Preview Derby County FC – Luton Town

På tirsdag drar Luton til Derby for å måle krefter mot Wayne Rooneys menn, en bortekamp som historisk er en vanskelig kamp for Luton. I dag ligger Derby sist i The Championship, men hovedgrunnen er at laget er satt under administrasjon og trukket tolv poeng.

Byen Derby:
Derby ligger i den engelske regionen Øst-Midlands i grevskapet Derbyshire, omtrent sju mil nordøst for Birmingham. Det bor snaue 250 000 innbyggere i byen, som er kjent for sine jernbaneverksteder, sin porselensindustri (Royal Crown Derby Porcelain Company), samt flymotorfabrikken Rolls-Royce. Byen har nylig feiret sitt 2000-årsjubileum som bosetningssted.

Derby County historie:
Derby County ble stiftet i 1884, og var en av 12 klubber som startet The Football League i 1888. Klubben ble stiftet i 1884 som en avlegger av Derbyshire County Cricket Club, som hadde spilt cricket i området siden 1870. Opprinnelig ønsket de å kalle klubben for Derbyshire County Football Club, men protester fra den lokale fotballorganisasjonen sørget for at navnet ble Derby County Football Club. I 1891 ble en annen fotballklubb fra Derby, Derby Midland, fusjonert sammen med Derby County.

Derby har stort sett alltid spilt på de to øverste nivåene i England, bortsett fra to sesonger, mellom 1984 til 1986, hvor Derby spilte på tredje nivå. Storhetstiden hadde Derby på sytti tallet, hvor klubben be styrt av Brian Clough. I juni 1967 ble Clough hentet til Derby fra Hartlepool, sammen med sin gode venn Peter Taylor. Clough fikk ikke umiddelbart suksess, men i 1969 var det endelig klart at Derby rykket opp fra andre nivå og opp til det gode selskap.

Debutsesongen ble en suksess, da Derby ble nummer fire, mens de påfølgende sesong ble nummer ni. I 1971/72 sesongen lå Derby på andre plass når siste serierunde ble sparket i gang. Derby gjorde unna siste kamp før de andre, og slo Liverpool 1-0. Spillerne dro på ferie til Mallorca, mens Clouch dro på ferie til Scilly-øyene. Leeds United trengte kun et poeng mot Wolverhampton i siste runde for å bli seriemestre. Wolverhampton vant en overraskende seier, og de ferierende spillerne til Derby kunne «feire» klubbens første ligamesterskap noensinne.

Derby klarte ikke å forsvare tittelen sesongen etter, og endte opp på en syvende plass. I Serievinnercupen klarte Derby å spille seg frem til semi-finalen, men ble slått 1-3 sammenlagt av Juventus. I tillegg begynte klubbens ledelse å vise misnøye med Cloughs frittalende uttalelser til media. I oktober 1973 hadde en av direktørene et møte med Taylor og Clough, og resultatet av dette møtet førte til at duoen Clough/Taylor valgte å si opp sine stillinger. Til stor skuffelse for klubbens fans. Den tidligere spillerlegenden, Dave Mackay, fikk jobben som ny manager og førte klubben til sitt andre (og siste) ligamesterskap i 1974/75 sesongen.

Derby vant FA cupen i 1946, og var tapende finalist i 1898, 1899 og 1903.

I Sesongen 2007/08 satte Derby flere negative rekorder i Premier League. Derby ble klar for nedrykk til The Championship allerede den 29.mars. Med det ble Derby det laget som tidligst har blitt klar for nedrykk fra Premier League noensinne, og det første i mars. Derby ble også det laget som har vunnet færrest kamper på en sesong i Premier League-historien med sin ene seier. I tillegg ble Derby et av tre lag som har tapt flest kamper på en sesong i Premier League med sine 29 tap. Denne negative rekorden deler de med Ipswich som klarte det samme i 1995 og Sunderland i 2006. Om ikke det var nok, ble Derby det laget som scoret færrest mål i en Premier League-sesong med sine 20 mål, og det laget med den svakeste målforskjellen i Premier League-historien med –69. Derby spilte hele 32 kamper på rad uten å vinne. Det førte til at Derby fikk tidenes laveste poengsum i Premier League noensinne, med sine 11 poeng. Etter dette har Derby spilt i The Championship.

I 2019 havnet Derby på sjette plass og spilte seg helt frem til Play-off finalen, som Frank Lampards menn tapte 1-2 mot Aston Villa. Frank Lampard ble ansatt som Chelseas nye manager før 2019/20 sesongen, og Derby erstattet Lampard med nederlandske Phillip Cocu. Phillip Cocu fikk ikke dreis på Derby, og ble erstattet av Wayne Rooney i oktober 2020.

