Preview Luton Town – Coventry City FC

Luton har nå spilt seks kamper på rad uten å vinne, og har presset på seg i de to kommende hjemmekampene mot Coventry og Huddersfield. For andre kamp på rad møter Luton et «topp tre lag» i The Championship, da Luton på onsdag får besøk av Coventry som ligger på tredje plass i The Championship.

Coventry
Byen Coventry ligger i den engelske regionen Vest- Midlands, omtrent tre mil øst for Birmingham. Coventry er i dag den tiende største byen i England og den trettende største i Storbritannia. Byen er også den nest største byen i regionen West Midlands etter Birmingham, med en befolkning på 337 400 i 2014. Bortimot en halv million mennesker lever innenfor 16 km av Coventrys bysentrum.

Coventry City FC
Coventry City Football Club ble stiftet i 1883, og ble valgt inn i The football league i 1919.

Coventrys historie
Coventry City spilte sammenhengende på øverste nivå i England fra 1967 til de rykket ned til Championship i 2001. I 2001 var det kun Arsenal, Everton og Liverpool som sammenhengende hadde spilt lengre på øverste nivå i England. Etter nedrykket til Championship i 2001, har det vært mange tunge år med skuffende resultater både økonomisk og sportslig.

I 2007 var Coventry nær ved å havne under administrasjon. 20 minutter før tidsfristen gikk ut, ble klubben solgt til et selskap som umiddelbart satte i gang store sparetiltak. Klubben fortsatte uten sportslig suksess og ble heller ikke tilført frisk kapital. De ”trange tidene” fortsatte.

Etter å ha vært nær nedrykk fra Championship flere sesonger på rad, var det klart at Coventry rykket ned til League One etter 2011/12 sesongen. Det gjorde Coventry etter å ha havnet på 23. plass, åtte poeng fra 21. plass som ville gitt fornyet kontrakt. Coventry skulle spille på nivå tre for første gang siden 1963/64 sesongen.

Krisen fortsatte året etter, da Coventry ble trukket ti poeng på grunn av at klubben ble satt under administrasjon midt i 2012/13 sesongen. Coventry ble igjen trukket ti poeng før 2013/14 sesongen skulle starte, men klarte å unngå nedrykk, da de avsluttet sesongen på en 15.plass. I 2016/17 sesongen toppet nedturen seg ved at Coventry havnet på 23.plass i League One og rykket ned til League Two. For øvrig var det første gang Coventry spilte på fjerde nivå siden 1959. Coventry var elleve poeng fra 20. plassen som ville gitt fornyet kontrakt i League One.

2017/18 sesongen, var Luton og Coventry de eneste lagene i League Two som hadde hvert sitt ”Major trophy” i ”moderne tid”. Luton vant ligacupen i 1988, mens Coventry vant FA cupen i 1987 etter at de slo Tottenham 3-2 på Wembley. Samme år vant Coventry FA Youth Cup. Coventry er et av fem lag som har vunnet FA cupen og FA Youth cup samme år.

I utgangspunktet ville seier i FA cupen gitt Coventry plass i UEFA cupen. Men i 1988 fikk ikke lag fra England delta i UEFA cupen. Derimot deltok Coventry i UEFA cupen i 1970/71 sesongen, da de havnet på sjette plass på øverste nivå i 1969/70 sesongen. Coventry ble slått ut i andre runde av Bayern München. Sjette plassen i 1969/70 sesongen på øverste liga nivå, er Coventrys beste ligaplassering noensinne.

Som nevnt, i 2017/18 sesongen spilte Coventry i League Two sammen med Luton. Luton rykket direkte opp til League One, etter å ha blitt nummer to. Coventry havnet på sjette plass i League Two og kvalifiserte seg for Play-off. I semi-finalen vant Coventry 5-2 sammenlagt over Notts County, før de vant 3-1 i Play-off finalen mot Exeter.

Sesongen etter havnet Coventry på åttende plass i Legue One, mens Luton vant ligaen og gjorde et «back to back» opprykk til Championship. Sommeren 2020 ble Coventry ligamestere i League One, og rykket opp til The Championship, fem poeng foran Rotherham, og åtte poeng foran Wycombe som havnet på tredje plass. Dette etter omregning, ettersom League One ble stanset grunnet Korona pandemien.

