Preview Luton Town – Huddersfield Town

Etter å ha spilt fire relativt tøffe bortekamper, vender Luton fokuset hjemover og tar imot Huddersfield på lørdag ettermiddag på Kenilworth Road. Og det gjør Luton med to sylferske forsterkninger i Tom Ince og Elijah Adebayo, som begge ble signert å Deadline day. På papiret ser februar måned enklere ut enn januar, da Luton blant annet skal spille fire av seks kamper på Kenilworth Road, og mot motstand som enten ligger rundt Luton på tabellen, eller bak.

Byen Huddersfield
Huddersfield er en by med ca 163 000 innbyggere, som historisk er mest kjent for å være en stor markedsby. Etter at den lokale tekniske høyskolen ble oppgradert til Universitetet i Huddersfield, har byen begynte å bli omtalt som en universitetsby. Byen Huddersfield ligger i den engelske regionen Yorkshire & Humber, og ligger omtrent 30 km sørvest for Leeds, mens Bradford er nærmeste naboby, 6,6 km sør for Huddersfield.

Huddersfield Town FC
Huddersfield Town Football Club ble stiftet i 1908, og ble valgt inn i The Football League i 1910. Ikke overraskende, anses Leeds United og Bradford City som rivalklubbene til Huddersfield. Kampene mellom disse tre lagene kalles The West Yorkshire derby.

John Smith`s Stadium
«The Terriers», som er kallenavnet til Huddersfield Town, spiller i dag hjemmekampene sine på John Smith´s Stadium, som er det offisielle sponsor navnet. Stadionanlegget som opprinnelig heter Kirklees Stadium, har en tilskuerkapasietet på 24 121 tilskuere. Frem til 1994 spilte klubben på banen Leeds Road, hvor tilskuerrekorden var 67 037 fra sjette runde i FA-cupen i 1932.

Historie
Huddersfield Town var den første klubben i England som vant ligaen (det øverste nivået i Englend) tre år på rad. Dette skjedde i sesongene 1923/24, 1924/25 og 1925/26, og ble nummer to de to påfølgende sesongene. De tre stjernene i klubbens emblem, symboliserer de tre ligaseirene. Huddersfield Town har en FA Cup-seier fra 1922, og har i tillegg tapt fire finaler, henholdsvis 1920, 1928, 1930 og 1938. Laget var blant Englands beste i perioden frem til krigen, og med unntak av en sesong, spilte Huddersfield på øverste nivå frem til og med sesongen 1956/1957. Huddersfields beste prestasjon i ligacupen, kom i 1968 hvor de spilte seg frem til semifinalen.

Huddersfield var tilbake på øverste nivå i sesongen 1970/71, men rykket ned sesongen etter. Nå fulgte et langvarig opphold i de lavere divisjoner og med stadige økonomiske problemer. Bunnen ble nådd i 1975, da Huddersfield, som det første laget som har vunnet ligaen, befant seg på nivå 4. Oppholdet varte i fire sesonger. Laget spilte på nivå 2 fra 1983 – 1988 og 1995 -2001. I denne siste perioden ble det satset mye på å rykke opp til Premier League igjen, noe som på nytt førte klubben ut i alvorlige økonomiske problemer, og klubben var en periode satt under økonomisk administrasjon. Sesongen 2003/2004 var Huddersfield Town for andre gang nede på nivå 4, men denne gangen ble det med en enkelt sesong.

Fra 2008 begynte pilene å peke oppover igjen. Den lokale forretningsmannen Dean Hoyle, som har vært Huddersfield supporter siden 1979, kom inn i styret og overtok etterhvert eierskapet til klubben, som nå ble drevet etter en mer forretningsmessig modell. I 2011/12 ble det på nytt opprykk til Championship. De neste sesongene ble likevel en kamp for å overleve i divisjonen med plasseringer mellom 16. og 19. plass. Hoyle innså etter hvert at noe måtte gjøres for å bryte ut av denne situasjonen, som utvilsomt etterhvert ville ha brakt klubben tilbake til League One.

Høsten 2015 ble tysk-amerikanske David Wagner engasjert som ny hovedtrener. Wagner kom fra Borussia Dortmund, der han hadde vært trener for andrelaget. Jürgen Klopp, nåværende hovedtrener i Liverpool FC og Dortmunds tidligere hovedtrener, er en god venn av Wagner og deler samme fotballfilosofi. Sommeren 2016 ble det hentet inn en rekke nye spillere til klubben, mange fra nivå 2 i Tyskland. I tillegg ble det gjort avtale med Chelsea, Liverpool og Manchester City om lån av unge lovende spillere som trengte erfaring på Championship-nivå. Resultatene viste seg snart. Huddersfield holdt seg i toppen gjennom hele sesongen, og lå lenge an til direkte opprykk. Etter formsvikt på slutten av den ordinære ligasesongen, endte klubben på femteplass og var dermed klar for play-off. I play-off ble det to ganger uavgjort mot Sheffield Wednesday, med seier på straffer, og deretter finale mot Reading på Wembley 29. mai 2017. Finalen endte 0-0 etter ekstraomganger. Huddersfield vant straffesparkkonkurransen, og dermed var den gamle storklubben klar for Premier League for første gang siden sesongen 1971/1972.

