Preview Queens Park Rangers – Luton Town

Lørdag ettermiddag markerer Luton landslagspausen for over, når de drar til London for å besøke Queens Park Rangers på Lofthus Road.

Queens Park Rangers ble stiftet i 1882, og ble valgt inn i The Football League i 1920. Queens Park Rangers, som ofte forkortes QPR, er en Londonklubb som har sitt utspring fra distriktet White city og Sheperd´s Bush i bydelen Hammersmith and Fulham i det vestlige London.

Når det gjelder QPR sine rivaler, er de fleste lag fra London å anse som rivaler. Også Luton anses som en rival klubb, og det har vært flere episoder med voldelige episoder mellom klubbene. De klubbene som QPR rivaliserer mest med, er klubbene som nevnes i det såkalte «The West London derby». Dette er benevnelsen på de innbyrdes kampene mellom lagene Chelsea, Brentford, Fulham og QPR, som alle er lokalisert vest i London. For QPR er Chelsea den klubben de ønsker aller mest å vinne over, mens Fulham og Brentford rangeres deretter. Grunnet at de fire lagene ofte har spilt i forskjellige divisjoner, er ikke «The west London derby» de mest prestisjefylte derbyene i England.

QPR har et Major Trophy, da de vant Ligacupen i 1967 etter å ha beseiret West Bromwich 3-2. QPR tapte FA cupfinalen i 1982, mens de tapte ligacupfinalen i 1986. Beste ligaplassering fikk QPR i 1975/76 sesongen, hvor de havnet et poeng bak Liverpool på andre plass. QPR var dermed kvalifisert for Europacup for første gang. I første runde slo de ut Brann, etter å ha vunnet 4-0 i Bergen og 7-0 i London. QPR spilte seg helt frem til kvartfinalen, hvor de møtte AEK Athen. QPR vant 3-0 i London, men tapte 0-3 i returoppgjøret i Athen. QPR tapte deretter straffesparkkonkurransen. Også i 1984/85 sesongen fikk QPR prøve seg i Europa, men da stanset Europaeventyret allerede i andre runde etter at Partizan Beograd scoret flere bortemål enn QPR.

Sist QPR spilte i Premier League, var i sesongen 2014/15. Året før rykket QPR opp til Premier League, etter å ha vunnet over Derby i Play-off finalen. Kampen ble avgjort i kampens siste minutt etter at Bobby Zamora scoret kampens eneste mål. Sesongen etter havnet QPR sist i Premier League med sine 30 poeng. QPR og var åtte poeng unna Aston Villa som havnet på 17.plass og kapret den siste trygge plassen i Premier League. Etter det har QPR spilt i Championship. I fjor havnet QPR på en 19.plass.

«Super Hoops», som er kallenavnet til Queens Park Rangers, spiller hjemmekampene sine på Loftus Road. Frem til 1917 spilte QPR på fem forskjellige hjemmebaner før de flyttet inn på Lofthus Road i 1917. Fra 1931 til 1933 spilte QPR på White City Stadium, som også var et offisielt OL stadion under London OL i 1908, før de igjen brukte Lofthus Road som sin hjemmebane frem til 1962. Igjen spilte QPR to sesonger på White Cuty Stadium, før Lofthus Road ble klubbens hjemmebane igjen. Lofthus Road er i dag et kombinert fotball- og rugbystadion, og QPR deler anlegget med rugbylaget London Wasps Rugby Union. Lofthus Road har i dag en kapasitet på 18 682 tilskuere, mens publikumsrekorden er på 35 353 tilskuere fra en kamp som ble spilt mellom QPR og Leeds i april 1974. White City stadium ble revet i 1984.

Som en kuriositet kan nevnes at Lofthus Road, som første stadionanlegg i England, fikk kunstgress i 1981. Kunstgresset ble liggende frem til april 1988. Kenilworth Road fikk sitt kunstgress i 1985, og fikk erstattet kunstgresset med naturgress i 1991. Det engelske fotballforbundet innførte etterhvert restriksjoner og forbud mot kunstgress, og i 1994 var alle kunstgressbanene erstattet med naturlig gress. QPR har planer om å enten bygge ut Lofthus Road, eller å bygge et helt nytt stadion. Før sesongen 2019/20 ble Loftus Road navnet endret til The Kiyan Prince Foundation Stadium av sponsor årsaker.

