Preview Luton Town – Brentford FC

På lørdag er det igjen klart for TV-kamp, når Luton tar imot Brentford på Kenilworth Road. Som de fleste muligens husker, var det nettopp Brentford som ble Lutons siste hjemmeseier før Coronapandemien satte en pause for all fotball i England, og var så absolutt starten på Lutons «Great escape». Kampene kommer tett om dagen, og lørdagens kamp blir den femte på fjorten dager. Neste uke venter Rotherham og Huddersfield, før det blir fjorten dagers landslagspause.

Brentfords historie og rivalisering
Brentford FC ble stiftet i 1889, og ble valgt inn i The Football League i 1920. Brentford er et sted i bydelen Hounslow som ligger i det vestlige London. Ettersom klubben ligger I det vestlige London, er det naturlig at klubbene i Vest London er hovedrivalklubbene til Brentford. Kampene mellom Brentford, Fulham, Queens Park Rangers og Chelsea kalles for “The West London Derby”, men er ikke av de mest intense derbykampene. Brentford fansen har rangert Fulham som sin argeste rival, QPR er rangert som nummer to, mens Chelsea er nummer tre. Brentford og Chelsea har kun møtt hverandre to ganger siden 1950.

Brentford har ingen «major trophy», og vi må helt tilbake til 1930- årene for å finne klubbens mest suksessfulle periode. Brentford spilte på øverste liganivå i England i perioden 1935 til 1947, og i 1935/36 sesongen klarte Brentford en femte plass som også er klubbens beste ligaplassering noensinne. De to påfølgende sesongene klarte Brentford to sjette plasser. Klubben rykket ned til nivå to i 1947, og har aldri spilt på øverste nivå etter dette.

Uwe Rösler, med fortid som spiller og manager i Norge, var trener for Brentford i to og en halv sesong i League One. Han førte laget til midt på tabellen i 2011/12 sesongen, og til 3.plass i sesongen 2012/13. De vant en dramatisk semifinale over to kamper mot Swindon Town, som ble avgjort på straffesparkkonkurranse, men tapte finalen på Wembley mot Yeovil. Midt i sesongen i 2013/14 gikk Rösler til Wigan Athletic, mens hans assistent Mark Warburton, overtok som hovedtrener. Laget kom på andreplass i serien og rykket direkte opp til Championship. 21 år etter sist Brentford sist spilte på nivå to i det engelske ligasystemet, og klubben har spilt i Championship etter dette.

Som i fjor, ledes Brentford av dansken Thomas Frank, som i 2016 ble hentet inn i trenerteamet til Brentford fra sin jobb som manager i danske Brøndby. Brentford ble da ledet av Dean Smith, som ledet Brentford fra 2015 sammen med sin assistentmanager Richard O´Kelly. Smith og O´Kelly ble hentet til Aston Villa i oktober 2018, og Frank tok over managerjobben umiddelbart på permanent basis.

Sesongen 2019/20
I sommer var Brentford med i opprykkskampen helt til dommeren blåste i fløyten i aller siste sekund. I siste serierunde møtte opprykkskandidatene følgende lag: Brentford møtte Barnsley, Fulham møtte Wigan, mens West Bromwich møtte QPR. Både Barnsley og Wigan måtte vinne for å få ny kontrakt i The Championship, hvor Barnsley lå dårligst ann og hadde kun mulighet til å overleve ved å vinne. QPR hadde ingenting å spille for. Hverken Fulham eller West Bromwich klarte å vinne, og Brentford hadde derfor rykket opp om de hadde vunnet over Barnsley på sin siste hjemmekamp noensinne på Griffin Park. Desperate Barnsley tok ledelsen på slutten av første omgang, mens Brentford utlignet i det 73 minutt ved Dasilva. Derimot hadde Barnsley alt å vinne, ettersom Wigan ikke klarte å vinne over Fulham, og seier over Brentford ville derfor sikre ny kontrakt i The Championship for Barnsley. Et minutt på overtid var overraskelsen et faktum, da Barnsleys Oduor satte inn det avgjørende målet som gjorde at Barnsley kunne spille Championship fotball også i 2020/21. Brentford måtte ta til takke med den sure tredje plassen, to poeng bak West Bromwich som tok andre plassen og rykket dermed direkte opp. Om Brentford hadde vunnet, hadde de kapret andre plassen og rykket direkte opp, ettersom Brentford hadde en vesentlig bedre målforskjell enn West Bromwich. Fulham havnet på fjerde plass.

Dermed ble det Play-off for Brentford, hvor de i semi-finalen slo Swansea 3-2 over to kamper (0-1 i Wales og 3-1 på Griffin Park). I finalen tapte Brentford 1-2 over Fulham, etter at det sto 0-0 etter ordinær tid. Fulham tok ledelsen 1-0 i det 105. minutt, før de gikk opp til 2-0 i det 117. minutt. Dalsgaard reduserte til 1-2 fire minutter på overtid av andre ekstra omgang.

At Brentford ikke klarte å rykke opp, gjorde at klubben mistet begge sine toppscorere som ble solgt til hver sin Premier League klubb. Ollie Watkins, som delte topp scorer tittelen i The Championship 2019/20 med Fulhams aleksandar Mitrovic, scoret 26 mål for Brentford og ble solgt til Aston Villa. Said Benrahma, som scoret 17 mål og hadde åtte målgivende for Brentford, ble solgt til West Ham.

