Preview Luton Town – Middlesbrough FC

Lørdag får Luton besøk av Middlesbrough som i fjor hadde en nokså lik og jevngod sesong som Luton. Igjen har Middlesbrough en jevngod sesong med Luton, og ligger like foran Luton på tabellen. Det bør derfor ligge ann til en jevn og spennende kamp på Kenilworth Road på lørdag.

Middlesbrough
Byen Middlesbrough ligger i den engelske regionen Nordøst-England, omtrent sju mil sør for Newcastle, og 11 mil nordøst for Leeds. Det bor ca 140 000 innbyggere i selve byen Middlesbrough. Byen, som er en industriby, er kjent for sine jernverk, kjemiske fabrikker og skipsverft. Spesielt har byen vært en viktig historisk by hva gjelder stål og jernproduksjon, og jern og stålprisen ble lenge bestemt i Middlesbrough området.

Middlesbrough FC og rivalisering
Middlesbrough Football Club ble stiftet i 1876 og ble valgt inn i The Football League i 1899. Rivalene til Middlesbrough er først og fremst Newcastle og Sunderland. Kampene mot Newcastle kalles Tyne-Tees Derby, mens kampene mot Sunderland har fått navnet Wear-Tees Derby. Kampene mot Leeds har også et naturlig preg av rivalisering.

Middlesbrough historie
Klubbens beste ligaplassering klarte Middlesbrough i 1913/14 sesongen, da klubben havnet på tredje plass på øverste nivå. Middlesbrough har som regel alltid spilt på nivå en og nivå to i det engelske seriesystemet. Ved to anledninger har klubben spilt på nivå tre. Første gang i 1966/67 sesongen, hvor de rykket direkte opp igjen etter å ha blitt nummer to. Også i 1986/87 sesongen måtte Middlesbrough ned på nivå tre, og igjen rykket klubben direkte opp til nivå to etter å ha blitt nummer to.

I moderne tid, er det spesielt to sammenhengende perioder som har vært suksessfulle i Middlesbroughs historie. Periodene kalles «The Bryan Robson period» og «Steve McLaren period».

Bryan Robson ble ansatt som spillende manager for Middlesbrough sommeren 1994, hvor Robson tok over managerrollen etter en Lutonkjenning, nemlig Lennie Lawrence. Bryan Robson hadde da spilt tretten sammenhengende sesonger i Manchester United, hvor han hadde spilt 345 kamper og scoret 74 mål. Rollen som Middlesbroughs manager, kombinerte Robson som Terry Venables assistentmanager for England. Han ga seg som assistentmanager for England i 1996.

Robson oppnådde umiddelbar suksess som Middlesbrough manager, da han våren 1995 vant Division one (nivå to) på første forsøk, og rykket opp til Premier League. Middlesbrough var forøvrig det eneste laget som rykket direkte opp til øverste nivå denne sesongen, da Premier League skulle reduseres fra 22 lag til 20 lag. Bolton Wanderers rykket opp via Play-off.

Robson ga seg som spiller for Middlesbrough 1.januar 1997, 10 dager før han fylte 40 år. Da hadde Robson spilt 28 kamper og scoret et mål for Middlesbrough. Han fortsatte som manager i klubben frem til desember 2000, hvor han først ble degradert til assistentmanager for klubben, da Middlesbrough ansatte Terry Venables (!) som manager. Begge forlot Middlesbrough juni 2001, og ble erstattet av Steve McLaren.

Som manager for Middlesbrough, klarte Bryan Robson å føre klubben til tre cupfinaler. FA-cupfinalen i 1997, og Ligacupfinalene i 1997 og i 1998. Middlesbrough tapte alle tre finalene.

Bryan Robson signerte Jan Åge Fjørtoft fra Swindon i mars 1995, samme sesong som Middlesbrough rykket opp til øverste nivå. Fjørtoft fikk med seg ti kamper i opprykks sesongen hvor han også scoret tre mål. Sesongen etter spilte Fjørtoft relativt regelmessig for Middlesbrough i Premier League, og fikk blant annet spille sammen med den brasilianske rekordsigneringen Juninho. Foran 1996/97 sesongen, signerte Middlesbrough Fabrizio Ravanelli, og Fjørtoft fikk dermed mindre spilletid. 31.januar 1997 ble Fjørtoft solgt til Sheffield United.

Bryan Robson og Terry Venables ble erstattet av en annen Unitedkjenning, nemlig United assistenten Steve McLaren. Steve McLaren er den manageren som har hatt størst suksess med Middlesbrough i moderne tid. I 2004 klarte McLaren det som Bryan Robson ikke hadde klart, da han klarte å vinne klubbens første og eneste «major trophy». Middlesbrough vant Ligacupen ved å slå Bolton Wanderers 2-1, etter å ha ledet 2-0 allerede etter syv minutters spill.