Huddersfield tilbake i Premier League og manager kaos
I sin første sesong i Premier League, havnet Huddersfield på en 16. plass, fire poeng foran Swansea som rykket ned etter å ha havnet på 18. plass. 2018/19 sesongen ble en katastrofe for Huddersfield, og Huddersfield havnet desidert sist med sine 16. poeng. Nedrykket var klart allerede 30.mars, selv om det sto igjen seks serierunder av sesongen. Dette var tangering av rekorden til Derby og Ipswich som begge ble klare for nedrykk fra Premier League når det sto igjen seks serierunder. Huddersfield klarte kun å vinne tre ligakamper gjennom hele sesongen, og siste seier kom 26.februar hvor Huddersfield vant 1-0 over Wolverhampton. Allikevel må det nevnes at Huddersfield klarte et sterkt hjemmeresultat mot Manchester United i nest siste serierunde, hvor de klarte 1-1 mot Ole Gunnar Solskjærs menn.

Derby opplevde også å være var nedrykksklare når det sto igjen seks serierunder i 2007/08. De avsluttet sesongen med en seier som kom i sjette serierunde. Med andre ord spilte Derby 32 Premier League kamper på rad uten å vinne, og rykket ned med kun 11 poeng.

2018/19 sesongen ble som nevnt et antiklimaks for manager Wagner, som hadde fått Huddersfield tilbake til Premier League. Etter å ha spilt 22 kamper, og kun kapret 11 poeng (2 seiere, fem uavgjort og 15 tap), fikk Wagner sparken 14. januar 2019. Igjen hentet Huddersfield sin nye manager fra Borussia Dortmund, og igjen hentet Huddersfield andrelags treneren til Borussia Dortmund, denne gang Jan Siewert.

Huddersfield startet 2019/20 sesongen i Championship veldig svakt. Etter kun å ha tatt et poeng mot QPR, og tapt mot Derby, Fulham Cardiff, Reading og league One laget Lincoln i Carabao cupens (ligacupen) første runde, fikk manager Siewert sparken. Da hadde manager Siewert ledet Huddersfield i 13 kamper på rad uten seier. Siewert fikk totalt 19 kamper som manager for Huddersfield, hvor tre av kampene endte uavgjort, mens de vant 1-0 mot Wolverhampton i februar. Mark Hudson, som egentlig var trener for U23 laget til Huddersfield, fikk ansvaret for å lede A-laget til ny manager kom på plass. Hudson var også midlertidig manager for Huddersfield når Wagner fikk sparken i januar.

9.september 2019 ble Danny Cowley ansatt som Huddersfields nye manager. Cowley kom til Huddersfield fra Lincoln, som i august 2019 slo ut Huddersfield fra Carabao cupen, og var «spikeren i kista» for Siewert. Foruten å slå ut Huddersfield av Carabao cupen, hadde Cowley stor suksess med Lincoln. I 2016 ledet Cowley Lincoln til seriemesterskap i National League (conference league/nivå fem), hvorpå det senere ble seriemesterskap i League two i april 2019. Cowley ledet også Lincoln når de vant EFL Trophy i april 2018. Dette var Lincolns eneste besøk på Wembley.

Cowley hadde heller ingen suksess med Huddersfield, og Huddersfield var stort sett med i nedrykkskampen gjennom hele 2019/20 sesongen. I nest siste serierunde, den 17.juli, vant Huddersfield en overraskende 2-1 seier over West Bromwich, og sikret med det at Luton og Huddersfield også møtes i 2020/21 sesongen i The Championship. Etter Koronapausen ledet Cowley Huddersfled til to seiere, tre poengdelinger og tre tap, og til tross for at Cowley ledet Huddersfield til ny sesong i The Championship, var ikke dette nok til at han også fikk lede Huddersfield denne sesongen også. 48 timer etter at Cowley hadde ledet Huddersfield til en overraskende seier over West Bromwich, fikk Cowley sparken den 19.juli, ni dager etter at Luton slo Huddersfield 2-0. Cowley ble erstattet av dagens manager Carlos Corberan, som ble hentet fra trenerteamet i Leeds.

H2H
Luton og Huddersfield har møtt hverandre 25 ganger. 12 ganger har Luton vunnet, ni ganger har Huddersfield vunnet, mens fire ganger har det endt uavgjort. Sist lagene møttes var i november på John Smith’s Stadium hvor lagene spilte 1-1 etter at George Moncur ga Luton ledelsen i første omgang. Huddersfield utlignet etter et kvarter i andre omgang.