Brentford har tapt tre finaler i «The Football League Trophy», henholdsvis i 1985, 2001 og i 2011.

Griffin Park og Brentford Community Stadium
«The Bees», som er kallenavnet til Brentford, spilte hjemmekampene sine på Griffin Park, som i likhet med Kenilworth Road, ligger midt i et boligområde. Stadionet har i dag en kapasitet på 12.763 tilskuere, mens tilskuer-rekorden er på 38.678 da Brentford møtte Leicester i februar 1949. Stadion anlegget er berømt for å være det eneste i hele England som har en pub på alle fire hjørnene. Brentford har brukt Griffin Park som hjemmearena siden åpningen i 1904. Den 30.august var det slutt, og Brentford flyttet inn i det nye stadionanlegget Brentford Community Stadium. Det nye anlegget har en kapasitet på 17 250 tilskuere, som Brentford deler med rugby klubben London Irish RFC
.
H2H
Luton og Brentford har spilt 77 kamper mot hverandre. 26 ganger har Brentford vunnet, 36 ganger har Luton vunnet, mens 15 ganger har det endt uavgjort. Som nevnt innledningsvis, var 2-1 seieren mot Brentford i slutten av februar, den siste hjemmeseieren til Luton før Corona pandemien satte en pause for sesongen. Det var også Lutons siste seier hvor Graeme Jones var manager. Det første målet var et selvmål av Brentford, mens 2-0 ble scoret av Martin Cranie. Brentford reduserte mot slutten av andre omgang. Brentford har besøkt Kenilworth Road 40 ganger, hvor de kun har vunnet ved syv anledninger. Syv ganger har det endt uavgjort mellom lagene på Kenilworth Road, mens det har endt med hjemmeseier hele 26 ganger.

Brentfords form
Med sine 11 poeng ligger Brentford på 11. plass før lørdagens kamp, to poeng bak Luton. Brentford er det tredje mest scorende laget i The Championship med sine 13 mål, men har også sluppet inn hele 11 mål, som er like mange som Blackburn har sluppet inn. Brentford og Blackburn er de to lagene som har sluppet inn flest mål av de tjue øverste lagene i The Championship. Reading med 15 mål og Blackburn med 18 mål, er de to lagene som har scoret fler mål enn Brentford. Målforskjellen til Brentford står i sterk kontrast til fjorårets sesong, da Brentford avsluttet sesongen med 42 plussmål, som var best i ligaen sammen med Leeds. Brentford har vist variabel form denne sesongen og kapret poengene sine ved å vinne mot Huddersfield, Coventry og Sheffield Wednesday. Det ble tap mot Birmingham i første serierunde, som også er den eneste kampen hvor Brentford ikke har scoret mål. Videre ble det også tap mot Preston og Stoke, mens Brentford spilte 1-1 mot Millwall og Norwich på tirsdag. På bortebane har Brentford tapt to kamper, spilt uavgjort mot Millwall og vunnet 2-1 mot Sheffield Wednesday.
Brentford er fortsatt med i Carabao cupen, og skal møte Newcastle i kvartfinalen den 22. desember. På sin vei har Brentford slått ut Wycombe, Southampton, West Bromwich og til slutt Fulham.

Lutons form
Til tross for at Luton spilte litt over en omgang med en spiller mer enn Nottingham Forest, ble det poengdeling når Luton og Nottingham Forest spilte 1-1 på onsdag. Luton er fortsatt med i toppkampen i The Championship med sine 13 poeng og ligger på niende plass. Det er et poeng opp til Play-off og tre poeng opp til Bournemouth som ligger på andre plass. Målforskjellen til Luton er ikke veldig sterk, da de kun har scoret syv mål på de åtte første kampene. Derimot har Luton vært brukbare bakover og kun sluppet inn syv mål. Poengene har Luton fått ved å vinne fire kamper, to hjemme og to borte, mens det altså ble uavgjort mot Nottingham på onsdag. Luton tapte hjemme mot Stoke, mens det ble bortetap mot Watford og Millwall.

Toppscorerne
I sommer mistet som nevnt Brentford to av sine mest målfarlige spillere, men fikk hentet den målfarlige spisen Ivan Toney fra Peterborough United. Toney har hittil denne sesongen scoret hele åtte mål på like mange kamper, mens unggutten og den finske U21 spilleren Marcus Forss, har scoret fem mål. Lutons toppscorer er James Collins med sine fire mål.

Lutons skadesituasjon
Nathan Jones kunne melde at flere spillere er i ferd med å komme tilbake fra skade. Det vil si at både James Bree og Dan Potts er meldt klare til å kunne bli tatt ut til lørdagens tropp. Harry Cornick er dessverre fortsatt noe usikker, mens Eunan O´Kane og Brendan Galloway har et stykke igjen frør de er spilleklare.

Lørdagens kamp har avspark kl 1600 norsk tid, men kampen kan ikke streames med live bilder fra iFollow, da VIAPLAY vil sende kampen direkte på sin nettplattform. Kampen sendes også direkte på VSPORT2, og sendingen starter kl 1555 norsk tid. Simon Pitts vil derimot kommentere kampen direkte som radiostream på iFollow.

COYH!!!

Hvor nyttig er dette innholdet?

Klikk på en stjerne for å gi din vurdering!

Gjennomsnittsvurdering 0 / 5. Antall vurderinger: 0

Ingen vurderinger ennå. Bli den første som vurderer dette innholdet!