I sin første sesong i The Championship, avsluttet Coventry sesongen på en 16.plass, syv poeng bak Luton som avsluttet på 12. plass. Coventry var 12 poeng bedre enn Wycombe, som til slutt avsluttet på 22. plass.

The Coventry Building Society Arena
«The Sky Blues», som er kallenavnet til Coventry City, er endelig tilbake på sin egentlige hjemmebane, The Coventry Building Society Arena (nytt sponsornavn, som tidligere het Ricoh Arena). Frem til i sommer, spilte Coventry sine hjemmekamper på St Andrew’s Trillion Trophy Stadium i Birmingham (st Andrews), som også er hjemmebanen til Birmingham City.

Inntil mai 2019, var nevnte Ricoh Arena i Coventry, Coventrys hjemmebane. Coventry leide Ricoh Arena av rugbyklubben Wasps, som overtok eierskapet av stadionanlegget i november 2014. Ricoh Arena-navnet ble kjøpt opp av hovedsponsor av stadionanlegget i 2005, som var den Japanske elektrogiganten Ricoh, som i utgangspunktet hadde en ti-års avtale på sponsornavnet. Dette sponsornavnet ble imidlertid beholdt helt frem til i sommer, da Coventry Building Society skrev under på en ti års avtale om sponsornavnet The Coventry Building Society Arena.

Som følge av sportslig nedturer og en meget anstrengt økonomi, ble det nødvendig for Coventry å sette inn sparetiltak for å klare å overleve. Blant annet var leieprisen på Ricoh Arena altfor høy, og klubben så ingen annen utvei enn å reforhandle leieprisen med det daværende eierselskapet av Ricoh Arena. De kom aldri til enighet, og det hele endte med at før 2013/14 sesongen flyttet Coventry City 45 km østover til Sixfield Stadium, som er hjemmebanen til Northampton Town FC.

Løsningen ble imidlertid kun for en sesong, ettersom Ricoh Arena ble kjøpt opp av rugby klubben Wasps. Coventry City ble enige med de nye eierne og flyttet tilbake til Ricoh Arena til 2014/15 sesongen. Det ble inngått en to-års avtale, som igjen ble fornyet med to nye år.

I juni 2019, ble det klart at eierne av Coventry City (Joy Seppala (Otium Entertainment Group)) og Wasps, ikke hadde klart å bli enige om ny leieavtale på Ricoh Arena. Coventry kom til enighet med Birmingham City om at de kunne spille sine hjemmekamper på St Andrew’s Trillion Trophy Stadium, med en opsjon på at Coventry kunne få spille sine hjemmekamper i ytterligere to år om det ble nødvendig.

I fjor sommer ble det klart at Coventry hadde inngått et samarbeid med The University of Warwick, hvor planen var å bygge et nytt stadionanlegg på området til universitetet som ligger like utenfor Coventry. Derimot, i mars i år, ble Wasps og Coventry City enige om en ti års lang leieavtale, slik at Coventry City endelig kunne spille sine hjemmekamper igjen på deres opprinnelige hjemmebane. I leieavtalen er det derimot skrevet inn en klausul som sier at om Coventry City får bygd et nytt stadionanlegg på området til University of Warwick, kan de bryte leieavtalen og ta i bruk sitt nye stadionanlegg.

The Coventry Building Society Arena har i dag en kapasitet på 32 753 tilskuere, hvor rekorden er på 32 019. Rekorden ble satt i mai 2015 i en rugbykamp mellom Wasps og Leicester Tigers.

Fra 1899 var Highfield Road Stadium hjemmebanen til Coventry City. Highfield Road var for øvrig det første stadionanlegget i England som var et såkalt ”all-seater stadium”. Dette skjedde i 1981. Anlegget hadde en kapasitet på 23 489 tilskuere når det ble revet i 2006, som følge av at Coventry flyttet til Ricoh Arena i 2005.

Rivaler
Coventrys rivaler er klubber som ligger rundt eller nært til Coventry. De argeste er Aston Villa og Leicester, mens det er litt mindre rivalisering mot Birmingham, Wolverhampton, West Bromvich og Northampton.

