Preview Luton Town – Queens Park Rangers

På tirsdag vant Luton en sterk hjemmeseier, når de beseiret Bristol City 2-1. På lørdag er det igjen klart for hjemmekamp, når Queens Park Rangers kommer på besøk.

Queens Park Rangers
Queens Park Rangers ble stiftet i 1882, og ble valgt inn i The Football League i 1920. Queens Park Rangers, som ofte forkortes QPR, er en Londonklubb som har sitt utspring fra distriktet White city og Sheperd´s Bush i bydelen Hammersmith and Fulham i det vestlige London.

Rivaler
Når det gjelder QPR sine rivaler, er de fleste lag fra London å anse som rivaler. Også Luton anses som en rivalklubb, og det har vært flere episoder med voldelige episoder mellom klubbene. De klubbene som QPR rivaliserer mest med, er klubbene som nevnes i det såkalte «The West London derby». Dette er benevnelsen på de innbyrdes kampene mellom lagene Chelsea, Brentford, Fulham og QPR, som alle er lokalisert vest i London. For QPR er Chelsea den klubben de ønsker aller mest å vinne over, mens Fulham og Brentford rangeres deretter. Grunnet at de fire lagene ofte har spilt i forskjellige divisjoner, er ikke «The west London derby» de mest prestisjefylte derbyene i England.

QPR sin historie
QPR har et Major Trophy, da de vant Ligacupen i 1967 etter å ha beseiret West Bromwich 3-2. QPR tapte FA cupfinalen i 1982, mens de tapte ligacupfinalen i 1986. Beste ligaplassering fikk QPR i 1975/76 sesongen, hvor de havnet et poeng bak Liverpool på andre plass. QPR var dermed kvalifisert for Europacup for første gang. I første runde slo de ut Brann, etter å ha vunnet 4-0 i Bergen og 7-0 i London. QPR spilte seg helt frem til kvartfinalen, hvor de møtte AEK Athen. QPR vant 3-0 i London, men tapte 0-3 i returoppgjøret i Athen, for å tape den avgjørende straffesparkkonkurransen. Også i 1984/85 sesongen fikk QPR prøve seg i Europa, men da stanset Europaeventyret allerede i andre runde etter at Partizan Beograd scoret flere bortemål enn QPR.

Sist QPR spilte i Premier League, var i sesongen 2014/15. Året før rykket QPR opp til Premier League, etter å ha vunnet over Derby i Play-off finalen. Kampen ble avgjort i kampens siste minutt etter at Bobby Zamora scoret kampens eneste mål. Sesongen etter havnet QPR sist i Premier League med sine 30 poeng. QPR var åtte poeng unna Aston Villa som havnet på 17.plass og kapret den siste trygge plassen i Premier League. Etter det har QPR spilt i Championship, og i sommer avsluttet QPR på en 13.plass, tolv poeng unna Swansea på sjette plass, og ti poeng fra Charlton på 22. plass. Det ble syv poeng ned til Luton på 19.plas.

Lofthus Road/ Kiyan Prince Foundation Stadium
«Super Hoops», som er kallenavnet til Queens Park Rangers, spiller hjemmekampene sine på Loftus Road eller Kiyan Prince Foundation Stadium, som stadionanlegget ble omdøpt til i juni 2019.

Frem til 1917 spilte QPR på fem forskjellige hjemmebaner før de flyttet inn på Lofthus Road i 1917. Fra 1931 til 1933 spilte QPR på White City Stadium, som også var et offisielt OL stadion under London OL i 1908, før de igjen brukte Lofthus Road som sin hjemmebane frem til 1962. Igjen spilte QPR to sesonger på White Cuty Stadium, før Lofthus Road ble klubbens hjemmebane igjen. Lofthus Road er i dag et kombinert fotball- og rugbystadion, og QPR deler anlegget med rugbylaget London Wasps Rugby Union. Lofthus Road har i dag en kapasitet på 18 682 tilskuere, mens publikumsrekorden er på 35 353 tilskuere fra en kamp som ble spilt mellom QPR og Leeds i april 1974. White City stadium ble revet i 1984.

