Preview Luton Town – Hull City AFC

På lørdag vil Luton forsøke å forlenge sin rekke med ubeseirede kamper til å bli fem, når hardt prøvde Hull og George Moncur besøker Kenilworth Road. Kenilworth Road er en bane som Hull normalt trives godt på, og har titt og oftr tatt med seg tre poeng.

Byen Hull:
Hull, eller City of Kingston upon Hull, som er byens egentlig navn, er en by i East Riding of Yorkshire i det nordlige England, som igjen ligger i den engelske regionen Yorkshire & Humber, omtrent ti mil øst for Leeds. Byen ligger på nordsiden av Humber, og elven Hull renner gjennom byen. Byen har snaue 257 000 innbyggere. Det er to universiteter i byen, University of Hull og University of Lincoln, Hull. Utelivet i Hull har forøvrig lansert slagordet «it’s never dull in Hull» («Det er aldri kjedelig i Hull»).

Byen er den eneste i Storbritannia som har sitt eget telefonselskap. Kingston Communications (KCOM) ble grunnlagt i 1910-årene som et offentlig selskap. Det er nå privatisert, men er fortsatt det eneste teleselskap i landet som kun tilbyr sine tjenester i ett enkelt område. Telefonkioskene i Hull er kremfargede, mens de i resten av landet er røde.

Hull City AFC og rivaliserin:
Hull City AFC ble stiftet i 1904, og ble valgt inn i The Fooball League i 1905. Naturlig nok anses Leeds som den sterkeste rivalen for Hull. Også kamper mot Scunthorpe, Grimsby og de to store klubbene i Sheffield, skjerper Hull sine fans. Spesielt har kamper mot Sheffield United blitt ekstra intense, etter at Sheffield United i 1983/84 sesongen rykket opp til nest øverste nivå med knappest mulig margin. Begge lag hadde lik poengsum og like mange pluss mål i målforskjell. Derimot hadde United fler scorede mål. Spesielt ble dette esktra bittert, ettersom Uniteds toppscorer med 33 mål, var Hull sin tidligere toppscorer, Keith Edwards.

Hulls historie:
For oss som fulgte tippekampene på NRK på sytti og åtti tallet, var Hull et lag som stadig dukket opp på tippekupongen. Allikevel fikk vi ikke se Hull som tippekamp, ettersom Hull aldri spilte på øverste liganivå i England før i 2008. Suksessen på 2000 tallet skyldtes mye at det kom inn nye folk i klubbens ledelse, blant andre Adam Pearson som ble ansatt som ny styreformann. Pearson kom fra jobben som markedssjef i Leeds United. I 2002 flyttet også Hull inn i det nye stadionet Hull City Stadium.

Klatringen i ligasystemet startet i 2003/04 sesongen, hvor Hull rykket opp fra nivå fire etter å ha blitt nummer to. Året etter presterte Hull et «Back to back»-opprykk, ettersom de ble nummer to på nivå tre, tolv poeng bak Luton som ble seriemestere. Hull var klar for spill på nest øverste nivå for første gang på 14 sesonger, mens Luton rykket opp til nest øverste nivå for første gang på ni sesonger. Sesongen etter ble Luton nummer ti i Championship, mens Hull ble nummer 18.

Sesongen deretter startet marerittet for Luton, og Luton rykket ned fra Championship etter å ha havnet nest sist, mens Hull klarte seg med å kapre 21.plassen.

Mens Luton rykket ned, og startet på et av sine mørkeste kapitler i klubbens historie, startet Hull på sin mest suksessfulle periode noensinne. Sesongen etter, i 2007/08 sesongen, rykket Hull City opp til Premier League etter å ha vunnet 1–0 i playoff-finalen mot Bristol City. Dean Windass (39), ble matchvinner i sin første og siste kamp på Wembley. Etter tre opprykk på fem år, var endelig Hull klare for spill i den øverste divisjonen i England, for første gang.

