Preview Luton Town – Hudderfsfield Town AFC

På onsdag smadret Luton Coventry, når de vant 5-0 over laget som lå på tredje plass før onsdagens kamp. Dette var for øvrig Glen Rea´s kamp nummer 200 for Luton. På lørdag er det Huddersfield som gjester Kenilworth Road, som denne sesongen har hevet seg stort denne sesongen, etter å ha kjempet to sesonger i bunnstriden i The Champiomship.

Byen Huddersfield
Huddersfield er en by med ca 163 000 innbyggere, som historisk er mest kjent for å være en stor markedsby. Etter at den lokale tekniske høyskolen ble oppgradert til Universitetet i Huddersfield, blir byen omtalt som en universitetsby. Byen Huddersfield ligger i den engelske regionen Yorkshire & Humber, og ligger omtrent 30 km sørvest for Leeds, mens Bradford er nærmeste naboby, 6,6 km sør for Huddersfield.

Huddersfield Town FC
Huddersfield Town Football Club ble stiftet i 1908, og ble valgt inn i The Football League i 1910. Ikke overraskende, anses Leeds United og Bradford City som rivalklubbene til Huddersfield. Kampene mellom disse tre lagene kalles The West Yorkshire derby.

John Smith`s Stadium
«The Terriers», som er kallenavnet til Huddersfield Town, spiller i dag hjemmekampene sine på John Smith´s Stadium, som er det offisielle sponsor navnet. Stadionanlegget som opprinnelig heter Kirklees Stadium, har en tilskuerkapasietet på 24 121 tilskuere. Frem til 1994 spilte klubben på banen Leeds Road, hvor tilskuerrekorden var 67 037 tilskluere fra sjette runde i FA-cupen i 1932.

Historie
Huddersfield Town var den første klubben i England som vant ligaen (det øverste nivået i Englend) tre år på rad. Dette skjedde i sesongene 1923/24, 1924/25 og 1925/26, og ble nummer to de to påfølgende sesongene. De tre stjernene i klubbens emblem, symboliserer de tre ligaseirene. Huddersfield Town har en FA Cup-seier fra 1922, og har i tillegg tapt fire finaler, henholdsvis 1920, 1928, 1930 og 1938. Laget var blant Englands beste i perioden frem til krigen, og med unntak av en sesong, spilte Huddersfield på øverste nivå frem til og med sesongen 1956/1957. Huddersfields beste prestasjon i ligacupen, kom i 1968 hvor de spilte seg frem til semifinalen.

Huddersfield var tilbake på øverste nivå i sesongen 1970/71, men rykket ned sesongen etter. Nå fulgte et langvarig opphold i de lavere divisjoner og med stadige økonomiske problemer. Bunnen ble nådd i 1975, da Huddersfield, som det første laget som har vunnet ligaen, befant seg på nivå 4. Oppholdet varte i fire sesonger. Laget spilte på nivå 2 fra 1983 – 1988 og 1995 -2001. I denne siste perioden ble det satset mye på å rykke opp til Premier League igjen, noe som på nytt førte klubben ut i alvorlige økonomiske problemer, og klubben var en periode satt under økonomisk administrasjon. Sesongen 2003/2004 var Huddersfield Town for andre gang nede på nivå 4, men denne gangen ble det med en enkelt sesong.

Fra 2008 begynte pilene å peke oppover igjen. Den lokale forretningsmannen Dean Hoyle, som har vært Huddersfield supporter siden 1979, kom inn i styret og overtok etterhvert eierskapet til klubben, som nå ble drevet etter en mer forretningsmessig modell. I 2011/12 ble det på nytt opprykk til Championship. De neste sesongene ble likevel en kamp for å overleve i divisjonen med plasseringer mellom 16. og 19. plass. Hoyle innså etter hvert at noe måtte gjøres for å bryte ut av denne situasjonen, som utvilsomt etterhvert ville ha brakt klubben tilbake til League One.

Høsten 2015 ble tysk-amerikanske David Wagner engasjert som ny hovedtrener. Wagner kom fra Borussia Dortmund, der han hadde vært trener for andrelaget. Jürgen Klopp, nåværende hovedtrener i Liverpool FC og Dortmunds tidligere hovedtrener, er en god venn av Wagner og deler samme fotballfilosofi.

Sommeren 2016 ble det hentet inn en rekke nye spillere til klubben, og mange fra nivå 2 i Tyskland. I tillegg ble det gjort avtale med Chelsea, Liverpool og Manchester City om lån av unge lovende spillere som trengte erfaring på Championship-nivå. Resultatene viste seg snart. Huddersfield holdt seg i toppen gjennom hele sesongen, og lå lenge an til direkte opprykk. Etter formsvikt på slutten av den ordinære ligasesongen, endte klubben på femteplass og var dermed klar for play-off.

I play-off ble det to ganger uavgjort mot Sheffield Wednesday, med seier på straffer, og deretter finale mot Reading på Wembley 29. mai 2017. Finalen endte 0-0 etter ekstraomganger. Huddersfield vant straffesparkkonkurransen, og dermed var den gamle storklubben klar for Premier League for første gang siden sesongen 1971/1972.

