Preview Sheffield Wednesday – Luon Town

På tre og en halv uke skal Luton spille syv kamper, og Luton startet sitt intense kampprogram med å gå på to 0-2 tap på rad. På lørdag drar Luton til Sheffield for å måle kreftene mot Sheffield Wednesday på Hillsborough.

Byen Sheffield
Byen Sheffield ligger i den engelske regionen Yorkshire & Humber, omtrent fem mil sør for Leeds. Historisk er Sheffield kjent for sin stålindustri, mens det i dag er økonomi og finans som dominerer arbeidsmarkedet i Sheffield. Med sine drøye 563 000 innbyggere, er Sheffield den niende største byen i England. Selve storbykommunen Sheffield, har drøye 1,5 millioner innbyggere.

Dannelsen av Sheffield Wednesday
Sheffield Wednesday ble stiftet onsdag 4. September i 1867 som The Wednesday Football Club. Klubben ble opprinnelig etablert som en avdeling av cricketklubben The Wednesday Cricket Club, da flere av medlemmene som spilte cricket på sommeren også likte å spille fotball. Fotballdelen ble etterhvert mer og mer populær, og i 1882 ble fotball og cricketdelen delt i to adskilte klubber. I 1887 ble klubben profesjonell, mens klubben ble valgt inn i The Football League i 1892. Klubben skiftet til sitt nåværende navn, Sheffield Wednesday, i 1929. Ettersom klubben opprinnelig ble stiftet på en onsdag, tok klubben navnet Sheffield Wednesday.

Sheffield Wednesday historie
Sheffield Wednesday spilte sammenhengende i de to øverste ligaene fra1892 til 1975, mens det fra 1975/76 sesongen ble fem sesonger på nivå tre. Bortsett fra fire sesonger på nivå tre på 2000 tallet, har Sheffield Wednesday spilt på det nest øverste og øverste liganivået i England siden 1980. Sist Wednesday spilte i premier league, var i 1999/00 sesongen, hvor Wednesday ble nest sist og rykket ned til Championship.

Wednesday er ligamestere på det øverste liganivået fire ganger. Henholdsvis i sesongene 1902/03, 1903/04, 1928/29 og 1929/30. FA-cupen har Sheffield Wednesday vunnet tre ganger. Henholdsvis 1896, 1907 og 1935. De var finalist i 1890, 1966 og 1993. Ligacupen vant Wednesday i 1991 og var finalist i 1993. Charity Shield vant Wednesday i 1935.

Sheffield Wednesday har deltatt i UEFA-cupen ved en anledning. Dette skjedde i 1992/93 sesongen, etter at Wednesday ble nummer tre i ligaen sesongen før. Wednesday ble slått ut av Kaiserslautern i andre runde. Wednesday deltok også i Intertoto cupen i 1995, men ble slått ut i gruppespillet. I sommer havnet Sheffield Wednesday på 16.plass.

Rivalisering
Hovedrival til Sheffield Wednesday, er Sheffield United. Kampene mellom disse to lagene kalles for «The Steel city derbies», og har blitt spilt 131 ganger. Første derby ble spilt i 1890, hvor Wednesday vant 2–1. Sheffield United har vunnet derbyet 46 ganger, 43 ganger har det endt uavgjort, mens Wednesday har vunnet 42 ganger. Siste møte mellom Sheffield United og Sheffield Wednesday ble spilt i mars 2019 på Hillsbrough, hvor kampen endte 0-0. Etter endt sesong i 2019, rykket Sheffield United opp til Premier League etter å ha havnet på andre plass i Championship.

Verdens eldste fotballklubb
Sheffield er ikke bare kjent for å ha de to rivaliserende klubbene Sheffield United og Sheffield Wednesday. Byen er også kjent for å ha verdens eldste fotballklubb, som fortsatt eksisterer og spiller ligafotball, nemlig Sheffield FC. Klubben ble etablert 24.oktober 1857, og spiller i dag i Northern Premier League Division One East, som utgjør nivå åtte i det engelske ligasystemet. Ved å søke opp “The Oldest Club In The World: Sheffield FC” på Youtube, vil man finne en hyggelig liten video om klubben, som i 2007 feiret sitt 150 års jubileum. Selveste Pelé og dengang FIFA president Sepp Blatter, besøkte klubben i forbindelse med klubbens jubileumsarrangementer. Blant annet ble det arrangert «anniversary celebration matches» på Bramall Lane mot Inter og Ajax. Sheffield FC var også en av klubbene som var med å danne «The Sheffield Rules», som var et utgangspunkt til regelsett for hvordan fotball skal spilles, slik vi kjenner fotballen i dag.

