Preview FA cupens tredje runde Luton Town – Reading FC

Forrige lørdag fikk Luton en ufrivillig pause da spillere og medlemmer i støtteapparatet til Luton testet positivt på Korona viruset. På førstkommende lørdag er det derimot klart for FA cupens tredje runde, og for tredje gang denne sesongen, skal Luton møte Reading. Ironisk nok spilte Luton sin siste bortekamp i Reading i kalenderåret 2020, og ironisk nok blir også årets første hjemmekamp mot Reading. Lagene møttes også den 15.september i andre runde i Carabao cupen. Merk at kampstart er kl 1300 norsk tid, og at kampen vil bli vist på Viaplay plattformen og tv kanalen Vsport3.

Byen Reading
Byen Reading ligger i den engelske regionen Sørøst- England, omtrent seks mil vest for London, hvor det bor ca 145 000 innbyggere. Byen er, ved siden av London, et av de viktigste forretningssentra i det sørøstlige England, og flere store britiske og multinasjonale selskaper har sine hovedkvarter i byen. Byen var også kjent for produksjon av øl (India Pale Ale), planteknoller og kjeks.

Reading FC og Rivalisering
Reading FC ble stiftet i 1871, og er derfor en av de eldste fotballklubbene i England. Allikevel ble ikke Reading valgt inn valgt inn i The Football League før i 1920. Reading har ingen spesielle erkerivaler, men det har alltid vært ekstra tenning blant Readingsupporterne når Reading møter Aldershot, Oxford og Swindon.

«The Biscuitsmen» og «The Royals»
Tidligere ble Reading FC kalt «The Biscuitsmen», som refererte til byens kjeksproduskjon. Spesielt ettersom en av verdens største kjeksprodusenter holdt til i Reading, nemlig Huntly and Palmers. I dag er kallenavnet til Reading «The Royals», som referer til at Reading ligger i «The Royal County of Berkshire», som tidligere het «The County of Berkshire». Ettersom Windsor Castle ligger i “The County of Berkshire”, bestemte dronningen I 1957 at navnet skulle endres til «The Royal County og Berkshire». Dermed «The Royals».

Readings historie
Reading har stort sett alltid spilt på nivå to til fire i det engelske ligasystemet, og har ingen «major trophy». Det nærmeste Reading har vært et «major trpohy», var i 2014/15 sesongen hvor Reading spilte seg frem til semi-finalen i FA-cupen. Championship-laget Reading, møtte ikke på Premier League motstand før de møtte Arsenal i semi-finalen på Wembley. Det måtte spilles ekstra omganger for å kåre en vinner, hvor Arsenal til slutt vant 2-1, etter at Reading utlignet til 1-1 i andre omgang.

I 2005/06 sesongen klarte endelig Reading å vinne Championship, og det med hele 106 poeng, som også er rekord for hva et engelske lag har klart å oppnå gjennom en hel sesong i «The Football League». I sin første sesong i Premier League imponerte Reading med å bli nummer åtte, som også er klubbens beste ligaplassering noensinne. Sesong nummer to ble mer utfordrende for Reading, da Reading ble nummer 18 med knappest mulig margin overfor Fulham. Både Fulham og Reading avsluttet sesongen med 36 poeng, men Reading ble nummer 18 med tre mål dårligere målforskjell enn Fulham, som dermed ble nummer 17.

Deretter ble det fire sesonger i Championship, før Reading igjen rykket opp til Premier League etter å ha vunnet Championship i 2011/12 sesongen. Det ble med den ene sesongen, da Reading havnet på 19. plass i sin «comebacksesong». Reading har spilt i Championship etter dette, og i sommer havnet Reading på en 14.plass i Championship, 14 poeng fra Play-off, og åtte poeng unna 22. plass.