I sin første sesong i Premier League, klarte Hull en 17. plass, mens det sesongen etter ble nedrykk etter å ha havnet nest sist. Deretter ble det tre sesonger i Championship, før det igjen ble to sesonger i Premier League. 16.plassen i 2013/14 sesongen er klubbens beste ligaplassering noensinne. Hull havnet på 18. plass i 2014/15 sesongen og rykket ned igjen til Championship, men rykket direkte opp igjen til Premier League etter 2015/16 sesongen. Opprykket ble sikret via play-off, ettersom Hull ble nummer fire i ligaen. I finalen, som ble spilt på Wembley, vant Hull 1-0 over Sheffield Wednesday. Det ble med den ene sesongen i Premier League, ettersom Hull rykket direkte ned igjen etter å ha blitt nummer 18 i 2016/17 sesongen.

Hull spilte i The Championship i tre sesonger, før de i 2019/20 sesongen ble sist i The Championship og rykket ned til League One. Hull lå trygt forankret på øvre halvdel på tabellen midtveis i sesongen, men «falt som en stein» på tabellen etter å ha solgt stjernespillerne Jarrod Bowen og Kamil Grosicki. Blant annet tapte Hull 16 av de siste 20 kampene som var igjen å spille, og vant bare en. Luton ble nummer 19 etter å ha gjennomført «the great escape».

Det ble med en sesong i League One, da Hull ble seriemestere i sommer, to poeng foran Peterborough, og rykket direkte opp igjen. Det var ni poeng ned til Blackpool som ble nummer tre.
Hull spilte finale i FA-cupen i 2014 mot Arsenal, hvor Hull ledet 2-0 etter åtte minutter. En tidligere Luton kjenning, Curtis Davies, scoret Hull sitt andre mål. Arsenal avgjorde kampen i andre ekstra omgang, og vant til slutt 3-2. Hull har aldri kommet lengre enn til fjerde runde i Ligacupen.

MKM Stadium:
«The Tigers», som er kallenavnet til Hull City, spiller hjemmekampene sine på MKM Stadium, som har en kapasitet på 25 404 tilskuere. Hull City flyttet inn i sitt nye stadionanlegg i desember 2002, som også er kjent under navnet Hull City Stadium. Dagens MKM navn kommer av at firmaet MKM building supplies, har kjøpt sponsor rettighetene til stadion navnet.

Før Hull flyttet inn i sitt nye stadionanlegg, spilte Hull sine hjemmekamper på Boothferry Stadium som på slutten hadde en kapasitet på 15 160 tilskuere. Boothferry stadium var Hull sin hjemmebane i 56 år, hvor publikumsrekorden på 55 019 tilskuere ble satt i 1949 i en kamp mot Manchester United. Rivningen av Boothferry Stadium begynte i 2008, og ble avsluttet i 2011.

H2H:
Luton og Hull har møtt hverandre 41 ganger. 16 ganger har Hull vunnet, 17 ganger har Luton vunnet, mens 8 ganger har det endt uavgjort. Sist lagene møttes var i nest siste serierunde i The Championship i 2020 («The great escape»), hvor Luton vant en dramatisk 1-0 seier på KCOM Stadium etter scoring av Kazenga LuaLua. Motsatt oppgjør på Kenilworth Road, endte med 3-0 seier til Hull etter at det sto 0-0 til pause. Hull tok ledelsen i det 63.minutt, mens de to avgjørende målene ble satt inn mot slutten av kampen, da det andre målet kom i det 86.minutt, før Dan Potts scoret et selvmål i det 90.minutt.

På de siste seks oppgjørene på Kenilworth Road, har fem av oppgjørene endt med Hull seier, mens oppgjøret i februar 2005 endte med Luton seier. Luton vant 1-0 etter at Ahmet Brkovic fant nettmaskene i kampens nest siste minutt, i en sesong hvor Luton ble seriemestere i League One. Av 21 oppgjør mellom lagene på Kenilworth Road, har Luton vunnet syv av oppgjørene, mens Hull har vunnet ti. Fire ganger har det endt uavgjort.

Hulls form:
På onsdag tapte Hull 1-2 for nedrykksrival Peterborough, og falt derfor ned på 22. plass med sine ni poeng. Hull ligger to poeng bak Cardiff og Peterborough som ligger på plassene foran, mens Hull ligger et poeng foran Barnsley og fire poeng foran Derby.

