Preview Luton Town – Bristol City

Tirsdag kl 2045 kommer Bristol City på besøk til Luton og Kenilworth Road. Av alle ting, så møttes også lagene på samme dato (29 desember) i fjor, men da i Bristol på Ashton Gate hvor Luton tapte 0-3. Med 1-2 tapet for Reading på årets «Boxing day», i tillegg til fjorårets 0-3 tap mot Bristol City, bør det være nok av grunner til å motivere seg for tirsdagens kamp.

Bristol by
Bristol er en by i det sørvestlige England og ligger i regionen Sørvest-England. Byen ligger ved elven Avon, nær grensen til Wales og har ca 463 000 innbyggere. Bristol er Englands sjette største by, og den åttende største byen i Storbritannia. Byen ligger omtrent 14 mil sør for Birmingham og sju mil øst for Cardiff. Byen har en Katedral og to universiteter som benevnes som university of Bristol og The university of the West of England. Byen er også kjent for sin elektronikk og luftfarts industri. I 2014 og 2017 ble forøvrig Bristol kåret av «The Sunday Times», til Storbritannias beste by å bo.

Bristol City
Bristol City ble stiftet i 1897, og ble valgt inn i The Football League i 1901. Klubben hadde sin beste periode fra 1906 til 1911, hvor de spilte på det øverste nivået i det engelske ligasystemet. Forøvrig er dette eneste gang Bristol City har spilt på øverste nivå. I 1906/07 sesongen debuterte Bristol City på øverste nivå med en andre plass i ligaen, som også er klubbens beste plassering noen gang.

Bristol City var finalist i FA cupen i 1909, mens de kun har klart å spille seg frem til semifinalen i Ligacupen ved to anledninger, henholdsvis i 1971 og 1989.

I sommer avsluttet Bristol City på 12.plass, syv poeng bak Swansea som havnet på sjette plass.

Rivaler
Bristol City er for tiden ”storebror” i byen Bristol, da de ligger et liganivå over ”lillebror” og byrival Bristol Rovers. «The Bristol Derby» er i en kåring kåret til det åttende mest intense rivaloppgjør i England. Både Rovers og City har slitt med hooligans, og det har skjedd mer enn en gang at disse rivaloppgjørene har endt med stygge episoder mellom klubbenes supportere.

Cardiff city er også en av de store rivalene til Bristol City, akkurat som Cardiff er rivaler til Bristol Rovers. Cardiff ligger som nevnt syv mil øst for Bristol, men som kjent i Wales. Kampene mellom Bristol lagene og Cardiff City har derfor en nasjonal dimensjon over seg også, i tillegg til å ligge nær hverandre geografisk. Kampene kalles «The Severnside derby».

Ashton gate
«The Robins», som er kallenavnet til Bristol City, spiller hjemmekampene sine på Ashton Gates, noe de har gjort siden 1904. Ashton Gate har i dag en kapasitet på 21 500 tilskuere, mens rekorden er på 43 335 tilskuere. Denne rekorden ble satt den 16.februar i 1935 i en femterunde kamp i FA cupen mot Preston North End. I tillegg til fotballkamper har det blitt holdt flere store konserter på anlegget, blant annet med Rod Stewart, Rolling Stones, Bryan Adams, Elton John og The Who.

H2H
Luton og Bristol City har møtt hverandre 57 ganger. 19 ganger har Luton vunnet, mens 21 ganger har Bristol City vunnet. 17 ganger har det endt uavgjort mellom lagene.

Fjorårets tap på Ashton Gate, er sist lagene møttes. Dette var første gang Bristol City har klart å vinne over Luton på åtte kamper, da siste seier mot Luton kom i april 2001 på nivå tre hvor Bristol City vant 3-1 på Ashton Gate. Lutons mål ble scoret av Liam George.

Luton og Bristol City har spilt mot hverandre på Kenilworth Road 31 ganger. 14 ganger har Luton vunnet, syv ganger har det endt med borteseier, mens ti ganger har det endt uavgjort. Luton har ikke tapt på de siste fem hjemmekampene mot Bristol City, da siste seier for Bristol City på Kenilworth Road kom i november 2001 hvor Bristol City vant 3-0. Kampen var en League Division two, som da var nivå tre.

Siste hjemmekamp mellom Luton og Bristol City ble spilt i oktober i fjor, hvor Luton vant 3-0. Lutons mål kom alle i andre omgang, og ble scoret av Mpanzu, Cornick og selvmål av Bristol Citys Ashley Williams.

Bristol City form
Dean Holden og Bristol City startet sesongen sterkt, og ledet The Championship på lik poengsum som Reading etter at fem serierunder. Når vi gikk inn i desember lå Bristol City på tredje plass i The Championship, mens de i dag ligger på niende plass, tre poeng bak Reading som ligger på sjette plass.

På de siste fire kampene tapte Bristol City mot Rotherham, Millwall og Preston, mens de på lørdag vant 2-1 over Wycombe på Ashton Gate etter å ha scoret det avgjørende målet i det 87.minutt. På de siste seks kampene har Bristol City tapt fire kamper og vunnet to kamper. På disse seks kampene har Bristol City scoret tre mål og sluppet inn syv mål.

