Preview Luton Town – Nottingham Forest FC

På onsdag får Luton en tidligere vinner av Serievinnercupen (nå Champions League) på besøk, når Luton får besøk av Nottingham Forest. Historisk betyr også Nottinghamkampene litt ekstra for oss som holder med Luton, ettersom Nottingham har vunnet to cuptitler på bekostning av Luton. Kampen sendes direkte på strømmetjenesten VIAPLAY, hvor James Collins er meldt frisk etter at han var ute grunnet at han var smittet av Corona viruset, samt at Harry Cornick er meldt spille klar etter å ha vært ute med skade.

Byen Nottingham
Byen Nottingham ligger i den engelske regionen Øst-Midlands, omtrent sju mil sør for Sheffield og åtte mil nordøst for Birmingham. Byen Nottingham i Nottinghamshire, har ca 310 000 innbyggere, mens om man tar med alle forstedene rundt byen, blir innbyggertallet snaue 730 000. Som de aller fleste vet, er byen spesielt knyttet til den legendariske skikkelsen Robin Hood. Foruten Robin Hood, er også byen preget av kniplingsindustri, sykling og tobakksindustri.

Nottingham Forest FC og rivaler
Nottingham Forest FC ble stiftet i 1865, og regnes son verdens tredje eldste ligaklubb. Nottingham Forest ble valgt inn i The Football League i 1892. Hovedrivalklubbene til Nottingham er først og fremst byrival Notts County og Derby. Kampene mellom Nottingham og Notts County kalles «Nottingham Derby», mens kampene mot Derby kalles «East Midlands Derby». Det er kun 21 km mellom City Ground og Pride Park. Derby anses som den største rivalen, da Notts County som regel har spilt på et lavere liganivå enn Nottingham. Også kamper mot Leicester City og Sheffield United har engasjert Nottinghamfansen ekstra.

Nottingham Forest sin historie og Brian Clough
Selv om klubben har lange tradisjoner, var det først på midten av 1970- tallet at Nottingham Forest virkelig ble et lag å regne med. Under ledelse av manageren Brian Clough, som ledet Nottingham Forest i perioden 1975 – 1993, gikk klubben fra å være lite suksessfull til å bli et av Europas beste klubblag. Da Brian Clough ble ansatt som manager den 6. januar 1975, stod klubben i fare for å rykke ned til tredje nivå i det engelske ligasystemet. Derimot to og et halvt år senere, var klubben igjen klar for spill på høyeste nivå. Den påfølgende sesongen vant klubben sitt første, og fortsatt eneste, ligamesterskap i sin første sesong tilbake i toppdivisjonen. De to påfølgende sesongene vant klubben Europacupen for serievinnere, Serievinnercupen, etter to 1-0 seire over henholdsvis Malmö FF i 1979 og Hamburger SV i 1980.

Klubben fortsatte som et av de bedre lagene i England i årene etter, men selv ikke Brian Clough klarte å unngå at Nottingham Forest rykket ned fra Premier League i 1993. Brian Clough valgte å pensjonere seg som manager etter nedrykket, etter å ha ledet Forest i 18 år og 900 obligatoriske kamper.

Clough kunne slå seg til ro som pensjonist med vissheten om at han hadde vunnet omtrent alt som var mulig å vinne som manager for en Engelsk klubb. Foruten ligamesterskap og Serievinnercupen, vant Clough Supercupen i 1979, samt Ligacupen fire ganger. Blant annet ledet Clough Nottingham Forest i 1989 i ligacupfinalen mot Luton, som Nottingham vant 3-1. Mick Harford scoret Lutons mål. Derimot klarte ikke Clough å vinne FA-Cupen, men var manager for Nottingham når Nottingham tapte FA-cup finalen mot Tottenham i 1991, med Erik Thorstvedt i mål for Tottenham. Tottenham vant 2-1, hvor avgjørelsen kom fire minutter på overtid ved at Nottinghams Des Walker scoret selvmål. Nottingham har derimot vunnet FA-cupen to ganger før Clough epoken, henholdsvis i 1898 og 1959. I 1959 var det Luton som sto på motsatt side, hvor Nottingham vant 2-1.

Clough er en av tre managere som har vunnet den engelske toppserien med to forskjellige klubber. I 1972 ble Brian Clough seriemester med Derby, mens han ble seriemester med Nottingham Forest i 1978. De to andre som har gjort det samme er Kenny Dalglish og Herbert Chapman. Brian Clough døde 20 september 2004, 69 år gammel.

Tiden etter Brian Clough
Etter at Brain Clough pensjonerte seg i 1993, ansatte Nottingham Frank Clark som arvtakeren etter Clough. Clark fikk Nottingham tilbake til det gode selskap ved første forsøk, og klarte deretter å ta en imponerende tredje plass i sin comebacksesong i 1994/95. Deretter har Forest hatt lite sportslig suksess og store økonomiske problemer. I 2005, 30 år etter at perioden med Brian Clough startet, rykket laget ned til Football League One (tredje nivå), hvor Nottingham spilte tre sesonger. Nottingham har spilt i Championship siden 2008. I sommer avsluttet Nottingham på en syvende plass med lik poengsum som Swansea som havnet på sjette plass, men med et mål dårligere målforskjell.

