Preview Bristol City – Luton Town

Til helgen drar Luton til Bristol og Ashton Gate for å møte Bristol City, som virkelig sliter med å vinne fotballkamper. Merk at kampen spilles på søndag, og har avspark kl 1400 norsk tid.

Bristol by
Bristol er en by i det sørvestlige England og ligger i regionen Sørvest-England. Byen ligger ved elven Avon, nær grensen til Wales og har ca 463 000 innbyggere. Bristol er Englands sjette største by, og den åttende største byen i Storbritannia. Byen ligger omtrent 14 mil sør for Birmingham og sju mil øst for Cardiff. Byen har en Katedral og to universiteter som benevnes som university of Bristol og The university of the West of England. Byen er også kjent for sin elektronikk og luftfarts industri. I 2014 og 2017 ble forøvrig Bristol kåret av «The Sunday Times», til Storbritannias beste by å bo i.

Bristol City
Bristol City ble stiftet i 1897, og ble valgt inn i The Football League i 1901. Klubben hadde sin beste periode fra 1906 til 1911, hvor de spilte på det øverste nivået i det engelske ligasystemet, som også er eneste gang Bristol City har spilt på øverste liganivå. I 1906/07 sesongen debuterte Bristol City på øverste nivå med en andre plass i ligaen, som også er klubbens beste plassering noen gang. Bristol City var finalist i FA cupen i 1909, mens de kun har klart å spille seg frem til semifinalen i Ligacupen ved to anledninger, henholdsvis i 1971 og 1989. I fjor sommer avsluttet Bristol City på 12. plass i The Championship, syv poeng bak Swansea som havnet på sjette plass.

Foran denne sesongen ble Dean Holden ansatt som permanent manager i Bristol City, men fikk sparken i februar etter å ha ledet Bristol City i seks tap på rad. Holden ble erstattet av Nigel Pearson som sist var manager i Watford.

Rivaler
Bristol City er for tiden ”storebror” i byen Bristol, da de ligger et liganivå over ”lillebror” og byrival Bristol Rovers. Det skal også nevnes at Bristol Rovers vil rykke ned til League Two, da Rovers ligger sist i League One, og er allerede rykket ned.

«The Bristol Derby» er i en kåring kåret til det åttende mest intense rivaloppgjør i England. Både Rovers og City har slitt med hooligans, og det har skjedd mer enn en gang at disse rivaloppgjørene har endt med stygge episoder mellom klubbenes supportere.

Cardiff city er også en av de store rivalene til Bristol City, akkurat som Cardiff er rivaler til Bristol Rovers. Cardiff ligger som nevnt syv mil øst for Bristol, men som kjent i Wales. Kampene mellom Bristol lagene og Cardiff City har derfor en nasjonal dimensjon over seg, i tillegg til å ligge nær hverandre geografisk. Kampene kalles «The Severnside derby».

Ashton gate
«The Robins», som er kallenavnet til Bristol City, spiller hjemmekampene sine på Ashton Gate, noe de har gjort siden 1904. Ashton Gate har i dag en kapasitet på 21 500 tilskuere, mens rekorden er på 43 335 tilskuere. Denne rekorden ble satt den 16.februar i 1935 i en femterunde kamp i FA cupen mot Preston North End. I tillegg til fotballkamper har det blitt holdt flere store konserter på anlegget, blant annet med Rod Stewart, Rolling Stones, Bryan Adams, Elton John og The Who.

H2H
Luton og Bristol City har møtt hverandre 58 ganger. 20 ganger har Luton vunnet, mens Bristol City har vunnet 21 ganger. 17 ganger har det endt uavgjort.

Sist lagene møttes, var den 29. desember på Keilworth Road hvor Luton vant 2-1. Lutons mål ble scoret av Glen Rea og Kiernan Dewsburry – Hall, hvor også Bristol Citys mål ble scoret av Luton, da Sonny Bradley scoret et selvmål.