I sesongen etter, ledet McLaren Middlesbrough til en 7 plass i Premier League, som også er den beste plasseringen klubben har klart i Premier League. Ligacuptriumfen året før, ga også Middlesbrough plass i UEFA cupen i 2004/05 sesongen, hvor de ble slått ut av Sporting i 16.-dels finalen. Syvendeplassen i 2004/05 sesongen, kvalifiserte klubben til enda en deltakelse i UEFA cupen i 2005/06. Denne gangen klarte Middlesbrough å spille seg helt frem til finalen som ble spilt i Eindhoven, hvor de tapte 0-4 for Sevilla.

Etter 2005/06 sesongen ble McLaren ansatt som Englands nye manager, og ble erstattet av klubbens kaptein, Gareth Southgate. Southgate, som nå er Englands landslagssjef, var manager i Middlesbrough fra 2006 til 2009. Våren 2009 rykket Middlesbrough og Southgate ned fra Premier league til The Championship, og i oktober 2009 var det også slutt for Southgate, og Southgate ble erstattet av Gordon Strachan.

Middlesbrough fikk også en sesong i Premier League i 2016/17 sesongen, etter at de rykket opp etter å ha havnet på andre plass i 2015/16 sesongen. Det ble med den ene sesongen for Middlesbrough, ettersom de avsluttet sesongen i Premier League på 19.plass. Middlesbrough har spilt i The Championship siden.

I juni 2019 ble den tidligere landslagsspilleren og Middlesbrough favoritten, Jonathan Woodgate, ansatt som Middlesbrough sin nye manager. Dette var Woodgates første manager jobb, som ikke ble noen stor suksess. Middlesbrough kjempet det meste av 2019/20 sesongen på nedre halvdel av The Championship, som også resulterte i at Woodgate var under et konstant press gjennom hele sesongen. Etter 38 serierunder lå Middlesbrough rett over nedrykksstreken, kun på bedre målforskjell, som igjen førte til at Woodgate fikk sparken og ble erstattet av den erfarne manageren Neil Warnock. Middlesbrough, med Warnock som manager, klarte så vidt å berge plassen og havnet til slutt på 17.plass, to poeng foran Luton som havnet på 19.plass.

Riverside Stadium
«Boro», som er kallenavnet til Middlesbrough, spiller som nevnt hjemmekampene sine på Riverside Stadium. Anlegget som har en kapasitet på 35 100 tilskuere, ble åpnet 26. august 1995, hvor Middlesbrough møtte Chelsea FC i sin første hjemmekamp etter opprykket fra Championship i 1995. Craig Hignett og Jan Åge Fjørtoft scoret hvert sitt mål i kampen som Middlesbrough vant 2-0.

Riverside Stadium erstattet Ayresome Stadium, som hadde vært hjemmebanen til Middlesbrough siden 1903 og hadde en kapasitet på 26 667 tilskuere. En morsom kuriositet er at Middlesbroughs siste kamp på Ayresome Stadium, var mot Luton. John Taylor reduserte til 1-1 for Luton, mens John Hendries andre mål for dagen, sørget for at Middlesbrough vant 2-1. Ayresome Stadium ble revet i 1997 og gjort om til et boligområde.

H2H
Luton og Middlesbrough har møtt hverandre 30 ganger. 13 ganger har Luton vunnet, 10 ganger har Middlesbrough vunnet, mens syv ganger har lagene delt poengene.

Sist lagene møttes var den 16.desember på Riverside Stadium, hvor Middlesbrough vant 1-0.

Sist lagene møttes på Kenilworth Road, var i første serierunde i fjorårets sesong. Kampen endte 3-3, hvor Middlesbrough tok ledelsen, mens Sonny Bradley utlignet for Luton. Deretter tok Luton ledelsen ved Martin Cranie, før Middlesbrough scoret to mål og ledet klampen til det var fem minutter igjen å spille. James Collins utlignet til 3-3 i det 85. minutt.

På Kenilworth Road har Luton vunnet åtte ganger over Middlesbrough, mens Middlesbrough har vunnet fire ganger. To ganger har det endt uavgjort. Siste møte før fjorårets 3-3 kamp på Kenilworth Road, var i oktober 1994 hvor David Pleat ledet Luton. Luton vant hele 5-1, etter to scoringer av Dwight Marshall, og en scoring hver av David Preece og John Hartson. Middlesbroughs Paul Wilkinson scoret også et selvmål.

Middlesbroughs form
Neil Warnocks menn ligger på niende plass før onsdagens kamp med sine 63 poeng og pluss fem i målforskjell. En plassering som Middlesbrough har ligget på stort sett gjennom hele sesongen. Middlesbrough ligger tre poeng foran Luton, men Luton har fortsatt hengekampen mot Rotherham til gode.

Selv om Middlesbrough nå har vunnet to kamper på rad (vant mot Rotherham og Sheffield Wednesday), har ikke Middlesbrough vært i spesielt god form i det siste. Før disse to seierne, gikk Middlesbrough igjennom en rekke på fem kamper hvor de kun klarte å ta et poeng. Poenget fikk de ved å spille 1-1 mot Watford hjemme på Riverside Stadium, mens de tapte kampene mot Millwall, Bournemouth, Barnsley og QPR.

