Preview Preston North End FC – Luton Town

På lørdag drar Luton på besøk til Preston North End og deres hjemmebane Deepdale Stadium, en klubb som har blitt symbolsk for Nathan Jones som Luton manager. Kampen mot Preston innleder nok en trekamps uke, da Luton også møter Middlesbrough på Kenilworth Road på tirsdag, før de avslutter uken med hjemmekamp på lørdag mot Nathan Jones forrige arbeidsgiver, Stoke City.

Byen Preston
Byen Preston ligger i den engelske regionen Nordvest-England, omtrent fem mil nordvest for Manchester, og ligger ved elven Ribble. Preston som har en befolkning på drøye 114 000 innbyggere, fikk status som city i 2002, og ble Englands by nummer femti i det femtiende år av dronning Elisabeths IIs styre. Byen er også kjent for sin store busstasjon med 79 plattformer, samt at de har Englands høyeste sognekirke i St. Walburgas kirke. Preston er også historisk kjent for sin tekstilindustri, samt at byen er sentral i den britiske luftforsvars industrien.

Preston North End FC
Preston North End ble stiftet i 1881, og var en av tolv klubber som startet The Football League i 1888.

Preston North Ends Historie
Klubben satte sitt preg på The Football League de første sesongene og tok «the double» allerede den første sesongen. Preston imponerte stort denne første sesongen, ettersom Preston vant ligaen uten et enste tap, samtidig som laget ikke slapp inn et eneste mål i FA-Cupen. Preston ble også ligamestere påfølgende sesong, i 1889/90 sesongen.

Bortsett fra at Preston også vant FA-cupen i 1938, har det ikke blitt noen ytterligere titler på Preston, selv om de spilte sammenhengende i to øverste divisjonene helt fram til 1970. Derimot var Preston tapende finalister i FA-cupfinalene i 1922, 1937, 1954 og i 1964.

Etter 1969/70 sesongen ble det for første gang nedrykk til nivå tre for Preston. Midt på 80-tallet hadde de sin tyngste periode, og i 1985/86 endte Preston nest sist på nivå fire (fourth division), og var nær ved å havne utenfor The Football League. Derimot ble de reddet av at man på den tiden valgte hvem som skulle spille i The Football League av de beste fra nivå fem, og de dårligste på nivå fire. Siden den gang har det gått gradvis fremover, og i 1999/00 var laget igjen klar for den nest øverste divisjon i ligasystemet.

I sesongen 2004/05 og 2005/06, «snuste» Preston på Premier League spill, da de begge sesongene kvalifiserte seg til Play-off. I 2004/05 sesongen ble Preston nummer fem, og i semifinalen slo de ut Derby County. Derimot ble West Ham United for sterke i finalen. I 2005/06 endte Preston på fjerde plass i ligaen, men ble slått ut av Leeds United i semifinalen. Deretter ble det noen svakere plasseringer i Championship, før det ble fire sesonger i League One fra 2011 til 2015.

I sommer endte Preston på 13.plass, et poeng bak Luton som havnet på 12. plass.

Rivaler
Prestons primære rival klubb er Blackpool FC, og Lancashire-derbyet mellom de to klubbene har blitt spilt nesten 100 ganger på tvers av fire divisjoner i seriefotballen.
Preston har også lokale rivaliseringer med Lancashire klubbene Burnley og Blackburn Rovers, og i mindre grad Bolton Wanderers og Wigan Athletic. De har også hatt sammenstøt med Derby County, som mange fans mener er deres største historiske rivaler, sammen med Carlisle United og Sheffield United.

Preston har også en stor rivalisering med Leeds United, og spesielt etter at mange av førstelagsspillerne til Preston dro til Leeds United i 2004. Forholdet ble ikke noe bedre etter «play off» tapet i 2006, hvor Leeds vant 3-1 sammenlagt. Et av høydepunktene til Preston i moderne tid, skjedde i september 2010 når Preston beseiret Leeds 6-4 på Elland Road. Og det etter å ha ligget under 1-4. Preston skal være det første laget som noensinne har scoret seks mål på Elland Road.

Frankie McAvoy
Frankie McAvoy er Preston manager, og er en av få managere som ikke har hatt noen profesjonell karriere som fotballspiller. Skotten McAvoy er egentlig postmann, og har hatt noen trenerroller i diverse fotball akademier i Skottland. I 2013 ble Alex Neill manager i Hamilton, og McAvoy ble samtidig førstelags trener i Hamilton. I 2015 ble Alex Neill utnevnt som manager i Norwich, og McAvoy ble med på «flyttelasset». I 2017 fikk Neill manageransvaret i Preston, og igjen ble McAvoy med på flyttelasset. I mars fikk Neill sparken i Preston, og McAvoy tok over som midlertidig manager. 10. mai i våres ble McAvoy ansatt som permanent manager i Preston, etter å ha vunnet fire av de siste åtte kampene som midlertidig manager.

