Preview Luton Town – Middlesbrough FC

På tirsdag får Luton besøk av Middlesbrough som for tredje sesong på rad har en nokså jevn sesong med Luton. Kun et mål skiller lagene i årets liga. Selv om Luton er motiverte for å levere en bedre prestasjon enn på lørdag, hvor Luton tapte 0-2 for Preston, har de siste oppgjørene pleid å bli jevne oppgjør mellom Luton og Middlesbrough. Kampen sendes for øvrig direkte på Vsport1 og har avspark kl 2045.

Middlesbrough
Byen Middlesbrough ligger i den engelske regionen Nordøst-England, omtrent sju mil sør for Newcastle, og 11 mil nordøst for Leeds. Det bor ca 140 000 innbyggere i selve byen Middlesbrough, som er en industriby, og som er kjent for sine jernverk, kjemiske fabrikker og skipsverft. Spesielt har byen vært en viktig historisk by hva gjelder stål og jernproduksjon, og jern og stålprisen ble lenge bestemt i Middlesbrough området.

Middlesbrough FC og rivalisering
Middlesbrough Football Club ble stiftet i 1876 og ble valgt inn i The Football League i 1899. Rivalene til Middlesbrough er først og fremst Newcastle og Sunderland. Kampene mot Newcastle kalles Tyne-Tees Derby, mens kampene mot Sunderland har fått navnet Wear-Tees Derby. Kampene mot Leeds har også et naturlig preg av rivalisering.

Middlesbrough historie
Klubbens beste ligaplassering klarte Middlesbrough i 1913/14 sesongen, da klubben havnet på tredje plass på øverste nivå. Middlesbrough har som regel alltid spilt på nivå en og nivå to i det engelske seriesystemet. Ved to anledninger har klubben spilt på nivå tre, hvor første gang skjedde i 1966/67 sesongen, hvor de rykket direkte opp igjen etter å ha blitt nummer to. Også i 1986/87 sesongen måtte Middlesbrough ned på nivå tre, og igjen rykket klubben direkte opp til nivå to etter å ha blitt nummer to.

I moderne tid, er det spesielt to sammenhengende perioder som har vært suksessfulle i Middlesbroughs historie. Periodene kalles «The Bryan Robson period» og «Steve McLaren period».

Bryan Robson ble ansatt som spillende manager for Middlesbrough sommeren 1994, hvor Robson tok over managerrollen etter en Lutonkjenning, nemlig Lennie Lawrence. Bryan Robson hadde da spilt tretten sammenhengende sesonger i Manchester United, hvor han hadde spilt 345 kamper og scoret 74 mål. Rollen som Middlesbroughs manager, kombinerte Robson som Terry Venables assistentmanager for England. Han ga seg som assistentmanager for England i 1996.

Robson oppnådde umiddelbar suksess som Middlesbrough manager, da han våren 1995 vant Division one (nivå to) på første forsøk, og rykket opp til Premier League. Middlesbrough var for øvrig det eneste laget som rykket direkte opp til øverste nivå denne sesongen, da Premier League skulle reduseres fra 22 lag til 20 lag. Bolton Wanderers rykket opp via Play-off.

Robson ga seg som spiller for Middlesbrough 1.januar 1997, 10 dager før han fylte 40 år. Da hadde Robson spilt 28 kamper og scoret et mål for Middlesbrough. Han fortsatte som manager i klubben frem til desember 2000, hvor han først ble degradert til assistentmanager for klubben, da Middlesbrough ansatte Terry Venables (!) som manager. Begge forlot Middlesbrough juni 2001, og ble erstattet av Steve McLaren.

Som manager for Middlesbrough, klarte Bryan Robson å føre klubben til tre cupfinaler. FA-cupfinalen i 1997, og Ligacupfinalene i 1997 og i 1998. Middlesbrough tapte alle tre finalene.

Bryan Robson signerte Jan Åge Fjørtoft fra Swindon i mars 1995, samme sesong som Middlesbrough rykket opp til øverste nivå. Fjørtoft fikk med seg ti kamper i opprykks sesongen hvor han også scoret tre mål. Sesongen etter spilte Fjørtoft relativt regelmessig for Middlesbrough i Premier League, og fikk blant annet spille sammen med den brasilianske rekordsigneringen Juninho. Foran 1996/97 sesongen, signerte Middlesbrough Fabrizio Ravanelli, og Fjørtoft fikk dermed mindre spilletid. 31.januar 1997 ble Fjørtoft solgt til Sheffield United.