Sist lagene møttes på Ashton Gate, skjedde også den 29. desember, men forrige sesong. Bristol City vant 3-0, og klarte dermed for første gang å vinne over Luton på åtte kamper, da siste seier mot Luton kom i april 2001 på nivå tre hvor Bristol City vant 3-1 på Ashton Gate. Lutons mål ble da scoret av Liam George.

Luton har besøkt Ashton Gate 28 ganger, men kun vunnet seks ganger. Siste seier kom i 2004 i en League One kamp (nivå tre), hvor Luton vant 2-1 etter scoringer av Chris Coyne og Enoch Showunmi i det aller siste spilleminutt. Før seieren i 2004, besøkte Luton Ashton Gate 11 ganger fra 1976 uten å få med seg tre poeng.

Bristol City form
Dean Holden og Bristol City startet sesongen sterkt, og ledet The Championship etter fem serierunder, på lik poengsum som Reading. Når vi gikk inn i desember lå Bristol City på tredje plass i The Championship, mens de før møtet mot Luton den 29.desember hadde falt ned på niende plass. Holden ble som nevnt erstattet med Nigel Pearson den 23.februar, som umiddelbart så ut til å gi effekt, da Bristol City vant to kamper på rad, henholdsvis mot Middlesbrough og Swansea.

Deretter ble det to tap Bournemouth og QPR, før det ble seier mot Birmingham. Etter seieren mot Birmingham, har Bristol City spilt syv kamper på rad uten å vinne en eneste kamp. Først ble det uavgjort mot Blackburn, før det ble tre tap på rad, henholdsvis mot Rotherham, Stoke og Coventry. Så fulgte to uavgjortkamper mot Nottingham og Sheffield Wednesday, før Bristol City på onsdag tapte 1-2 mot bunnlaget Wycombe. Og ja, «The Beast», Akinfenwa, scoret det avgjørende målet for Wycombe på straffe i det 90. minutt.

Det gjør at Bristol City ligger på 15.plass før helgens serierunde med 51 poeng, seks poeng bak Luton som ligger på 12. plass.

Om Bristol Citys generelle form er dårlig, er hjemmeformen til Bristol City enda dårligere. På de siste åtte hjemmekampene, er forrige lørdags målløse kamp mot Nottingham, det eneste poenget som Bristol City har klart på disse åtte hjemmekampene. Ikke nok med det, det eneste målet som Bristol City har scoret på disse åtte hjemmekampene, er målet de scoret i 1-2 tapet mot Bournemouth den 3. mars.

Tapene kom mot Cardiff, Reading, Barnet, Bournemouth, QPR, Rotherham og Stoke.

Lutons form
På onsdag ble det 0-0 mot Reading, og Luton har dermed tatt syv poeng av ni mulige på de de siste tre kampene, og ligger med det på 12. plass med sine 57 poeng. Luton ligger dermed fire poeng bak Cardiff som ligger på niende plass, og kan fortsatt bli bedre enn nummer ti, som vil være den beste ligaplasseringen som Luton har klart siden de rykket ned fra øverste liganivå i 1992. Et poeng bak Luton ligger Stoke, mens det er fem poeng ned til Preston som ligger på 14.plass. Luton har også en kamp til gode i forhold til de fleste i The Championship. Merk at tabellen kan ha forandret seg noe før avspark på søndag, da de fleste lagene i The Championship spiller på lørdag ettermiddag.

På de siste ti kampene har Luton vunnet fem kamper, tapt fire, og spilt målløst mot Reading. De to siste kampene har også Luton klart «clean sheet».

På bortebane har Luton vunnet og tapt annenhver kamp på de siste syv kampene. Det startet med borteseier mot Birmingham, før Luton tapte 0-3 for Stoke. Deretter ble det seier mot Nottingham, før det ble tap mot Norwich. Så husker vi det ble 1-0 seier mot Preston, hvor Luton deretter tapte 0-2 mot Derby på Pride Park. For to uker siden vant Luton 3-1 over Wycombe på Adams Park.

