Preview Luton Town – Rotherham United

På tirsdag får Luton besøk av desperate Rotherham, som for alvor kjemper om å overleve i The Championship. Kampen, som er sesongens siste på Kenilworth Road, er en «hengekamp» fra januar, da kampen ble utsatt grunnet Koronasmitte i Rotherham troppen. Kampen blir forøvrig sendt live på TV, og vil bli sendt på VSport1, samt at den kan streames på VIAPLAY plattformen. Grunnet TV sendingen, er kampstart forskjøvet frem til kl 2015 norsk tid.

Byen Rotherham
Byen Rotherham ligger i den engelske regionen Yorkshire & Humber, rett nordøst for Sheffield og har elven Don rennende gjennom byen. Distriktet Rotherham hadde i 2011 en befolkning på drøye 258 400 innbyggere, mens byen alene hadde en befolkning på snaue 110 000 innbyggere. Rotherham regnes om en del av Sheffields urbane område, ettersom byen kun ligger ni kilometer unna sentrum i Sheffield.

Det er registrert bosetninger i området helt tilbake til jernalderen, men byen ble først opprettet i angelsaksisk tid. Man mener at «Rother» er et personnavn, mens «ham» har betydningen eiendom eller gårdsbruk. Mao er det grunn til å tro at Rotherham betyr «Rothers gård».

Det var kull som brakte den industrielle revolusjonen til Rotherham, selv om regionen hadde nyttegjort seg jern siden romertiden. Kulldriften var drivkraften bak utbedringen av skipsfarten med opprettelser av sluser på elven Don. Industrialisering av jernmalm, og senere stål, ble den fremste industrien i Rotherham som varte inn på 1900-tallet.

Rotherham United Football Club
Vi finner røttene til klubben helt tilbake til 1877, men da som Tornhill Football Club. I 1905 skiftet klubben navn til Rotherham County, mens en annen klubb i byen ble stiftet i 1899 med navnet Rotherham Town.

Rotherham County ble valgt inn i The Football League i 1919, mens Rotherham Town slet med å bli valgt inn i The Football League. I 1925 fikk Rotherham County problemer med å bli gjenvalgt inn i The Football League, samtidig som det ble klart at å ha to profesjonelle lag i samme by virket ufornuftig. I februar 1925 begynte derfor klubbene å snakke sammen om en sammenslåing, og tidlig i mai 1925 ble klubbene enige om å slå seg sammen til Rotherham United Football Club. Kun få dager senere ble den nye klubben valgt inn i The Football League.

Klubbens historie
Siden 1925 har Rotherham hele tiden spilt på nivå fire til nivå to. Første gang Rotherham spilte på nivå to, var i 1950/51 sesongen. Her ble de værende til de rykket ned etter 1967/68 sesongen. I denne perioden klarte også Rotherham sin beste ligaplassering noensinne, da de ble nummer tre på nivå to i 1954/55 sesongen.

Deretter ble det nivå tre og et par sesonger på nivå fire, før Rotherham igjen ble klar for nivå to i sesongen 1981/82 og 1982/83. Rotherham fikk fire nye sesonger på nivå to i perioden 2001 til 2005, og tre sesonger fra 2014 til 2017.

Det ble med en sesong i League One, da Rotherham klarte å rykke rett opp igjen til The Championship etter å ha vunnet 2-1 over Shrewsbury i League One Play-off finalen i 2018.

Igjen ble det nedrykk til League One etter 2018/19 sesongen, etter at Rotherham havnet på 22.plass. I sommer ble det igjen direkte opprykk fra League One, da Rotherham ble nummer to i League One, fem poeng bak Coventry. Dermed har Rotherham rykket opp og ned mellom The Championship og League One, fire sesonger på rad.

Millmoor Ground og AESSEAL New York Stadium
«The Merry Millers», som er kallenavnet til Rotherham United, spilte tidligere sine hjemmekamper på Millmoor Ground, før de i juli 2012 flyttet til The New York Stadium som i dag har en kapasitet på 12 021 tilskuere. Navnet New York har ingenting med den amerikanske byen New York å gjøre, men henspiller på området hvor stadionanlegget ligger i Rotherham, som også heter New York.