Derby avsluttet egentlig fjorårets sesong på 22.plass, og rykket egentlig ned til The Football League One. Det skjedde ikke, da Sheffield Wednesday, som egentlig havnet 21. plass, ble trukket seks poeng for brudd på reglene om «lønnsomhet og bærekraft». Dermed havnet Derby på 21. plass, et poeng foran Wycombe som havnet på 22. plass.

Administrasjon
Derby har i de siste årene drømt om og forsøkt å rykke opp til Premier League, og lyktes nesten. Satsingen hare kostet mye, og i perioden 2015 til i dag, har klubben satt ny klubbrekord i overganger ved tre anledninger, samt at ni managere har fått prøve seg i manager stolen. I denne perioden har Derby tapt to play-off semi-finaler, samt nevnte Play-off final mot Aston Villa i 2019.

Satsingen har kostet mye, og klubben er nå i en situasjon hvor de må rydde opp i kaoset og de store kostandene. Eier, Mel Morris, som har tatt på seg mye av skylden for kaoset, har i det siste forsøkt å selge klubben, men har ennå ikke lyktes.

Før sesongstart var det derfor mange som har tippet at Wayne Rooney ville få en tøff oppgave med å holde klubben i The Championship. Det så lenge ille ut, og man fryktet at Derby ville slite med å i det hele tatt stille et kvalifisert lag før årets sesong, da det lenge så ut til at de kun ville kunne stille med ni seniorspillere med profesjonell kontrakt.

Den 22. september i år ble det klart at Derby ble satt under administrasjon og trukket 12 poeng.

Pride Park:
«The Rams» som er kallenavnet til Derby County, spiller hjemmekampene sine på Pride Park Stadium, som har en tilskuerkapasitet på 33 597 tilskuere. Anlegget sto ferdig i 1997, og ble åpnet av dronning Elizabeth II. Før Pride Park Stadium, spilte Derby County på Baseball Ground. Dette gjorde de fra 1895 til 1997. På det meste var tilskuerkapasiteten på Baseball Ground omtrent 42 000 tilskuere, men da var det kun ståplasser på Baseball Ground. Tilskuerrekorden på 41 826 tilskuere, ble oppnådd i en cupkamp mot Tottenham Hotspur i 1969. Etterhvert ble kapasiteten til Baseball Ground redusert, ettersom anlegget ble bygd om til å bare ha sitteplasser. Som en følge av dette sank kapasiteten til 18 300. Etter 1997 ble Baseball Ground brukt til reservelagskamper, før anlegget ble revet i 2003. Området hvor stadionanlegget lå, ble regulert til boligformål for hus og leiligheter.

Derbys rivaler:
Derbys rivaler er først og fremst Nottingham Forest som har sin beliggenhet ca 25 kilometer øst for Derby. Rivaloppgjøret var på sitt mest intense på 70-tallet, og spesielt etter en episode hvor Derby prøvde å få tilbake sin gamle manager Clough, som var blitt manager i Forest. I tillegg hadde klubbene hver sine storhetstider i dette tiåret, noe som førte til misunnelse hos det andre lagets tilhengere.

Leicester er også et lag som tenner Derby fansen spesielt, ettersom begge lagene ligger i Øst-Midlands. Leeds har også et rivaliserende forhold til Derby, til tross for at klubbene ligger et stykke fra hverandre geografisk. Spesielt ble rivaliseringen skjerpet tidlig på 70-tallet, ettersom begge lagene knivet om ligamesterskapene.

Nordmenn i Derby:
To nordmenn har spilt ligakamper for Derby. Spesielt hadde Lars Bohinen et vellykket opphold i Derby, etter at han ble kjøpt fra Blackburn i mars 1998. Bohinen spilte 56 kamper for Derby hvor han scoret et mål. Foran 2000/01 sesongen ble Bjørn Otto Brakstad kjøpt til klubben fra Rosenborg. Brakstad ble skadet etter ti kamper, og kom aldri tilbake for Derby. Tilsammen ble det tolv kamper for Brakstad i Derbytrøyen. En kuriositet er at den 28. oktober 2000 var både Bohinen og Brakstad på banen samtidig i en ligakamp.

H2H:
Luton og Derby har møtt hverandre 44 ganger. 18 ganger har Derby vunnet, 16 ganger har Luton vunnet, mens ti ganger har det endt likt.

Sist lagene møttes, var den 2.april på Pride Park, hvor Derby vant 2-0. Dette var det 22. oppgjøret mellom Luton og Derby i Derby, hvor Derby har vunnet ti ganger, åtte ganger har det endt uavgjort, mens Luton har vunnet tre ganger.