H2H
Luton og Coventry har møtt hverandre 84 ganger, hvor Luton har vunnet 25 ganger, 17 ganger har det endt uavgjort, mens Coventry har vunnet 41 ganger.

Sist lagene møttes, var i mars på Kenilworth Road. Luton vant 2-0 etter scoringer av James Bree og Elijah Adebayo (straffe), som også var Lutons første seier over Coventry siden lagene møttes i en League One kamp i desember 2018 på Ricoh Arena. Luton vant 2-1 etter at James Collins og Matty Pearson scoret Lutons mål. Imellom seieren i 2018 og seieren i mars, har lagene spilt to uavgjort kamper. Også kampen før seieren i 2018, endte uavgjort. Med andre ord, Luton har ikke tapt for Coventry på fem kamper.

Coventry har besøkt Kenilworth Road 44 ganger, og har vunnet 14 ganger. Siste Coventry seier på Kenilworth Road kom i oktober 2017 hvor Coventry vant hele 3-0, som også er siste Coventryseier over Luton. Åtte ganger har det endt uavgjort, mens 21 ganger har Luton vunnet på eget gress.

Coventrys form
Før midtuke kampene, ligger Mark Robins menn på en imponerende tredje plass i The Championship, to poeng bak ligaleder Bournemouth, og med lik poengsum som West Bromwich som ligger på andre plass. Det er ni poeng ned til Luton, som ligger på 16. plass før onsdagens kamp.

Coventry er ligaens gjerrigste lag, med kun seks innslupne mål på sine ni kamper. Dette gir et snitt på 0,66 innslupne mål per kamp. Dette står i sterk kontrast til fjorårets sesong, hvor Coventry slapp inn hele 61 mål, som var tredje mest i The Championship. Hittil har Coventry scoret 12 mål denne sesongen, som er et mål mindre enn Luton.

På fredag vant Coventry 3-0 over Peterborough hjemme på The Coventry Building Society Arena, som også er klubbens sjette seier denne sesongen, og fjerde kamp på rad uten å tape. I tillegg til seieren mot Peterborough, har Coventry vunnet over Nottingham Forest, Blackpool, Reading, Middlesbrough og Cardiff. For to kamper siden, spilte Coventry 1-1 mot Millwall på The Den. Det ble 0-2 tap mot QPR på Kiyan Prince Foundation Stadium og 0-1 tap mot Barnsley på Oakwell Stadium. 1-0 seieren over Blackpool på Bloomfield Road, er Coventrys eneste borteseier denne sesongen.

Som i fjor, er bortestatistikken denne sesongen svak, med en seier, en uavgjort og to tap. Det ble kun fire borteseiere for Coventry i fjor, mens seks av bortekampene endte uavgjort. 13 bortekamper endte med nederlag. Som i fjor, er Coventrys hjemmeform sterk, da de har fem hjemmeseiere.

Som Luton, ble Coventry slått ut i første runde i Carabao cupen, da de tapte 1-2 for League Two klubben Northampton.

Lutons form
På lørdag gikk Luton på sitt første tap etter å ha spilt fire uavgjortkamper på rad, da de tapte 1-2 for Bournemouth på Vitality Stadium. Tapet kom etter å ha spilt fire uavgjortkamper på rad, hvor de tre siste av disse fire uavgjortkampene, fikk sitt uavgjortresultat forseglet på overtid i andre omgang.

Dermed ligger Luton på 16.plass med sine ti poeng før onsdagens kamp, seks poeng bak Blackburn som ligger på sjette plass, mens det er fem poeng ned til Nottingham Forest som ligger på 22.plass. Luton har scoret 13 mål, men også sluppet inn hele 16 mål, som er tredje dårligst i The Championship. Kun Peterborough med sine 20 innslupne mål og Reading med sine 18 innslupne mål, har fler innslupne mål enn Luton.