Poengene har Hull fått ved å vinne to kamper, samt at tre kamper har endt uavgjort. Hull har kun scoret ni mål denne sesongen, som er nest dårligst i The Championship. Derby har også scoret ni mål, mens Barnsley kun har scoret syv mål. Hull har hittil sluppet inn 19 mål.

Hull startet sesongen med en sterk borteseier mot Preston North End, da de vant 4-1. Deretter spilte Hull seks kamper på rad hvor de ikke scoret et eneste mål, og det gikk 11 kamper før neste seier, hvor Hull vant 2-0 over Middlesbrough 2-0 på MKM stadium. Etter seieren mot Middlesbrough har Hull tapt mot Huddersfield på John Smith’s Stadium, samt på onsdag mot Peterborough på MKM Stadium.

På de siste ti kampene har seks av kampene endt med tap, mens det ble uavgjort mot Bournemouth, Swansea og Blackburn. Hjemmeseieren mot Middlesbrough er den eneste seieren som Hull har klart på de siste ti kampene.

På bortebane har Hull nå tapt tre kamper på rad, henholdsvis mot Blackburn, Stoke og Huddersfield, mens det ble et poeng mot Swansea når de spilte målløst som siste bortekamp før Blackburn. Før den målløse kampen mot Swansea, tapte Hull 0-2 for Fulham. Første seriekamp mot Preston, er Hull sin eneste borteseier denne sesongen.

Lutons form:
På tirsdag valgte Nathan Jones å stille et uendret lag fra seieren mot Millwall, men måtte gjøre noen taktiske endringer allerede etter 31 minutter ut i kampen, da Derby tok ledelsen og lite fungerte taktisk for Luton. I tillegg fikk Kal Naismith et tidlig gult kort, som igjen gjør at Naismith må stå over kampen mot Hull.

Nathan Jones sine taktiske endringer resulterte i at Luton fikk snudd kampbildet noe, og tok med seg et sterkt bortepoeng. Først utlignet innbytter Fred Onyedinma til 1-1 rett etter pause, før Elijah Adebayo utlignet til 2-2 i det 84.minutt. Dermed ligger Luton på niende plass med sine 18 poeng, tre poeng bak Huddersfield som ligger på sjette plass.

Resultatet mot Derby betyr at Luton har spilt fire kamper på rad uten å tape, hvor kampene mot Huddersfield og Derby endte uavgjort, mens det ble seier mot Coventry og Millwall. Før seieren mot Coventry, tapte Luton 2-1 for Bournemouth, mens de fire kampene før tapet mot Bournemouth, endte uavgjort.

På Kenilworth Road har Luton spilt fire kamper på rad uten å tape, men tre av disse kampene har endt uavgjort (Sheffield United, Swansea og Huddersfield). Mellom Swansea og Huddersfield, vant Luton 5-0 over Coventry. Sesongens eneste hjemmetap, var mot Birmingham i august. Hjemmekampen før det, var ligapremieren mot Peterborough som Luton vant 3-0.

Nordmenn i Hull:
I august 2016 ble Markus Henriksen lånt ut fra nederlandske AZ Alkmaar til Hull. I debutkampen, som var en ligacupkamp mot Stoke, hadde Henriksen først en målgivende pasning, før han selv scoret det avgjørende 2-1 målet. I januar 2017 signerte Henriksen en permanent kontrakt med klubben. I 2018/19 sesongen var Henriksen kaptein, mens han sesongen etter ikke fikk spille et eneste minutt for Hull. Hull signaliserte at Henriksen var for dyr å ha i klubben, og ønsket primært å selge Henriksen.

Den 31 januar ble Henriksen lånt ut til Bristol City, hvor han kun fikk spille fire kamper. Det ble med 85 kamper og fire mål for Hull, da han den 30. juni i 2020 forlot Hull når kontrakten hans gikk ut. Den 27. september i fjor ble Markus Henriksen klar for Rosenborg.