Luton og QPR har møtt hverandre 96 ganger i The Football League. QPR har vunnet 37 ganger, Luton har vunnet 31 ganger, mens 28 ganger har det endt uavgjort. Lofthus Road har ikke vært noen lykkebane for Luton. Av 48 ganger som QPR har hatt fordelen av å ha hjemmebane, har det 29 ganger endt med hjemmeseier. 13 ganger har det endt uavgjort, mens Luton kun har klart å vinne seks ganger når de har besøkt QPR. Vi må tilbake til 1984, eller seksten bortekamper for Luton, for å finne sist Luton vant over QPR på Lofthus Road. Luton vant 3-2. Sist lagene møttes, var i 2006/ 07 sesongen, hvor lagene møttes fire ganger. Først møttes lagene i november 2006 til ligakamp i Championship på Kenilworth Road, hvor QPR vant 3-2. Luton ledet 2-1 til pause, etter scoringer av Ahmet Brkovic og Adam Boyd. Markus Heikinnen scoret selvmål når QPR utlignet til 2-2. Lagene møttes også i tredje runde i FA cupen, hvor lagene først spilte 2-2 på Lofthus Road. Rowan Vine utlignet til 1-1 for Luton, mens Warren Feeney ga Luton ledelsen 2-1. I retur oppgjøret på Kenilworth Road, vant Luton 1-0. QPR sin Zesh Rehman scoret selvmål, som også er siste seier for Luton over QPR. I returoppgjøret i Championship på Kenilworth Road, vant QPR 3-2, hvor begge Luton sine mål ble scoret av David Bell. Seiersmålet til QPR ble scoret av Paul Furlong i kampens siste spilleminutt. Furlong spilte sesongen etter for Luton. Han fikk 32 kamper for Luton, og scoret åtte mål.
Mark Warburton debuterte som QPR manager i august med å vinne 2-1 over Nathan Jones og Stoke på Bet 365 Stadium. Dette var første gang en nyansatt QPR manager har vunnet en debut kamp i siden Neill Warnock vant sin debut kamp i 2010. Deretter ble det 1-1 mot Huddersfield hjemme på Lofthus Road, før de gikk på to tap på rad, henholdsvis 0-2 mot Bristol Rovers og 1-3 mot Swansea. Deretter ble det to seiere på rad når QPR vant 3-1 over Wigan og 2-1 over Sheffield Wednesday. Seieren mot Wigan er den eneste ligaseieren til QPR hjemme på Lofthus Road i år. Dette gjør at QPR ligger på åttende plass før lørdagens kamp.
Etter å ha spilt fire kamper på rad uten å vinne, klarte Luton to seiere på rad før landslagspausen. Først ble Barnsley slått 3-1 på Oakwell Stadium, før Huddersfield ble slått 2-1 på Kenilworth Road. Luton har dermed kapret syv poeng i årets liga, og ligger på 15.plass i Championship før syvende serierunde sparkes i gang.
På tirsdag ble James Collins den 50. spilleren fra Luton som har spilt landskamp for sitt hjemland. Collins ble byttet inn i det 60. minutt i vennskapskampen mot Bulgaria på tirsdag. Collins scoret også Irlands tredje mål i kampen, som endte med 3- 1 seier til Irland

Så vidt jeg vet, er Petter Vågan Moen den eneste nordmannen som har silt i QPR. Vaagan Moen signerte for QPR i januar 2011, og fikk deretter syv kamper i Championship, hvor QPR ble seriemestre og rykket opp til Premier League. Påfølgende sesong ble veldig tung for Vaagan Moen. Det bare ble reservelagsfotball, ettersom han ikke var blant de 25 som ble registrert i QPR troppen som skulle spille i Premier League. Vaagan Moen ble løst fra kontrakten med QPR i januar 2012, og signerte deretter for Lillestrøm.

Graeme Jones håper at Martin Cranie er tilbake etter å ha mistet de to siste ligakampene grunnet en kneskade. Kneskaden fikk han i kampen mot Sheffield Wednesday. Danny Hylton gjør stadig fremgang, men er ennå ikke klar. Luton må være spesielt oppmerksom på Jordan Hugill, som har scoret fem mål for QPR på de siste seks kampene han har spilt.

Noen «visste du at» fakta: I fjor klarte QPR kun å ta fire poeng på seks kamper mot nyopprykkede lag (1S, 1U, 4t). Luton har ikke vunnet tre kamper på rad på nivå to, siden 1996. Hittil i år har Luton har scoret 16 mål i alle turneringer de har deltatt i. 10 av disse målene er scoret på dødball.

Luton har fått 2888 billetter til lørdagens kamp, og alle billettene er solgt. Med andre ord kan det som vanlig bli «elektrisk» stemning når QPR og Luton møtes til kamp på lørdag kl 1600 norsk tid. Kampen streames live via iFollow tjenesten, hvor Simon Pitts kommenterer kampen.

Hvor nyttig er dette innholdet?

Klikk på en stjerne for å gi din vurdering!

Gjennomsnittsvurdering 0 / 5. Antall vurderinger: 0

Ingen vurderinger ennå. Bli den første som vurderer dette innholdet!