Preview Huddersfield Town – Luton Town

På fredag kl 1900 norsk tid, er det igjen klart for bortekamp for Luton, og denne gang blir kampen også sendt på skandinaviske tv kanaler. Denne gang drar Luton til Huddersfield for å forsøke å få med seg nok en viktig seier i kampen om å overleve The Championship.

Byen Huddersfield:
Huddersfield er en by med ca 163 000 innbyggere, som historisk er mest kjent for å være en stor markedsby. Etter at den lokale tekniske høyskolen ble oppgradert til Universitetet i Huddersfield, har byen begynte å bli omtalt som en universitetsby i stedet. Byen Huddersfield ligger i den engelske regionen Yorkshire & Humber, og ligger omtrent 30 km sørvest for Leeds, mens Bradford er nærmeste naboby, 6,6 km sør for Huddersfield.

Huddersfield Town FC:
Huddersfield Town Football Club ble stiftet i 1908, og ble valgt inn i The Football League i 1910. Ikke overraskende, anses Leeds United og Bradford City som rivalklubbene til Huddersfield. Kampene mellom disse tre lagene kalles The West Yorkshire derby.

John Smith`s Stadium:
«The Terriers», som er kallenavnet til Huddersfield Town, spiller i dag hjemmekampene sine på John Smith´s Stadium, som er det offisielle sponsor navnet. Stadionanlegget som opprinnelig heter Kirklees Stadium, har en tilskuerkapasietet på 24 121 tilskuere. Frem til 1994 spilte klubben på banen Leeds Road, hvor tilskuerrekorden var 67 037 fra sjette runde i FA-cupen i 1932.

Historie:
Huddersfield Town var den første klubben i England som vant ligaen (det øverste nivået i Englend) tre år på rad, nemlig sesongene 1923/24, 1924/25 og 1925/26, og ble nummer to de to påfølgende sesongene. De tre stjernene i klubbens emblem, symboliserer de tre ligaseirene. Huddersfield Town har en FA Cup-seier fra 1922, og har i tillegg tapt fire finaler, henholdsvis 1920, 1928, 1930 og 1938. Laget var blant Englands beste i perioden frem til krigen og spilte, med unntak av en sesong, på øverste nivå frem til og med sesongen 1956/1957. Huddersfields beste prestasjon i ligacupen, kom i 1968 hvor de spilte seg frem til semifinalen.

Huddersfield var tilbake på øverste nivå i sesongen 1970/71, men rykket ned sesongen etter. Nå fulgte et langvarig opphold i de lavere divisjoner og med stadige økonomiske problemer. Bunnen ble nådd i 1975 da Huddersfield, som det første laget som har vunnet ligaen, befant seg på nivå 4. Oppholdet varte i fire sesonger. Laget spilte på nivå 2 fra 1983 – 1988 og 1995 -2001. I denne siste perioden ble det satset mye på å nå Premier League, noe som på nytt førte klubben ut i alvorlige økonomiske problemer, og klubben var en periode satt under økonomisk administrasjon. Sesongen 2003/2004 var Huddersfield Town for andre gang nede på nivå 4, men denne gangen ble det med en enkelt sesong.

Fra 2008 har pilene igjen begynt å peke oppover. Den lokale forretningsmannen Dean Hoyle, som har vært Huddersfield supporter siden 1979, kom inn i styret og overtok etterhvert eierskapet til klubben, som nå ble drevet etter en mer forretningsmessig modell. I 2011/12 ble det på nytt opprykk til Championship. De neste sesongene ble likevel en kamp for å overleve i divisjonen med plasseringer mellom 16. og 19. plass. Hoyle innså etter hvert at noe måtte gjøres for å bryte ut av denne situasjonen, som utvilsomt etterhvert ville ha brakt klubben tilbake til League One.

Høsten 2015 ble tysk-amerikanske David Wagner engasjert som ny hovedtrener. Wagner kom fra Borussia Dortmund, der han hadde vært trener for andrelaget. Jürgen Klopp, nåværende hovedtrener i Liverpool FC og Dortmunds tidligere hovedtrener, er en god venn av Wagner og deler samme fotballfilosofi. Sommeren 2016 ble det hentet inn en rekke nye spillere til klubben, mange fra nivå 2 i Tyskland. I tillegg ble det gjort avtale med Chelsea, Liverpool og Manchester City om lån av unge lovende spillere som trengte erfaring på Championship-nivå. Resultatene viste seg snart. Huddersfield holdt seg i toppen gjennom hele sesongen, og lå lenge an til direkte opprykk. Etter formsvikt på slutten av den ordinære ligasesongen, endte klubben på femteplass og var dermed klar for play-off. I play-off ble det to ganger uavgjort mot Sheffield Wednesday, med seier på straffer, og deretter finale mot Reading på Wembley 29. mai 2017. Finalen endte 0-0 etter ekstraomganger. Huddersfield vant straffesparkkonkurransen, og dermed var den gamle storklubben klar for Premier League for første gang siden sesongen 1971/1972.

