatet ble 3-2 til QPR. Med andre ord står Luton fortsatt med seks seiere på Lofthus Road av 48 forsøk. Luton har besøkt Lofthus Road 16 ganger siden siste seier som kom i 1984 hvor Luton vant 3-2.

QPR har besøkt Kenilworth Road 49 ganger, og bare åtte ganger har QPR gått seirende av Kenilworth Road. 15 ganger har det endt likt på Kenilworth Road mellom Luton og QPR, mens 26 ganger har Luton vunnet. I 2006/ 07 sesongen møttes lagene fire ganger. Først møttes lagene i november 2006 til ligakamp i Championship på Kenilworth Road hvor QPR vant 3-2. Luton ledet 2-1 til pause etter scoringer av Ahmet Brkovic og Adam Boyd, mens Markus Heikinnen scoret selvmål når QPR utlignet til 2-2 tidlig i andre omgang. Lagene møttes også i tredje runde i FA cupen hvor lagene først spilte 2-2 på Lofthus Road. Rowan Vine utlignet til 1-1 for Luton, mens Warren Feeney ga Luton ledelsen 2-1. I retur oppgjøret på Kenilworth Road, vant Luton 1-0 etter selvmål av Zesh Rehman i det 80. minutt. Dette er siste kamp mellom lagene på Kenilworth Road, og siste seier for Luton over QPR. I returoppgjøret i Championship på Kenilworth Road, vant QPR 3-2 hvor begge Luton sine mål ble scoret av David Bell. Seiersmålet til QPR ble scoret av Paul Furlong i kampens siste spilleminutt. Sesongen etter spilte Furlong for Luton, hvor Furlong fikk 32 kamper for Luton, og scoret åtte mål.

QPR form:
QPR ligger på 16.plass før tirsdagens kamp, og har nesten ingenting å spille for. Det eneste de har å spille for er «fornyet kontrakt» i The Championship, da det er åtte poeng ned til Hull som ligger på 22. plass. QPR har nå spilt seks kamper, hvor de kun har klart å ta tre poeng. Disse tre poengene kom i seieren over Middlesbrough, hvor QPR vant 1-0 på Riverside Stadium. Utover det har det blitt fem tap, henholdsvis mot Barnsley, Charlton, Fulham, Wigan og på lørdag mot Sheffeild Wednesday hvor QPR tapte 0-3 hjemme i London. QPR har kun scoret to mål på disse seks kampene. QPR har tapt flere bortekamper enn kamper hvor de har klart å ta poeng denne sesongen. Siden «Corona pausen» har QPR tapt 0-1 mot Charlton og Wigan, mens de som nevnt vant mot Middlesbrough.

Lutons form:
Etter fredagens seier mot Huddersfield, klatret Luton opp til 23. plass, og knappet innpå lagene som ligger foran på tabellen. Det er nå to poeng opp til Charlton på 21.plass, mens det er fem poeng opp til Stoke som ligger på 17.plass. På de siste ni kampene har Luton kun et tap, som kom mot Reading på Kenilworth Road, hvor Reading vant 5-0. Foruten tapet ble det uavgjort mot Stoke, Wigan, Preston, Leeds og Barnsley. Tre poeng ble det mot Brentford, Swansea og sist mot Huddersfield. På de siste åtte hjemmekampene har Luton vunnet tre kamper og spilt tre uavgjort. Tap ble det mot Cardiff og Reading. Luton har ennå ikke vunnet hjemme på Kenilworth Road siden «Corona pausen»…

Petter Vaagan Moen:
Så vidt jeg vet, er Petter Vågan Moen den eneste nordmannen som har silt i QPR. Vaagan Moen signerte for QPR i januar 2011, og fikk deretter syv kamper i Championship, hvor QPR ble seriemestre og rykket opp til Premier League. Påfølgende sesong ble veldig tung for Vaagan Moen. Det bare ble reservelagsfotball, ettersom han ikke var blant de 25 som ble registrert i QPR troppen som skulle spille i Premier League. Vaagan Moen ble løst fra kontrakten med QPR i januar 2012, og signerte deretter for Lillestrøm.

«Nice to know, need to know”:
I fjor klarte QPR kun å ta fire poeng på seks kamper mot nyopprykkede lag (1S, 1U, 4t).

QPRs manager, Mark Warburton‚ debuterte som QPR manager i august med å vinne 2-1 over Stoke på Bet 365 Stadium, og da med Nathan Jones som Stoke sin manager. Dette var første gang en nyansatt QPR manager har vunnet en debut kamp siden Neill Warnock vant sin debut kamp i 2010.

Nedrykkskampen:
På tirsdag får Reading besøk av Middlesbrough, mens Sheffield Wednesday tar imot Huddersfield. Wigan tar imot formsvake Hull, som kan vise seg å bli en «seks poengs kamp», ettersom Wigan vil bli trukket tolv poeng ved sesongslutt. Birmingham har vist svært svak form i det siste, og har tapt fire kamper på rad. Dermed har også Birmingham blandet seg inn i nedrykkskampen, og ligger fem poeng foran Luton med sin 18. plass. På onsdag tar de imot Charlton i nok en «seks poengs»-kamp, mens Stoke gjester Ashton gate og Bristol City.

Skadesituasjonen:
Foruten de langtidsskadde Brendan Galloway og Eunan O`Kane, skal Luton ha en mer eller mindre skadefri tropp til tirsdagens kamp. Det vil si, det er et lite spørsmålstegn ved Glen Rea som har vært skadet etter at han kjente til en liten antydning til strekk under oppvarmingen til kampen mot Leeds.

Pass opp for:
QPR har tre spillere som har vist seg som spesielt målfarlige. Nahki Wells har scoret 15 mål, Jordan Hughill har scoret 14, mens Eberechi Eze har scoret 11 mål. Hverken James Collins eller Harry Cornick scoret mål mot Huddersfield, og står fortsatt med 10 og ni mål denne sesongen. Derimot var det gledelig å konstatere at Elliott Lee scoret sesongens første mål for Luton.

Kampen streames om vanlig med live bilder via iFollow tjenesten på Luton Town sine hjemmesider, og Simon Pitts har bekreftet overfor undertegnede at han som vanlig vil sitte ringside og kommentere kampen som har avspark på tirsdag kl 2045 norsk tid.

COYH!!!

Hvor nyttig er dette innholdet?

Klikk på en stjerne for å gi din vurdering!

Gjennomsnittsvurdering 0 / 5. Antall vurderinger: 0

Ingen vurderinger ennå. Bli den første som vurderer dette innholdet!