Ifølge Nathan Jones, har Luton muligens spilt den lengste perioden under hans ledelse, hvor de ikke har vunnet. Luton har nå spilt seks kamper på rad uten å vinne, da siste seier var 1-0 seieren over Barnsley på Oakwell Stadium den 17. august. I tillegg vant Luton seriestarten over Peterborough på Kenilworth Road. Luton tapte andre serierunde mot West Bromwich, samt hjemmekampen mot Birmingham, og sist på lørdag mot Bournemouth. Luton har spilt uavgjort mot Sheffield United, Blackburn, Bristol City og Swansea. Hjemmeformen er derved en sier, to uavgjort og et tap.

Nordmenn i Coventry
Tre nordmenn har ikledd seg den lyseblå drakten til Coventry. Den første nordmannen som spilte for Coventry, var Trond Egil Soltvedt. Daværende Coventrymanager, Gordon Strachan, kjøpte Soltvedt fra Rosenborg i juli 1997. Soltvedt spilte 57 kamper og scoret tre mål, før han i august 1999 signerte for Southampton.

Gordon Strachan hentet enda en nordmann, da han i 1999 hentet Runar Normann fra Lillestrøm. Normann fikk 13 kamper for Coventry og scoret et mål på sine fire år han var i Coventry.

Den norske stopperen, Leo Østigård, var i fjor på utlån fra Brighton Hove & Albion til Coventry. Østigård spilte 39 kamper for Coventry, og scoret to mål. Denne sesongen er Østigård lånt ut til Stoke City.

Skader
Luton har vært igjennom en tøff periode med mange skader over lengre tid. Noe som har preget lagets form, da flere spillere har måttet spille halvskadet, blitt satt inn på laget for tidlig etter rehabilitering, og derved heller ikke i den form som The Championship krever.

Luton har kun klart «clean sheet» ved tre anledninger denne sesongen, og er som nevnt tredje dårligst i ligaen når det gjelder innslupne mål. Det er ingen tvil om at skadesituasjonen i Luton har bidratt negativt til dette, til tross for at Luton på ingen måte har spilt dårlig. Før onsdagens kamp uttalte Nathan Jones følgende: “If you can’t keep a clean sheet, then you’re going to be chasing games regularly.” Og det er nettopp det Luton har gjort i flere kamper, da de slipper inn mål først, for så å måtte «jage» redusering og utligning. Slikt blir det sjeldent tre poeng av, selv om Luton har klart å redde uavgjort i tre av kampene de har kommet under.

På pressekonferansen sa ikke Nathan Jones noe om hvem som nå var kommet tilbake etter skade, men uttalte at skadesituasjonen nå muligens går i riktig retning. Dessverre kan det hende Luton må klare seg uten Pelly-Ruddock Mpanzu, da han skadet seg på trening i forrige uke, og var ikke med i kampen mot Bournemouth. Gledelig er det at Jordan Clark, Sonny Bradley og Amari`i Bell er tilbake fra skade. Utover det nevnte ikke Nathan Jones noe om tilstanden til Danny Hylton, Admiral Muskwe, Alan Campbell og Fred Onyedinma.

Toppscorerne
For Luton er det Luke Berry og Elijah Adebayo som er Lutons toppscorere med tre mål hver.

For Coventry er det svenske Viktor Gyökeres som er toppscorer, med syv mål. Gyökeres deler første plassen på toppscorerlisten i The Championship med Ben Bereton fra Blackburn, Aleksander Mitrovic fra Fulham, samt John Swift fra Reading, som alle har scoret syv mål hver uansett turnering.

Landslagsoppdrag
Tom Lockyer er tatt ut til landslagsoppdrag for Wales, når det Walisiske landslaget skal møte Tsjekkia og Estland. Dessverre ble ikke Simon Sluga tatt ut i den Kroatiske landslagstroppen.

Som i fjor, er det igjen klart for dugg i gresset og flomlys på Kenilworth Road, når Luton tar imot Coventry til ligakamp. Kampen har avspark kl 20.45 norsk tid, og kan som vanlig streames fra iFollow som du kan abonnere på via hjemmesidene til Luton Town. Simon Pitts kommenterer kampen som vanlig.

COYH!!!

Hvor nyttig er dette innholdet?

Klikk på en stjerne for å gi din vurdering!

Gjennomsnittsvurdering 0 / 5. Antall vurderinger: 0

Ingen vurderinger ennå. Bli den første som vurderer dette innholdet!