Den 16.januar 2020, ble Martin Samuelsen klar for Hull, etter at han skrev under på en to og en halvt års kontrakt med klubben. Det ble med 12 kamper og et mål, da han i februar i år ble lånt ut til den danske klubben AaB. AaB hadde en opsjon på å kunne kjøpe Samuelsen, men valgte å ikke gjøre dette. I juli ble det klart at Samuelsen hadde vendt hjem, og at han var klar for sin «moderklubb», Haugesund.

Adama Diomande spilte 49 kamper for Hull i perioden 2015 til 2018, og scoret seks mål.

Friendly faces
To av Lutons forsvarsspillere har historie hos Hull. Lutons kaptein, Sonny Bradley, hadde sin ungdomstid i Hull, og fikk også to kamper for Hull, før Bradley forlot Hull til fordel for Portsmouth i 2013. Før årets sesong, ble det klart at Reece Burke gikk til Luton på Free Transfer fra Hull, etter å ha tilbrakt tre sesonger i Hull. Burke spilte 110 kamper for Hull og scoret fem mål. Burke har hittil spile seks kamper for Luton.

Motsatt vei gikk George Moncur, etter at han ikke fikk fornyet sin kontrakt med Luton før årets sesong. Moncur kom fra Barnsley i januar 2019, og fikk 59 kamper for Luton, hvor han også scoret 11 mål. Flere av målene var av det spektakulære, og vi husker spesielt hans dødelige frisparkfot. Hittil har Moncur spilt 11 kamper for Hull, hvor syv av kampene er fra start.

Mark Cullen hadde også mye av sin ungdomskarriere i Hull, og ble ble tatt opp i A-stallen til Hull i 2010. Til sammen fikk Cullen 28 kamper for Hull, hvor flere kamper ble spilt i Premier League. Cullen scoret to mål, før han dro til Luton i 2013. Til sammen ble det 83 kamper for Luton, og 24 scoringer, inkludert det viktige målet mot Cambridge som avgjorde opprykket til The Football league i mars 2014. Cullen ble solgt videre til Blackpool i juni 2015. I dag spiller Cullen for Hartlepool.

Nice to know, need to know
Etter 13 serierunder i fjor (den 24.11.2020), lå også Luton på niende plass i The Championship. Luton hadde 19 poeng, et poeng mer enn i dag, og lå tre poeng bak Reading som lå på sjette plass. Luton hadde en målforskjell på 11-13, og var det sjette dårligste laget i antall scorede mål.

Som nevnt, ligger også Luton i dag 9.plass med sine 18 poeng etter 13 serierunder, men har en målforskjell på 22-18. Det er kun Fulham og QPR som har scoret fler mål enn Luton i årets Championship, mens West Brom har scoret like mange som Luton.

Om Danny Hylton spiller for Luton mot Hull, vil han spille sin kamp nummer 150 for Luton.

Spillernytt og skadesituasjon:
Foran lørdagens kamp, er det ikke meldt om noen spillere som er skadet. Nathan Jones overrasket med å stille helt likt lag mot Derby som han brukte mot Millwall (også på benken). Det er derfor ganske trolig at han vil komme til å hvile flere spillere på lørdag.

Kal Naismith er tvunget til å stå over kampen, da han fikk sitt femte gule kort mot Derby. Det er derfor ikke helt usannsynlig at Reece Burke må forberede seg på å måtte spille mot sin gamle klubb.

Toppscorerne:
For Luton har Elijah Adebayo og Harry Cornick scoret seks mål hver denne sesongen, mens Luke Berry har scoret fire mål. Harry Cornick har også to målgivende pasninger.

For Hull er det Keane Lewis-Potter og Josh Magennis som er klubbens toppscorere, med to mål hver, uansett turnering.

Alle billettene som er lagt ut til hjemmesupporterne til lørdagens kamp, er utsolgt. Alt ligger derfor til rette for god stemning og støtte når kampen sparkes i gang kl 1600 norsk tid. Kampen streamer du som vanlig med livebilder fra ifollow tjenesten, hvor Simon Pitts kommenterer.

COYH!!!

Hvor nyttig er dette innholdet?

Klikk på en stjerne for å gi din vurdering!

Gjennomsnittsvurdering 0 / 5. Antall vurderinger: 0

Ingen vurderinger ennå. Bli den første som vurderer dette innholdet!