Preview Hull City AFC – Luton Town

To serierunder står igjen av årets sesong, og Luton er nødt til å vinne minst en av de siste to kampene som står igjen, og aller helst bør Luton ta poeng når de besøker tabellnabo Hull på lørdag. Luton er også avhengig av at lagene som ligger i nærheten av Luton på tabellen, også avgir poeng for at Luton skal klare å sikre fornyet kontrakt i The Championship.

Byen Hull:
Hull, eller City of Kingston upon Hull som byen egentlig heter, er en by i East Riding of Yorkshire i det nordlige England, som igjen ligger i den engelske regionen Yorkshire & Humber, omtrent ti mil øst for Leeds. Byen ligger på nordsiden av Humber, og elven Hull renner gjennom byen. Byen har snaue 257 000 innbyggere. Det er to universiteter i byen, University of Hull og University of Lincoln, Hull. Utelivet i Hull har forøvrig lansert slagordet «it’s never dull in Hull» («Det er aldri kjedelig i Hull»).

Byen er den eneste i Storbritannia som har sitt eget telefonselskap. Kingston Communications (KCOM) ble grunnlagt i 1910-årene som et offentlig selskap. Det er nå privatisert, men er fortsatt det eneste teleselskap i landet som kun tilbyr sine tjenester i ett enkelt område. Telefonkioskene i Hull er kremfargede, mens de i resten av landet er røde.

Hull City AFC:
Hull City AFC ble stiftet i 1904, og ble valgt inn i The Fooball League i 1905. Naturlig nok anses Leeds som den sterkeste rivalen for Hull. Også kamper mot Scunthorpe, Grimsby og de to store klubbene i Sheffield, skjerper Hull sine fans. Spesielt har kamper mot Sheffield United blitt ekstra intense, etter at Sheffield United i 1983/84 sesongen rykket opp til nest øverste nivå med knappest mulig margin. Begge lag hadde lik poengsum og like mange pluss mål i målforskjell. Derimot hadde United fler scorede mål. Spesielt ble dette esktra bittert, ettersom Uniteds toppscorer med 33 mål, var Hull sin tidligere toppscorer, Keith Edwards.

Hulls historie:
For oss som fulgte tippekampene på NRK på sytti og åtti tallet, var Hull et lag som stadig dukket opp på tippekupongen. Allikevel fikk vi ikke se Hull som tippekamp, ettersom Hull aldri spilte på øverste liganivå i England før i 2008. Suksessen på 2000 tallet skyldtes mye at det kom inn en del nye folk i klubbens ledelse, blant andre Adam Pearson som ble ansatt som ny styreformann. Pearson kom fra jobben som markedssjef i Leeds United. I 2002 flyttet også Hull inn til den nye stadionet Kingston Communicatuons Stadium (KCOM Stadium).

Klatringen i ligasystemet startet i 2003/04 sesongen, hvor Hull rykket opp fra nivå fire etter å ha blitt nummer to. Året etter presterte Hull et «Back to back»-opprykk, ettersom de ble nummer to på nivå tre, tolv poeng bak Luton som ble seriemestere. Hull var klar for spill på nest øverste nivå for første gang på 14 sesonger, mens Luton rykket opp til nest øverste nivå for første gang på ni sesonger. Sesongen etter ble Luton nummer ti i Championship, mens Hull ble nummer 18. Sesongen deretter startet marerittet for Luton, og Luton rykket ned fra Championship etter å ha havnet nest sist, mens Hull klarte seg med å kapre 21.plassen.

Mens Luton rykket ned og startet på et av sine mørkeste kapitler i klubbens historie, startet Hull på sin mest suksessfulle periode noensinne. Sesongen etter, i 2007/08 sesongen, rykket Hull City opp til Premier League etter å ha vunnet 1–0 i playoff-finalen mot Bristol City. Dean Windass (39), ble matchvinner i sin første og siste kamp på Wembley. Etter tre opprykk på fem år, var endelig Hull klare for spill i den øverste divisjonen i England, for første gang.

