Preview Birmingham City FC – Luton Town

Lørdag drar Luton til Birmingham og St. Andrew’s Trillion Trophy Stadium. Dette er første kamp av elleve, som skal gjennomføres før 20. mars. Med andre ord går Luton inn i en meget travel periode. Kampen blir for øvrig sendt direkte på Vsport2, og kan også streames direkte på VIAPLAY plattformen.

Birmingham by
Birmingham, som er Englands nest største by med sine drøye 1 000 000 innbyggere, ligger i den engelske regionen West- Midlands, omtrent 20 mil nordvest for London. Byen vokste seg tidlig stor, og ble ytterligere styrket under den industrielle revolusjon. Byen nøt godt av kull- og jernforekomster i nærheten, samt at det allerede fantes mye god arbeidskraft. Den kunne derfor vokse til et stort industrisenter. I begynnelsen av det 19.århundre, ble også Birmingham sentrum i det britiske kanalnettverket, og senere i jernbanenettverket.

Birmingham City FC
Birmingham City FC ble egentlig opprettet i 1875, men da som Small Heath Alliance. I 1888 endret klubben navn til Small Heath, før klubben igjen endret navn i 1905 til Birmingham FC. I 1943 fikk klubben endelig dagens navn, nemlig Birmingham City FC.

Biminghams historie
Som Small Heath spilte klubben i seriesystemet som ble kalt The Football Alliance. Dette seriesystemet eksisterte i tre år, fra 1889 til 1892, før klubbene i Football Alliance ble invitert til å være med å danne Football League Second Division Two. Small Health ble de første vinnere av den engelske fotballigaens andre divisjon, men rykket ikke opp, da vinnerne av Second Division møtte det dårligste laget i First Division. Small Health tapte denne Play-off kampen, men rykket opp sesongen etter.

Den mest suksessrike perioden i klubbens historie var i 1950-årene og tidlig i 1960-årene. Birmingham nådde deres høyeste ligaplassering i 1955/56 sesongen, da de havnet på en sjetteplass på øverste liganivå, samtidig som de nådde finalen i FA-cupen. Birmingham tapte FA-cupfinalen 1-3 for Manchester United. De kom til Messebycupen i 1960 og 1961, og vant deres første «major trophy» ved å vinne ligacupen i 1963, hvor de slo erkerival Aston Villa 3-1.

Birmingham har stort sett alltid spilt på liganivå en og to. Den lengste perioden utenfor øverste divisjon hadde klubben mellom 1986 og 2002, inkludert to korte opphold på nivå tre. Første gang Birmingham spilte på nivå tre, var over tre sesonger som utspant seg mellom 1989 og 1992. Også i sesongen 1994/95 måtte Birmingham spille på nivå tre. Når Birmingham spilte på nivå tre, klarte de også å vinne The Football League Trophy to ganger. Første gang skjedde i 1991, mens de også vant i 1995.

Etter flere år i den nest øverste divisjonen, rykket Birmingham opp til Premier League i 2002 etter å ha vunnet playoff-finalen mot Norwich City. I 2005/06-sesongen ble Birmingham nummer 18 i Premier League, og rykket derfor ned igjen til Championship. Birmingham rykket rett opp igjen etter å ha blitt nummer to i Championship, for så å rykke rett ned igjen sesongen etter. Igjen klarte Birmingham å rykke rett opp igjen til Premier League etter å ha blitt nummer to, og denne gang ble det to sammenhengende sesonger i det «gode selskap». I 2010/11 sesongen ble Birmingham nummer 18 og rykket ned til Championship igjen, og har siden spilt i Championship. Til tross for nedrykket, var ikke 2011 helt katastrofe. Birmingham vant meget overraskende Ligacupen, etter å ha slått Arsenal 2-1 i finalen.

Birmingham har nå spilt fire sesonger på rad hvor de har avsluttet sesongene sine på nedre halvdel av Championship tabellen. Både i sesongen 2016/17 og 2017/18 havnet Birmingham på 19.plass, mens de i 2018/19 avsluttet på en 17.plass. I sommer avsluttet Birmingham på plassen bak Luton, nærmere bestemt på 20.plass, et poeng bak Luton.