14.plassen var ikke godt nok til at manager Mark Bowen fikk fortsette som Reading manager, da Veljko Paunovic ble ansatt som manager den 29.august. Bowen fikk tilbud om å bli ny Sportsdirektør i Reading, men takket nei og forlot Reading den 31. august.

Flere rekorder
Ved siden av å ha rekorden for å ha klart flest poeng på en sesong, har også Reading rekorden for å ha vunnet flest kamper på rad siden seriestart. I 1985/86 sesongen spilte Reading på nivå tre og spilte 13 kamper på rad fra seriestart uten å avgi poeng. Reading vant nivå tre denne sesongen, og rykket opp til nivå to. Luton har også en unik rekord i det engelske seriesystemet. Det vil si at Joe Payne har denne rekorden, men som Lutonspiller. Den 13. april i 1936, scoret Payne 10 mål mot Bristol Rovers i en ligakamp på Kenilworth Road. De ti scorede målene av Payne i en og samme kamp, er rekord i de fire øverste liganivåene i England.

Madejski Stadium
Reading spiller hjemmekampene sine på Madejski Stadium som har en publikumskapasitet på 24 161 tilskuere. Rekorden er allikevel på 24 184 fra en kamp mot Everton som ble spilt i november 2012. Anlegget, som er kalt opp etter den tidligere styrelederen Sir John Madejski, sto klart til bruk før 1998/99 sesongen. Den 22.august ble første kamp spilt, og på motsatt side sto Luton som det aller første bortelaget som fikk besøke det flotte anlegget. Kampen ble spilt på liganivå tre, og Reading vant 3-0. Før Madejski Stadium, spilte Reading på Elm Park, som Reading hadde som hjemmebane fra 1896.

H2H
Luton og Reading har møtt hverandre 55 ganger. Reading har vunnet 26 ganger, Luton har vunnet 21 ganger, mens åtte ganger har det endt uavgjort.

Luton og Reading møttes sist på selveste «boxing day» (andre juledag), og da møttes lagene på Madejski Stadium. Reading vant 2-1 etter at Kazenga LuaLua reduserte for Luton i det 90.minutt. Dermed er fortsatt siste ligaseieren til Luton over Reading, 3-2 seieren i The Championship i februar 2006 på Kenilworth Road. Rowan Vine scoret to mål, mens Dean Morgen scoret Lutons tredje mål.

Det første møtet mellom lagene denne sesongen var i september i andre runde i Carabao cupen på Madejski Stadium. I potten lå en hjemmekamp mot selveste Manchester United, og Jordan Clark scoret kampens eneste mål, som også er Lutons andre seier noensinne på Madejski Stadium. Dette var første gang Luton klarte et «clean sheet» mot Reading på atten forsøk, da vi må helt tilbake til 1980 for å finne sist Luton klarte et «clean sheet» mot Reading da Luton vant 2-0.

26 ganger har Reading besøkt Kenilworth Road, hvor Reading har vunnet åtte ganger. Som de fleste muligens husker, møttes lagene i en ligakamp på Kenilworth Road i begynnelsen av juli hvor Reading vant hele 5-0. Reading var det første laget som vant over Luton på Kenilworth Road siden Cardiff vant 1-0 i begynnelsen av februar. Fire ganger har lagene spilt uavgjort på Kenilworth Road, mens 14 ganger har det endt med hjemmeseier til Luton.

Ved en anledning har Luton og Reading møtt hverandre i FA cupen, og det skjedde i desember 1963 på Kenilworth Road. Luton vant 2-1 og avanserte dermed til tredje runde.

Readings form
Før helgens FA-cup kamp, ligger Reading på 5.plass i The Championship, tre poeng bak Swansea på andre plass og syv poeng bak ligaleder Norwich. Det er ti poeng ned til Luton som ligger på 14.plass.