Siste bortekamp endte med seier, da Middlesbrough vant 2-1over Rotherham på AESSEAL New York Stadium forrige onsdag. Før borteseieren over Rotherham, tapte Middlesbrough fire bortekamper på rad, henholdsvis mot Swansea, Millwall, Bournemouth og Barnsley.

Lutons form
Forrige lørdag klarte Luton å vinne 3-2 over Bristol City, etter å ha ligget under 0-2 til pause. Det gjør at Luton ligger på 11.plass med sine 60 poeng, men med sin negative målforskjell på minus 9 mål. Det er et poeng ned til Millwall på 12. plass og tre poeng ned til Stoke på 13.plass. Det er to poeng opp til QPR på tiende plass, mens det er tre poeng opp til Middlesbrough som ligger på niende plass. Luton har en kamp mindre spilt enn alle lagene som ligger rundt dem på tabellen.

Om Luton blir nummer ni eller bedre, vil dette være Lutons beste ligaplassering siden de rykket ned fra øverste nivå i 1992.

Luton har nå spilt fire kamper på rad uten å tape, da Luton først vant 3-0 over Wycombe, før det ble 1-0 over Watford. Deretter ble det målløst mot Reading, før Luton forrige lørdag klarte å snu 0-2 til 3-2 seier over Bristol City. Målforskjellen på disse fire kampene er på 7-4. Før disse fire kampene, tapte Luton først mot Derby, før det også ble 1-2 tap mot Barnsley.

På Kenilworth Road har Luton spilt to hjemmekamper uten å tape, da Luton vant over Watford og spilte målløst mot Reading. Før disse to kampene, tapte Luton mot Barnsley, mens kampen før det endte med 0-2 seier over Coventry.

Skader
Jeg har ikke fått tak i noen opplysninger om nye skader i Luton troppen, men Nathan Jones uttalte på pressekonferansen før lørdagens kamp, at han hadde noen «rustne» spillere som hadde måttet stå over et par treninger denne uken. Nathan Jones kunne derfor ikke utelukke at det ville bli noen endringer til lørdagens kamp. Tom Lockyer, Danny Hylton og Tom Ince er som kjent ute resten av sesongen. Det er også noe usikkert rundt formen og skadesituasjonen til Luke Berry.

Friendly faces
Lutons Martin Cranie spilte for Middlesbrough fra januar 2018, hvor han startet en kamp og og kom inn som innbytter åtte ganger. Cranie dro deretter videre til Sheffield United i september samme år, før han ble løst fra sin kontrakt og havnet i Luton før 2019/20 sesongen. Hittil har Cranie spilt femti kamper for Luton og scoret to mål.

På trenerbenken finner vi Kevin Blackwell som Neil Warnocks assistent manager. Blackwell var manager i Luton fra mars 2007, men fikk sparken i januar 2008.

Topp scorere
Middlesbroughs Duncan Watmore kom til klubben i november, etter at han ble løst fra sin kontrakt i Sunderland i sommer. Siden Watmore kom i november, har han scoret åtte mål. George Saville har scoret nest flest mål for Middlesbrough med sine seks mål.

For Luton har James Collins scoret 14 mål hittil denne sesongen, uansett turnering, og tre av disse har blitt scoret i april, henholdsvis mot Barnsley, Watford og Bristol City. Tre av målene er scoret i Carabao cupen. Elijah Adebayo har scoret fem mål siden han kom til Luton på «deadline day».

Fun fact
3-2 seieren forrige helg mot Bristol City, skjedde på den samme helgen, men datoen etter, altså den 25. april, hvor Luton også snudde en kamp hvor de lå under for å vinne 3-2. Forrige helg var det altså 33 år siden Luton slo Arsenal i ligacupfinalen i 1988, som ble spilt den 24. april. Luton snudde et potensielt 1-2 nederlag, til 3-2 seier.

Forrige helgs snuoperasjon, markerte at Nathan Jones og Luton brøt enda an barriere. For første gang siden 1938, klart Luton å snu og vinne en bortekamp i The football league etter å ha ligget under 0-2. I 1938 snudde Luton en 0-2 ledelse til Bury på Gigg Lane, til en 5-2 seier. Luton klarte et lignende resultat i 2009, da Luton lå under 0-2 mot Cambridge, for til slutt å vinne 4-3. Forskjellen var at denne kampen ble spilt på nivå fem, altså i «non-league». Denne seieren var enda mer imponerende, ettersom Lutons Liam Hatch også fikk rødt kort.

Lørdagens kamp har som vanlig avspark kl 1600 norsk tid, og kan ses live via iFollow tjenesten som du finner på Lutons hjemmesider. Simon Pitts har bekreftet at han som vanlig vil kommentere kampen.

COYH!!!

Hvor nyttig er dette innholdet?

Klikk på en stjerne for å gi din vurdering!

Gjennomsnittsvurdering 0 / 5. Antall vurderinger: 0

Ingen vurderinger ennå. Bli den første som vurderer dette innholdet!