Stadionet har i dag det offisielle navnet AESSEAL New York Stadium, ettersom firmaet AESSEAL har kjøpt opp sponsornavnet. AESSEAL er et firma innen pumpesystemer, og leverer stort innenfor gass og olje.

Millmoor Ground, som fortsatt eksisterer som et stadionanlegg i Rotherham, ble et «kladdeverk» av et stadionanlegg og ble aldri ferdigstilt i henhold til avtaler mellom Rotherham United og grunneier Ken Booth. I 2008 ble derfor Rotherham United tvunget til å midlertidig flytte fra Millmoor Ground, eller «the spiritual home of Rotherham United» som fansen liker å kalle det, til The Don Valley Stadium i Sheffield. Millmoor Ground hadde da vært klubbens hjemmebane i 101 år.

I 2010 fikk klubben tillatelse til å bygge et nytt stadionanlegg, og i juli 2012 var altså det nye stadionanlegget klart til bruk. Publikumsrekorden på AESSEAL New York Stadium er på 11 758 tilskuere, og stammer fra en kamp mot Sheffield United i september 2013.

Rivaler
Rotherham United har mange rivalklubber, og alle klubbene kommer ifra grevskapet Yorkshire. Klubbene som spesielt skjerper Rotherham fansen er Bradford, Doncaster Rovers, Barnsley, Sheffield Wednesday, Sheffield United og Leeds United som alle regnes som Rotherham Uniteds rival klubber.

H2H
Luton og Rotherham har møtt hverandre 34 ganger. Luton har vunnet 15 ganger, 10 ganger har Rotherham vunnet, mens ni ganger har det endt uavgjort.

Sist lagene møttes, var i begynnelsen av november i Rotherham, hvor Luton vant 1-0 etter at James Collins scoret i det 70. minutt.

Rotherham har besøkt Kenilworth Road 16 ganger, hvor Rotherham har vunnet fire ganger. Ni ganger har det endt med hjemmeseier, mens det har endt uavgjort ved tre anledninger.

Sist lagene møttes på Kenilworth Road, var i en omkamp i andre runde i FA cupen i 2009. Luton vant 3-0 etter scoringer av Adam Newton, Alan White og Claude Cnapka, mens det første oppgjøret som ble spilt på Don Valley Stadium i Rotherham, endte 2-2 etter at Luton tok ledelsen ved Tom Craddock på straffe. Mark Nwokeji utlignet til 2-2 i det 75.minutt, og reddet dermed omkampen på Kenilworth Road. Rotherham spilte da i League Two, mens Luton spilte sin første sesong i Conference League.

Sist lagene møttes i en ligakamp på Kenilworth Road, var i mars 2009 (sesongen før). Luton spilte sin siste sesong i League Two før de rykket ned til Conference League. Rotherham vant 4-2, hvor Lutons mål ble scoret av Chris Martin som reduserte til 1-2, mens Asa Hall utlignet til 2-3.

Vi må tilbake til 31.august i 1996 for å finne sist Luton slo Rotherham på Kenilworth Road, da Luton vant 1-0 i en League Division Two kamp (nivå tre). Lagene møttes også til ligakamp i 2001 i samme divisjon, men da vant Rotherham 0-1.

Rotherhams form og nedrykkskampen
Som nevnt innledningsvis, kjemper Rotherham for fornyet kontrakt i The Championship. Før tirsdagens hengekamp, ligger Rotherham på 22.plass med sine 40 poeng, og det er tre poeng opp til Derby som ligger på 21.plass. Rotherham har seks mål bedre målforskjell enn Derby, og kan derfor i teorien klare seg med tre poeng på de to siste kampene som klubben har igjen å spille. På plassene bak Rotherham, men med lik poengsum, ligger Sheffield Wednesday og Wycombe. Det er kun i teorien at Wycombe kan overleve, da de har en vesentlig dårligere målforskjell enn lagene foran seg på tabellen. Sheffield Wednesday kan imidlertid klare seg, da de møter Derby i siste serierunde. Vinner de over Derby, vil de gå forbi Derby, da de har et mål bedre målforskjell enn Derby. Men da må Rotherham tape sine siste to kamper.