I sin første sesong i Premier League, klarte Hull en 17. plass, mens det sesongen etter ble nedrykk etter å ha havnet nest sist. Deretter ble det tre sesonger i Championship, før det igjen ble to sesonger i Premier League. 16.plassen i 2013/14 sesongen er klubbens beste ligaplassering noensinne. Hull havnet på 18. plass i 2014/15 sesongen og rykket ned igjen til Championship, men rykket direkte opp igjen til Premier League etter 2015/16 sesongen. Opprykket ble sikret via play-off, ettersom Hull ble nummer fire i ligaen. I finalen, som ble spilt på Wembley, vant Hull 1-0 over Sheffield Wednesday. Det ble med den ene sesongen i Premier League, ettersom Hull rykket direkte ned igjen etter å ha blitt nummer 18 i 2016/17 sesongen. Hull har nå spilt i Championship i to sesonger, og ble i fjor nummer 13.

Hull spilte finale i FA-cupen i 2014 mot Arsenal, hvor Hull ledet 2-0 etter åtte minutter. En tidligere Luton kjenning, Curtis Davies, scoret Hull sitt andre mål. Arsenal avgjorde kampen i andre ekstra omgang, og vant til slutt 3-2. Hull har aldri kommet lengre enn til fjerde runde i Ligacupen.

KCOM Stadium:
«The Tigers», som er kallenavnet til Hull City, spiller hjemmekampene sine på Kingston Communicatuons Stadium (KCOM Stadium), som har en kapasitet på 25 404 tilskuere. Ikke overraskende, er det det lokale teleselskapet som er sponsor av stadionet, og som også har kjøpt stadion navnet. Laget flyttet inn i sitt nye stadion anlegg i desember 2002. Før KCOM stadium, spilte Hull sine hjemmekamper på Boothferry Stadium som på slutten hadde en kapasitet på 15 160 tilskuere. Boothferry stadium var Hull sin hjemmebane i 56 år, hvor publikumsrekorden på 55 019 tilskuere ble satt i 1949 i en kamp mot Manchester United. Rivningen av Boothferry Stadium begynte i 2008, og ble avsluttet i 2011.

H2H:
Luton og Hull har møtt hverandre 40 ganger. 16 ganger har Hull vunnet, 16 ganger har Luton vunnet, mens 8 ganger har det endt uavgjort. Sist lagene møttes, var i september på Kenilworth Road hvor Hull vant 3-0. Det sto 0-0 til pause, hvor Hull tok ledelsen i det 63.minutt. De to avgjørende målene ble satt inn mot slutten av kampen og kom i det 86.minutt, før Dan Potts scoret et selvmål i det 90.minutt. Luton har vært gjester i Hull ved 19 anledninger, og ni ganger har Luton dratt hjem som det seirende laget. Sist i september 2005 i en Championship kamp, hvor Luton vant 1-0 etter en sen scoring av Steve Howard. Siste gang lagene har møttes i Hull, var i 2006 og da endte kampen 0-0, også det i The Championship. Med andre ord, to kamper på rad med «clean sheet».

Hulls form:
Grant McCanns menn ligger på 22.plass i The Championship på lik poengsum som Luton, men med fire mål bedre målforskjell. Med andre ord, Hull er det laget som har nest dårligst målforskjell i The Championship. Ved nyttår lå Hull på niende plass, kun to poeng fra Play-off plass, og atten poeng foran Luton. Siden da har Hull tatt 10 poeng, mens på de siste elleve kampene har Hull klart å ta fire poeng. Disse fire poengene kom ved at de først spilte 3-3 mot Birmingham på St. Andrews Trillion Trophy Stadium, før de i neste serierunde vant 2-1 over Middlesbrough hjemme på KCOM stadium. Før disse to poengkampene, tapte Hull fem kamper på rad, mens Hull har tapt fire kamper på rad etter poengkampene. På tirsdag tapte Hull 0-8 når de besøkte Wigan, og har dermed en målforskjell på 10 – 32 på de siste elleve kampene. Av totalt 45 poeng, har 24 av disse poengene kommet på hjemmebane. Det vil ai at Hull er det laget som har tatt minst poeng på hjemmebane. Hull har kun tatt fire poeng på hjemmebane siden den 26.desember. Den 2. juli slo de som nevnt Middlesbrough 2-1, mens det ble 4-4 i en dramatisk kamp mot Swansea i midten av februar.

Lutons form:
Luton ligger fortsatt på 23.plass, med lik poengsum som Hull, men med fire mål dårligere målforskjell. På de siste ti kampene har Luton tapt en kamp, som kom den 4.juli når Reading vant 5-0 på Kenilworth Road. Seks kamper har endt uavgjort, hvor fem av kampene har endt 1-1 (Luton ledet tre av disse kampene). Det ble seier mot Brentford, som er siste hjemmeseier, mens det ble borteseier mot Swansea og Huddersfield. Med andre ord har Luton vist fine tendenser på bortebane, da Luton har spilt fire kamper på rad uten å tape. Inkludert seierne mot Swansea og Huddersfield, ble det også 0-0 mot Wigan, mens det ble 1-1 mot Leeds.