Huddersfield i Premier League og manager kaos:
I sin første sesong i Premier League, havnet Huddersfield på en 16. plass, fire poeng foran Swansea som havnet på 18. plass og rykket ned som det tredje og siste laget. Fjorårets sesong ble en katastrofe for Huddersfield, og Huddersfield havnet desidert sist med sine 16. poeng. Nedrykket var klart allerede 30.mars, selv om det sto igjen seks serierunder av sesongen. Dette var tangering av rekorden til Derby og Ipswich som begge ble klare for nedrykk fra Premier League når det sto igjen seks serierunder. Huddersfield vant kun tre ligakamper gjennom hele sesongen, og siste seier kom 26.februar hvor Huddersfield vant 1-0 over Wolverhampton. Allikevel må det nevnes at Huddersfield klarte et sterkt hjemmeresultat mot Manchester United i nest siste serierunde hvor de klarte 1-1 mot Ole Gunnar Solskjærs menn.

Derby opplevde også å være var nedrykksklare når det sto igjen seks serierunder i 2007/08. De avsluttet sesongen med en seier som kom i sjette serierunde. Med andre ord spilte Derby 32 Premier League kamper på rad i uten å vinne, og rykket ned med kun 11 poeng.

Fjorårs sesongen ble som nevnt et antiklimaks for manager Wagner, som hadde fått Huddersfield tilbake til Premier League. Etter å ha spilt 22 kamper, og kun kapret 11 poeng (2 seiere, fem uavgjort og 15 tap), fikk Wagner sparken 14. januar i fjor. Igjen hentet Huddersfield sin nye manager fra Borussia Dortmund, og igjen hentet Huddersfield andrelags treneren til Borussia Dortmund, denne gang Jan Siewert. Huddersfield startet sesongen i Championship veldig svakt. Etter kun å ha tatt et poeng mot QPR, og tapt mot Derby, Fulham Cardiff, Reading og league One laget Lincoln i Carabao cupens (ligacupen) første runde, fikk manager Siewert sparken. Da hadde manager Siewert ledet Huddersfield i 13 kamper på rad uten seier. Siewert fikk totalt 19 kamper som manager for Huddersfield, hvor tre av kampene endte uavgjort, mens de vant 1-0 mot Wolverhampton i februar. Mark Hudson, som egentlig er trener for U23 laget til Huddersfield, fikk ansvaret for å lede A-laget til ny manager kom på plass. Hudson var også midlertidig manager for Huddersfield når Wagner fikk sparken i januar.

9.september 2019, ble dagens manager Danny Cowley, ansatt som Huddersfields nye manager. Cowley kom til Huddersfield fra Lincoln, som i august slo ut Huddersfield fra Carabao cupen, og var «spikeren i kista» for Siewert. Foruten å slå ut Huddersfield av Carabao cupen, hadde Cowley stor suksess med Lincoln. I 2016 ledet Cowley Lincoln til seriemesterskap i National League (conference league/nivå fem), hvorpå det senere ble seriemesterskap i League two i april 2019. Cowley ledet også Lincoln når de vant EFL Trophy i april 2018. Dette var Lincolns eneste besøk på Wembley.

H2H:
Luton og Huddersfield har møtt hverandre 23 ganger. 11 ganger har Luton vunnet, ni ganger har Huddersfield vunnet, mens tre ganger har det endt uavgjort. Sist lagene møttes, var den 31.august på Kenilworth Road, hvor Luton vant 2-1. Huddersfield tok ledelsen i det 50.minutt, mens James Collins utlignet for Luton minutter senere. Andrew Shinnie satte inn vinnermålet i det 66.minutt. Sist lagene møttes i Huddersfield, var i september 2007 i en League One kamp (nivå tre), hvor Huddersfield vant 2-0. Etter 2006/07 sesongen, hadde Luton rykket ned fra The Championship, og rykket rett ned til League Two etter 2007/08 sesongen etter å ha havnet sist i League One. Luton ble satt under administrasjon og trukket femten poeng, noe også Bournemouth gjorde og rykket ned til League Two sammen med Luton. Vi må tilbake til oktober 2002 for å finne sist Luton vant i Huddersfield, og da i en kamp i Football Leaguge Second Division (nivå tre). Luton vant 1-0 etter at Steve Howard satte inn vinnermålet i kampens siste minutt. Huddersfield rykket ned til nivå fire etter denne sesongen, men rykket direkte opp igjen til nivå tre året etter. Lagene møttes også i sesongen 2004/05 på nivå tre, hvor Huddersfield vant oppgjøret på Kenilworth Road, mens oppgjøret i Huddersfield endte med poengdeling. Lagene har møttes elleve ganger i Huddersfield. Fem ganger har Luton vunnet, mens Huddersfield har vunnet fire ganger. To ganger har det endt uavgjort. Huddersfield har vunnet de to siste oppgjørene på Kenilworth Road.

