Preview Blackburn Rovers – Luton Town

Nok en vanskelig bortekamp står for tur for Luton, når de på lørdag drar nordover for å besøke Blackburn og Ewood Park. En arena Luton sjelden tar med seg poeng fra.

Blackburn:
Blackburn ligger i den engelske regionen Lancashire i Nordvest- England, omtrent fire mil nord for Manchester, 14 km øst for Preston og 17 km vest for Burnley. Blackburn, med underkant av 110 000 innbyggere, er administrasjonsby for den enhetlige myndigheten Blackburn with Darwen. Blackburn er godt kjent som en by som hadde en stor og betydelig tekstilindustri. Allerede fra 1200 tallet finnes det spor i området av at ull ble vevd og solgt, og etterhvert ble Blackburn et senter under den industrielle revolusjon for tekstilindustri i stor skala.

Blackburn Rovers:
Blackburn Rovers ble stiftet i 1875 og var en av 12 klubber som startet The Football League i 1888. Blackburn var et av tre lag som både var med på å starte The Football League og Premier League. De to andre klubbene var Aston Villa og Everton.

Blackburns rivaler:
Blackburns argeste Rivaler er først og fremst Burnley, med Bolton som en god nummer to. Kampene mellom Blackburn og Burnley kalles «The East Lancashire Derby» eller «The Cotton Mills Derby». Det siste kallenavnet henspeiler på tekstil industrien i begge byene. Også kamper mot Manchester klubbene og Preston pleier å skjerpe fansen ekstra.

Blackburns historie:
Blackburn er blitt ligamester på øverste nivå ved tre anledninger. Henholdsvis i sesongene 1911/12, 1913/14 og sist i 1994/95. FA cupen har Blackburn vunnet i 1884, 1885, 1886, 1890, 1891 og sist i 1928. De var finalist i FA-cupen i 1882 og 1960. Ligacupen vant Blackburn i 2002.

1994/95-sesongen er den mest minnerike i klubbens nyere historie, ettersom Blackburn ble seriemestere og vant Premier League. Spissduoen Alan Shearer og Chris Sutton sørget for 49 mål og bidro sterkt til seriegullet. I tillegg var Kenny Dalglish manager, og taktikken til Dalglish ble også genierklært. Han hadde en fabelaktig keeper i Tim Flowers, og defensiv trygghet i bautaene Colin Hendry og Ian Pearce. Henning Berg bidro også sterkt, og spesielt med sine lange oppspill mot spissene som alltid var farlige. På benken fant man også en farlig spiss, som også er en Lutonkjenning, nemlig Mike Newell.

Apropos Mike Newell, klarte han på ni minutter å score et hattrick mot Rosenborg i desember 1995. Dette var det raskeste hattricket som er scoret i Mesterligaens historie, frem til Lyons Bafétimbi Gomis satte ny rekord på syv minutter i desember 2011 mot Dinamo Zagreb. Newell var på det tidspunktet fjerdevalg på spissplassen, men fikk muligheten fra start på grunn av skader.

Sist Blackburn spilte i Premier League, var i 2011/12 sesongen. Blackburn ble nummer 19 og rykket ned til Championship eter å ha spilt sammenhengende i Premier League siden 2001/02 sesongen.

2016/17 sesongen ble en av de tyngste sesongene for Blackburn siden 70-tallet. Blackburn ble nummer 22 i Championship, og rykket ned til League One for første gang siden 1979/80 sesongen. I februar 2017 ble dagens manager, Tony Mowbray, ansatt som manager for Blackburn, men klarte ikke å unngå nedrykk. Derimot klarte han å manøvrere Blackburn til et direkte opprykk igjen på første forsøk, da Blackburn ble nummer to. I sin comeback sesong i 2018/19, ble Blackburn nummer 15 i The Championship. I sommer avsluttet Blackburn på en 11. Plass, syv poeng bak Swansea som havnet på sjette plass.

Ewood Park:
«Rovers», som er kallenavnet til Blackburn, spiller hjemmekampene sine på Ewood Park.
Ewood Park, som ble åpnet i 1890, har vært hjemmebanen til Blackburn siden da. Dagens tilskuerkapasitet er på 31 367 tilskuere, mens tilskuerrekorden er fra 1929 hvor 62 522 tilskuere overvar en sjette-rundekamp i FA cupen mot Bolton Wanderers.