Bryan Robson og Terry Venables ble erstattet av en annen Unitedkjenning, nemlig United assistenten Steve McLaren. Steve McLaren er den manageren som har hatt størst suksess med Middlesbrough i moderne tid. I 2004 klarte McLaren det som Bryan Robson ikke hadde klart, da han klarte å vinne klubbens første og eneste «major trophy». Middlesbrough vant Ligacupen ved å slå Bolton Wanderers 2-1, etter å ha ledet 2-0 allerede etter syv minutters spill.

I sesongen etter, ledet McLaren Middlesbrough til en 7 plass i Premier League, som også er den beste plasseringen klubben har klart i Premier League. Ligacuptriumfen året før, ga også Middlesbrough plass i UEFA cupen i 2004/05 sesongen, hvor de ble slått ut av Sporting i 16.-dels finalen. Syvendeplassen i 2004/05 sesongen, kvalifiserte klubben til enda en deltakelse i UEFA cupen i 2005/06. Denne gangen klarte Middlesbrough å spille seg helt frem til finalen som ble spilt i Eindhoven, hvor de tapte 0-4 for Sevilla.

Etter 2005/06 sesongen ble McLaren ansatt som Englands nye manager, og ble erstattet av klubbens kaptein, Gareth Southgate. Southgate, som nå er Englands landslagssjef, var manager i Middlesbrough fra 2006 til 2009. Våren 2009 rykket Middlesbrough og Southgate ned fra Premier league til The Championship, og i oktober 2009 var det også slutt for Southgate, og Southgate ble erstattet av Gordon Strachan.

Middlesbrough fikk også en sesong i Premier League i 2016/17 sesongen, etter at de rykket opp etter å ha havnet på andre plass i 2015/16 sesongen. Det ble med den ene sesongen for Middlesbrough, ettersom de avsluttet sesongen i Premier League på 19.plass. Middlesbrough har spilt i The Championship siden.

I juni 2019 ble den tidligere landslagsspilleren og Middlesbrough favoritten, Jonathan Woodgate, ansatt som Middlesbrough sin nye manager. Dette var Woodgates første manager jobb, som ikke ble noen stor suksess. Middlesbrough kjempet det meste av 2019/20 sesongen på nedre halvdel av The Championship, som også resulterte i at Woodgate var under et konstant press gjennom hele sesongen. Etter 38 serierunder lå Middlesbrough rett over nedrykksstreken, kun på bedre målforskjell, som igjen førte til at Woodgate fikk sparken og ble erstattet av den erfarne manageren Neil Warnock. Middlesbrough, med Warnock som manager, klarte så vidt å berge plassen og havnet til slutt på 17.plass, to poeng foran Luton som havnet på 19.plass.

For andre sesong på rad, var det to plasser og to poeng som skilte Middlesbrough og Luton når sesongen ble avsluttet i våres. Middlesbrough avsluttet på en tiende plass, mens Luton avsluttet to poeng og to plasser bak.

Riverside Stadium
«Boro», som er kallenavnet til Middlesbrough, spiller som nevnt hjemmekampene sine på Riverside Stadium. Anlegget som har en kapasitet på 35 100 tilskuere, ble åpnet 26. august 1995, hvor Middlesbrough møtte Chelsea FC i sin første hjemmekamp etter opprykket fra Championship i 1995. Craig Hignett og Jan Åge Fjørtoft scoret hvert sitt mål i kampen som Middlesbrough vant 2-0.

Riverside Stadium erstattet Ayresome Stadium, som hadde vært hjemmebanen til Middlesbrough siden 1903 og hadde en kapasitet på 26 667 tilskuere. En morsom kuriositet er at Middlesbroughs siste kamp på Ayresome Stadium, var mot Luton. John Taylor reduserte til 1-1 for Luton, mens John Hendries andre mål for dagen, sørget for at Middlesbrough vant 2-1. Ayresome Stadium ble revet i 1997 og gjort om til et boligområde.