Deepdale Stadium
«The Lillywhites», som er kallenavnet til Preston North End, spiller hjemmekampene sine på Deepdale i Preston. Deepdale Stadium ble bygget i 1860, men ble først brukt til fotball i 1878. Det hevdes at Deepdale er den lengste kontinuerlig brukte fotballbane i verden, og i 2011 hadde Deepdale vært brukt i 135 år og regnes som verdens eldste hjemmebane. Etter en fullstendig ombygging mellom 1996 og 2009, har Deepdale nå en kapasitet på 23 408 seter. Det høyeste tilskuertallet på Deepdale noensinne, skjedde i april 1938 hvor 42 684 tilskuere så Preston ta imot Arsenal.

H2H
Luton og Preston har møtt hverandre 57 ganger, hvor Luton har vunnet 13 av møtene. 25 ganger har det endt med Preston seier, mens 10 ganger har det endt uavgjort. Kun en gang har det endt målløst mellom Luton og Preston.

Sist lagene møttes var den 20. mars på Deepdale Stadium, hvor Luton vant en meget sjelden seier, ettersom Luton vant 1-0 etter at Prestons keeper Daniel Iversen, scoret selvmål i det 83.minutt. Kun tre ganger har Luton vunnet på Deepdale Stadium, mens det fire ganger har endt uavgjort. 16 ganger har det endt med hjemmeseier.

Før seieren i mars, hadde Luton besøkt Deepdale Stadium 12 ganger på rad uten å vinne (3 U, 9 T). Vi må helt tilbake til 1972 for å finne Lutons forrige borteseier i Preston, da Luton vant 1-0 i en League Division Two kamp (nivå to). Det ble også 1-0 seier i 1950 på Deepdale Stadium.

Motsatt oppgjør i desember i fjor på Kenilworth Road, vant Luton 3-0 etter at James Collins scoret hat-trick, i en kamp hvor Luton fikk lov til å ha 2000 tilskuere for første gang etter Corona restriksjonene. Kampen var også kamp nummer 200 for Nathan Jones som Luton manager, samt at det også var Nathan Jones sin seier nummer 100 som Luton manager.

Kampen mot Preston før de to nevnte i fjor, var comebackkampen til Nathan Jones som ble spilt på Kenilworth Road. Kampen endte 1-1 etter at Preston tok ledelsen i første del av andre omgang, mens Callum McManaman utlignet for Luton i det 87.minutt. Det gjør at Luton nå har spilt tre kamper på rad uten å tape mot Preston.

Per i dag har Nathan Jones vært Luton manager i 245 kamper hvor han har vunnet 118 kamper, 63 kamper har endt uavgjort, mens 64 kamper har endt med tap.

Prestons form
Før lørdagens kamp, ligger Frankie McAvoys menn på menn på 19. plass med sine 15 poeng, seks poeng foran Hull som ligger på 22. plass, og seks poeng bak Luton som ligger på femte plass.
Sine 15 poeng har Preston stort sett fått hjemme på Deepdale Stadium, da de har vunnet tre kamper og spilt tre kamper uavgjort på eget gress. Det er kun Hull som har klart å slå Preston på Deepdale Stadium, noe de gjorde i aller første serierunde. Preston tok ledelsen etter åtte minutter, men Hull snudde kampen, og stoppet ikke ydmykelsen før det sto 4-1 på resultattavlen. På bortebane har Preston kun klart å få med seg tre poeng, som de har fått ved å spille tre kamper uavgjort.

På de siste ni kampene har Preston kun en seier, som kom mot Coventry forrige onsdag når Preston vant 2-1. Preston havnet under etter 45 minutter, men snudde kampen til seier i andre omgang. De andre åtte kampene endte med tap mot QPR og Blackpool (på lørdag), mens de andre seks kampene endte uavgjort.

Som nevnt, tapte Preston den aller første seriekampen denne sesongen, som ble spilt på Deepdale Stadium. Deretter har Preston spilt seks hjemmekamper på rad uten å tape. Først vant Preston 1-0 mot Peterborough, før de i hjemmekampen etter vant 3-1 over Swansea. Deretter ble det tre uavgjortkamper mot West Brom, Stoke og derby, før de forrige onsdag vant 2-1 over Coventry.

Preston har imponert i Carabao cupen denne sesongen, og ble på onsdag slått ut av Liverpool i cupens fjerde runde. Kampen, som ble spilt på Deepdale Stadium, endte ikke overraskende med 2-0 seier til Liverpool. På sin vei frem til fjerde runde, slo de først ut Mansfield (borte), så Morecambe (borte), og til slutt Cheltenham (hjemme).