Som en kuriositet kan nevnes at Lofthus Road, som første stadionanlegg i England, fikk kunstgress i 1981. Kunstgresset ble liggende frem til april 1988. Kenilworth Road fikk sitt kunstgress i 1985, og fikk erstattet kunstgresset med naturgress i 1991. Det engelske fotballforbundet innførte etterhvert restriksjoner og forbud mot kunstgress, og i 1994 var alle kunstgressbanene erstattet med naturlig gress. QPR har planer om å enten bygge ut Lofthus Road, eller å bygge et helt nytt stadion.

Før sesongen 2019/20 ble Loftus Road navnet endret til The Kiyan Prince Foundation Stadium. Dette ble gjort for å hedre Kiyan Prince som ble knivstukket og drept i London i mai 2006, bare 15 år gammel. Prince var sett på som et stort fotballtalent og var en del av QPR sin ungdomssatsning.

H2H
Luton og QPR har møtt hverandre 99 ganger. QPR har vunnet 38 ganger, Luton har vunnet 31 ganger, mens 29 ganger har det endt uavgjort.

Sist lagene møttes var i midten av juli i tredjesiste serierunde på Kenilworth Road. Luton lå på nest siste plass, og var et poeng bak Charlton på 21.plass. Kampen endte 1-1 etter at James Collins ga Luton ledelsen midtveis i første omgang, mens QPR utlignet midtveis i andre omgang.

QPR har besøkt Kenilworth Road 50 ganger, og bare åtte ganger har QPR gått seirende av Kenilworth Road. 16 ganger har det endt likt på Kenilworth Road mellom Luton og QPR, mens 26 ganger har Luton vunnet.

Sist Luton slo QPR var i et returoppgjør i FA cupens tredje runde på Kenilworth Road i januar 2007, hvor Luton vant 1-0 etter selvmål av Zesh Rehman i det 80. minutt. Siste ligaseier over QPR skjedde i januar 2006 hvor Luton vant 2-0 i en Championship kamp på Kenilworth Road, hvor Lutons mål ble scoret av Markus Heikkinen og Steve Howard. Siden april 1988, har QPR og Luton møttes hele 22 ganger. De to nevnte seierne i 2006 og 2007, er de eneste seierne som Luton har over QPR siden april 1988.

QPR form
Før lørdagens kamp, ligger Mark Warburtons menn på 19.plass med sine 21 poeng, som er fem poeng foran Sheffield Wednesday som ligger på 22.plass. Akkurat som Luton, sliter QPR med å score mål, da både Luton og QPR kun har scoret 20 mål. Kun Wycombe med sine 32 innslupne mål, har sluppet inn fler mål enn QPR. QPR har sluppet inn 30 mål, noe også Coventry, Huddersfield og Preston North End også har gjort. Luton har sluppet inn 24 mål.

På fredag møtes Sheffield Wdenesday og Derby på Hillsbrough, og med Derbyseier kan Derby gå forbi QPR på tabellen. Med Sheffield Wednesday seier, vil Sheffield Wednesday gå forbi Derby på tabellen, men ikke QPR.

QPR er på ingen måte i form, og har nå spilt ni kamper på rad uten seier. Siste seier kom hjemme på Kiyan Prince Foundation Stadium, når QPR vant 3-2 over Rotherham. På de siste ni kampene har QPR tapt fem kamper, mens fire av kampene har endt uavgjort. Disse uavgjortkampene har kommet i løpet av de siste seks kampene, og kom mot Millwall, Stoke, Wycombe og sist på tirsdag mot Norwich på Carrow Road, hvor QPR utlignet sent i kampen på straffe til 1-1.