Nordmenn i Blackburn:
Det har vært flere nordmenn som har spilt i Blackburn. De to som har utmerket seg mest i Blackburn trøyen, er nok Henning Berg og Morten Gamst Pedersen. Berg, som også ble seriemester for Blackburn, har to opphold i klubben med tilsammen 179 kamper og syv mål. Han var også manager i Blackburn ifra oktober 2012, men sa opp jobben etter ti kamper.

Morten Gamst Pedersen er den nordmannen som har vært lengst i Blackburn, da han spilte for klubben i fra august 2004 til mai 2013. Gamst Pedersen spilte 288 kamper og scoret 35 mål. Også Lars Bohinen, Tore Pedersen, Stig Inge Bjørneby, Martin Andresen, Egil Østenstad og Joshua King har spilt for Blackburn.

H2H:
Luton og Blackburn har møtt hverandre 42 ganger. 12 ganger har Blackburn vunnet, 17 ganger har Luton vunnet, mens 13 ganger har det endt uavgjort.

Sist Blackburn slo Luton i en ligakamp, var i en League Division Two kamp (nivå to) i 1980 hvor Blackburn vant 3-0 på Ewood park. Etter det har lagene møttes seks ganger i ligakamp hvor fem av oppgjørene har endt med Luton seier, mens det i høst endte 1-1 på Kenilworth Road. Luton tok ledelsen ved Luke Berry midt i andre omgang, mens Blackburn utlignet tre minutter senere.

Sist lagene møttes på Ewood Park, var i september 2019 hvor Luton vant 2-1. Luton tok ledelsen ved James Collins ca et kvarter ut i kampen, før Blackburn utlignet før pause. Matty Pearson avgjorde kampen ca et kvarter ut i andre omgang. Det gjør at Luton er ubeseiret på de to siste kampene på Ewood Park, da Luton også vant kampen før det på Ewood Park. Derimot må vi helt tilbake til 1981 for å finne denne kampen, hvor Lutons David Moss scoret kampens eneste mål på straffe i en League Division Two kamp (nivå to). Disse to seierne er av det sjeldne slaget, da Lutons tredje og første seier på Ewood Park kom i 1960. Luton vant 2-0 i en kamp på øverste nivå, som igjen gjør at Luton totalt kun har vunnet tre kamper på Ewood Park. Elleve ganger har det endt med hjemmeseier på Ewood Park, mens fem ganger har det endt uavgjort når Luton har besøkt Blackburn.

Siden 1980, har Blackburn slått Luton ved en anledning. Dette skjedde i en fjerde rundekamp i FA-Cupen i januar 2007. Mens Blackburn spilte i Premier League i 2007, var dette siste sesong som Luton spilte i Championship, da Luton også rykket ned fra Championship denne sesongen. Blackburn vant 4-0, hvor Morten Gamst Pedersen scoret Blackburns fjerde scoring. Dette er den eneste borteseieren Blackburn har over Luton, og har ennå til gode å vinne en ligakamp på Kenilworth Road. Til sammen har Blackburn besøkt Kenilworth Road 22 ganger, hvor det åtte ganger har endt uavgjort, mens Luton har vunnet 14 ganger.

Blackburns form:
Blackburn er det mest scorende laget i The Championship med sine 40 mål. 16 av disse målene er scoret av lagets toppscorer Adam Armstrong, som også gjør Armstrong til ligaens toppscorer, en plass han deler med Brentfords Ivan Toney. Problemet til Blackburn er at vedkommende som har scoret nest flest mål, er Harvey Elliott og Sam Gallagher som begge kun har scoret fire mål hver

Til tross for at Blacburn scorer mange mål, ligger Blackburn på tiende plass med sine 36 poeng, seks poeng bak Bournemouth som ligger sjette plass. Mye av grunnen til den svake plasseringen, skyldes de 28 innslupne målene, som er flest innslupne mål blant de ti øverste lagene i ligaen. Reading og Stoke har også sluppet inn 28 mål, men ligger foran Blackburn på tabellen. Blackburn ligger elleve poeng etter Swansea som ligger på andre plass.