Huddersfield i Premier League og manager kaos
I sin første sesong i Premier League, havnet Huddersfield på en 16. plass, fire poeng foran Swansea som rykket ned etter å ha havnet på 18. plass. 2018/19 sesongen ble en katastrofe for Huddersfield, og Huddersfield havnet desidert sist med sine 16. poeng. Nedrykket var klart allerede 30.mars, selv om det sto igjen seks serierunder av sesongen. Dette var tangering av rekorden til Derby og Ipswich som begge ble klare for nedrykk fra Premier League når det sto igjen seks serierunder. Huddersfield klarte kun å vinne tre ligakamper gjennom hele sesongen, og siste seier kom 26.februar hvor Huddersfield vant 1-0 over Wolverhampton. Allikevel må det nevnes at Huddersfield klarte et sterkt hjemmeresultat mot Manchester United i nest siste serierunde, hvor de klarte 1-1 mot Ole Gunnar Solskjærs menn.

Derby opplevde også å være var nedrykksklare når det sto igjen seks serierunder i 2007/08. De avsluttet sesongen med en seier som kom i sjette serierunde. Med andre ord spilte Derby 32 Premier League kamper på rad uten å vinne, og rykket ned med kun 11 poeng.

2018/19 sesongen ble som nevnt et antiklimaks for manager Wagner, som hadde fått Huddersfield tilbake til Premier League. Etter å ha spilt 22 kamper, og kun kapret 11 poeng (2 seiere, fem uavgjort og 15 tap), fikk Wagner sparken 14. januar 2019. Igjen hentet Huddersfield sin nye manager fra Borussia Dortmund, og igjen hentet Huddersfield andrelags treneren til Borussia Dortmund. DFenne gang Jan Siewert.

Huddersfield startet 2019/20 sesongen i Championship veldig svakt. Etter kun å ha tatt et poeng mot QPR, og tapt mot Derby, Fulham Cardiff, Reading og league One laget Lincoln i Carabao cupens (ligacupen) første runde, fikk manager Siewert sparken. Da hadde manager Siewert ledet Huddersfield i 13 kamper på rad uten seier. Siewert fikk totalt 19 kamper som manager for Huddersfield, hvor tre av kampene endte uavgjort, mens de vant 1-0 mot Wolverhampton i februar. Mark Hudson, som egentlig var trener for U23 laget til Huddersfield, fikk ansvaret for å lede A-laget til ny manager kom på plass. Hudson var også midlertidig manager for Huddersfield når Wagner fikk sparken i januar.

9.september 2019 ble Danny Cowley ansatt som Huddersfields nye manager. Cowley kom til Huddersfield fra Lincoln, som i august 2019 slo ut Huddersfield fra Carabao cupen, og var «spikeren i kista» for Siewert. Foruten å slå ut Huddersfield av Carabao cupen, hadde Cowley stor suksess med Lincoln. I 2016 ledet Cowley Lincoln til seriemesterskap i National League (conference league/nivå fem), hvorpå det senere ble seriemesterskap i League two i april 2019. Cowley ledet også Lincoln når de vant EFL Trophy i april 2018. Dette er forøvrig Lincolns eneste besøk på Wembley.

Cowley hadde heller ingen suksess med Huddersfield, og Huddersfield var stort sett med i nedrykkskampen gjennom hele 2019/20 sesongen. I nest siste serierunde, den 17.juli, vant Huddersfield en overraskende 2-1 seier over West Bromwich, og sikret med det at Luton og Huddersfield også møttes i 2020/21 sesongen i The Championship.

Etter Koronapausen ledet Cowley Huddersfled til to seiere, tre poengdelinger og tre tap, og til tross for at Cowley ledet Huddersfield til ny sesong i The Championship, var ikke dette nok til at han også fikk lede Huddersfield i fjor. 48 timer etter at Cowley hadde ledet Huddersfield til en overraskende seier over West Bromwich, fikk Cowley sparken den 19.juli, ni dager etter at Luton slo Huddersfield 2-0. Cowley ble erstattet av dagens manager Carlos Corberan, som ble hentet fra trenerteamet i Leeds.

Forrige sesong gikk ikke veldig mye bedre, da Huddersfield avsluttet sesongen på en 20. plass, seks poeng bedre enn Wycombe som til slutt avsluttet på 22.plass.

H2H
Luton og Huddersfield har møtt hverandre 26 ganger. 12 ganger har Luton vunnet, ni ganger har Huddersfield vunnet, mens fem ganger har det endt uavgjort. Sist lagene møttes var den 6. februar på Kenilworth Road, hvor resultatet ble 1-1 etter at James Collins ga Luton ledelsen tidlig i første omgang. Motsatt oppgjør i november på John Smith’s Stadium, endte også 1-1, etter at George Moncur ga Luton ledelsen i første omgang.