Som nevnt er Rotherham avhengig av å minst ta tre poeng på de to siste kampene de har igjen å spille. Om vi ser på statistikken på de ti siste kampene, er det lite som skulle tilsi at nettopp det skulle skje. På lørdag ble det et poeng når Rotherham klarte å berge et sent poeng mot Blackburn. Før lørdagens uavgjortkamp, hadde Rotherham spilt fem kamper på rad hvor de ikke fikk med seg et eneste poeng, og siste seier kom den 13.april når Rotherham slo QPR 3-1 hjemme på AESSEAL New York Stadium. Kampen før seieren mot QPR, endte målløst, mens begge kampene før det endte med tap.

På bortebane har Rotherham nå spilt fire kamper på rad uten å vinne. Det eneste poenget som Rotherham har klart på disse fire kampene, er den målløse kampen mot Huddersfield den 10. april. Før disse fire kampene uten seier, vant Rotherham mot Bristol City og Sheffield Wednesday.

Lutons form og sluttplassering
Før tirsdagens «hengekamp» mot Rotherham, ligger Luton på 12. plass med sine 61 poeng. I teorien kan Luton bli nummer åtte med seks poeng på de siste to kampene, men har altfor dårlig målforskjell i forhold til Cardiff som ligger på åttende plass. Det er derimot mulig at Luton kan bli nummer ni ved å ta seks poeng, ettersom det er QPR som Luton møter i siste serierunde, og som ligger på niende plass med 65 poeng. Om Luton tar seks poeng, er Luton avhengig av at Middlesbrough med 64 poeng, ikke vinner. I tillegg må Luton vinne mot QPR i siste runde i London, en by hvor Luton ikke har vunnet en ligakamp på de to øverste nivåene siden 2005.

Selv om det «bare» ble et poeng mot Middlesbrough på lørdag, har Luton nå spilt fem kamper på rad uten å tape. Det startet med 3-1 seier over Wycombe før det ble 1-0 seier over Watford. Deretter ble det en målløs kamp mot Reading, før Luton vant 3-2 over Bristol City. På lørdag ble det 1-1 mot Middlesbrough.

På Kenilworth Road har Luton nå spilt tre kamper på rad uten å tape. Først ble det seier mot Watford, før Luton spilte uavgjort mot Reading og Middlesbrough. Før seieren mot Watford, tapte Luton 1-2 for Barnsley.

Fun fact
Simon Pitts informerte meg om at Luton kun har spilt tre kamper tidligere den 4.mai. Derimot har alle tre kampene endt med seier og i alle tre kampene har Luton scoret tre mål. I 1971 vant Luton 3-1 over Cardiff hvor Malcolm MacDonald scoret hat-trick, og i 1985 vant Luton 3-1 over Arsenal hvor Mick Harford scoret to mål. Emeka Nwajiobi scoret det tredje. I 2019 vant Luton 3-1 over Oxford hvor George Moncur scoret to mål, mens Elliot Lee scoret et mål.

Skadesituasjon
Det har ikke blitt holdt noen pressekonferanse før tirsdagens kamp, det er derfor noe usikkert rundt den oppdaterte skadesituasjon i Luton før lørdagens kamp. Tom Ince og Tom Lockyer er definitivt ute, noe som ganske sikkert gjelder Danny Hylton også. Jordan Clark fikk seg en ankelskade i kampen mot Bristol City, og ryktes også å være ute resten av sesongen.

Toppscorerne
James Collins er fortsatt Lutons toppscorer med sine 14 mål, hvor 11 av disse er scoret i ligaen. Elijah Adebayo har scoret fem mål siden han kom til Luton på «deadline day».

For Rotherham har Michael Smith scoret 10 mål, mens Freddie Ladapo har scoret ni mål. Matt Crooks har scoret syv mål.

Tirsdagens kamp er som nevnt plutselig satt opp som TV kamp, mye grunnet den dramatiske nedrykkskampen som Rortherham er innblandet i. Kampstart er også forskjøvet, og avspark er satt til kl 2015 norsk tid. Kampen sendes på VSport1, i tillegg til at den kan streames via VIAPLAY plattformen. Kampen kan også streames via iFollow, men da kun som radiooverføring med Simon Pitts bak mikrofonen.

COYH!!!

Hvor nyttig er dette innholdet?

Klikk på en stjerne for å gi din vurdering!

Gjennomsnittsvurdering 0 / 5. Antall vurderinger: 0

Ingen vurderinger ennå. Bli den første som vurderer dette innholdet!