Motsatt oppgjør på Kenilworth Road, ble spilt den 19.september, hvor Luton vant 2-1, etter at Luke Berry ga Luton ledelsen i første omgang. Den tidligere Luton kjenningen, Jack Marriott, utlignet i begynnelsen av andre omgang, mens Jordan Clark satte inn det avgjørende målet i det 87.minutt.

Luton har aldri vunnet på Pride Park, da Luton har besøkt Derby ti ganger siden sist Luton vant i Derby. Kampen som Luton vant, var en ligakamp på øverste nivå i mai 1990, hvor Luton vant 3-2 takket være en scoring av Tim Breacker og to mål av Kingsley Black. Med seieren over Derby, klarte Luton på mest mulig dramatisk vis å unngå nedrykk da de havnet på en 17. plass i den øverste divisjonen (Division One). Sheffield Wednesday tapte 0-3 på Hillsborough mot Nottingham Forest, noe som gjorde at Luton kapret 17. plassen på bedre målforskjell enn Sheffield Wednesday. Derby havnet på plassen foran Luton, på en 16.plass.

I siste kamp, sesongen etter, klarte Luton igjen å berge plassen i Division One på aller siste kampdag. Igjen var det Derby som var motstander, men denne kampen ble spilt på Kenilworth Road, og denne gang med Mick Harford i Derby drakt. Mick Harford scoret et legendarisk selvmål, hvor han headet forbi Englands landslagskeeper Peter Shilton, og hjalp dermed Luton med å vinne 2-0. Mick Harford skal ha sagt i et radio intervju at han scoret dette målet med vilje, men har også sagt at dette sa han på spøk. Derby var allerede nedrykksklare, da de kun fikk 24 poeng denne sesongen. Luton havnet på 18. plass, men rykket ikke ned, da kun to lag rykket ned fra Division One. Dette da Division One skulle utvides fra 20 lag til 22 lag. Neste sesong rykket Luton ned fra det gjeveste selskap, etter å ha havnet desidert sist, og denne gang med Mick Harford i Luton drakt.

Derbys form:
Ikke uventet, ligger Derby sist i The Championship med sine tre poeng. Allikevel er det lov å utrykke beundring over det Wayne Rooney har fått til med Derby, til tross for administrasjon og tynn stall. Hadde ikke Derby blitt trukket tolv poeng, hadde Derby ligget på 12. plass med 15 poeng og lik målforskjell som Sheffield United.

Derby scorer ikke mange mål, da de kun har scoret syv mål denne sesongen. Derimot imponerer de stort i motsatt ende, da de kun har sluppet inn åtte mål, som er best i ligaen sammen med Bournemouth. Blant annet har Derby tre «clean sheet» på rad, og seks totalt denne sesongen. Det meste Derby har sluppet inn av mål i en kamp, er to mål, som har skjedd i tre ligakamper. Dog har de kun skjedd en gang at Derby har scoret mer enn et mål i en og samme kamp, da de vant 2-1 over Stoke på Pride Park i midten av september. Fire ganger har Derby vært innblandet i en målløs ligakamp.

Som nevnt har Derby spilt tre kamper på rad hvor de har oppnådd «clean sheet», men kun 1-0 seieren over Reading på Pride Park den 29.september, har gitt tre poeng. Derby spilte målløst mot Swansea, og sist på lørdag mot Preston. Totalt har Derby vunnet tre kamper, seks kamper har endt uavgjort, mens tre kamper har endt med tap.

Derby har ennå ikke tapt på Pride Park denne sesongen, da de startet hjemmesesongen med å spille tre uavgjort kamper før de vant to hjemmekamper på rad. Siste kamp før landslagspausen, som var hjemmekamp mot Swansea, endte målløst. De andre uavgjortkampene var mot Huddersfield, Middlesbrough og Nottingham Forest, mens Derby vant hjemmekampene mot Stoke og Reading.

Lutons form:
Lørdagens 2-0 seier over Millwall var av det historiske slaget, da Luton vant sin første seier siden 2005 i en kamp som ble spilt i London på et av de to øverste liganivåene. I tillegg vant Luton sin første kamp mot Millwall siden august 2005, samt sin første seier på The Den siden mai 1999. Man kan trygt kalle Nathan Jones en barriere bryter!!

Med lørdagens seier, klatret Luton opp til en tiende plass i ligaen med sine 17 poeng. Poengene har Luton fått ved å vinne fire kamper og spille uavgjort i fem kamper. Luton har tapt mot West Bromwich, Birmingham og Bournemouth. Det er tre poeng opp til Huddersfield som ligger på en sjette plass, mens det er ni poeng ned til Barnsley som ligger på 22.plass.