H2H
Luton og Middlesbrough har møtt hverandre 31 ganger. 13 ganger har Luton vunnet, 10 ganger har Middlesbrough vunnet, mens åtte ganger har lagene delt poengene.

Sist lagene møttes, var 1.mai på Kenilworth Road. Kampen endte 1-1 etter at Glen Rea ga Luton ledelsen midtveis i første omgang, mens Middlesbrough utlignet to minutter senere. Motsatt oppgjør ble spilt den 16.desember på Riverside Stadium, hvor Middlesbrough vant 1-0.

På Kenilworth Road har Luton vunnet åtte ganger over Middlesbrough, mens Middlesbrough har vunnet fire ganger. Vi må tre kamper tilbake, eller helt tilbake til oktober 1994 hvor David Pleat ledet Luton, for å finne siste hjemmeseier til Luton over Middlesbrough. Luton vant hele 5-1, etter to scoringer av Dwight Marshall, en scoring hver av David Preece og John Hartson, mens Middlesbroughs Paul Wilkinson scoret et selvmål.

Middlesbroughs form
Neil Warnocks menn ligger på 11. plass før onsdagens kamp med sine 21 poeng. På plassen foran Middlesbrough, ligger Luton men med et mål bedre målforskjell enn Middlesbrough.

På lørdag tapte Middlesbrough 0-2 for Birmingham, men Middlesbrough vant alle de tre kampene før det 2-0, henholdsvis mot Cardiff, Barnsley og Peterborough. På de siste ti kampene har Middlesbrough vunnet fem kamper, mens fem kamper har endt med tap.

Forrige lørdag spilte Middlesbrough bortekamp mot Cardiff, som Middlesbrough vant 2-0. Det ble også borteseier mot Nottingham i midten av september, men det er også de eneste borteseierne som Middlesbrough har klart denne sesongen. De to første bortekampene til Middlesbrough endte uavgjort, mens det ble bortetap mot Coventry, Reading og Hull.

Lutons form
Etter lørdagens 0-2 tap mot Preston, falt Luton ned på 10.plass, på lik poengsum som Middlesbrough og Millwall, men med bedre målforskjell enn begge lagene. Det er tre poeng opp til Blackpool og Huddersfield på femte og sjette plass, mens det er tolv poeng ned til Hull på 22.plass.

Som nevnt ble det 0-2 tap mot Preston på lørdag, som er det første tapet for Luton på fem kamper, og det andre tapet for Luton på elleve kamper. Seks av kampene har endt uavgjort, mens det har blitt seier mot Coventry, Millwall og Hull. Foruten Preston, er det Birmingham, West Brom og Bournemouth som har slått Luton denne sesongen.

På Kenilworth Road er det kun Birmingham som har slått Luton, som også vant hele 5-0. Sheffield United, Swansea og Huddersfield har spilt uavgjort mot Luton når de har gjestet Kenilworth Road, mens det har blitt hjemmeseier mot Peterborough, Coventry og Hull.

Skader
Jeg har ikke klart å få noen oppdatert informasjon som gjelder skadesituasjonen i Luton før tirsdagens kamp, men minner om at Luke Berry and Elijah Adebayo sto over lørdagens kamp mot Preston. Begge to ble skadet i kampen mot Hull.

Topp scorere
For Middlesbrough har både Matt Crooks og Andraz Sporar scoret tre mål hver denne sesongen.

For Luton er det Elijah Adebayo som er Lutons toppscorer med sine syv mål, mens Harry Cornick har scoret seks mål. Cornick har også to målgivende. Luke Berry har fire mål og en målgivende pasning hittil denne sesongen. Fred Onyedinma er også verdt å nevne, da han på syv kamper (fire fra start), har to mål og tre målgivende pasninger.

Tirsdagens kamp blir ikke sendt med live bilder på iFollow, da kampen sendes direkte som TV kamp på Vsport1, samt at kampen kan streames fra VIAPLAY plattformen. Kampen som har avspark kl 2045, vil uansett bli kommentert av Simon Pitts som radiostream på iFollow.

COYH!!!

Hvor nyttig er dette innholdet?

Klikk på en stjerne for å gi din vurdering!

Gjennomsnittsvurdering 0 / 5. Antall vurderinger: 0

Ingen vurderinger ennå. Bli den første som vurderer dette innholdet!