Lutons form
På lørdag vant Luton 1-0 over Hull på Kenilworth Road, som betyr at Luton nå har spilt fem kamper på rad uten å tape. Det gjorde også at Luton klatret opp på femte plass med sine 21 poeng, en poengsum som også seks andre lag i The Championship har.

Bortsett fra de tre lagene som ligger på de tre første plassene i The Championship, er Luton det laget i The Championship som har best målforskjell med sine fem plussmål. Luton har hittil scoret 23 mål, som er like mange som Blackburn. Det er kun QPR og de tre lederlagene som har scoret fler mål enn Luton i The Championship. I våres avsluttet Luton sesongen med 41 mål.

Lutons 1-0 seier over Hull, var sesongens syvende «clean sheet», som igjen vil si at halvparten av Lutons kamper denne sesongen, har vært «clean sheet». Enda mer imponerende er at fire av de fem siste kampene har vært «cleansheet», hvor Luton har scoret ti mål, og kun sluppet inn to mål, som de gjorde mot Derby. I fjor klarte Luton 16 «clean sheet» igjennom hele sesongen.

På de siste ti kampene, er det kun Bournemouth som har klart å slå Luton. Derimot har det endt uavgjort ved seks anledninger. De tre seierne mot Coventry, Millwall og Hull er kommet på de siste fem kampene, mens det ble uavgjort mot Huddersfield og Derby imellom seierne.

På bortebane har Luton slått Barnsley og Derby, mens det ble uavgjort mot Blackburn, Bristol City og Derby. Topplagene West Bromwich og Bournemouth er de ensete lagene som har slått Luton når Luton har spilt borte fra Kenilworth Road.

Toppscorere
Prestons toppscorer denne sesongen er dansken Emil Riis Jackobsen med sine åtte mål. Benjamin Whiteman har scoret tre mål, mens den tidligere Celtic spissen Scott Sinclair, har ennå ikke scoret noen mål.

På lørdag scoret Elijah Adebayo sitt syvende mål for sesongen, mens Harry Cornick har scoret seks mål. Cornick har også to målgivende. Luke Berry har fire mål og en målgivende pasning hittil denne sesongen. Fred Onyedinma er også verdt å nevne, da han på seks kamper (fire fra start), har to mål og tre målgivende pasninger. Siste mål til Onyedinma scoret han mot Derby forrige tirsdag, og hadde den målgivende pasningen til Adebayo på lørdag.

Skader
På torsdagens pressekonferanse, kunne Nathan Jones opplyse at Luke Berry antagelig må stå over lørdagens kamp. Berry måtte byttes ut med Pelly Ruddock Mpanzu, etter at han halvveis ut i første omgang mot Hull, måtte byttes ut på grunn av en kneskade.

Nathan Jones fortalte videre at foruten Berry, var alle spillerne skadefrie og friske. Det betyr at Henry Lansbury og Elijah Adebayos vil være tilgjengelige til lørdagens kamp. Adebayo måtte byttes ut midtveis første omgang mot Hull, etter at han pådro seg en hamstringskade rett før pause. Lansbury sto over kampen på grunn av sykdom. Kal Naismith er også tilbake, etter at han måtte stå over forrige lørdags kamp grunnet fem gule kort.

Friendly faces
Izzy Brown er å finne i Preston sine rekker, da han i sommer undertegnet en et års kontrakt med Preston. Brown har imidlertid ikke spilt et eneste minutt, da han i sommer pådro seg en alvorlig akillesskade før sesongen startet. I 2019-2020 sesongen ble Brown lånt ut til Luton fra Chelsea, hvor han spilte 24 kamper og scoret et mål.

Kurt Nogan var i Lutonstallen i perioden 1989 til 1992 hvor han spilte 39 kamper og scoret fire mål. Nogan spilte for Preston i perioden 1997 til 2000 hvor han spilte 117 kamper og scoret 31 mål.

Nice to know, need to know
Danny Hylton venter fortsatt på å få spille sin kamp nummer 150 for Luton.

Vil Luton ta sin andre seier på rad på Deepdale Stadium, og isåfall den fjerde totalt? Vil Luton spille sin fjerde kamp på rad mot Preston uten å tape? Vil Nathan Jones lede Luton mot Preston for fjerde gang uten å tape? Og til sist, vil Luton spille sin sjette kamp på rad i The Championship uten å tape? Alt dette får du svar på ved å streame kampen med livebilder via iFollow tjenesten. Luton er tildelt 1557 billetter til lørdagens kamp, hvor litt over 900 billetter var solgt på torsdag. Simon Pitts, og den tidligere Luton spilleren Andy Burgess, kommenterer kampen.

COYH!!!

Hvor nyttig er dette innholdet?

Klikk på en stjerne for å gi din vurdering!

Gjennomsnittsvurdering 0 / 5. Antall vurderinger: 0

Ingen vurderinger ennå. Bli den første som vurderer dette innholdet!