Reading startet ligaen sterkt, og ledet The Championship suverent med syv poeng etter at åtte kamper var spilt. Det eneste tapet Reading ble påført i denne perioden, var tapet mot Luton i Carabao cupen. Deretter ble det fem kamper på rad med poengtap, da Reading tapte fire kamper på rad, før det ble uavgjort mot Millwall på The Den. Den 25. november hadde Reading rast ned til sjette plass i The Championship.

Etter uavgjortkampen mot Millwall, varierte Reading veldig i form, før de møtte Luton på «The boxing day». Etter 2-1 seieren over Luton, ble det målløst mot ligatoer Swansea, før de forrige lørdag vant 2-1 over Huddersfield på John Smith’s Stadium.

På de siste åtte bortekampene har Reading variert veldig i form. Tre kamper har endt med tap, tre kamper har endt med poengdeling, mens Reading slo Queens Park Rangers den 12. desember, i tillegg til forrige helgs borteseier mot Huddersfield.

Lutons form
På grunn av Korona smitte i Lutons spillergruppe og støtteapparat, ble forrige helgs kamp mot Queens Park Rangers utsatt og skal spilles førstkommende tirsdag på Kenilworth Road.

Derfor er forrige tirsdags 2-1 seier mot Bristol City på Kenilworth Road, siste kamp som gjør at Luton ligger på 14. plass i The Championship med sine 30 poeng. Som nevnt, ligger Luton ti poeng bak Reading som ligger på femte plass, mens det er 11 poeng ned til Derby på 22.plass.

Luton har vist variabel form i det siste, da Luton på de siste seks kampene har vunnet to kamper, tapt to kamper og delt poengene ved to anledninger. Tapene har Luton fått på bortebane mot Middlesbrough og Reading, mens det ble poengdeling borte mot Coventry og hjemme mot Bournemouth. De to seierne har Luton på hjemmebane mot Preston North End og mot Bristol City forrige tirsdag.

Luton har vist god hjemmeform i det siste, da Luton har spilt seks hjemmekamper på rad uten å tape. Etter å ha spilt 1-1 mot Blackburn og Birmingham, vant Luton 3-1 over Norwich. Deretter ble det en sterk 3-0 seier over Preston North End, hvor James Collins scoret hat-trick, før det for to uker siden ble målløst mot opprykksjagende Bournemouth. På forrige tirsdag ble det som nevnt 2-1 seier mot Bristol City.

Skader
På torsdagens pressekonferanse kunne Nathan Jones melde at bortsett fra Martin Cranie, hadde han en skadefri og frisk tropp å plukke fra til lørdagens FA-cupkamp. De som også hadde vært Korona smittet, var alle friske og symptom frie.

Nathan Jones kunne også melde at de hadde hentet tilbake Gabriel Osho fra fra sitt låneopphold i Yeovil. Dette kan komme godt med, ettersom det igjen ligger ann til et tett kampprogram, med fem kamper på 14 dager. Osho var forøvrig Readings eiendom mellom 2016 til 2020 og fikk syv kamper for «The Royals».

Topp scorerne
Lutons topp scorer er James Collins med sine ni mål, mens Readings topp scorer er Lucas Joao med 16 mål.

Simon Pitts informerte meg om at han for første gang på fire år, ikke skal kommentere Lutons kamp. Simon er i isolasjon, da han har hatt nærkontakt med en Korona smittet. Vi ønsker han alt godt og krysser fingrene for at han ikke er smittet, og ser frem til å se kampen live på Viaplay eller Vsport3. For de som ikke får se kampen live på TV eller stream, kan allikevel streame live kommentarer fra iFollow tjenesten, men denne gang med kommentarer fra Simon Oxley ifra BBC Three Counties Radio. Kampstart på lørdag er som nevnt kl 1300 norsk tid.

COYH!!!

Hvor nyttig er dette innholdet?

Klikk på en stjerne for å gi din vurdering!

Gjennomsnittsvurdering 0 / 5. Antall vurderinger: 0

Ingen vurderinger ennå. Bli den første som vurderer dette innholdet!