City Ground
«The Reds», som er kallenavnet til Nottingham, spiller som nevnt hjemmekampene sine på City Ground. Det har de gjort siden 1898. I dag har City Ground en kapasitet på 30 445 tilskuere, mens rekorden er på 49 946 tilskuere. Rekorden er fra en kamp mot Manchester United i oktober 1967. Byrivalen Notts Countys hjemmebane, Meadow Lane, ligger 275 meter lenger nord. I praksis er det kun elven Trent som skiller lagenes stadionanlegg. Det er ingen andre stadionanlegg i de fem øverste divisjonene i det engelske ligasystemet, som ligger så nær hverandre som stadionanleggene til de to Nottingham-klubbene. Derimot finnes det to stadionanlegg til to rivaliserende fotballklubber på «balløya» som ligger enda nærmere hverandre enn Meadow Lane og City Ground. Stadionanleggene til de skotske klubbene Dundee og Dundee United ligger enda nærmere hverandre. I praksis er det kun en gate som skiller Tannadice Park og Dens Park.

Nordmenn i Nottingham
Flere nordmenn har spilt for Nottingham Forest. Det startet i 1981 med Einar Aas som fikk et år i Forest, mens Kjetil Osvold spilte syv kamper for «The Reds» i fra 1986 til 1988. Lars Bohinen fikk 64 kamper og scoret syv mål i perioden 1993 til 1995, mens Alf Inge Håland fikk 93 kamper og scoret syv mål i perioden 1993 til 1997. Videre fikk Jon Olav Hjelde 157 kamper for Nottingham hvor han scoret 4 mål i perioden 1997 til 2003. Han fikk også 14 kamper i sitt comeback i 2004/05 sesongen. Den siste nordmannen som har spilt for Nottingham Forest, er Ståle Stensaas. Stensaas fikk syv kamper i 1999, etter at han ble lånt ut fra Glasgow Rangers.

H2H
Luton og Nottingham Forest har møtt hverandre 63 ganger. Nottingham har vunnet 27 ganger, mens Luton har vunnet 21 ganger. 15 ganger har det endt uavgjort. Sist lagene møttes var i midten av januar på Kenilworth Road, hvor Luton tok ledelsen ved Harry Cornick i første omgang. Nottingham utlignet mot slutten av første omgang, før de avgjorde kampen og vant 3-1 i andre omgang. I november møttes lagene på Kenilworth Road, hvor Nottingham vant 2-1. Callum McManaman reduserte for Luton mot slutten av kampen. Sist Luton slo Nottingham, var i en andre runde kamp i FA cupen i desember 2007, hvor Luton vant 1-0 på Kenilworth Road etter scoring av Calwin Andrew. Sist Luton vant en ligakamp mot Nottingham, var to måneder tidligere, også det på Kenilworth Road. Luton vant 2-1 etter scoringer av Chris Perry og David Bell. Totalt har Nottingham besøkt Kenilworth Road 32 ganger. 15 ganger har det endt med hjemmeseier, mens ni ganger har det ent med borteseier. Åtte ganger har det skjedd at ingen av lagene har klart å vinne.

Nottinghams form
Før onsdagens kamp, ligger Nottingham på 19.plass med sine fem poeng. Nottingham startet sesongen dårlig med fire tap på rad, hvor det gikk tre kamper før de i det hele tatt scoret et eneste mål. Tapene kom mot QPR, Cardiff, Huddersfield og Bristol City. Deretter ble det en sterk 1-0 seier på Ewood Park mot Blackburn, før Nottingham nå har spilt to uavgjortkamper på rad hjemme på City Ground. Begge uavgjort kampene endte 1-1, henholdsvis mot Rotherham og rivalen Derby. Målforskjellen til Nottingham er 4-9.

Lutons form
På lørdag kom Luton igjen på vinnersporet, ettersom Luton vant 1-0 mot Sheffield Wednesday på Hillsborough. Luton klarte dermed sesongens tredje «clean sheet», og ligger dermed på niende plass før onsdagens kamp, med lik poengsum som Millwall som ligger på sjette plass. Med det har Luton vunnet fire og tapt tre ligakamper denne sesongen. Tapene kom mot Watford, Stoke og Millwall, mens Luton startet sesongen med å vinne mot Barnsley og Derby. Deretter ble det seier mot Wycombe, mellom et par tap, før det på lørdag ble seier mot Sheffield Wednesday. På Kenilworth Road er det kun storhetene Stoke og Manchester United som har klart å slå Luton denne sesongen.

Skadesituasjon
Som nevnt innledningsvis, er James Collins meldt frisk igjen etter at han måtte stå over to kamper grunnet at han var smittet av Corona viruset. Så er det opp til Nathan Jones å vurdere om Collins er i god nok fysisk form til å være aktuell for startoppstillingen mot Nottingham Forest. I tillegg er Harry Cornick klar etter at han også måtte stå over to kamper grunnet skade. James Bree og Dan Potts er fortsatt usikre.

Onsdagens kamp har avspark kl 2045 norsk tid, hvor sendingen fra VIAPLAY startet kl 2040. Ettersom kampen kan strømmes med TV bilder via VIAPLAY, vil ikke kampen bli sendt med TV bilder på iFollow tjenesten som du finner på Lutons hjemmesider. Derimot kan du strømme radio tjenesten til iFollow hvor Simon Pitts som vanlig vil kommentere kampen.

COYH!!!

Hvor nyttig er dette innholdet?

Klikk på en stjerne for å gi din vurdering!

Gjennomsnittsvurdering 0 / 5. Antall vurderinger: 0

Ingen vurderinger ennå. Bli den første som vurderer dette innholdet!