Rivaler
Hovedrivalklubben til Birmingham, er selvfølgelig byrival Aston Villa. Det er ca 3,9 km mellom St Andrews som er Birminghams hjemmebane, og Villa Park som er Aston Villas hjemmebane. Kampene mellom Birmingham og Aston Villa kalles The Second City Derby, og henspiller på at Birmingham er den nest største og nest viktigste byen i England etter London. Også West-Midlands lagene West Bromwich og Wolverhampton skjerper Birmingham supporterne ekstra.

St. Andrews
«The Blues», som er kallenavnet på Birmingham, har sitt kallenavn på grunn av fargen på draktene, mens tilhengerne er kjent som «Bluenoses» («blånesene»). Deres hjemmebane har vært St Andrews siden 1906, men som nå heter St. Andrew’s Trillion Trophy Stadium av sponsor grunner. Anlegget ble utvidet i perioden 1993 – 1999, og har nå plass til 30 016 tilskuere (bare sitteplasser). Tilskuerrekorden er på 66 844 og stammer fra en FA-Cupkamp mot Everton i februar 1939.

H2H
Luton og Birmingham har møtt hverandre 62 ganger. Historisk sett har Birmingham hatt et solid tak på Luton, ettersom de står bokført med 30 seiere over Luton. 12 ganger har Luton vunnet, mens 20 ganger har kampene endt uten at det har blitt kåret noen vinner.

Sist lagene møttes, var den 24.november hvor lagene møttes på Kenilworth Road. Kampen endte 1-1, etter at Matthew Pearson utlignet for Luton i det 37.minutt.

Sist Luton møtte Birmingham på deres hjemmebane, var i oktober 2019. Birmingham vant 2-1etter at Harry Cornick utlignet til 1-1 midtveis i andre omgang. Dessverre klarte Birminghams Jutkiewicz å sette inn vinnermålet i det 82.minutt. Birmingham vant begge oppgjørene i forrige sesong, da de også vant 2-1 i januar oppgjøret på Kenilworth Road. Forrige sesongs to seiere var første gang Birmingham har klart å vinne to kamper mot Luton i en og samme sesong siden 1979/80 sesongen.

Sist Luton slo Birmingham, var i oktober 2006 i en Championship kamp på Kenilworth Road. Luton vant 3-2 etter at Rowan Vine scoret både 1-0 og 2-0, mens David Bell satte inn 3-2 på tampen av andre omgang. Dette var Lutons første seier over Birmingham siden 1986, uansett hjemme eller bortebane.

Luton har besøkt Birmingham 30 ganger, hvor det har endt med hjemmeseier 17 ganger, ni ganger har det uavgjort, mens Luton har vunnet ti ganger. Siste seier for Luton på St Andrews, kom i april 1986 hvor Luton vant 2-0 i en League Division Two kamp (nivå to). Simon Pitts kunne opplyse at det var Mick Harford som scoret begge målene til Luton, og da mot sin forhenværende klubb som han spilte for i tidsrommet 1982 til 1984. Etter seieren i 1986, har to kamper endt uavgjort, mens fire ganger har det endt med hjemmeseier.

Birminghams form
Før lørdagens kamp, ligger Birmingham på nest siste plass i The Championship med sine 28 poeng, men har lik poengsum som Derby og Sheffield Wednesday som ligger foran Birmingham på tabellen med bedre målforskjell. Det er seks poeng opp til Luton 15. plass.

På de siste elleve kampene, har Birmingham kun vunnet en kamp. Seieren kom på Riverside Stadium mot Middlesbrough den 16.januar, hvor Birmingham vant 1-0. Foruten seieren mot Middlesbrough, ble det uavgjort mot Wycombe og Coventry, samt mot Nottingham Forest. Det ble tap mot Watford, Cardiff, Middlesbrough (hjemme), Derby, Blackburn, Preston og sist lørdag mot Bournemouth på Vitality Stadium.