Av 33 mulige bortepoeng, har QPR kun tatt åtte poeng når de har vært på reise. For syv bortekamper siden, klarte QPR sin eneste borteseier denne sesongen, når QPR slo Derby 1-0. Etter Derby seieren den 4.november, ble det bortetap mot Blackburn, Brentford og Huddersfield, før QPR spilte tre kamper på rad med resultatet 1-1. Henholdsvis mot Millwall, Wycombe og sist på tirsdag mot Norwich.

Lutons form
På tirsdag vant Luton 2-1 mot Britol City på Kenilworth Road, og klatret to plasser på tabellen til 13.plass med sine 30 poeng. Luton ligger syv poeng bak Reading som ligger på sjette plass, mens det er 14 poeng ned til Sheffield Wednesday på 22.plass.

Luton har vist variabel form i det siste, da Luton på de siste seks kampene har vunnet to kamper, tapt to kamper og delt poengene ved to anledninger. Tapene har Luton fått på bortebane mot Middlesbrough og Reading, mens det ble poengdeling borte mot Coventry og hjemme mot Bournemouth. De to seierne har Luton på hjemmebane mot Preston North End og sist på tirsdag mot Bristol City.

Luton har vist god hjemmeform i det siste, da Luton har spilt seks hjemmekamper på rad uten å tape. Etter å ha spilt 1-1 mot Blackburn og Birmingham, vant Luton 3-1 over Norwich. Deretter ble det en sterk 3-0 seier over Preston North End, hvor James Collins scoret hat-trick, før det for to uker siden ble målløst mot opprykksjagende Bournemouth. På tirsdag ble det som nevnt 2-1 seier mot Bristol City.

Petter Vaagan Moen
Så vidt jeg vet, er Petter Vågan Moen den eneste nordmannen som har silt i QPR. Vaagan Moen signerte for QPR i januar 2011, og fikk deretter syv kamper i Championship, hvor QPR ble seriemestre og rykket opp til Premier League. Påfølgende sesong ble veldig tung for Vaagan Moen. Det bare ble reservelagsfotball, ettersom han ikke var blant de 25 som ble registrert i QPR troppen som skulle spille i Premier League. Vaagan Moen ble løst fra kontrakten med QPR i januar 2012, og signerte deretter for Lillestrøm.

«Nice to know, need to know”
QPRs manager, Mark Warburton‚ debuterte som QPR manager i august i 2019 med å vinne 2-1 over Stoke på Bet 365 Stadium, og da med Nathan Jones som Stoke sin manager. Dette var første gang en nyansatt QPR manager har vunnet en debutkamp siden Neill Warnock vant sin debutkamp i 2010.

Sist Luton vant sin første kamp i et nytt år, var mot Lincoln i en League two kamp i 2018. Luton vant 4-2 på Kenilworth Road, etter scoringer av James Collins, James justin, Danny Hylton og Harry Cornick. Seieren var så absolutt av det imponerende slaget, ettersom Alan Sheehan ble utvist allerede etter fire minutter, og Lincoln ledet 2-1 til slutten av første omgang.

Skadesituasjonen
Det har ikke lyktes meg å skaffe informasjon om skadde spillere eller suspensjoner.

Pass opp for:
Det er ti spillere som hittil har scoret mål for QPR i ligaen, og QPR sine toppscorere er Ilias Chair og Lyndon Dykes som begge har scoret fem ligamål hver. Hos Luton er det kun James Collins som har scoret mer enn to mål, da Collins har scoret ni ligamål. Seks spillere for Luton har scoret to ligamål, mens tre spillere har scoret et mål.

Kampen streames om vanlig med live bilder via iFollow tjenesten på Luton Town sine hjemmesider, og Simon Pitts har bekreftet overfor undertegnede at han som vanlig vil sitte ringside og kommentere kampen som har avspark på lørdag kl 1600 norsk tid.

COYH!!!

Hvor nyttig er dette innholdet?

Klikk på en stjerne for å gi din vurdering!

Gjennomsnittsvurdering 0 / 5. Antall vurderinger: 0

Ingen vurderinger ennå. Bli den første som vurderer dette innholdet!