Nordmenn i Bristol City
En nordmann har spilt for Bristol City, og dette er dagens Mjøndalentrener, Vegard Hansen. Den tidligere forsvarsspilleren står oppført med 37 kamper for Bristol City, som fordeler seg på to sesonger fra 1994 til 1996. Hansen scoret ikke mål for Bristol City.

I en tidligere samtale med undertegnede, kunne Hansen bekrefte overfor LTSCS at de møtte Luton på Ashton Gate når han var i Bristol City. Hansen var ikke aktuell til å spille denne kampen, som Luton tapte 0-1, da han var skadet.

Hansen kunne også fortelle at når han spilte i Strømsgodset, var han en tur over til England. Dette var i perioden hvor nordmenn var veldig populære i engelske klubber, samt at han husket at dette var i perioden hvor Luton spilte på kunstgress. Hansen husker han var iført en overdel med merket til Strømsgodset, og ble kontaktet av et styremedlem fra Luton som lurte på om han var norsk fotballspiller. Når Hansen bekreftet dette, ble han tilbudt prøvespill for Luton Town, men avslo dette.

Foruten Vegard Hansen, er det enda en person som har hatt tilknytning til Bristol City og norsk toppfotball, nemlig Benny Lennartson. Den tidligere Viking treneren, var manager for Bristol City i 1998/99 sesongen, men hadde ingen suksess. Bristol City endte desidert sist i Championship, og rykket ned til nivå tre. Lennartson fikk sparken etter endt sesong, og ble erstattet av Tony Pulis.

Friendly faces
Hos Bristol City spiller flere spillere som også har historikk hos Luton. Den Lutonfødte forsvarsspilleren Jay Dasilva, gikk ungdomsgradene i Luton ifra 2007 til 2012. I 2012 ble han solgt til Chelsea hvor han kun ble lånt ut til andre klubber. Foran 2019/20 sesongen signerte Dasilva en permanent kontrakt med Bristol City, men har vært mye plaget med skader, og er også ute i kampen mot Luton.

Også spissen Chris Martin har historie knyttet til Luton. I 2008/09 sesongen ble Martin lånt ut fra Norwich til Luton, hvor han spilte 40 kamper og scoret 11 mål. Den 3. september signerte Martin for Bristol City, etter at Martin ble sluppet på free transfer fra Derby. Hittil har Martin spilt 31 kamper denne sesongen og scoret fire mål. Chris Martin er også meldt skadet til søndagens kamp.

Hos Luton har Joe Morell vært en del av Bristol City i hele syv sesonger, men har kun spilt seks ligakamper for Bristol City.

Mick Harford har også en sesong i Bristol City i 1981/82 sesongen, hvor han spilt 30 kamper og scoret 11 mål.

Tyreeq Bakinson og Freddie Hinds er to spillere som nå spiller i Bristol City, og som begge har tilbrakt ungdomstiden i Luton.

Skader
Det foreligger ingen offisiell informasjon rundt skadesituasjonen i Luton før helgens kamp, men det er usikkerhet rundt Luke Berry, ettersom han skadet seg under oppvarmingen til Reading kampen. Dan Potts er tilbake, mens Tom Ince, Tom Lockyer og Danny Hylton er ute med skade.

Toppscorerne
For Luton er det fortsatt James Collins som er klubbens toppscorer med sine 13 mål uansett turnering, mens Elijah Adebayo og George Moncur har scoret fem mål hver.

For Bristol City er det Famare Diedhiou og Nahki Wells som er klubbens toppscorere, da begge har scoret ti mål hver uansett turnering.

Merk at helgens kamp spilles på søndag, og at den har avspark kl 1400 norsk tid. Selv om kampen spilles på søndag, er ikke kampen plukket ut til å bli sendt som TV kamp, men kan som vanlig streames fra iFollow tjenesten. Simon Pitts svikter ikke, og kommenterer kampen.

COYH!!!!

Hvor nyttig er dette innholdet?

Klikk på en stjerne for å gi din vurdering!

Gjennomsnittsvurdering 0 / 5. Antall vurderinger: 0

Ingen vurderinger ennå. Bli den første som vurderer dette innholdet!