Vi må helt tilbake til 28.oktober for å finne sist Altor Karankas menn vant en hjemmeseier, da Birmingham vant 2-1 over Huddersfield. Birmingham har spilt ti hjemmekamper etter denne seieren, hvor to av kampene har endt med poengdeling, mens åtte kamper har endt med borteseier. Det ble også 1-0 seier over Brentford i første hjemmekamp den 12. september, som gjør at Birmingham har kapret svake ni poeng hjemme på St Andrews, som er ligaens svakeste prestasjon på hjemmebane. I tillegg er Birmingham det laget som har sluppet inn flest mål på hjemmebane, da de har sluppet inn 23 mål. Birmingham hare scoret ni mål på hjemmebane, som er det tredje dårligste laget i forhold til å score mål på hjemmebane. Birmingham har kun klart to «clean sheets» på hjemmebane denne sesongen.

Det må nevnes at om hjemmeformen har vært dårlig, har borteformen til Birmingham vært brukbar denne sesongen. Av 14 bortekamper, har Birmingham kun tapt tre av disse kampene. Syv av bortekampene har endt uavgjort, mens fire av bortekampene har endt med seier.

Lutons form
Siden nyttår har Luton en seier. Seieren er av det sterke slaget, da den kom på bortebane mot Bournemouth på Vitality Stadium hvor Luton vant 1-0. Etter seieren ble det knepne 0-1 tap mot Brentford og Blackburn, mens det forrige helg ble 1-1 mot Huddersfield på Kenilworth Road etter at James Collins ga Luton ledelsen tidlig i første omgang. De to scoringene mot Bournemouth og Huddersfield er de eneste målene som Luton har scoret på sine fem kamper siden nyttår. Totalt denne sesongen har Luton kun scoret seks bortemål denne sesongen, noe som gjør Luton til ligaens minst scorede bortelag.

Seieren mot Bournemouth er den eneste borteseieren som Luton har på de siste ni bortekampene. Seks av disse ni kampene har endt med tap, mens det ble poengdeling mot Huddersfield (den 7.november) og Coventry. Totalt har Luton fire borteseiere denne sesongen.

Nordmenn i Birmingham
To nordmenn har spilt for Birmingham. Bjørn Otto Bragstad fikk tre kamper for Birmingham i 2002 når han ble lånt ut fra Derby, mens Sigurd Rushfeldt fikk syv kamper for Birmingham i 1995.

Luton linker til Birmingham
Som nevnt over, har Lutonfavoritt Mick Harford, spilt to sesonger for Birmingham fra 1982 til 1984. Harford fikk til sammen 90 kamper for Birmingham, hvor han scoret 25 mål. De tidligere Luton spillerne Olly Lee, Matthew Upson og Andrew Shinnie (nå på lån i Charlton fra Luton), har også ikledd seg Birmingham drakten.

Lutons skadesituasjon og tropp
På torsdagens pressekonferanse, var det kun James Bree som ble meldt som skadet før lørdagens kamp. Nå har imidlertid Nathan Jones begynt med en strategi på pressekonferansene hvor han oppgir lite eller ingenting rundt troppens skadesituasjon, så det kan godt hende det er flere skader som det ikke er meldt ifra om.

For øvrig er det verdt å merke seg at Brendan Galloway ikke ble registrert inn i 25 mannstroppen som skal fullføre sesongen.

Toppscorerne
Lutons toppscorer er fortsatt James Collins, som på lørdag scoret sitt tiende mål for sesongen når han scoret mot Huddersfield. Birminghams toppscorer er Scott Hogan med sine fem mål.

Lørdagens kamp har som vanlig avspark kl 1600 norsk tid, men kan IKKE streames med live bilder via iFollow tjenesten. Grunnen er at kampen sendes live på Vsport2, i tillegg til at den kan streames live fra VIAPLAY plattformen. Om du ikke får sett kampen via VIAPLAY eller Vsport2, vil Simon Pitts kommentere kampen live via iFollow plattformen, men som radiostream. For øvrig er det verdt å merke seg at Mick Harford fyller 61 år i dag (skrivende stund er fredag). Vi gratulerer!!

COYH!!!

Hvor nyttig er dette innholdet?

Klikk på en stjerne for å gi din vurdering!

Gjennomsnittsvurdering 0 / 5. Antall vurderinger: 0

Ingen vurderinger ennå. Bli den første som vurderer dette innholdet!