Tony Mowbrays menn har tatt 12 poeng på de siste ti kampene. Poengene har Blackburn fått ved å vinne tre kamper, spille tre uavgjort og tape fire kamper. Blackburn har nå spilt tre kamper på rad uten å tape. Blackburn vant 2-0 i bortekampen mot Birmingham, mens de ble 1-1 mot Stoke hjemme på Ewood Park. Forrige søndag vant Blackburn en sterk borteseier mot Middlesbrough når de vant 1-0.

På Ewood Park har Blackburn så begynt å finne hjemmeformen. På de siste åtte hjemmekampene, er det kun Norwich som har klart å ta tre poeng fra Blackburn, da Norwich i midten av desember vant 2-1 på Ewood Park. Før tapet, spilte Blackburn målløst mot Middlesbrough, mens det ble seier mot QPR, Barnsley og Millwall. Etter tapet mot Norwich, vant Blackburn en hjemmekamp mot Coventry, før det ble 1-1 mot Sheffield Wednesday og Stoke.

Lutons form:
Før lørdagens kamp, ligger Luton på 13. plass med sine 33 poeng. Det er tre poeng opp til Blackburn på tiende plass, mens det er ni poeng opp til Play-off. Det er ti poeng ned til Rotherham som ligger på direkte nedrykksplass. Med sine 21 scorede mål, er det kun fem lag i The Championship som har scoret færre mål. Derimot er det 13 lag som har sluppet inn flere mål enn Luton.

Som Blackburn, varierer Luton veldig i form. På de siste ti kampene har Luton klart å ta elleve poeng, mens Luton på de åtte siste kampene har vekslet annenhver kamp mellom å ta poeng og tape. Det ble seier mot Preston, Bristol City og Bournemouth på Vitality Stadium, mens det målløst mot Bournemouth på Kenilworth Road. Tapene kom mot Middlesbrough Reading, QPR og sist lørdag mot Brentford i London.

Etter en brukbar start på bortesesongen med blant annet seiere over Barnsley, Sheffield Wednesday og Rotherham, kom en rekke på seks bortekamper hvor Luton kun klarte å spille uavgjort mot Huddersfield og Coventry. I tillegg klarte Luton kun å score tre bortemål på de siste åtte bortekampene. Derfor var gleden stor når Luton klarte å vinne borte ved å slå Bournemouth 1-0. Dessverre klarte ikke Luton å følge opp suksessen, da de forrige lørdag tapte 0-1 for Brentford på Brentford Community Stadium. Derimot scoret Luton forrige lørdag i FA-Cupkampen mot Chelsea, selv om Luton som forventet tapte 1-3.

Skadesituasjon:
Under pressekonferansen før lørdagens kamp, uttalte Nathan Jones at han mer eller mindre kan velge fra en skadefri tropp. De eneste spillerne som muligens kan slite litt før lørdagens kamp, er Martin Cranie og Joe Morell.

Storscorerne
For Luton er fortsatt James Collins den ubestridte toppscoreren med sine ni mål. Jordan Clark og George Moncur følger deretter med tre mål hver. Som nevnt har Adam Armstrong scoret 16 mål for Blackburn denne sesongen, mens både Sam Gallagher og Harvey Elliott har scoret fire mål hver. Stortalentet Elliot som er sytten år, ble i oktober lånt ut til Blackburn fra Liverpool. Tre av de fire målene til vingen ble scoret i desember.

Milepæl og Friendly faces
Om Harry Cornick spiller lørdagens kamp, vil han spille sin kamp nummer 150 for Luton. Hittil har Cornick scoret 22 mål for Luton, hvor det siste målet ble scoret mot Leeds den 30.juni i sommer.

Ellers kan det nevnes at Matty Pearson hadde sin junior karriere i Blackburn, før han gikk til Rochdale i 2012. Også Ryan Tunnicliffe har tre måneder på Ewood Park, da han i 2014 ble lånt ut fra Manchester United. Tunnicliffe fikk 17 kamper for Blackburn og scoret et mål.

Kampen streamer du på vanlig måte med live bilder ved å logge deg inn på iFollow tjenesten som du finner på Lutons hjemmesider. Kampen kommenteres som vanlig av Simon Pitts.

COYH!!!

Hvor nyttig er dette innholdet?

Klikk på en stjerne for å gi din vurdering!

Gjennomsnittsvurdering 0 / 5. Antall vurderinger: 0

Ingen vurderinger ennå. Bli den første som vurderer dette innholdet!