Preview Luton Town – Hull City AFC

Lørdag ettermiddag er det igjen klart for hjemmekamp på Kenilworth Road, når Hull City gjester Luton Town. Luton må komme på seierssporet igjen, etter at de forrige helg tapte 2-3 for QPR.

Hull, eller City of Kingston upon Hull som byen egentlig heter, er en by i East Riding of Yorkshire i det nordlige England, som igjen ligger i den engelske regionen Yorkshire & Humber, omtrent ti mil øst for Leeds. Byen ligger på nordsiden av Humber, og elven Hull renner gjennom byen. Byen har snaue 257 000 innbyggere. Det er to universiteter i byen, University of Hull og University of Lincoln, Hull. Utelivet i Hull har forøvrig lansert slagordet «it’s never dull in Hull» («Det er aldri kjedelig i Hull»)
Byen er den eneste i Storbritannia som har sitt eget telefonselskap. Kingston Communications (KCOM) ble grunnlagt i 1910-årene som et offentlig selskap. Det er nå privatisert, men er fortsatt det eneste teleselskap i landet som kun tilbyr sine tjenester i ett enkelt område. Telefonkioskene i Hull er kremfargede, mens de i resten av landet er røde.

Hull City AFC ble stiftet i 1904, og ble valgt inn i The Fooball League i 1905. Naturlig nok anses Leeds som den sterkeste rivalen for Hull. Også kamper mot Scunthorpe, Grimsby og de to store klubbene i Sheffield, skjerper Hull sine fans. Spesielt har kamper mot Sheffield United blitt ekstra intense, etter at Sheffield United i 1983/84 sesongen rykket opp til nest øverste nivå med knappest mulig margin. Begge lag hadde lik poengsum og like mange pluss mål i målforskjell. Derimot hadde United fler scorede mål. Spesielt ble dette esktra bittert, ettersom Uniteds toppscorer med 33 mål, var Hull sin tidligere toppscorer, Keith Edwards.

For oss som fulgte tippekampene på NRK på sytti og åtti tallet, var Hull et lag som stadig dukket opp på tippekupongen. Allikevel fikk vi ikke se Hull som tippekamp, ettersom Hull aldri spilte på øverste liganivå i England før i 2008. Suksessen på 2000 tallet skyldtes mye at det kom inn en del nye folk i klubbens ledelse, blant andre Adam Pearson som ble ansatt som ny styreformann. Pearson kom fra jobben som markedssjef i Leeds United. I 2002 flyttet også Hull inn til den nye stadionet Kingston Communicatuons Stadium (KC Stadium).

Klatringen i ligasystemet startet i 2003/04 sesongen, hvor Hull rykket opp fra nivå fire etter å ha blitt nummer to. Året etter presterte Hull et «Back to back» opprykk, ettersom de ble nummer to på nivå tre, tolv poeng bak Luton som ble seriemestere. Hull var klar for spill på nest øverste nivå for første gang på 14 sesonger, mens Luton rykket opp til nest øverste nivå for første gang på ni sesonger. Sesongen etter ble Luton nummer ti i Championship, mens Hull ble nummer 18. Sesongen deretter startet marerittet for Luton, og Luton rykket ned fra Championship etter å ha havnet nest sist, mens Hull klarte seg med å kapre 21.plassen.

Mens Luton rykket ned og startet på et av sine mørkeste kapitler i klubbens historie, startet Hull på sin mest suksessfulle periode noensinne. Sesongen etter, i 2007/08 sesongen, rykket Hull City opp til Premier League etter å ha vunnet 1–0 i playoff-finalen mot Bristol City. Dean Windass (39), ble matchvinner i sin første og siste kamp på Wembley. Etter tre opprykk på fem år, var endelig Hull klare for spill i den øverste divisjonen i England, for første gang.

I sin første sesong i Premier League, klarte Hull en 17. plass, mens det sesongen etter ble nedrykk etter å ha havnet nest sist. Deretter ble det tre sesonger i Championship, før det igjen ble to sesonger i Premier League. 16.plassen i 2013/14 sesongen er klubbens beste ligaplassering noensinne. Hull havnet på 18. plass i 2014/15 sesongen og rykket ned igjen til Championship, men rykket direkte opp igjen til Premier League etter 2015/16 sesongen. Opprykket ble sikret via play-off, ettersom Hull ble nummer fire i ligaen. I finalen, som ble spilt på Wembley, vant Hull 1-0 over Sheffield Wednesday. Det ble med den ene sesongen i Premier League, ettersom Hull rykket direkte ned igjen etter å ha blitt nummer 18 i 2016/17 sesongen. Hull har nå spilt i Championship i to sesonger, og ble i fjor nummer 13.