På bortebane har Bristol City tatt 16 poeng av 33 poeng totalt. Bristol City har tapt de to siste bortekampene, hvor de tapte mot Rotherham og sist mot Preston North End. Før disse to tapene, vant Bristol City mot Queens Park Rangers, før de bortekampen før det tapte 1-3 for Reading på Madejski Stadium.

Lutons form
Før kampen mot Bristol City, ligger Luton på 15.plass, seks poeng bak Bristol City og ni poeng bak Reading på sjette plass. Det er 11 poeng ned til Derby på 22.plass.

På lørdag ble det et 1-2 tap for Reading, hvor Luton scoret sitt første bortemål på fem bortekamper. På de siste seks kampene har Luton kun en seier, hvor Luton slo Preston North End 3-0 på Kenilworth Road. James Collins scoret hat-trick. Det ble målløst mot Coventry og Bournemouth, mens det ble tap mot Swansea, Middlesbrough og Reading.

Luton har spilt fem hjemmekamper på rad uten å tape. For en halvannen uke siden, ble det 0-0 mot Bournemouth, Mens Luton slo Preston og Norwich i kampene før det. Før det igjen, ble det 1-1 mot Blackburn og Birmingham. På disse fem kampene har Luton en målforskjell på 8-3.

Nordmenn i Bristol City
En nordmann har spilt i Bristol City, og dette er dagens Mjøndalentrener, Vegard Hansen. Den tidligere forsvarsspilleren står oppført med 37 kamper for Bristol City, som fordeler seg på to sesonger fra 1994 til 1996. Hansen scoret ikke mål for Bristol City. Hansen kunne bekrefte overfor LTSCS at de møtte Luton på Ashton Gate når han var i Bristol City. Hansen var ikke aktuell til å spille denne kampen, som Luton tapte 0-1, da han var skadet.

Hansen kunne også fortelle at når han spilte i Strømsgodset, var han en tur over til England. Dette var i perioden hvor nordmenn var veldig populære i engelske klubber, samt at han husket at dette var i perioden hvor Luton spilte på kunstgress. Hansen husker han var iført en overdel med merket til Strømsgodset, og ble kontaktet av et styremedlem fra Luton som lurte på om han var norsk fotballspiller. Når Hansen bekreftet dette, ble han tilbudt prøvespill for Luton Town, men avslo dette.

Foruten Vegard Hansen, er det enda en person som har hatt tilknytning til Bristol City og norsk toppfotball, nemlig Benny Lennartson. Den tidligere Viking treneren, var manager for Bristol City i 1998/99 sesongen, men hadde ingen suksess. Bristol City endte desidert sist i Championship, og rykket ned til nivå tre. Lennartson fikk sparken eter endt sesong, og ble erstattet av Tony Pulis.

Friendly faces
Hos Bristol City spille to spillere som også har historikk hos Luton. Den Lutonfødte forsvarsspilleren Jay Dasilva, gikk ungdomsgradene i Luton ifra 2007 til 2012. I 2012 ble han solgt til Chelsea hvor han kun ble lånt ut til andre klubber. Foran 2019/20 sesongen signerte Dasilva en permanent kontrakt med Bristol City, uten å ha spilt noen offisiell kamp for Chelsea.

Også spissen Chris Martin har historie knyttet til Luton. I 2008/09 sesongen ble Martin lånt ut fra Norwich til Luton, hvor han spilte 40 kamper og scoret 11 mål. Den 3. september signerte Martin for Bristol City, etter at Martin ble sluppet på free transfer fra Derby. Hittil har Martin spilt 21 ligakamper og scoret to mål.

Skader
Simon Pitts kunne melde at det ikke vil være noen pressekonferanse før tirsdagens kamp. Simon kunne allikevel melde at James Bree fortsatt er skadet, men at også Joe Morell må stå over kampen mot Bristol City.

Fun facts
Som nevnt innledningsvis, møttes også lagene på samme dato i fjor, men da på Ashton Gate hvor Bristol City vant 3-0. Simon Pitts kunne legge til at lagene også møttes 29.desember i 1973, men da på Kenilworth Road. Også da endte det med Bristol City seier, da laget fra Bristol vant 1-0. Av totalt seks hjemmekamper som Luton har spilt den 29.desember, har Luton kun tatt et poeng, og det skjedde mot Southend i 1923. I tillegg til å tape mot Bristol City, ble det også tap mot Leicester i 1951, Chelsea i 1976 og 1990, samt mot Grimsby i 1993.

Om Luton endelig vinner en hjemmekamp den 29.desember, kan du få med deg ved å streame kampen live fra iFollow tjenesten som du finner på Luton sine hjemmesider. Simon Pitts skal som vanlig kommentere kampen som har avspark på tirsdag kl 2045 norsk tid.

COYH!!!!

Hvor nyttig er dette innholdet?

Klikk på en stjerne for å gi din vurdering!

Gjennomsnittsvurdering 0 / 5. Antall vurderinger: 0

Ingen vurderinger ennå. Bli den første som vurderer dette innholdet!