Huddersfield form:
På tirsdag spilte Huddersfield 0-0 mot Reading på Madejski Stadium, som gjør at Huddersfield ligger på 19.plass, seks poeng foran Luton og fem poeng foran Barnsley som ligger på 23.plass. Det er to poeng ned til Hull som innehar 22.plass. Merk også at Wigan, som på onsdag vant 1-0 over QPR, antagelig trekkes tolv poeng ved sesongslutt. Huddersfield har nå spilt tre kamper på rad uten å tape, men har kun en seier etter «Corona pausen». Seieren kom forrige onsdag, når Huddersfield vant 3-0 over Birmingham på St Andrew’s Trillion Trophy Stadium. Før seieren mot Birmingham, ble det tap mot Wigan og Nottingham Forest. På lørdag spilte Huddersfield målløst mot Preston, mens det også som nevnt ble målløst på tirsdag mot Reading. Luton og Huddersfield har tatt identisk like mange poeng på hjemmebane, da begge lag har vunnet syv hjemmekamper, spilt seks kamper uavgjort og tapt åtte hjemmekamper. Siden «Corona pausen, har Huddersfield spilt to hjemmekamper, hvor de tapte 0-2 for Wigan og spilte 0-0 mot Preston. Før «Corona pausen» vant Huddersfield fem hjemmekamper, mens det ble tap mot Stoke og Cardiff. Målløst ble det også mot Brentford.

Lutons form:
Etter tirsdagens uavgjort kamp, ligger Luton på siste plass i Championship. Før fredagens kamp, ligger Luton fem poeng bak Charlton som ligger på 21.plass, men Luton har vesentlig dårligere målforskjell. Det er et poeng opp til Barnsley på 23. plass, mens det er fire poeng opp til Hull som ligger på 22.plass. På de siste ti kampene, har Luton kun to tap, henholdsvis mot Reading og Charlton. Luton har spilt uavgjort ved fem anledninger, mens det ble seier mot Middlesbrough, Brentford og Swansea. Luton har også løftet seg på bortebane, da de nå har spilt tre bortekamper på rad uten å tape. Det ble et poeng borte mot Wigan og Leeds, mens det ble seier mot Swansea.

Nedrykkskampen:
På torsdag ble siste kamp i serierunde 42 spilt, når Leeds tok imot Stoke. Leeds vant og dermed er det fortsatt fem poeng mellom Luton og Stoke. På lørdag møtes Barnsley og Wigan på The Oakwell, og Barnsley spiller dermed sin andre «seks poengs kamp» på rad (om Wigan blir trukket tolv poeng, vel og merke). Charlton får besøk av Reading, mens Hull får besøk av Millwall. Middlesbrough får besøk av formsvake Bristol City, mens ligarunden avsluttes på søndag når Stoke får besøk av et annet formsvakt lag, nemlig Birmingham.

Nathan Jones har uttalt til Luton today, at skal Luton overleve Championship, bør Luton minst vinne tre av de fire siste kampene som er igjen. Foruten Hudderfsfield på fredag, har Luton hjemmekamp mot QPR på tirsdag, før det er klart for nok en mulig nedrykkskamp neste lørdag når Luton gjester Hull. Luton avslutter sesongen med hjemmekamp mot Blackburn på onsdag 22.juli.

Skadesituasjon:
Izzy Brown har blitt sendt tilbake til sin moderklubb Chelsea for behandling, etter at han ble skadet i første omgang mot Reading. Det er usikkert om midtbanemagikeren rekker å komme tilbake for å spille for Luton igjen denne sesongen. Nathan Jones har uttalt at Kazenga LuaLua er klar igjen for kamp, og vil være en av de som blir med til Huddersfield. Nathan Jones var mer usikker rundt Glen Rea. Brendan Galloway og Eunan O`Kane er definitivt ikke klare til fredagens kamp.

Toppscorer:
Huddersfield har en toppscorer som Luton spesielt må passe på, og det er Karlan Ahearne-Grant som hittil denne sesongen har scoret 15 mål. Lutons topp scorere er James Collins med ti mål, og Harry Cornick med ni.

Jeg har forstått det slik at kampen kun streames med livebilder via iFollow tjenesten til sesongkort holdere, da kampen vises på Sky. I Skandinavia vises derimot kampen på Vsport1 og Viaplay plattformen fra kl 1855. Merk at kampen mot Huddersfield har avspark på fredag kl 1900 norsk tid!! For de som ikke har Viaplay eller Viasport, kan logge inn på iFollow tjenesten og høre Simon Pitts kommenterer kampen live.

COYH!!

Hvor nyttig er dette innholdet?

Klikk på en stjerne for å gi din vurdering!

Gjennomsnittsvurdering 0 / 5. Antall vurderinger: 0

Ingen vurderinger ennå. Bli den første som vurderer dette innholdet!