Huddersfield har besøkt Kenilworth Road 13 ganger hvor de har vunnet fem ganger. Sist Huddersfield vant på Kenilworth Road, var i en League One kamp i mai 2008, hvor Huddersfield vant 1-0. Det har endt med hjemmeseier seks ganger, og sist var i august 2019 hvor Luton snudde 0-1 til 2-1 seier etter scoringer av James Collins og Andrew Shinnie. To kamper har endt uavgjort mellom Luton og Huddersfield på Kenilworth Road.

Huddersfields form
Huddersfield har startet sesongen bra, og ligger på syvende plass med sine 16 poeng. Huddersfield ligger seks poeng bak ligaleder West Bromwich, og har lik poengsum som Blackburn som ligger på sjette plass. Det er tre poeng ned til Luton som ligger på niende plass.

Huddersfield har kapret sine 16 poeng ved å vinne fem kamper og spille uavgjort mot Derby i første serierunde på Pride Park Stadium. Det ble stortap mot Fulham hjemme på John Smith’s Stadium i andre serierunde, hvor Fulham vant hele 5-1. Deretter ble det hjemmeseier mot Preston, før det i neste runde ble 2-1 seier mot Sheffield United på Bramall Lane. I siste kamp før forrige landslagspause, ble det 4-0 seier over Reading på John Smith’s Stadium. Det ble 1-2 tap mot Stoke etter landlagspausen, før det igjen ble seier mot Blackpool, da Huddersfield vant 3-0 på Bloomfield Road. For tre serierunder siden, gjestet Nottingham Forest John Smith’s Stadium. Forest dro hjem med tre poeng, etter å ha vunnet 2-0. Forrige lørdag ble Swansea for sterke, ettersom de vant 1-0 på Swansea.com Stadium. På tirsdag hadde Huddersfield besøk av Blackburn, som endte med 3-2 seier til Huddersfield.

På bortebane har Huddersfield vunnet to kamper og tapt to kamper, mens sesongens første kamp endte som nevnt uavgjort på Pride Park mot Derby. Siste bortekamp som var mot Swansea, endte som nevnt med 0-1 tap.

Huddersfield slo ut Sheffield Wednesday på Hillsbrough i første runde av Carabao cupen. Kampen endte 0-0 etter nitti minutter, men Huddersfield vant straffesparkkonkurransen 4-2, og ble dermed klare for andre runde hvor de møtte Everton. Andre runde, som ble spilt på John Smith’s Stadium, endte med 2-1 seier til Everton.

Lutons form
På onsdag «kjørte» Luton over Coventry, og vant en imponerende 5-0 seier på Kenilworth Road. Det gjør at Luton klatret opp på niende plass i The Championship, med sine 13 poeng. Å klare «clean sheet» og i tillegg score fem mål, betyr at Luton nå har en målforskjell på to pluss mål. Hittil har Luton scoret 18 mål i ligaen, og det er kun Fulham, West Bromwich og QPR som har scoret fler mål enn Luton.

Før onsdagens seier, hadde Luton spilt seks kamper på rød uten å vinne. Etter 1-0 seieren over Barnsley på Oakwell Stadium, tapte Luton 0-5 for Birmingham på Kenilworth Road. Deretter spilte Luton fire uavgjortkamper på rad, før Luton forrige lørdag tapte 1-2 for Bournemouth på Vitality Stadium.

På hjemmebane har Luton vunnet to kamper, spilt to kamper uavgjort, mens tapet mot Birmingham er det eneste tapet på hjemmebane.

Skadesituasjon:
Lutons skadesituasjon ser bedre ut, enn på lenge. På onsdag satt Alan Campbell på benken i kampen mot Coventry, mens Sonny Bradley, Amari`i Bell og Jordan Clark spilte for Luton. Ganske sannsynlig vil ikke Dan Potts, Danny Hylton, Admiral Muskwe, Pelly-Ruddock Mpanzu og Fred Onyedinma bli tatt ut til lørdagens kamp, da de muligens trenger landslagspausen til å bli helt skadefrie, i tillegg til å komme i kampform igjen.

Toppscorer:
For Luton er det Elijah Adebayo som er klubbens toppscorer med sine fem mål. Luke Berry og Harry Cornick har begge scoret fire mål hver.

Hos Huddersfield er det en gammel Lutonkjenning som er toppscorer, da Matty Pearson har scoret tre mål på sine 12 kamper for sin nye arbeidsgiver. Også Daniel Ward har scoret tre mål. Til sammen er det hele 11 spillere som har scoret mål for Huddersfield denne sesongen.

Luton har nå spilt tre hjemmekamper på rad, uten å tape. Et fullsatt «The Kenny», inkludert 1 032 tilreisende fra Huddersfield, vil forhåpentligvis skape elektrisk stemning og bidra til tre poeng til hjemmelaget. Kampen streames som vanlig med livebilder via iFollow tjenesten, og en engasjert Simon Pitts vil kommentere kampen.

COYH!!

Hvor nyttig er dette innholdet?

Klikk på en stjerne for å gi din vurdering!

Gjennomsnittsvurdering 0 / 5. Antall vurderinger: 0

Ingen vurderinger ennå. Bli den første som vurderer dette innholdet!