Som Derby, har Luton og Simon Sluga nå spilt tre kamper på rad uten å slippe inn mål og tape, og dermed har Luton, også som Derby, klart «clean sheet ved seks anledninger denne sesongen. På disse tre kampene vant Luton først 5-0 mot Coventry, mens det ble målløst mot Huddersfield før landslagspausen. På lørdag ble det en etterlengtet seier på The Den, da Luton som nevnt vant 2-0 over Millwall.

Hittil har Luton gjort det ganske ok på bortebane, da de har vunnet to kamper, spilt to uavgjort og tapt to kamper denne sesongen. Bortetapene har kommet mot West Bromwich og Bournemouth, som også er de to lagene som ligger øverst i The Championship.

Friendly faces:
I årets Derbystall, finner vi den tidligere Lutonspillerne Curtis Davies. Forsvarsspilleren Curtis Davies fikk 56 kamper for Luton og scoret to mål i perioden 2003 til 2005, før han ble solgt til West Bromwich Albion. Davies ble klar for Derby sommeren 2017, hvor han har spilt 103 kamper og scoret tre mål.

Angrepsspilleren Jack Marriott spilte 79 kamper for Luton i perioden 2015 til 2017, og scoret 22 mål. Han ble solgt til Peterborough, før han havnet i Derby før 2018/19 sesongen. Marriott spilte 69 kamper for Derby og scoret 10 mål, og ble i fjor lånt ut til Sheffield Wednesday, før han før denne sesongen gikk tilbake til Peterborough.

Angrepsspilleren Chris Martin er også en spiller som har spilt for både Derby og Luton. Martin ble lånt ut fra Norwich til Luton før 2008/09 sesongen, hvor han spilte 40 kamper og scoret 11 mål. Chris Martin ble i fjor sommer løst fra sin kontrakt med Derby, etter å ha spilt 186 kamper og scoret 65 mål for Derby. Martin ble klar for Bristol City før fjorårets sesong.

Steve Howard er også en spiller som bør nevnes å ha spilt for begge klubbene. Howard spilte 212 kamper for Luton, og scoret 96 mål i perioden 2001 til 2006. Juli 2006 ble Howard solgt til Derby for 1 000 000 pund, hvor han spilte 63 kamper og scoret 17 mål. Vi må heller ikke glemme at Mick Harford spilte i Derby i 1990/91 sesongen, hvor han spilte 50 kamper for Derby og scoret 18 mål, i tillegg til det berømte selvmålet han scoret mot Luton som var med å sikre Luton fornyet kontrakt på øverste nivå.

Skader og lagnytt:
På mandagens pressekonferanse, kunne Nathan Jones meddele at han hadde en helt skadefri tropp, som igjen betyr at Nathan Jones endelig kan rotere spillerne slik han hele tiden har ønsket. Blant annet hvilte Nathan Jones formspilleren Luke Berry på lørdag, selv om han har scoret fire mål og produsert to målgivende på de siste seks kampene. Nathan Jones meddelte at han er veldig fornøyd med kvaliteteten og bredden han har i stallen, og kunne garantere at han ikke ville stille med de samme 18 spillerne mot Derby, som var med mot Millwall.

Topp scorerne
Med sine to mål mot Millwall, klatret Harry Cornick opp som Lutons toppscorer med sine seks mål. Elijah Adebayo har scoret fem mål, mens Luke Berry har scoret fire mål.

For Derby er det Curtis Davies som er lagets toppscorer med to mål.

På lørdag viste Nathan Jones og hans mannskap at man igjen har vist at man kan bryte barrierer gjøre noe med negativ statistikk. I fjor vant Luton sjeldne borteseiere mot Nottingham, Birmingham og Preston, mens de på lørdag vant en sjelden seier i London og mot Millwall. På lørdag har Nathan Jone og hans mannskap en gylden mulighet til å bryte enda en negativ statistikk og barriere, da Nathan Jones og Luton skal forsøke å ta sin første borteseier på Pride Park noensinne, samt vinne en kamp i Derby for første gang på ti forsøk. Om dette skjer, får du med deg ved å streame kampen fra iFollow tjenesten som du finner på hjemmesiden til Luton Town. Simon Pitts vil kommentere kampen som har avspark kl 2045 norsk tid.

COYH!!!

Hvor nyttig er dette innholdet?

Klikk på en stjerne for å gi din vurdering!

Gjennomsnittsvurdering 0 / 5. Antall vurderinger: 0

Ingen vurderinger ennå. Bli den første som vurderer dette innholdet!