Hillsbrough
«The Owls», som er kallenavnet til Sheffield Wednesday, spiller hjemmekampene sine på Hillsborough Stadium. Anlegget har i dag en kapasitet på 39 814 sitteplasser, og er det 11. største stadionanlegget i England. Anlegget ble bygget allerede i 1899, men har blitt utvidet og renovert flere ganger. Publikumsrekorden ble satt i en femterundekamp i FA-cupen i 1934, hvor 72 841 tilskuere var til stede og så Sheffield Wednesday og Manchester City spille 2-2. Tilskuerrekorden i nyere tid ble satt 2.februar 2000, hvor 39 640 tilskuere så kampen mellom Sheffield Wednesday og Manchester United.

Hillsbrough tragedien
Hillsborough er også kjent for «Hillsborough tragedien» som skjedde den 15.april i 1989 under FA-cup semi-finalen mellom Liverpool og Nottingham Forest. En rekke uheldige episoder førte til at 96 tilskuere, primært Liverpool supportere, mistet livet. Tragedien førte til at en gransking ble satt i gang, og den såkalte «Taylor-rapporten» konkluderte med at alle fotballarenaer i Storbritannia måtte bygges om til å ha kun sitteplasser, og at gjerdene rundt banene måtte fjernes.

I september 2012 ble det konkludert med at ingen Liverpool-tilhenger var ansvarlig for hendelsene og dødsfallene. Det ble også avdekket at det ble gjort forsøk fra myndighetene å tildekke fakta om hva som faktisk hadde skjedd. Blant annet skal politiet holdt tilbake 164 vitneuttalelser knyttet til hendelsene. Det kom også frem at en rekke feil ble gjort av nødetatene og offentlige myndigheter, og at disse feilene var med på å bidra til de høye dødstallene. Inntil 41 av de 96 drepte kunne ha blitt reddet dersom hendelsene hadde blitt håndtert annerledes. Rapporten utløste umiddelbare beklagelser fra statsminister David Cameron, politisjef David Crompton i South Yorkshire Police, samt fotballforbundets David Bernstein for deres rolle de hadde hatt i saken. Også The Sun måtte beklage sine oppslag som var uten rot i sannheten, ettersom de raskt var ute med å legge skylden på Liverpool sine tilhengere bare dager etter tragedien.

Nordmenn i Sheffield Wednesday
Både Petter Rudi og Trond Egil Soltvedt har spilt i Sheffield Wednesday. Rudi ble hentet fra Molde i 1997, og spilte tre sesonger for Sheffield Wednesday. Rudi spilte 76 kamper for Wednesday og scoret åtte mål. Trond Egil Soltvedt ble hentet fra Southampton i 2000, og spilte for klubben frem til 2003. Soltvedt spilte 74 kamper for Sheffield Wednesday og scoret to mål. I noen uker i høsten 2002, var også Soltvedt «Care taker» for Sheffield Wednesday sammen med David Burrows, i påvente av at klubben skulle ansette ny manager.

«H2H»
Luton og Sheffield Wednesday har totalt møtt hverandre 61 ganger. 17 ganger har det endt med Luton seier, 23 ganger har Sheffield Wednesday vunnet, mens 21 ganger har det endt uavgjort. I det siste har Luton hatt et bra tak på Sheffield Wednesday, og i perioden 2003 til 2007 møttes lagene åtte ganger på nivå to og tre. Luton tapte ikke en eneste kamp av disse åtte møtene (fire seiere og fire uavgjort), og de tre siste (i Championship) endte med Luton seier. Etter disse åtte møtene, har lagene møttes fire ganger. Mange husker sikkert Nathan Jones sin siste kamp som manager for Luton før han dro til Stoke. Kampen ble spilt på Hillsborough og var en kamp i FA cupen, hvor Sheffield Wednesday spilte i Championship og Luton i League One. Kampen endte målløst, og omkamp måtte spilles på Kenilworth Road, som endte med 1-0 seier til Sheffield Wednesday. I fjor i august møttes lagene først på Hillsbrough, hvor Sheffield Wednesday scoret kampens eneste mål omtrent fem minutter ut i andre omgang. Motsatt oppgjør på Kenilworth Road, endte med 1-0 seier til Luton etter at James Collins scoret målet midtveis i første omgang. Luton har besøkt Hillsborough 31 ganger. 16 ganger har det endt med hjemmeseier, fire ganger har det endt med Luton seier, mens 11 ganger har det endt uavgjort. I august i fjor endte det som nevnt med seier til Sheffield Wednesday. Før dette tapet spilte Luton fem kamper på Hillsborough uten å tape. Begge kampene i høsten 2003 og 2004 endte målløst, mens begge kampene som Luton spilte på Hillsborough i 2006 endte med seier. Som nevnt endte FA cup kampen i 2019 uten at noen av lagene klarte på score.