«Nice to know, need to know”:
To av grunnene til at den tidligere Premier League klubben Hull har hatt en voldsom formsvikt etter nyttår, er at Hull ved nyttårs tider solgte to av sine beste spillere. Både Jarrod Bowen og den polske landslagsvingen Kamil Grosicki forsvant samtidig, uten å bli erstattet. Duoen i seg selv sto for 22 mål før de ble hentet at West Ham (Bowen) og West Bromwich (Grosicki).

Tirsdagens 0-8 tap mot Wigan er det størst tapet Hull har opplevd på 109 år.

Nedrykkeskampen:
Nestsiste serierunde starter på fredag med at Hudderfield tar imot West Bromwich som før kampen besitter andre plassen i The Championship. West Brom ligger fem poeng bak ligaleder Leeds, men et poeng foran Brentford som ligger på tredje plass. Huddersfield ligger tre poeng foran Luton på 20.plass, og møter Millwall i siste serierunde.

På lørdag drar Wigan til The Walley for å møte Charlton i en meget viktig kamp i nedrykksstriden. Som de fleste vet, vil Wigan, som før helgens kamp har 57 poeng, bli trukket tolv poeng ved sesongslutt. Luton og Hull har 45 poeng hver, og Wigan må derfor regnes som en del av nedrykksstriden. Kampen har avspark kl 1330 norsk tid, og samtidig tar Stoke imot Brentford. Med et poeng mot Brentford, er Stoke nærmest sikret ny kontrakt i The Championship.

Middlesbrough er også nærmest sikret ny kontrakt i The Championship med et poeng mot Play-off jagende Cardiff på The Riverside, mens Birmingham kan sikre sitt nødvendige poeng når de besøker Preston på Deepdale.

Det kan hende at Barnsley er klare for League One før avspark på søndag, når Barnsley tar imot ligaleder, og mulig ligamester Leeds. Om resultatene går Barnsleys vei på lørdag, må Barnsley vinne mot Leeds om de skal ha mulighet for å overleve i The Championship.

Nordmenn i Hull:
I august 2016 ble Markus Henriksen lånt ut fra nederlandske AZ Alkmaar til Hull. I debutkampen, som var en ligacup kamp mot Stoke, hadde Henriksen først en målgivende pasning, før han selv scoret det avgjørende 2-1 målet. I januar 2017 signerte Henriksen en permanent kontrakt med klubben. I fjorårets sesong var Henriksen kaptein, mens han denne sesongen ikke fikk spilt et eneste minutt for Hull. Hull signaliserte at Henriksen var for dyr å ha i klubben, og ønsket primært å selge Henriksen. Den 31 januar ble Henriksen lånt ut til Bristol City, hvor han kun fikk spille fire kamper. Den 30. juni i år var det klart at Henriksen forlot Hull når kontrakten hans gikk ut. Han er i dag klubbløs.

En annen nordmann som fortsatt spiller i Hull, er Martin Samuelsen. Den 16.januar skrev Samuelsen under en to og en halvt års kontrakt med klubben. Foreløpig har det blitt fire kamper for Samuelsen i Hull.

Lutons skadesituasjon:
Brendan Galloway og Eunan O’Kane er definitivt ute til lørdagens kamp. Derimot er det knyttet noe usikkerhet rundt Matty Pearson som i det siste har slitt noe med en ankel. Det er også usikkert om vi vil få se Glen Rea og Izzy Brown på banen på lørdag. Med andre ord vil Nathan Jones ganske sannsynlig kunne velge fra den samme troppen som han valgte fra mot QPR.

Sesongens hittil viktigste kamp, har avspark lørdag kl 1600 norsk tid. Kampen streames som vanlig med live bilder fra iFollow tjenesten på www.lutontown.co.uk, hvor Simon Pitts kommenterer kampen live.

COYH!!!

Hvor nyttig er dette innholdet?

Klikk på en stjerne for å gi din vurdering!

Gjennomsnittsvurdering 0 / 5. Antall vurderinger: 0

Ingen vurderinger ennå. Bli den første som vurderer dette innholdet!