«The Tigers», som er kallenavnet til Hull City, spiller hjemmekampene sine på Kingston Communicatuons Stadium (KC Stadium), som har en kapasitet på 25 404. Ikke overraskende, er det det lokale teleselskapet som er sponsor av stadionet, og som også har kjøpt stadion navnet. Laget flyttet inn i sitt nye stadion anlegg i desember 2002. Før KC stadium, spilte Hull sine hjemmekamper på Boothferry Stadium som på slutten hadde en kapasitet på 15 160 tilskuere. Boothferry stadium var Hull sin hjemmebane i 56 år, hvor publikumsrekorden på 55 019 tilskuere ble satt i 1949 i en kamp mot Manchester United. Rivningen av Boothferry Stadium begynte i 2008, og ble avsluttet i 2011.
Hull spilte finale i FA cupen i 2014 mot Arsenal, hvor Hull ledet 2-0 etter åtte minutter. En tidligere Luton kjenning, Curtis Davies, scoret Hull sitt andre mål. Arsenal avgjorde kampen i andre ekstra omgang, og vant til slutt 3-2. Hull har aldri kommet lengre enn til fjerde runde i Ligacupen.

Luton og Hull har møtt hverandre 39 ganger. 15 ganger har Hull vunnet, 16 ganger har Luton vunnet, mens 8 ganger har det endt uavgjort. Sist lagene møttes, var i sesongen hvor Luton sist rykket ned fra Championship, nærmere bestemt i mars 2007. Kampen ble spilt på Kenilworth Road, og Hull vant 2-1. Lutons mål ble scoret av Drew Talbot. Sist Luton vant over Hull, var på KC stadium i september 2005. Luton vant 1-0 etter en sen scoring av Steve Howard. På de siste fem oppgjørene på Kenilworth Road, har fire av oppgjørene endt med Hull seier. Sist Luton beseiret Hull på Kenilworth Road, var sesongen før, når Luton ble seriemestere i League One. Luton vant 1-0 etter at Ahmet Brkovic fant nettmaskene i kampens nest siste minutt i februar 2005. Av 20 oppgjør mellom lagene på Kenilworth Road, har Luton vunnet syv av oppgjørene, mens Hull har vunnet ni. Fire ganger har det endt uavgjort.

Med sine seks poeng, ligger Hull på 20.plass i Championship. De ligger et poeng foran Barnsley som ligger på 22.plass. Sine seks poeng har de fått ved å vinne 2-1 over Reading hjemme i andre serierunde, mens de spile 1-1 mot Brentford i fjerde serierunde på Griffin Park. Hull har nå spilt to uavgjortkamper på rad, henholdsvis 1-1 mot Millwall og 2-2 forrige helg mot Wigan på KC Stadium. Med andre ord har ikke Hull vunnet i ligaen på fem kamper. Foruten seieren mot Reading, vant Hull 3-0 over Tranmere i første runde i Carabao cupen. I andre runde av Carabao cupen, ble Hull slått ut av Preston North End. Det sto 2-2 etter 120 miutter, mens Preston vant straffesparkkonkurransen 5-4.

Luton har et poeng mer enn Hull, og ligger på en 16.plass i Championship. Poengene har Luton fått ved at de i seriedebuten spilte uavgjort mot Middlesbrough på Kenilworth Road. Deretter ble det tre tap på rad, før de vant mot Barnsley på Oakwell Stadium. Deretter vant Luton 3-0 over Cardiff i andre runde av Carabao cup, før Luton fikk sin første hjemmeseier i ligaen når de vant 2-1 over Huddersfield. Forrige helg ble det 2-3 tap mot QPR på i London, etter at QPR ledet 3-0 etter 28 minutters spill. På Kenilworth Road har det blitt fire poeng på tre kamper, hvor West Bromwich vant 2-1. West Bromwich er det eneste laget som har slått Luton i en ligakamp siden mars 2018.
I august 2016 ble Markus Henriksen lånt ut fra AZ Alkmaar til Hull. I debutkampen, som var en ligacup kamp mot Stoke, hadde Henriksen først en målgivende pasning, før han selv scoret det avgjørende 2-1 målet. I januar 2017 signerte Henriksen en permanent kontrakt med klubben. I fjorårets sesong var Henriksen kaptein, mens han denne sesongen ikke har fått spilt et eneste minutt for Hull. Hull har signalisert at de mener Henriksen er for dyr å ha klubben, og ønsker derfor å selge Henriksen.

For Luton kan det være at Martin Cranie kan bli spilleklar igjen etter å ha stått over fire kamper grunnet en skade han fikk i kampen mot Sheffield Wednesday. Danny Hylton nærmer seg også å kunne spille kamp igjen, mens Callum McMannaman sannsynligvis ikke rekker kampen.

Luton må spesielt passe opp for spissen Jarod Bowen, som har scoret 40 mål siden han kom til Hull før 2017/18 sesongen. Bowen har scoret fem mål denne sesongen uansett konkurranse, hvor fire av målene er scoret i ligaen. For Luton har James Collins også scoret fire ligamål, mens Harry Cornick, som LTSCS sponser, har scoret tre mål.

Hulls manager, Grant McCann, mønstrer laget sitt på Kenilworth Road på lørdag kl 1600 norsk tid. Kampen streames som vanlig med live bilder fra iFollow tjenesten på www.lutontown.co.uk, hvor Simon Pitts kommenterer kampen live.

COYH!!!

Hvor nyttig er dette innholdet?

Klikk på en stjerne for å gi din vurdering!

Gjennomsnittsvurdering 0 / 5. Antall vurderinger: 0

Ingen vurderinger ennå. Bli den første som vurderer dette innholdet!