Minus 12 poeng
Før årets sesong ble Sheffield Wednesday trukket tolv poeng, etter at klubben solgte Hillsborough til eieren Dejphon Chansiri for å dekke opp for et underskudd som i seg selv ville gitt grunnlag for poengtrekk. Ifølge The English Football League, skulle ikke profitten for salget vært tatt med i regnskapet som ble avsluttet juli 2018, da salget ikke ble gjennomført før sommeren 2019.

Sheffield Wednesday form
Denne sesongen spiller Sheffield Wednesday sin niende sesong på rad i Championship, da de i sommer avsluttet sesongen på 16. plass. I dag ligger Gary Monks menn på siste plass med sine -4 poeng, og det er syv poeng opp til sikker plass og Barnsley på 21.plass. Om Sheffield Wednesday hadde startet sesongen på null poeng, hadde Sheffield Wednesday hatt åtte poeng og ligget på delt 13. plass med Cardiff. Begge seierne har Sheffield Wednesday fått på bortebane, henholdsvis mot Cardiff og Birmingham. Bortekampen mot Bristol City tapte Sheffield Wednesday 0-2. På Hillsborough har ikke Sheffield Wednesday vunnet noen hjemmekamp siden 26.februar. Eller sagt på en annen måte. Av 27 mulige poeng, har Sheffield Wednesday kun klart å ta fire poeng på hjemmebane siden 26. februar når de vant 1-0 over Charlton, som også er den eneste hjemmeseieren til Sheffield Wednesday dette kalenderåret. Etter den 26.februar, ble det uavgjort mot Nottingham Forest og Huddersfield, mens det hittil i denne sesongen ble målløst mot Watford, mens det i neste hjemmekamp ble 1-1 mot Queens Park Rangers. På onsdag ble det 1-2 tap mot Brentford. Sheffield Wednesday røk ut i tredje runde av Carabao cupen, da de tapte 0-2 for Fulham på Craven Cottage. I første runde slo de ut Wallsall på straffer, etter at det sto målløst etter ordinær tid. I andre runde vant Sheffield Wednesday 2-0 mot Rochdale.

Lutons form
Som nevnt innledningsvis, har Luton nå tapt to kamper på rad, og det uten å score et eneste mål. Det gjør at Luton ligger på 12. plass før lørdagens kamp. Før det hadde Luton vunnet tre kamper, samt tapt mot Watford. På bortebane vant Luton mot Barnsley, mens det ble tap mot Watford og Millwall. Disse to tapene er forøvrig de eneste bortetapene som Luton har etter at Nathan Jones tok over som manager etter Corona pausen.

«Friendley faces»
Av felles spillere og manager som har hevet sin lønn i Luton og Sheffield Wednesday, må David Pleat, Scott Oakes og Steve Howard nevnes. David Pleat var manager for Sheffield Wednesday fra 1995 til 1997, som var den første klubben Pleat var manager for etter at han var manager for Luton fra 1991 til 1995. Scott Oakes scoret 34 mål for Luton på 200 kamper i perioden 1991 til 1996, mens han deretter fortsatte sin karriere i Sheffield Wednesday fra 1996 til 2000. Oakes fikk 24 kamper for The Owls og scoret et mål. Steve Howard ble lånt ut fra Hartlepool til Sheffield Wednesday i 2013, hvor han fikk åtte kamper og scoret et mål. Spennende blir det også å se om fjorårets Luton hit, Izzy Brown, vil være med i Sheffield Wednesday troppen som skal møte Luton på lørdag. Izzy Brown, som forrige sesong ble lånt ut fra Chelsea til Luton, fikk 25 kamper for Luton og scoret et mål. Denne sesongen er Brown lånt ut til Sheffield Wednesday. Jack Marriott er også en gammel Luton kjenning som befinner seg i dagens Sheffield Wednesday tropp. Marriott som er lånt ut fra Derby, har hittil fått to kamper for sin nye klubb, men ikke scoret noen mål.

Skadde spillere
På pressekonferansen til lørdagens kamp, meddelte Nathan Jones at Dan Potts har begynt å trene med troppen igjen, men mangler litt på å være spilleklar. James Bree nærmer seg også, men har litt mer igjen på å bli spilleklar, enn Potts. Harry Cornick skal være klar, etter at han måtte stå over mot Millwall. James Collins blir antagelig ikke friskmeldt til lørdagens kamp etter at han fikk påvist Corona smitte. Eunan O´Kane og Brendan Galloway er fortsatt langtidsskadd.

Om Sonny Bradley får spille mot Sheffield Wednesday, vil han spille sin kamp nummer 100 for Luton. Om dette skjer, kan du få med deg live ved å streame kampen fra iFollow tjenesten som du finner på Lutons hjemmesider. Simon Pitts kommenterer kampen som vanlig.

COYH!!!

Hvor nyttig er dette innholdet?

Klikk på en stjerne for å gi din vurdering!

Gjennomsnittsvurdering 0 / 5. Antall vurderinger: 0

Ingen vurderinger ennå. Bli den første som vurderer dette innholdet!