Huddersfield har besøkt Kenilworth Road 12 ganger hvor de har vunnet fem ganger. Sist Huddersfield vant på Kenilworth Road, var i en League One kamp i mai 2008, hvor Huddersfield vant 1-0. Det har endt med hjemmeseier seks ganger, og sist var i august 2019 hvor Luton snudde 0-1 til 2-1 seier etter scoringer av James Collins og Andrew Shinnie. En kamp har endt uavgjort mellom Luton og Huddersfield på Kenilworth Road.

Huddersfields form
Med sine 32 poeng, ligger Huddersfield på 15. plass i The Championship, et poeng bak Luton. Det er syv poeng ned til Sheffield Wednesday som ligger på 22. plass.

Luton skal nå møte flere lag på rad, som ikke er i form. Huddersfield er definitivt et av disse lagene, da de kun har tatt et poeng på de siste fem kampene. Eller sagt på en annen måte, Huddersfield har kun tatt et poeng siden nyttår, og har til gode å vinne i 2021, uansett turnering. Poenget kom sist helg, da det ble 1-1 mot Stoke hjemme på John Smith´s Stadium. Før poenget mot Stoke, ble det tap mot Bristol City, Millwall, Watford og Reading. I tillegg ble Huddersfield slått ut av FA-Cupen av Plymouth, en kamp som Plymouth vant 3-2.

Av 32 poeng, har Huddersfield kun tatt ni av disse poengene på bortebane. Vi må helt tilbake til 31.oktober for å finne siste borteseier, da Huddersfield vant 3-0 over Millwall på The Den. Etter seieren på The Den, har Huddersfield spilte åtte bortekamper, hvor de målløse kampene mot Wycombe og Coventry er de eneste poengene som Huddersfield har fått på de siste åtte kampene.

Lutons form
Før lørdagens kamp, ligger Luton på 13.plass med sine 33 poeng. Det er ni poeng opp til Bournemouth på sjette plass, mens det er syv poeng ned til Rotherham på 22.plass.

Luton er i ustabil form, da de på de siste ti kampene har tapt fem kamper, vunnet tre kamper, mens Luton spilte målløst mot Coventry og Bournemouth (hjemme). Seierne har Luton mot Preston, Bristol City og Bournemouth (borte). Det ble tap mot Middlesbrough, Reading, QPR, Brentford og Blackburn. De to sistnevnte tapene, er også de to siste kampene som Luton har spilt.

0-2 tapet mor QPR den 12.januar, er den eneste kampen Luton har spilt på Kenilworth Road siden nyttår, og var også det første hjemmetapet på seks hjemmekamper. På disse seks hjemmekampene uten tap, endte tre av dem uavgjort (Blackburn, Birmingham og Bournemouth), mens Norwich, Preston og Bristol City måtte dra hjem uten poeng.

Skadesituasjon:
Nathan Jones var noe tilbakeholden under torsdagens pressekonferanse, hva gjelder skader før lørdagens kamp. Både Joe Morell og James Bree sto overraskende over kampen mot Blackburn, da begge var blitt skadet. Nathan Jones ønsket ikke å bekrefte eller avkrefte om Morell og Bree var skadefrie til lørdagens kamp, eller om det var noen nye skadetilfeller før lørdagens kamp.

Toppscorer:
Lutons toppscorer er fortsatt James Collins med sine ni mål. Jordan Clark og George Moncur er nummer to på listen til toppscorerne i Luton med sine tre mål. For Huddersfield er det Josh Koroma som har scoret flest mål med sine seks scoringer, mens Fraizer Campbell har scoret fem mål.

Forsterkningene
På «deadline day» forsterket Luton troppen med to forsterkninger, nemlig Tom Ince og Elija Adebayo.

Den erfarne offensive spilleren og vingen, Tom Ince, er lånt ut for resten av sesongen fra Stoke. Spissen, Elijah Adebayo, har signert en permanent overgang fra League Two klubben Wallsall, hvor han har spilt 39 kamper og scoret 18 mål på to sesonger. Dermed har Luton signert tre spillere i dette overgangsvinduet, da også den venstre kantspilleren, Kai Naismith, ble signert fra Wigan tidligere denne måneden.

På denne dag
Simon Pitts minnet meg på at den 6. februar i 1988, ble den historiske Tippekampen mellom Luton og Oxford spilt. Luton vant kampen, som ble spilt på Kenilworth Road, 7-4, og Lutons mål ble scoret av Mark Stein som scoret tre, Mick Harford som scoret to og Brian Stein og Darron McDonough som scoret et mål hver.

Kan kampen mot Huddersfield bli den første seieren på Kenilworth Road i år?
Om det blir seier mot Martin Cranies tidligere klubb, kan du følge med live bilder ved å streames kampen fra iFollow tjenesten på lørdag kl 16 norsk tid. Link til tjenesten finner du som på hjemmesiden til Luton Town. Simon Pitts vil som vanlig kommentere kampen.

COYH!!

Hvor nyttig er dette innholdet?

Klikk på en stjerne for å gi din vurdering!

Gjennomsnittsvurdering 0 / 5. Antall vurderinger: 0

Ingen vurderinger ennå. Bli den første som vurderer dette innholdet!